Nova domovina

Znam.
Srećom, i moja ćerka je završila studije u inostranstvu, takođe je poliglota i ima visok prosek na fakultetu.
Ne znam da li će još neka znanja koja poseduje uspeti da plasira na inostrano tržište rada.

Znam i druge mlade ljude koji žive i rade tako kako si navela i to je dobro.

Meni su stravične ove povuci-potegni gastarbajterske priče u kojima se ljudi ne pronalaze, u kojima se prilagođavaju nekim poslovima koji su ispod njihovih kvalifikacija, u kojima su izrabljeni, stavljenji pod lupu i u kojima nisu dovoljno cenjeni.
Stravicne su price i gastarbajtera i te izgubljene dece koje lutaju po svetu,ostajuci vecito duhovno okrnjeni,ispijajuci neke specijalne kafe i jeduci specijalne bio kifle svaki bogovetni dan.Jos strasnije je sto ne znaju cime se bave,koga god sam pitao,pocinjao je pricu sa-pa znas kako...to je recimo kad..

Bitno je. To je suština teme i priče koju smo započeli i zbog koje se ta knjiga potegla kao argument.
Jel pisac te knjige tvrdi da su određene nacije diskriminatorske?
Ne nacije, nego politike. Termin Balkansko poluostvo je skovao Nemac, npr.
Ako te zanima tema, lako ćeš pronaći knjigu (izvorno je mislim pisana na engleskom).
Ono zbog čega se tema knjige pokrenula je tvoja tvrdnja da se na diskrimaciju žale prosti ljudi koji neće da se integrišu i to jedan grozomoran, rasistički, ali pre svega netačan stav.

Meni ništa u pričama ovih mladih ljudi koje sam upoznala ne djeluje stravično. Djeluje mi da žive punim plućima, istražuju, uče jezike i idu gdje im je bolje. Možda shvate da im je najbolje u zemljama iz kojih su došli, možda ne. Možda se skrase kad zasnuju porodicu, možda ne. Imaju izbor, nisu sputani vizama, za razliku od naših mladih.

Да чули смо те.

Не верујем да је такав корпорационизам одржив

Meni ništa u pričama ovih mladih ljudi koje sam upoznala ne djeluje stravično. Djeluje mi da žive punim plućima, istražuju, uče jezike i idu gdje im je bolje. Možda shvate da im je najbolje u zemljama iz kojih su došli, možda ne. Možda se skrase kad zasnuju porodicu, možda ne. Imaju izbor, nisu sputani vizama, za razliku od naših mladih.
Himleru isto nista nije bilo cudno,bio je srecan,samo je radio svoj posao.Nesvesnom coveku,sve je lepo

Ne nacije, nego politike. Termin Balkansko poluostvo je skovao Nemac, npr.
Ako te zanima tema, lako ćeš pronaći knjigu (izvorno je mislim pisana na engleskom).
Ono zbog čega se tema knjige pokrenula je tvoja tvrdnja da se na diskrimaciju žale prosti ljudi koji neće da se integrišu i to jedan grozomoran, rasistički, ali pre svega netačan stav.
Moja tvrdnja je: prosti ljudi koji nece da se integrisu se zale da su odredjene nacije diskriminatorske.

Svako se moze susresti sa pojedinacnim slucajem diskriminacije.
Ali ako na osnovu toga neko zaključi da je cela nacija diskriminatorska, onda taj neko upravo vrsi diskriminaciju prema toj naciji.

I to je sve toliko ocigledno da ni ne mora da se dokazuje.

A politike se menjaju vremenom, nekad i samom promenom vladajuce stranke, nekad drugim okolnlstima, tako da ni to ne pije vodu.

Stravicne su price i gastarbajtera i te izgubljene dece koje lutaju po svetu,ostajuci vecito duhovno okrnjeni,ispijajuci neke specijalne kafe i jeduci specijalne bio kifle svaki bogovetni dan.Jos strasnije je sto ne znaju cime se bave,koga god sam pitao,pocinjao je pricu sa-pa znas kako...to je recimo kad..

Комодификација.

Корпорационизам и Живот као роба.

