NISTA

.. pitam ozimana .. on to postavlja na samom početku .. meni to ide na ***** iz ovije razloga ..
.. postavlja sve važno preko crte .. na volji i metafizici ..
.. preko crte se ništa ne može znati ..
.. ali .. to mu je argument da s ove strane sve proglasi neznalicama .. (.. osim nekog mrtvog švapca .. valjda .. .. i sebe .. valjda .. ali ako ga tjeraš neka postoji .. tada pobjegne .. u ništa .. makar .. .. ***** takvu filozofiju .. )
.. pa koja mu je to kurčeva logika .. ?

Logika nad logikama. Razotkrivanje NISTA kao pseudopojma bez znacenja predstvlja veliki napredak u svacijem misljenju. To je jos jedan uvid u filozofiji koga bi svako morao da bude svestan.
Pre nego sto sam se susreo sa tim znanjem svaka rasprava o pitanjima egzistencije posle smrti zavrsavala se argumentom suprotne strane koji glasi. "Za nas je posle smrti NISTA". Posle toga meni je ostajalo samo da se pozivam na protest koji svako intuitivno oseca pred time ali nije u stanju da to obrazlozi. Medjutim, kao sto svi mogu videti, ta tvrdnja ima snagu samo argumenta vecine ili tkz.sirovog "zdravog razuma" a u stavri je APSURD i rusi se kao pseudopojam kada se samo malo promisli. Pri tome se mora imati na umu subjektivna egzistencija a ne objektivna (koja je pitanje druge teme.) A kada je subjektivna egzistencija u pitanju onda ovo znanje skoro da razotkirva navece pitanje svih pitanja "Sta nas ceka posle smrti?" Odgvor je ne znamo jer je pitanje transcendnentno (izvan mogucnosti ljudskog saznanja) ali ono sto znamo, ono sto filozofija zna jeste da posle smrti za nas nema nikakvog "nista" vec nesto. Nesto izvan bilo cega sto poznajemo ali ..nesto.(Nista nema znacenja ..prazan pojam) A to nesto ne mozemo sazanti ali koliko toliko ipak mozemo naslutit stvar po sebi koja je bliska onom sto u sebi nalazimo kao volju.

.. a šta te čeka kada zaspiš .. ? .. to ti se u životu desilo više puta ..

Realizam..."mistice". :) Iz tebe izbija realizam koga ne mozes da se oslobodis na trenutak.
Taj argument spavanja pretpostavlja subjekat i objekat, tebe budnog i sliku opazaj tvog tela koga zamisljas zaspalog ispred tebe budnog. Eto to ti nazivas "duboki san". Nije to opis dubokog sna , to je konstatacija onoga sto ti vidis budan. A ako zapitas sebe sta se desavalo subjektivno dok sam bio u dubokom snu ne mozes dati odgovor jer tako neceg nije bilo. Posle trenutka budnosti sledi trenutak budjenja .... NEPREKINUTI KONTINUITET. Nema nikakvog IZMEDJU u kome si ti bio u dubokom snu. Subjektivno pojam" duboki san" nema znacenja. Tako nesto ne postoji.

A ako si zbunjen ovim dovoljno je da razmislis i obratis paznju na neposrede cinjenice svesti.Ma koliko se pri tome bunila gimnastika uma koji pliva u zabludama i apsurdnostima realizma i pozitivizma upadajuci u antinomije na svakom koraku.

.. u .. dubokom snu .. ima .. duboko .. i .. san .. .. prvo pitanje glasi .. koji će ti ***** duboko .. ? .. zar san nije dosta .. ?

.. šta si ti u snu .. ? .. čekaj .. osećam promaju .. pod ovim šatorom .. šta si ti .. taj koji sada pričaš .. to si ti .. ? .. šta je volja .. što namjera .. što svijest .. ?

Stavar po sebi nije nimalo udaljena u neki tamo daleki period prestanka nase ezgstencije u period u kome su nas nestanak smestili psiholoski mehanizmi odbrane.

