oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.965
Идеја апсолутног ништа јесте псеудоидеја
У ових неколико Бергсонових реченица сведена је сва суштина заблуде у којој већина људи плива.
"Било је некада ништа, па онда нешто!"
Ето, ово је темељ мишљења уобичајеног здравог разума, на којем је изграђена скоро свака теорија о свету и животу.
Маше се једним буквално апсурдом, једним "чевтртастим кругом" као некаквом аксиоматском чињеницом. Као да су сви неспособни да схвате једноставну чињеницу да је "ништа" псеудоидеја. Да тако нечег осим у наивној заблуди нигде другде нема. Нешто нема супротност.
Самим тим руше се основе много чега на том темељу изграђеног.
Питање "Зашто нешто уместо ништа?" које је вековима мучило филозофе губи значење.
Исто тако губи значење и некакав творац који је из ништа све створио.
Али најважније од свега, ми сами као свесна бићa јесмо нешто, а не ништа (шта више у то, како је Декарт говорио, једино можемо бити апсолутно сигурни), самим тим ако смо нешто, то нешто смо били и пре рођења, и нешто смо и после смрти. Нема никакве везе што је то "нешто" нашем убогом апарату сазнања сада непојмљиво, оно није ништа мање нешто због тога. Ми нисмо створени, нисмо дошли из ништа. Јер, опет понављам.. нешто нема супротност.
Ideja jednog apsolutnog ništa, shvaćenog u smislu uništenja svega, jeste jedna sama po sebi razorna ideja, jedna pseudoideja, jedna obična reč. Ako uništiti neku stvar znači zameniti je drugom, ako je misliti otsustvo neke stvari moguće samo više manje izraženom pretstavom prisutnosti neke druge stvari, najzad ako uništenje znači najpre zamenu, onda je ideja uništenja svega isto toliko besmislena koliko i ideja četvrtastog kruga. Besmislica ne pada u oči, jer nema toga objekta koji se ne može zamisliti uništen: ali, iz toga što nam nije zabranjeno da uništavamo, u mislima, jednu po jednu, sve stvari, zaključuje se da je moguće zamisliti ih uništene sve zajedno. Ne vidi se da uništavati stvari, jednu po jednu, znači baš zamenjivati ih, jednu po jednu, nekom drugom stvari, i da samim tim uništenje apsolutno svega prikriva jednu stvarnu protivrečnost u izrazima, pošto bi ova radnja značila uništiti sam uslov koji joj dopušta da se izvede.
Бергсон из "Стваралачке еволуције"
У ових неколико Бергсонових реченица сведена је сва суштина заблуде у којој већина људи плива.
"Било је некада ништа, па онда нешто!"
Ето, ово је темељ мишљења уобичајеног здравог разума, на којем је изграђена скоро свака теорија о свету и животу.
Маше се једним буквално апсурдом, једним "чевтртастим кругом" као некаквом аксиоматском чињеницом. Као да су сви неспособни да схвате једноставну чињеницу да је "ништа" псеудоидеја. Да тако нечег осим у наивној заблуди нигде другде нема. Нешто нема супротност.
Самим тим руше се основе много чега на том темељу изграђеног.
Питање "Зашто нешто уместо ништа?" које је вековима мучило филозофе губи значење.
Исто тако губи значење и некакав творац који је из ништа све створио.
Али најважније од свега, ми сами као свесна бићa јесмо нешто, а не ништа (шта више у то, како је Декарт говорио, једино можемо бити апсолутно сигурни), самим тим ако смо нешто, то нешто смо били и пре рођења, и нешто смо и после смрти. Нема никакве везе што је то "нешто" нашем убогом апарату сазнања сада непојмљиво, оно није ништа мање нешто због тога. Ми нисмо створени, нисмо дошли из ништа. Јер, опет понављам.. нешто нема супротност.
Poslednja izmena: