NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da postoji u zakonu da posle 45g...država plaća doprinose, a vlasnik plate.....trebalo bi osnovati neko udruženje iza koga bi stajala pravnici i ljudi koji poznaju zakon...da bi vodili ovakvu kategoriju ljudi....kao što Krkobabić stoji iza penzionera ili lupam...ali da se treba dobro organizovati da ...po sistemu kao neka partija.....neka stoji tema...neznam dovoljno ko je ko na forumu i možda bi nekima koji su pravne struke, trebalo poslati poziv, na temu...

...upravo iz tog razloga sam i otvorila temu da nadjemo neki nacin i pomognemo sami sebi, i svima koji to zele....takodje u nadi da ce se javiti neko ko zna vise o materiji koja
nas muci, da konkretan savet, uz sve to mozda i neki privatnik koji zeli ozbiljnu radnu snagu, savesnu...kome nije bitno da mu sluzbenice nose suknje velicine kajisa, vec
da su spremne da zarade svoje plate radom, a ne treptanjem...(ne bih volela da se neko uvredi, ali je cinjenica da se sve vise prolaze one koje jedino znaju da trepcu)...

...upravo iz tog razloga sam i otvorila temu da nadjemo neki nacin i pomognemo sami sebi, i svima koji to zele....takodje u nadi da ce se javiti neko ko zna vise o materiji koja
nas muci, da konkretan savet, uz sve to mozda i neki privatnik koji zeli ozbiljnu radnu snagu, savesnu...kome nije bitno da mu sluzbenice nose suknje velicine kajisa, vec
da su spremne da zarade svoje plate radom, a ne treptanjem...(ne bih volela da se neko uvredi, ali je cinjenica da se sve vise prolaze one koje jedino znaju da trepcu)...

Možda bi ovaj vid ucene nama pomogao,dve treptaljke,dve matorke?
Stvarno loša šala,izvinjavam se.
Nije ni mladima lako,oni tek počinju život,stvaraju porodice.U neku ruku
smo u istom položaju,s tim što je na njihovoj strani mladost.Uvek sam
na strani mladih ljudi,ali ne mogu da stavim katanac na stomak i na račune.

Možda bi ovaj vid ucene nama pomogao,dve treptaljke,dve matorke?
Stvarno loša šala,izvinjavam se.
Nije ni mladima lako,oni tek počinju život,stvaraju porodice.U neku ruku
smo u istom položaju,s tim što je na njihovoj strani mladost.Uvek sam
na strani mladih ljudi,ali ne mogu da stavim katanac na stomak i na račune.

..sve se slazem od reci do reci, i bas iz tog razloga sam i otvorila temu,
i mi imamo pravo na zivot.....

Hmmmm....mislim da ce penzije nestati.Ni oni od 30 ne mogu da nadju posao,a starosnu granicu za peMziju stalno produzuju.

Da,jednom su mi na biroVu rekli 'Mi ne trazimo posao za vas,mi samo posredujemo izmedju poslodavca i vas.'

Afro, ja verujem da je situacija teška kada si ni tamo ni ovamo, ali ima mnogo mladih ljudi fakultetski obrazovanih koji čekaju posao. Tako da mi je sa te strane razumljivo zašto neće vas koji ste zagazili u šestu deceniju.

Ne slažem se da su mladi ljudi neozbiljna i nesavesna radna snaga, pa imaš ćerku koja je zaposlena, i ja verujem da savesno obavlja svoj posao. Iako je i mlada i lepa i zgodna, otišla je da radi i zaradi, a ne da trepće.

Iskreno sam pesimistički raspoložena prema tim organizovanim pobunama, jer ova država tone li tone, i ja ne vidim način kako da se to spreči. Volela bih da se nešto promeni, da svi zarade svoju penziju, ali kakva je situacija, počeće da kasne i ovima što su penzioneri, kao u Slobetkovo vreme. :sad2:

Afro, ja verujem da je situacija teška kada si ni tamo ni ovamo, ali ima mnogo mladih ljudi fakultetski obrazovanih koji čekaju posao. Tako da mi je sa te strane razumljivo zašto neće vas koji ste zagazili u šestu deceniju.

Ne slažem se da su mladi ljudi neozbiljna i nesavesna radna snaga, pa imaš ćerku koja je zaposlena, i ja verujem da savesno obavlja svoj posao. Iako je i mlada i lepa i zgodna, otišla je da radi i zaradi, a ne da trepće.