Ne, stvar po sebi je tu bukvalno iza nas. Ono sto ne opazamo jeste stvar po sebi. Transcendencija. Nase telo kada ga ne opazamo jeste stvar po sebi. To je nasa sustina ali koja je prekrivena "velom maje" izvan domasaja naseg saznanja ili bilo kakvog saznanja.

Objektivacija volje "hteti saznati" poznatija kao "mozak" ono je sto plete taj veo. Tek sa nestankom te funkcije volje smenu opazaja na nacin formi prostora i vremena smenice STVAR PO SEBI. To se ne desava u snu...to nas ceka tek kada intelekt i njegova objektivacija "mozak" prekinu svoju funkciju koja dok smo zivi ne prestaje ni za sekund ni u najdubljem snu.

Noci koje smo prespavali nikada nisu ni postojale. U nasem pamcenju ostaju samo one u kojima nismo ni oka sklopili.
Emil Sioran

.. za koga te noći nisu postrojale .. ? .. za bila klintona .. ? .. za emila ciorana .. ? .. za kojeg ciorana .. ? .. koji je ***** taj .. šišmiš .. ? .. cigan .. ? .. isus krist .. ?

.. u .. dubokom snu .. ima .. duboko .. i .. san .. .. prvo pitanje glasi .. koji će ti ***** duboko .. ? .. zar san nije dosta .. ?

Ne postoji osecaj zvani "duboki san" koji smenjuje moj poslednji tracak svesti. Nema intervala. Kontinuitet.Poslednju misao, opazaj, osecaj prethodne noci smenjuje sledeca misao, opazaj snova ili ovoga jutra. Interval izmedju u kome bi bilo neko "NISTA" dubokog sna nema. Kontiuitet misli, osecaja opazaja to je ono sto imamo. Bez pauze .

.. šta si ti u snu .. ? .. čekaj .. osećam promaju .. pod ovim šatorom .. šta si ti .. taj koji sada pričaš .. to si ti .. ? .. šta je volja .. što namjera .. što svijest .. ?

U pojmu "san" ja sam onaj budan ko zamislja sliku mog tela koje spava. Eto to sam ja kada izgovorim pojam "san". A subjektivno toga nema niti taj pojam ima znacenje koje bi dodirivalo neposredne cinjenice svesti.
A na pitanje "Ko sam ja" vec sam ti odgvorio uputivsi te na moj blog istog naziva koji izgleda nisi uspeo da registrujes i uklopis u svoj sistem misljenja.

.. za koga te noći nisu postrojale .. ? .. za bila klintona .. ? ..

Za nas. Za mene ,tebe svakog individulano. Tvoj osecaj (bilo kakav) smenio je sledeci osecaj . Nikave pauze i intervala koji bi ti zvao "duboki san" tu nema.
Ali naravno ti si realista i zamisljas vreme kao liniju u prostoru a period snova kao jedan deo te linije.
Niti je trajanje linija. Niti tako nesto postoji izvan tvoje svesti. Izvan svesti je STVAR PO SEBI.

za emila ciorana .. ? .. za kojeg ciorana .. ? .. koji je ***** taj .. šišmiš .. ? .. cigan .. ? .. isus krist .. ?

Emil Sioran je svetski poznat rumunski filozof koji je ziveo i stvarao u francuskoj. On je takodje u liniji one prave filozofije idealizma iako je on pokusavao da ostane izvan bilo kakvog sistema.

.. ne zanimaju me imena .. nema tako zvučnog koje bi mi išta značilo ..

.. dobro ******* .. izvan svijesti je stvar po sebi .. onda mene zanima svijest .. šta o njoj znaš .. ?

