Neverending SF, F & H kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Animated_flower.GIF

1093.
Malo mi se smučilo čekanje da neko pregleda Arhivu...

Dakle, Tatjana Vranić je u Siriusu broj 44.1980. objavila priču "Partenogeneza", o grupi žena koje su nakon sveopšteg uništenja ostale jedine preživele predstavnice ljudskog roda.Jedan od implicitnih zaključaka te priče, sadržan i u njenom naslovu, je da muškarci, zapravo,uopšte nisu potrebni. Već u sledećem broju su u uvodniku citirana pisma razljućenih čitalaca kako se radi o radikalnom feminizmu, tinejdžerskim lezbo fantazijama (za autorku rodjenu 1949.),ženskom šovinizmu i tako tim redom. Nije pomoglo što je Borivoje Jurković, tadašnji urednik, svim srcem branio tu priču. Skandal se nastavio kad je"Partenogeneza" zaobidjena pri dodeli prve nagrade SFERA sledeće godine, u korist jedne prilično mršave pričice, o čemu se povremeno raspravljalo sledećih nekoliko godina. Sasvim je moguće da je takva "pljuvačka" reakcija odvratila Tatjanu Vranić od daljeg pisanja SF-a. S druge strane, da priča ipak dobije i happy end, Tatjana Vranić je napisala desetak knjiga i publikacija o astronomiji (kao Tatjana Kren), kao i dve zbirke pesama...

1094.

Rasa? E baš neću da vam kažem. To je strogo čuvana tajna, i ovo nije mjesto da se ona otkriva.

Moji padavani. Uh, tu sam imao nekoliko dobrih a i nekoliko koji su prešli na tamnu stranu sile. Pozelenio sam od muke zbog tih izdajnika.

Count Dooku
Mace Windu
Obi-Wan Kenobi
Ki-Adi-Mundi
Luke Skywalker
Master Oppo Rancisis

Ma, trenirao sam ja još mnogo džedaja a i mnogo klinaca prije nego što su postali padavani drugim učiteljima.

Nemacko...ne mogu sad' da trazim plemena...
Da ne stoji kviz...evo pitanja
1096.
U kojoj kratkoj sf prici budisticki monasi sastavljaju proracun ( a sve u cilju pronalazenja imena Boga) - pri cemu ime ne sme da sadrzi vise od 9 karaktera, a svaki pojedinacni ne sme da se ponovi vise od 3 puta uzastopno ?

U odgovor na 1096 potpuno sam siguran (priča je ostavila veoma jak utisak na mene pa sam zapamtio). Mislim da je bila u Siriusu, ali sad nemam onaj spisak pri ruci da provjerim.

Odgovor na 1095 NIJE tačan. Nije nijemac.
Hint: Bio je crnac, rođen u jednoj afričkoj državi.

Na zvanicnom sajtu Gigera, kazu da je rodjen '40 u Chur-u, svajcarska, odakle se preselio '64 u Cirih da studira arhitekturu i industrijski dizajn...

Posto sam njegov veliki fan, voleo bih da se to razjasni.

Inace, smatram ga olicjem ljudskog xenofizma, sa usavrsenom umetnickim izrazom u tom domenu.
Ima li ista sladje od radjanja malog aliena za nasu strahovima napacenu dusu?

:):)

Neću da se izvinjavam (ali, ipak se izvinjavam). Mis Pix je potpuno tačno odgovorila na pitanje (tako kako sam ga postavio). To što sam ja prolupao pa jedno mislio a drugo pisao, to je moj problem.
Tako je to kad se pitanje postavi bez provjeravanja, onako, iz glave.

Sada bih ponovo ja trebao postaviti pitanje 1097, ali, da se situacija ne bi ponovila, neka to uradi neko drugi, pošto ja nemam ni jedno pitanjce pri ruci (provjereno pitanjce :lol: ). Neću učestvovati u kvizu dok ne stavim nekoliko pitanja u rezervu.

Pošto vam je svima frka da ne postavite neko debilno pitanje... evo ja ću :p (s` obzirom da sam se već dokazao par puta :roll: )...

1097.

Šta je u stvari Necronomicon (nekronomikon) ...hintovi mogu da budu samo da se radi o abstraktnom pojmu i da se jedna stara horor priča vrti oko njega...

Dobro je dok postavljas debilna pitanja ( mada ja tako ne mislim ).. ali kad' pises debilne odgovore ko' ja..konstantno..zamisli se covek...tj. ja :roll: :D

Necronomicon je knjiga koju je napisao Lovecraft, a sam autor tvrdi da mu se taj pojam pojavio u snu..i otud' i naslov knjige.
Sam termin je sacinjen od grckih reci : necros - mrtav,...( ne volim onu drugu ) , nomos - zakon ili nesto na sta se odnosi i eikon - slika...a sam pojam bi mogao da se prevede kao Knjiga mrtvih, Zakoni mrtvih...cini mi se da u nasem jeziku i ne postoji bas adekvatan prevod ..il' ja ne umem lepo da prevedem
p.s. pitanje je lepo

:D bio si u pravu :wink: ...zapravo se radi o Abdul Alhazred-u, junaku Lovecraft-ovih. prica...( a njegovo ime predstavlja pseudonim inspirisan cuvenom zbirkom bajki "Hiljadu i jedna noc" ), koji je 730. godine, dok je jos ziveo u Damasku, napisao pricu "al-Azif" - koja je kasnije postala Nekronomicon.
fantasticno pitanje !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back