Neverending SF, F & H kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok MYoda....pitanje ide ->
1104.
Ovaj pisac&novinar, Kubanac :D , dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost je karakteristican po svom stilu pisanja, odnosno, u njegovim delima se cesto preplicu elementi mnogih zanrova i tesko ih je svrstati u jedan konkretni..
Jedno vreme je u svojoj zemlji i bio "persona non grata"...a ziveo je i u Meksiku i Evropi..
Podzanrovska kategorija koja se provlaci kroz njegove romane ima elemente magije..
O kom piscu je rec ?

Boze...ima li te ... :roll: :D
U pravu si MYoda..trazila sam na wikici nekog kubanskog pisca ..sva sreca pa si pogodio o kome se radi..i bravo.
Ne pripremam nikad' pitanja unapred - trazim neke asocijacije u momentu i postavim...
Moja greska i izvini.

Ništa, ništa. Kad se samo sjetim nekih svojih "uspješnih" pitanja...

1105. Pitanje

Koncept svemirskog lifta svi znamo iz Klarkovih "Rajskih vodoskoka". Samo, on nije bio prvi. Ni blizu. Prvi koncept strukture koja se penje do svemira predložio je jedan naučnik pedesetak godina ranije, inspirisan jednom drugom konstrukcijom čijem otvaranju je prisustvovao. O kom naučniku i kojoj građevini se radi?

1105.
The first person to think of the basic idea was Konstantin Tsiolkovsky, a Russian scientist. Visiting Paris in 1895, the remarkable Eiffel Tower made him think about a spire that reached all the way into space. In Tsiolkovsky's vision, a "celestial castle" would be built at the end of a cable 35,790 kilometers long. This put the terminus of the structure in geostationary orbit.

http://www.technovelgy.com/ct/content.asp?Bnum=720

Puno sam procitala o ovom romanu trazeci odgovor ..
"Stepenice do neba"..nesto sto se dostize malo teze, ali itekako vredi... i snovi koje je ipak moguce ostvariti..
S' obzirom na to da se u knjizi pominje Sri Pada, na sinhala jeziku "Samanalakanda", a na lokalnim jezicima "Svargarohanam" - sto znaci "koracati, penjati se ka raju"..a vrh planine se moze dostici jedino peske..i na tom putu se moze videti stena, kamen sa otiskom stopala za koji budisti veruju da je Budin, hriscani Adamov ..a inace, za Sri Lanku postoji verovanje da su to ustvari Rajski vrtovi..
Mozda nije Klark mislio na ovo sto sam pronasla..ne znam..ali mi je bilo interesantno dok sam citala
:D
Pronasla sam i podatak o jednom pesniku,piscu i kralju koji je ziveo jako davno na tim prostorima i o kome postoje legende - tu se takodje pominju vrtovi..prelepi vrtovi...a ne zove se kako je MYoda napisao..ali sam izgubila podatke i ne mogu sad' da ih pronadjem..:(

Matori Klark ne bi imao nikakve,ali ama bash nikakve shanse...
Kada sam trenirao za jedno takmicenje imao sam vezbu-penjanje uz stepeniste ekvavilentno tom,naravno,nije napravljena takva konstrukcija,vec masina...Jedva sam uspeo,i to u najboljoj kondiciji...Matori bi se srusio posle 3 stepenika...

...Sorry @Mastere ali me ne bese zadnjih par dana... "Lebac sa sedam (prasnjavih) kora" me je sprecavao u ucestvovanju....
-Ovo su sve sjajani odgovori (posebno me je pikax odusevila...:D)- al takodje i svi netacni!!!
...Ajde bre majku mu,bajka koju su uzimali kao lajt motiv za sve novele u kojima se pominjalo "pentranje do neba"...(space elevation u SF kontekstu) - ima veze s PASULJOM...a sledeci hint koji se odnosi na seksualnost se tice legendarnog decjeg psihijatra Bruna Betelhajma i njegove interpretacije te price a sa tim u vezi i Klarkova opsednutost posmatranja razvoja ljudske civilizacije kroz analogiju sa odrastanjem coveka....
Pitanje je zahtevalo samo jednu povrsnu proveru....& ako ne bude i polovicnog odgovora do ...npr.sutra - brisem ga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back