oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.965
ma daj. ako bi dok pišeš razmišljao o dokazivanju onog što pišeš značajno bi ti bili kraći postovi.)
Непосредно искуство се не доказује него се на њега указује. Указујем да време није исто што и линија већ да је време интуиција , нешто изван сазнања, и да је оно што налазим у самосвести и зовем ЈА у томе а не међу сликама.
Наравно, ако ти под својим ЈА видиш само неки слику, слику твог тела или слике твојих сећања. онда немамо о чему говорити и спадаш у оне који немају ту "способност урањања у чисто трајање" како то каже Бергсон.
mi smo uzročnoposledični. nismo stvar po sebi.
Говори у јеиднини.
ako bi nešto dinamičko trebali nazvati stvari po sebi to bi najpre i bila sama uzročnoposledičnost. ona od ničeg nije dana. jednostavno. ne može biti drugačije.
Узрочно последичност је део појавног света, део представе. И оно што апсолутно знамо је да тога нема изван исте, извна сазнајуће свести, самим тим ни у ствари по себи а самим тим ни у ономе што зовемо ЈА. И што је истој блиско.
naše JA je istorija sva naša prethodna. pa ti tvoje JA može biti poznato kao sva tvoja prošlost uključujući svo vreme pre fizičkog rodjenja. otuda sličnost u saznatljivosti izmedju tvoga JA i toga što nazivaš stvari po sebi.
То није моје ЈА. Опет говори у једнини.