Николае Чаушеску опет најбољи

tomas man je, razgovarajuci sa pristalicom nsdap-a, pitao zasto zrtvuje svoju slobodu, racio, u korist takve ideje.
ovaj mu je jednostavno odgovorio- ranije sam morao da razmishljam, odgovoran sam za sebe, svoje postupke, svoje bliznje. sada nema slobode, ali nema ni odgovornosti.

to je princip zasto 'mali' chovek tako chesto je spreman da zrtvuje i prebaci se u diktaturu.
ili zashto ga lako izmanipulishu...i pamti je po lepom
teshko je biti sposoban za slobodu i zivot za neke, ocigledno....

Добро, а зар демократија не заговара принцип слободе избора сваког појединца?

Добро, а зар демократија не заговара принцип слободе избора сваког појединца?

zagovara

demokratija je samo najbolji od svih najgorih poredaka

bez odgovarajuce politicke kulture, tradicije slobode, samosvesnog pojedinca i svega onoga sto ide u takav pol.etos jednog drustva, sama 'narodna volja' moze da odvede i na najgore stranputice, sto svojevoljno, sto manipulacijama.

zagovara

bez odgovarajuce politicke kulture, tradicije slobode, samosvesnog pojedinca i svega onoga sto ide u takav pol.etos jednog drustva, sama 'narodna volja' moze da odvede i na najgore stranputice, sto svojevoljno, sto manipulacijama.

1. Узмеш карту света
2. Упреш прстом у неку земљу и кажеш "Сале овде влада демократија!"

или ћутиш

Causesku je vladao dugo, od '67.-'89.. Pocetni period vladavine je bio dobar i zemlja je ekonomski dobro stajala. "Nasledio" je takvo stanje od Georgea Georgijua Deza.

Kasnije, kada je zeleo da otplati dugove Rumunije i stegao pojas, narod je patio i vladala je nestasica namirnica i beda. Koliko mi je poznato, dugovi su otplaceni. Cak stavise, Rumunija ima duznike (mislim da je Irak jedan od duznika).

S obzirom na dugu vladavinu koja ukljucije period stabilnosti i prosperiteta kao i period krize i nemastine, ostavio je trag u narodu . I ljudi koji danas zive su oni koji su ziveli u vreme njegove vladavine i njega znaju. Ne verujem da ima toliko ljudi koji se secaju vladara Rumunije od pre II Svetskog Rata. A "vladari" posle te '89. su vladali u kratkim periodima i u ekonomski nestabilnim okolnostima. Tako da je anketa i zakljuci same ankete - malo bezveze.

zagovara

Ето, значи и демократија је само утопија, јер полази од идеалних премиса...

Back