Iskreno sam pesimistički raspoložena prema tim organizovanim pobunama, jer ova država tone li tone, i ja ne vidim način kako da se to spreči. Volela bih da se nešto promeni, da svi zarade svoju penziju, ali kakva je situacija, počeće da kasne i ovima što su penzioneri, kao u Slobetkovo vreme. :sad2:

...mislim da se nismo razumele, cini mi se da sam naglasila da sam svesna da i mladi ne rade i da je normalno da i njima treba posao, ako nisam pisala u sitna crevca o tome
nisam iz prostog razloga sto je tema o nama koji jos mozemo da radimo, i da zivimo od svog rada, a ne da se prema nama ponasaju kao da smo samo otpisan slucaj...a do
penzije vecina ima po nekoliko godina....
..sto se moje cerke tice ona radi posao koji mnogi ne bi, stoji po 10h na nogama, nekad i duze, smeje se i kad joj nije smesno, jer musterija je uvek u pravu, cesto place kad
joj izvesne musterije izadju iz radnje jer treba sloziti hrpu decije odece koje "gospodje" pobacaju svuda po radnji....i jos sto sta sto mnogi ne bi ni pomislili da rade, ona mora
da bi imala od cega da zivi..i iskljucivo zivi od svog rada, placa stan, rezije, hranu, odecu...znaci apsuluto sama se stara o sebi...a veruj mi da to nije lako....kad dodje kuci
nije sposobna ni da govori posle onolikog pricanja na poslu...

...nije ona tema i nisu tema mladi ljudi, daj boze da svako posle skole istog dana nadje posao, da moze da zivi od svog rada....:ok:u uvodnom psotu sam navela sta sve
pitaju mlade ljude kad ih pozovu na razgovor, i da je to po meni jako bezobrazno....

...ali jel ti mislis da mi ostali ne treba da jedemo, placamo racune, obujemo se i obucemo...jel mislis da je u redu da budemo gladni i zeljni svega???
...da li smatras da mi nemamo nikakvih potreba i zelja, ili na to sve samo imaju mladi maximum do 30 godina??
...uh mogla bih hiljadu i jedno pitanje da ti postavim vezano za to, ali svesna sam da oni koji nisu u toj situaciji ne mogu ni da razumeju, sit gladnom
ne veruje, stara je izreka....

....nisam mislila da dizemo bunu, nego da samo probamo nekim razgovorom da dodjemo do nekog resenja, pametnog saveta, a mozda i do posla....

...mislim da se nismo razumele

...ali jel ti mislis da mi ostali ne treba da jedemo, placamo racune, obujemo se i obucemo...jel mislis da je u redu da budemo gladni i zeljni svega???
...da li smatras da mi nemamo nikakvih potreba i zelja, ili na to sve samo imaju mladi maximum do 30 godina??
...uh mogla bih hiljadu i jedno pitanje da ti postavim vezano za to, ali svesna sam da oni koji nisu u toj situaciji ne mogu ni da razumeju, sit gladnom
ne veruje, stara je izreka....

....nisam mislila da dizemo bunu, nego da samo probamo nekim razgovorom da dodjemo do nekog resenja, pametnog saveta, a mozda i do posla....

Možda se i nismo razumele. Jer daleko od toga da mislim da iko na ovom svetu treba da ide go i bos, gladan i da mu bude hladno. Daleko bilo. Samo sam napisala da mi je u neku ruku razumljivo što poslodavci zaobilaze one u šestoj deceniji, kada mogu da biraju.

Sestra od ujaka mm (1986. godište) je završila Geografski fakultet u roku, sa visokim prosekom. Posle završenog fakulteta posla u struci nema, pa je imala izbor ili da se zaposli na radnom mestu gde je potreban III stepen SS, ili da se vrati u selo kod mame i tate. Izabrala je ovo prvo. Radila je u Handy - ju i prodavala mobilne telefone, pa je našla bolji posao :mrgreen:, trenutno u Gigatronu prodaje kompjutere. Znači, do sada je mogla imati 8 godina radnog staža da je završila trgovačku školu, jer u stvari, taj posao i radi. Stanuje u Zemunu, plaća stan sa cimerkom (jer ne može da živi sama zbog troškova) i stara se sama o sebi, dakako. Mlada je, lepa, zgodna, govori engleski kao srpski, na računaru se snalazi savršeno, pa razumem zašto bi neko odabrao nju pre nego tebe. Ovo "nju pre nego tebe" je figurativno, ne odnosi se konkretno na tebe i nju, i nadam se da razumeš šta hoću da kažem.

Moj komšija je u gimnaziji sve četiri godine bio prvi na republičkom takmičenju iz istorije, pola svog školovanja je proveo u Petnici, bio oslobođen polaganja prijemnog ispita na Filozofskom fakultetu u NS, i nije imao ni jedan dan apsolventskog staža. U oktobru je trebalo da upiše apsolventski, a on je krajem juna diplomirao. Tokom studiranja u jednoj godini je imao jednu devetku, sve ostale ocene su mu desetke. Posle tako briljantnog završetka studija, posla nema. Roditelji se napnu do krajnjih granica i on upiše master. Ovih dana treba da brani rad, a istovremeno radi u kiosku ne bi li koliko toliko olakšao troškove roditeljima, jer zaista nisu u zavidnoj finansijskoj situaciji. Ja ne znam kakve se njemu misli motaju po glavi, i da li se zapita čemu sve te njegove desetke? Čemu master? Da iz kioska pređe u prodavnicu bele tehnike?