Logika nad logikama. Razotkrivanje NISTA kao pseudopojma bez znacenja predstvlja veliki napredak u svacijem misljenju. To je jos jedan uvid u filozofiji koga bi svako morao da bude svestan.
Pre nego sto sam se susreo sa tim znanjem svaka rasprava o pitanjima egzistencije posle smrti zavrsavala se argumentom suprotne strane koji glasi. "Za nas je posle smrti NISTA". Posle toga meni je ostajalo samo da se pozivam na protest koji svako intuitivno oseca pred time ali nije u stanju da to obrazlozi. Medjutim, kao sto svi mogu videti, ta tvrdnja ima snagu samo argumenta vecine ili tkz.sirovog "zdravog razuma" a u stavri je APSURD i rusi se kao pseudopojam kada se samo malo promisli. Pri tome se mora imati na umu subjektivna egzistencija a ne objektivna (koja je pitanje druge teme.) A kada je subjektivna egzistencija u pitanju onda ovo znanje skoro da razotkirva navece pitanje svih pitanja "Sta nas ceka posle smrti?" Odgvor je ne znamo jer je pitanje transcendnentno (izvan mogucnosti ljudskog saznanja) ali ono sto znamo, ono sto filozofija zna jeste da posle smrti za nas nema nikakvog "nista" vec nesto. Nesto izvan bilo cega sto poznajemo ali ..nesto.(Nista nema znacenja ..prazan pojam) A to nesto ne mozemo sazanti ali koliko toliko ipak mozemo naslutit stvar po sebi koja je bliska onom sto u sebi nalazimo kao volju.

Pozdrav velemajstoru Ozimanu,

Molim te da li dole sledeci stavovi imaju rezona prema tvojim vidjenjima:

dakle, ako >
Tvrdnja 1.) : nepostojanje NISTA
NISTA = ono "Nesto izdvojeno" sto nije SVE,

tada po tebi sledi nemoguc problem u definiciji, jer >

NISTA ne mozemo definisati kao "Nesto izdvojeno" sto se razlikuje od SVE, jer je naravno >

NISTA = SVE - SVE
SVE = SVE-NISTA

dakle NISTA ne postoji, jer mozemo izbaciti iz prethodnog stava, pa izlazi >

SVE = SVE

2.)
Medjutim ako od tvrdnje 1.) krenemo u drugom pravcu, a to je da "Nesto izdvojeno" nije, sto je SVE. Kako "Nesto izdvojeno" izdvajamo iz Svega

SVE = SVE - (SVE - NISTA) =>
SVE = SVE - SVE + NISTA

dobijamo paradoks,

SVE = NISTA

"Nesto izdvojeno" - tzv.NISTA je izgleda infinitezimalno od infinitezimalnog od inf... (add inf (add inf (add inf (.....itd... ))) je izgleda od SVEga iracionalnog i racionalnog. Po svemu sudeci za sta ne smem sa nikakvom pouzdanoscu da tvrdim moguce je iz NISTA raspakovati SVE, a prema prethodnim postovima izgleda da i SVE sadrzati sva NISTA(vila)

3.) Probacemo 1ceo da zamenimo sa SVE i 0 sa NISTA, mada nije tako, cisto radi analogije
1 = 1/2 + 1/4 + 1/8 + ... + 1/∞

Ako je 1 ceo = SVE =>
NISTA = 1 / ∞ , tj,
NISTA = 1 / SVE =>

SVE = NISTA 1 + NISTA 2 + ... + NISTA ∞
SVE = Sva Ništavila ( da li su sva nistavila samo NISTA) , ako da =>
SVE = ∞ x 1/∞ = ∞/∞ =>
SVE = NISTA

:eek:
?
NISTA = NISTA
SVE = NISTA
SVE = SVE

?
Mozda je NISTA dualne, kvantne prirode kao i Hajzengergov princip neodredjenosti. Mozda su SVA ta NISTAVILA citavi svetovi koji se "raspakuju" ili "pakuju" u zavisnosti skoje strane kosmosa sedis i posmatras (razmisljas)

?