Bacila pogled šta pišete, drugi put ću odvojiti vreme da pročitam temu
Ali zaista naši ljudi pokazuju neka neuobičajena ponašanja, tipa na aerodromu u Minhenu ili Frankfurtu, letovi za bg uvek je neobična gužva za ček in kao da će avion da im pobegne ! Jeste malo sramota kad ih opominje svi sedite prvo deca, invalidi, ali oni stali u red napravili gužvu i jbg. I to tačno letovi iz nemačke ili švice. Recimo let iz pariza je druga priča. Znači, većinom prost svet. Tako je kako je.

Meni su stravične ove povuci-potegni gastarbajterske priče u kojima se ljudi ne pronalaze, u kojima se prilagođavaju nekim poslovima koji su ispod njihovih kvalifikacija, u kojima su izrabljeni, stavljenji po
To je tako za nas koji smo zakasnili i koji nismo IT ili lekari. Tvoja ćerka ima na svojoj strani sve zbog čega ne bi trebala da previše brineš.
Osećam da će joj najteža stvar biti da razume kasirku u marketu 😄

Nasuprot tome, letovi koji nemaju veze sa bg svi sede, poneko ustane, nekako bez gužve... Da li to sirotinja progovara iz nas, neki osećaj da će ti biti uskraćeno ako se ne izboriš za red

Ali zaista naši ljudi pokazuju neka neuobičajena ponašanja, tipa na aerodromu u Minhenu ili Frankfurtu, letovi za bg uvek je neobična gužva za ček in kao da će avion da im pobegne ! Jeste malo sramota kad ih opominje svi sedite prvo deca, invalidi, ali oni stali u red napravili gužvu i jbg. I to tačno letovi iz nemačke ili švice. Recimo let iz pariza je druga priča. Znači, većinom prost svet. Tako je kako je.
Nemačka je majka naših emigracija, naravno da je procentualno više slabije obrazovanih jer procentualno više slabije obrazovanih živi u društvu.

Nasuprot tome, letovi koji nemaju veze sa bg svi sede, poneko ustane, nekako bez gužve... Da li to sirotinja progovara iz nas, neki osećaj da će ti biti uskraćeno ako se ne izboriš za red
Ja se bukvalno poslednji ukrcam u avion, sedim dok svi ne prodju i onda ustanem i polako, bez guzve.
I meni je fascinantna ta jurnjava kao da ce da pobegne avion :D

I nije to da izmišljaju. Nemac koji radi kod nas u ambasadi se oženio poznanicom odavde, i ona mu kaže jednostavno bez veze ovde ne možeš ništa, utuvi to sebi . Nema reda, nema pravila, tako je kod nas. I on kaže ok. Prilagođavam se. Ali te priče se šire i imamo glas kakav imamo

Moja tvrdnja je: prosti ljudi koji nece da se integrisu se zale da su odredjene nacije diskriminatorske.

Svako se moze susresti sa pojedinacnim slucajem diskriminacije.
Ali ako na osnovu toga neko zaključi da je cela nacija diskriminatorska, onda taj neko upravo vrsi diskriminaciju prema toj naciji.

I to je sve toliko ocigledno da ni ne mora da se dokazuje.

A politike se menjaju vremenom, nekad i samom promenom vladajuce stranke, nekad drugim okolnlstima, tako da ni to ne pije vodu.
Opet ne kapiraš - ne politike u smislu dal je SDP ili CDU. Politika kao sistem ponašanja jedne države - npr. imperijalne politike. Ono što je pitanje teme je da li ste osetili diskriminaciju. Na to si ti dao seratoski odgovor koji je zapravo generalizacija (i to rasistička) ali što duže pričam sa tobom, shvatam da ti i ne možeš dalje od toga da dobaciš, pa da se pozdravimo, sokole.

I nije to da izmišljaju. Nemac koji radi kod nas u ambasadi se oženio poznanicom odavde, i ona mu kaže jednostavno bez veze ovde ne možeš ništa, utuvi to sebi . Nema reda, nema pravila, tako je kod nas. I on kaže ok. Prilagođavam se. Ali te priče se šire i imamo glas kakav imamo
To nije obeležje ljudi, već koruptivnih politika.

То је таква субкласа шљакерског становништва која је јуришала 45' на немачке бункере, а 65' њихова деца на тито-вимеров позив.