I ko zna koliko ima takvih primera. Ne daj bože da ja mislim da život staje posle tridesete, ali ono što mene brine je to što mladi, kao ovi što sam ih navela, ne mogu da nađu posao za koji su se školovali. Kakvu oni imaju nadu u bolje sutra?

Možda se i nismo razumele. Jer daleko od toga da mislim da iko na ovom svetu treba da ide go i bos, gladan i da mu bude hladno. Daleko bilo. Samo sam napisala da mi je u neku ruku razumljivo što poslodavci zaobilaze one u šestoj deceniji, kada mogu da biraju.

Sestra od ujaka mm (1986. godište) je završila Geografski fakultet u roku, sa visokim prosekom. Posle završenog fakulteta posla u struci nema, pa je imala izbor ili da se zaposli na radnom mestu gde je potreban III stepen SS, ili da se vrati u selo kod mame i tate. Izabrala je ovo prvo. Radila je u Handy - ju i prodavala mobilne telefone, pa je našla bolji posao :mrgreen:, trenutno u Gigatronu prodaje kompjutere. Znači, do sada je mogla imati 8 godina radnog staža da je završila trgovačku školu, jer u stvari, taj posao i radi. Stanuje u Zemunu, plaća stan sa cimerkom (jer ne može da živi sama zbog troškova) i stara se sama o sebi, dakako. Mlada je, lepa, zgodna, govori engleski kao srpski, na računaru se snalazi savršeno, pa razumem zašto bi neko odabrao nju pre nego tebe. Ovo "nju pre nego tebe" je figurativno, ne odnosi se konkretno na tebe i nju, i nadam se da razumeš šta hoću da kažem.

Moj komšija je u gimnaziji sve četiri godine bio prvi na republičkom takmičenju iz istorije, pola svog školovanja je proveo u Petnici, bio oslobođen polaganja prijemnog ispita na Filozofskom fakultetu u NS, i nije imao ni jedan dan apsolventskog staža. U oktobru je trebalo da upiše apsolventski, a on je krajem juna diplomirao. Tokom studiranja u jednoj godini je imao jednu devetku, sve ostale ocene su mu desetke. Posle tako briljantnog završetka studija, posla nema. Roditelji se napnu do krajnjih granica i on upiše master. Ovih dana treba da brani rad, a istovremeno radi u kiosku ne bi li koliko toliko olakšao troškove roditeljima, jer zaista nisu u zavidnoj finansijskoj situaciji. Ja ne znam kakve se njemu misli motaju po glavi, i da li se zapita čemu sve te njegove desetke? Čemu master? Da iz kioska pređe u prodavnicu bele tehnike?

I ko zna koliko ima takvih primera. Ne daj bože da ja mislim da život staje posle tridesete, ali ono što mene brine je to što mladi, kao ovi što sam ih navela, ne mogu da nađu posao za koji su se školovali. Kakvu oni imaju nadu u bolje sutra?

....sve ja to znam i sve mi je strasno...i moje dete je ('86-o godiste)...ja nisam bila u situaciji da je skolujem, posle prve godine fakulteta je morala da pocne da radi:(, a da li je bolje sto vec
ima 5 godina radnog staza ili je bolje da je zavrsila fakultet ko to zna...ludo je vreme definitivno...
....znam mnogo njenih drugarica koje su zavrsile fakultete neke rade u struci, neke ne rade jer ne moraju, neke zato sto posla nemaju u struci i nece da rade drugo, a neke rade kao ona
ono sto ima pa im eto ide staz, koliko toliko zarade za svoje potrebe....
...sve je to tuga golema sto bi se reklo....
....ali...
....mladi ljudi moraju da se bore za sebe, mi za sebe....

...inace drzava daje poslodavcima koji zaposle osobe starije od 40 ili 45 godna (nisam bas sigurna koja je granica) olaksicu tako sto poslodavci daju samo platu, ostalo pokriva drzava,
i opet to tesko ili nikako ne ide...a uz svo uvazavanje mladih ljudi i mi stariji treba da radimo i od tog rada zivimo....

I da, još ovo sam htela sinoć da napišem, pa nisam, ali evo, sada ću.

Oni koji su ušli u šestu deceniju i ne mogu nigde da se zaposle, a negde su bili tehnološki višak, pretpostavljam da imaju prilično radnog staža. Dvadeset i više godina. Uglavnom imaju onaj zakonski minimum potreban za penziju, preostaje im da čekaju da napune godine života i ispune i taj drugi uslov za penzionisanje. Za to vreme dok traže posao, mogu npr. da čuvaju decu, neguju stare i bolesne, u sezoni idu u berbu voća i povrća, dakle da rade poslove gde ih poslodavci ne prijavljuju, a može se zaraditi neki dinar.

U ovoj zemlji je situacija teška, da samo još da počnu da padaju bombe, eto nama devedesetih. :sad2: Teško je i zaposlenima i nezaposlenima, i mladima i starima, i onima koji su nešto proživeli i onima koji tek treba da žive. Ne bih se ja tu mnogo uzdala u pomoć od države. Ne znaju ova jadna deca kome da se obrate za pomoć oko zapošljavanja, kadija te tuži - kadija ti sudi, tako da će jedini recept biti u se i u svoje kljuse.

A ako nisi sposoban/na za bilo kakvu fizikaliju?
Gornja granica za godine se stalno pomera za šest meseci.
Kako ja to vidim za mene lično,nikad je neću dočekati s 30
godina staža.Kanapče pa u šumu,nema druge. :D

...a ja sa 26 staza i 52 zivota, ima da cekam jos 8 godina, ako u medjuvremenu ne pomere jos, i sta
da zivim od toga sto cu da berem voce u sezoni, super, a sta cu kad se voce obere da cistim sneg:mrgreen:
...ocigledno je da neki ne razumeju situaciju u kojoj smo..al nema veze ni ne ocekujem da svi razumeju...

...pa to, uzas iz koga ne vidim izlaska....:(

...nije meni problem da cuvam neko dete, i rado bih to radila, ali za to je potrebna preporuka,
nece ljudi ni da prime tek tako nekog koga ne poznaju i niko im tog nekog nije preporucio...

...pa to, uzas iz koga ne vidim izlaska....:(

...nije meni problem da cuvam neko dete, i rado bih to radila, ali za to je potrebna preporuka,
nece ljudi ni da prime tek tako nekog koga ne poznaju i niko im tog nekog nije preporucio...

Dobro je ako možeš,ja nikad ne bih to mogla,u stvari više ne bih mogla.
Zato sam napisala da treba biti i zdrav za neke vrste poslova.

Otac moje kume, koji je 1949. godište zbog tog pomeranja po pola godine nikako da dočeka penziju. Samo mu izmiče. :sad2: Srećom, on je zdrav, pa može da fizikališe, uslovno rečeno. Snašao se tako što vrši određene usluge, ne ide mu radni staž, i nada se da će dočekati da bude penzioner.

Dobro je ako možeš,ja nikad ne bih to mogla,u stvari više ne bih mogla.
Zato sam napisala da treba biti i zdrav za neke vrste poslova.

..da mogla bih, ionako sam do nedavno brinula o svojoj unucici, tako da sam sto se toga tice
skroz uigrana, a i svoju decu sam lako i bez nekih velikih muka dogajala....i volim jako malenu
decu, najradje bih cuvala neku bebicu...mene to prosto podmladi:)

..pa sta onda ti predlazes, da legnemo i cekamo da umremo:dontunderstand::dash:
Nikako draga Afro,najbolje je da se obratiš aktuelnom ministru, zvanom" starac Fočo od stotinu ljeta", možda će ti on dati magičnu formulu(jer čovek pamti i dinosauruse, a bogme zapti i dve pozamašne pemzije po različitim osnovima), toliko iskustvo nije na odmet, možda te posavetuje bar za minimalnu:(, strašno, sele, ali to nam je realnost.

Nikako draga Afro,najbolje je da se obratiš aktuelnom ministru, zvanom" starac Fočo od stotinu ljeta", možda će ti on dati magičnu formulu(jer čovek pamti i dinosauruse, a bogme zapti i dve pozamašne pemzije po različitim osnovima), toliko iskustvo nije na odmet, možda te posavetuje bar za minimalnu:(, strašno, sele, ali to nam je realnost.

...mislis na baslamovanog Krkobabica:heart:
...da znas da cu da odem i trazim prijem kod njega, pa da vidim sta ce on pametno da mi kaze....bem ti ja sam ovde rodjena, moji roditelji ostavili zdravlje u firmama,
ja sam radila u saveznoj ustanovi bivse nam drzave 22 godine i sad sam u situaciji ako ne nadjem neki posao u skorije vreme da se besim ili ne znam sta....onaj kusur
od 4 godine sam nakupila tako sto sam radila sta god se mogla dok ne dodjoh do ovih godina koje su oznacene kao ne pozeljne...
...kao da smo mi sami tako eto iz obesti ili ko zna cega u situaciji kakvoj jesmo....

Back