Poslednja izmena:
Molim te da li dole sledeci stavovi imaju rezona prema tvojim vidjenjima:

Istina da je pojam "nista" pseudopojam ne trazi razlog svoje istinitosti u matematici, vec u jednostavnom osvrtu na neposredne cinjenice svesti. ili na pitanje da li mozes u svesti zamisliti nista a da to ne bude zamena ili misljenjenje necega ? Odgovor je NE, i svako ko je u stanju da o tome razmisli ne moze to poreci. Ako negiram neki objekat ispred mene, na njegovo mesto ne dobijam tom negacijom nista koje cu onda redjati jedno nista do drugog nista dok ne dobijem apsolutno nista kao supronots apsolutno svemu... Zamena...kao kada bi kopali tunel bacajuci zemlju iza sebe i onda rekli da smo iskopali tunel a kada se okrenemo, videcemo da tunela nema. Uvek je nesto u SVESTI..nikada "nista" koje samim tim ne redjamo niti prosirujemo na SVE.

Ove tvoje jednacine ne mogu voditi do zakljucka jer same premise koje si obuhvatio u njima nemaju osnova. Evo ti primer na pocetku.

dakle, ako >
Tvrdnja 1.) : nepostojanje NISTA
NISTA = ono "Nesto izdvojeno" sto nije SVE,

Nista nije "jednako" necemu (jer ako je jednako necemu onda nije nista vec nesto).

Dalje, kazes da je nista "nesto izdvojeno" od svega a nije jer ako je izdvojeno od necega ono je deo necega a ne nista.

tada po tebi sledi nemoguc problem u definiciji, jer NISTA ne mozemo definisati kao "Nesto izdvojeno" sto se razlikuje od SVE, jer je naravno >
NISTA = SVE - SVE
SVE = SVE-NISTA

Vidis i sam problem jednacine. "Nista jednako"..pa onda "Nista jednako svemu minus sve" pri cemu prevdijas da je svako negiranje zamena i da ne negiramo niti mozemo ikada negirati SVE.

Pitanje "Nista"je mnogo dublji problem. Nije ovo pitanje matematike. Bolje taj intelektualni napor koji si utrosio na matematicke zadatke usmeri na jedno jedino pitanje.

Da li mozes zamisliti u svojoj svesti "nista"? Da li mozes da nesto negiras a da ta negacija ne bude zamena sadrzaja svesti.. opet necim?

Ako ne mozes (a ne mozes) onda ce ti biti jasno da je nista pseudopojam koji nema sta da trazi u misljenju. Onaj ko upotrebljava taj pojam samo pokazuje zabludu koje se nije resio i o koju ce se stalno spoticati.

Istina da je pojam "nista" pseudopojam ne trazi razlog svoje istinitosti u matematici, vec u jednostavnom osvrtu na neposredne cinjenice svesti. ili na pitanje da li mozes u svesti zamisliti nista a da to ne bude zamena ili misljenjenje necega ? Odgovor je NE, i svako ko je u stanju da o tome razmisli ne moze to poreci. Ako negiram neki objekat ispred mene, na njegovo mesto ne dobijam tom negacijom nista koje cu onda redjati jedno nista do drugog nista dok ne dobijem apsolutno nista kao supronots apsolutno svemu... Zamena...kao kada bi kopali tunel bacajuci zemlju iza sebe i onda rekli da smo iskopali tunel a kada se okrenemo, videcemo da tunela nema. Uvek je nesto u SVESTI..nikada "nista" koje samim tim ne redjamo niti prosirujemo na SVE.

Ove tvoje jednacine ne mogu voditi do zakljucka jer same premise koje si obuhvatio u njima nemaju osnova. Evo ti primer na pocetku.

Nista nije "jednako" necemu (jer ako je jednako necemu onda nije nista vec nesto).

Dalje, kazes da je nista "nesto izdvojeno" od svega a nije jer ako je izdvojeno od necega ono je deo necega a ne nista.

Vidis i sam problem jednacine. "Nista jednako"..pa onda "Nista jednako svemu minus sve" pri cemu prevdijas da je svako negiranje zamena i da ne negiramo niti mozemo ikada negirati SVE.

Pitanje "Nista"je mnogo dublji problem. Nije ovo pitanje matematike. Bolje taj intelektualni napor koji si utrosio na matematicke zadatke usmeri na jedno jedino pitanje.

Da li mozes zamisliti u svojoj svesti "nista"? Da li mozes da nesto negiras a da ta negacija ne bude zamena sadrzaja svesti.. opet necim?

Ako ne mozes (a ne mozes) onda ce ti biti jasno da je nista pseudopojam koji nema sta da trazi u misljenju. Onaj ko upotrebljava taj pojam samo pokazuje zabludu koje se nije resio i o koju ce se stalno spoticati.

Zahvaljujem unapred,

Naravno da ne mogu zamisliti NISTA.
Ali mogu zamisliti nesto sto je skoro kao NISTA, blisko tom NISTA, na samoj granici fronta Kosmosa tezeci beskonacnosti, ka horizontu dogadjaja gde suma svih nistavila daju sve ili na samoj tacki singulariteta gde je jedno Nista jednako Svemu.
Tamo negde sam rekao, a sada opet, to nesto skoro, skoro, nista kao Nistavilo i mogu da zamislim da se Kosmos prevrne u SVE. Kao rukav kada izvrnes stim da je jedan kraj "NISTA" , dok drugi "SVE"

Zato i verujem da je problem dualne prirode

Poslednja izmena:
Zasto se covek boji smrti?
To ne bi trebalo da bude nista jako strasno, jer nakon prelaska u drugu dimeniziju mi vise nismo svesni ni da smo ziveli. Jednostavno, vise nema nicega...

Potpuno pogresno i daleko od "jednostavnog". Pojam "ništa" koji si tako lako upotrebio, nema znacenja. Apsloutno nista za nas je nemoguce, niti tako nesto moze postojati.Nista se odnosi samo na zamenu. Posto naravno ovo znanje nije u skaldu sa uobicajenim misljenjem tkz." zdravog razuma" sigurno si zbunjen, ali evo pojasnicu samo u par recenica:

Ako ocekujes da u sobi nadjes namestaj a njega tamo nema, reci ces da u sobi nema nista. Tacno..nema namestaja, ali ima zidova, vazduha, pa i prostora.
Shvatas li gde pojam "nista" ima vazenja? Samo kada se radi o ocekivanju necega i nenalazenja tog necega tamo gde ga ocekujemo...medjutim, uvek tamo ima neceg drugog a niakda nekog "nista".
Isto vazi i za pitanje kraja naseg zivota. Mozemo u takvim spekulacijama poceti da nabrajamo cega tamo nema. Mozemo reci tada nema za nas ovog neba, ove trave koju vidimo, ovog drveta, i tako redom. Ali u svom tom nabrajanju imamo posla samo sa zamenama i nikada necemo doci do "nista" bas kao u onoj sobi. Ili, ocekujemo da posle smrti vidimo drvo ali zakljucujemo da tada drveta za nas nema ALI IMA NECEG DRUGOG ! Kapiras?
To naravano vazi i za unutrasnji svet iz koga nismo ni izlazili, jer ono drvo je sastavljeno od osecaja boje, mirisa, ukusa.,,a oni su subjektivni osecaji u nasem duhu, Ne mozemo se ratosljati toga u celini i reci evo dosli smo do nista. Samo zamenjujemo, jedan osecaj drugim.

Ovo je DOKAZ, (doduse negativni) da za nas posle smrti postoji nesto. Nesto poptuno nepoznato... ali nesto. Zovemo ga "transcendentno" jer je izvan mogucnosti saznanja. O njemu ne mozemo znati nista ...(drugim mocima duha doduse naslucujemo) ali znamo da je to NESTO supstancija i da NISTA nema znacenja kao suprtonost tome. Nista je pseudopojam.

Mozes li da uvidis zabludu svih onih koji potezu pojam "nista"? Ta zabluda je opsta. Tek je Bergson uspeo da je razotkrije. A potreban je samo mali misaoni napor da se to i uvidi ...misaoni napor za koga masa ljudi nije spremna niti sposobna ..ali to ne treba biti prepreka za one koji umeju da misle.

Kada kazemo "potpuno odsustvo svesti" tu imamo reci ali nemamo nikakvo spoljasnje ili unutrasnje iskustvo. Pod ovom recenicom mozemo zamisljati recimo scenu u kojoj mi posmatramo neku osobu bez svesti pa i sliku naseg tela bez svesti. Ali ta scena pretpostavlja svest. ili nas koji je posmatrmo. Biti svestan nesvesti je kontradikcija! Znaci ta recenica nema znacenja. Ona ukazuje na zabludu..na kontradikciju.
Nismo mi nikada osetili nesvest vec kada razmsilajmo o tome u punoj svesti mislimo o sebi kao nesvesnom.. a to je dalekooo od "potpunog odsustva svesti".
Odsustvo svesti, dubok san bez snova itd...nista od toga nema znacenja. Kada god upotrebimo te reci na umu imamo sliku nas samih kako spavamo ili kako nemamo svest. a pri tome smo budni da budniji ne mozemo biti!

A ako se nadate da cete nekada naci "potpuni divni spokojni zaborav".. nazalost takva uteha ateista, materijalista i pozitivista nema nikakvog osnova.

Prvo nešto postoji, ali osoba toga nije svjesna, zatim kad to izgubi shvati da toga više nema, a zatim (sve u zavisnosti čega to više nema i kvaliteta neurotransmiterskih spojnica) može osjetiti da ničeg nema.
Ništa je stanje neurotransmiterskih spojnica i takav balans neurotransmitera koji dovodi do misli koja podržava osjećaj Ništa..ili Ništavila.
Psihijatri bi rekli da je to depresija (:) ..pa bi )
Ništa je dio čovjeka..dio njegove limbo-kortikalne funkcije ..
Još odavno (negdje u gimnaziji ..) sam shvatila da je ovaj svijet proizvod čovjeka, njegovih misli i osjećanja i da mi ne možemo posmatrati svijet izvan toga, 'izvan čovjeka'.
Ništa, sa tog stanovišta, je ono što još ne znamo..do čega nismo dopreli svojim čulima, a zatim i mislima ..gledajući mikroskopski ili makroskopski

Prvo nešto postoji, ali osoba toga nije svjesna, zatim kad to izgubi shvati da toga više nema, a zatim (sve u zavisnosti čega to više nema i kvaliteta neurotransmiterskih spojnica) može osjetiti da ničeg nema.
Ništa je stanje neurotransmiterskih spojnica i takav balans neurotransmitera koji dovodi do misli koja podržava osjećaj Ništa..ili Ništavila.
Psihijatri bi rekli da je to depresija (:) ..pa bi )
Ništa je dio čovjeka..dio njegove limbo-kortikalne funkcije ..
Još odavno (negdje u gimnaziji ..) sam shvatila da je ovaj svijet proizvod čovjeka, njegovih misli i osjećanja i da mi ne možemo posmatrati svijet izvan toga, 'izvan čovjeka'.
Ništa, sa tog stanovišta, je ono što još ne znamo..do čega nismo dopreli svojim čulima, a zatim i mislima ..gledajući mikroskopski ili makroskopski

тема је о ништа које је све.
а наука је ништа о свему.

...postoje očigledni znaci postojanja Zla ' Ništa ', koje su prvi put u čovjekovoj cjelokupnosti uočili vavilonski mudraci i fizičari-hemičari, nazvavši ga POISNEKJOR, i koje prema objašnjenju tih
mudraca ima osobinu da se pod odredjenim uslovima sredine pretvara u izvor zaraze..."
G.I.Gurdziev

P.S.
Autor savjetuje/o , nečitanje Knjige , čiji je ovo izvadak tj. kontext....

Poslednja izmena:
@goranbeograd
тема је о ништа које је све.
а наука је ништа о свему.
---------------------------

Tema je o našem mišljenju Šta je ništa ...

Poslednja izmena:
...postoje očigledni znaci postojanja Zla ' Ništa ', koje su prvi put u čovjekovoj cjelokupnosti uočili vavilonski mudraci i fizičari-hemičari, nazvavši ga POISNEKJOR, i koje prema objašnjenju tih
mudraca ima osobinu da se pod odredjenim uslovima sredine pretvara u izvor zaraze..."
G.I.Gurdziev

P.S.

...od minusa do topljenja ispriječi se Ništa...da li je Ništa isto postojanje kao što i nula nije broj...Ništa, nije nedetektovano jer, upravo nedetekcija ju potvrdjuje...

P.S.
- nije u redu potezati vakuum...

Poslednja izmena:
Nesto se mislim...

Nista je zapravo Sreca.
Balans izmedju preopterecenosti i dosade.
Upitan covek, koji na pitanje sta mu je odgovara sa: "Nista.", implicira da je sve u redu.

Difuzno bivstvovanje; nepobudjeno i neometeno.

Svaki elemenat naseg saznavanja svoje poreklo ima u subjektivnom.

Tkz. "sekundarni kvaliteti" boja, miris, ukus, osecaj dodira, ne postoje na predmetima kao takvi, vec samo u nasoj svesti. Izvan svesti nema nikakvih boja , mirisa .. ukusa .
Kome ovo cudno zvuci neka pogleda ovaj blog u kome sam objasnio Lokove primarne i sekundarne kvalitete.
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti

Takodje, tkz. "primarni kvaliteti" svoje poreklo imaju u subjektvinom a neosporan dokaz toga jeste Barklijeva korelativnost subjekta i objekta.

Tako da svako nase saznanje ,iskustvo, svoje poreklo ima u subjektivnom ..u svesti. Izvan svesti nema ovakvog sveta kakvog saznajemo vec ima transcendentne (izvan mogucnosti saznanja) nepoznate "Stvari po sebi".

Zasto ovo pisem?

Zato da prlikom razmisljanja o nista ili o spavanju bez snova, nesvesti ili egzistenciji posle smrti ..imamo u vidu da izvan svesti nema DALJEG PROTICANJA VREMENA , NEMA objektivnog sveta dok smo mi eto odsutni.
Izvan svesti nema nikakve linije vremena, nema prostora..ono cega ima ne ulazi u kategorije saznavanja naseg razuma i potpuno je drugacije od svega sto poznajemo....transcendentno.

Sada obratimo paznju na te subjektivne sadrzaje svoje svesti i zapitajmo se da li medju njima ima necega sto bismo nazvali "spavanje bez snova" ili "nesvest"? Nema! Kada razmisljmo o spavanju bez snova zamisljamo sami sebe kako spavamo, pri cemu smo budni da budniji ne mozemo biti.

Ili ovako. Predvecrje je i moja svest je puna misli, osecaja , osecanja koji se neprekidno smenjuju. Onda zaspim. Za to vreme nemam iskustva ... Sledece je budjenje. Znaci imamo iskustvo pre spavanja i iskustvo posle budnjenja a izmedju je "nista" NULA. Znaci to je KONTINUITET ! Ako imas dve linije a izmedju njih NULA rastojanja.. onda je to jedna linija.

Znaci samo kontinuitet subjektivne egzistencije za nas postoji. Nema nikakve nesvesti, spavanja bez snova. Kontinutiet sve do smrti.. a i posle smrti ..jer "nista" nema znacenja. To je rec proistekla iz zablude celog covecanstva koju je tek filozofija uspela da razotkirje kao takvu.

Poslednja izmena:
ništa je kamuflaža za nešto ali ni sama njegova sadržina nije besmislena jer ljudi najčešće i nisu ništa i nis sposobni da se pretvore i definišu u nešto jer za to treba napora tako da kad nekao kaže ništa on verovatno i misli ništa - jedna crna rupka - jer kad nisi sposban da se definišeš i izraziš onda ni ne treba drugo da budeš do ništa

Back