Slična su i tuđa iskustva ovde u Norveškoj.
Većina naših ljudi se nabilo u okolinu Osla tj taj neki da kažem južni i istočni deo zemlje. Ok, najviše je naseljen, ima najviše nekih sadržaja, ako je nekome to od značaja poštujem.
Ali se žale kako su ljudi nedostupni, hladni, ljubazni ali suzdržani, a deca kad idu u posetu otprilike čekaju u susednoj prostoriji da domaćini završe obrok.
Ovde toga stvarno nema, možda nema spontanih poseta (hvalabogu, ja to mrzim) ali nema ni toga da ćeš ostati gladan..
Kad dete ide posle škole kod nekoga u posetu znaš da će ga nahraniti, napojiti i ugostiti, deca su svetinja.
Naši ljudi često smatraju da su norvezani škrti u smislu na proslavi nema astal sa šurnaest jela, ja to ne vidim tako.
Njima je hrana gorivo za telo a ne kult.
Oko hrane se okupljaju za Božić, bezmalo ceo advent, tad su najduže noći. Odtalondoba godine koriste napolju.
To je nacija koja je izmislila Kvikklunsj, preteču kitkat čokolade, da bi je za Uskrs mogli nositi sa sobom, jer Uskrs označava buđenje prirode i novi život i makar sve bilo zamrznuto (odatle i takva čokolada, makar bio i debeli minus zbog biskvita je prhka i možese zagristi a pruža energiju i lako ju je nositi u rancu), Norvežani će Uskrs provesti u šetnji, najčešće u planinama, pecajući u zaleđenim jezerima, neće robovati hrani.
Zato i žive toliko dugo. Plus su užasno praktični. Sad ima ko voli to a ima i onih što više vole romantiku.
O ukusima, generalno, ni ne treba raspravljati, reče đavo i sede u koprive.

Ne znam zašto ali vecina nasih ljudi na strani ciljano ide u geto. To mi kaze i drugar koji je u Stokholmu.

Ovde Balkanci dolaze od skoro pa još nisu počeli sa tim ali je pitanje kada će ako ne vide Cesku kao usputna stanicu za odlazak dalje.

Sirotinja nas je oblikovala, moje detinjstvo su 90e.
Ali onda iako to znamo, iako i ini znaju, njima mnogi odavde ne deluju plemenitog duha već kao sirovine.

Tu držim stranu frederiku što je pisao, vidi, kada shvate da si osoba na mestu, zadobijaš poverenje tako su meni dali karticu od ulaska u institut vikendom, ja sama nigde nikog, mislim se odakle im poverenje.. Ali imaju ga. međutim, ako se to jednom poljulja onda si gotov. Preporuka je kod njih glavna stvar. Jedna laž, jedno muljanje i nema više

Ja se bukvalno poslednji ukrcam u avion, sedim dok svi ne prodju i onda ustanem i polako, bez guzve.
I meni je fascinantna ta jurnjava kao da ce da pobegne avion :D
I samo još ovo - evo, smeta ti poveznica sa ljudima sa ovog prostora, hteo bi da dokažeš da si ti bolji, da ti nisi ta priprosta stoka. kao što mužu doktorke Melfi smeta postojanje Tonija Soprana jer kao zbog takvih su svi Italijani u Americi izašli na loš glas.
Eto, Sopranos je jedna dobra imigrantska serija.

Opet ne kapiraš - ne politike u smislu dal je SDP ili CDU. Politika kao sistem ponašanja jedne države - npr. imperijalne politike. Ono što je pitanje teme je da li ste osetili diskriminaciju. Na to si ti dao seratoski odgovor koji je zapravo generalizacija (i to rasistička) ali što duže pričam sa tobom, shvatam da ti i ne možeš dalje od toga da dobaciš, pa da se pozdravimo, sokole.

Niti kapiras politiku niti kapiras sta sam rekao. A ponajmanje kapiras logicko zakljicivanje. Upravo su tvoje tvrdnje generalizacija. A ni ne znas sta je rasizam, tako da ne bih te zadrzavao :D

Ne postoji diskriminatorska nacija. Suprotna tvrdnja je diskriminacija.

Back