Nesumnjivo Hrvati

To je uvek zapadno-hrvatsko tumačenje - znači sve na južnoslovenskom prostoru katoličko jeste hrvatsko. A i zna se razlog za to.

онај ко се се руководи таквом поставком, непосредно негира Хрвате као политичко тело, тј негира им националну самобитност и у основи своди их на верску заједницу.

i budali jasno, koliko mizeran trebas biti da ovo opravdavas ili pokusavas drugacije objasniti?

evo ja da kazem mater vam hrvatsku? primera radi... bio bi banovan zar ne

a jel bi e izvuklo to da kazem, nemojte tako lose tuaciti ja sam samo sirio "vodjenje ljubavi" i sve najlepse iz toga?

ne bi mi proslo a?

sunac li vam licemerni, neverovatni ste, koliko stida nemate

а то што је католичко доказ је да је хрватско?!

U slučaju kad se radi o govornicima nekog od južnoslavenskih dijalekata; kad se radi o vlasti koja je u političkoj vezi
ili podređena nekoj s hrvatskoj instituciji poput Sabora; kad je tijekom stoljeća u tom, a vjerojatnije i okolnom području
zasvjedočeno hrvatsko ime kao narodnosno kod iste vrste ljudi; kad se kroz povijest ta skupina ljudi, iako nerijetko
pod regionalnim imenima, svjesno svrstavala u hrvatski nacionalni korpus kada je nacionalno pitanje u modernom ruhu iskrsavalo-
da, radi se o Hrvatima.

Jedini katolici koji su govornici nekih narječja pripadajućih zapadnojužnoslavenskom skupu narječja, a da nisu Hrvati- to su Slovenci.
Svi ostali su, kao što se znalo reći, korenikom Hrvati, ili su naravnim tijekom to postali, od nepoznate ili nediferencirane slavenske mase.

i budali jasno, koliko mizeran trebas biti da ovo opravdavas ili pokusavas drugacije objasniti?

evo ja da kazem mater vam hrvatsku? primera radi... bio bi banovan zar ne

a jel bi e izvuklo to da kazem, nemojte tako lose tuaciti ja sam samo sirio "vodjenje ljubavi" i sve najlepse iz toga?

ne bi mi proslo a?

sunac li vam licemerni, neverovatni ste, koliko stida nemate

? Bolje potraži psihijatra. Jasno je da se radi o vojsci, o Srbima kao narodu govori se jedino
u dijelovima o osiguranju prolaza za evakuaciju. Samo mentalno skučena osoba, ili patološki hrvatomrzac
može to tumačiti na drugačiji način.

Da budemo iskreni: ne samo vrh države, koji je briljantno planirao operaciju i kad čovjek čita te
transkripte osjeća ponos zbog samouvjerenosti, stručnosti, pameti i realističnosti hrvatskoga vodstva
(komu ovo današnje nije ni do gležnjeva)- nego svi su znali, i oni koji nisu sudjelovali
u bojnim operacijama, da će Srbi kao narod pobjeći. Takav su tip rata počeli, tako su se i ponašali
kad se ratna sreća okrenula protiv njih.

Interesantna je ta glupost. Kako to da praktički nijedan Srbin ne vidi da se radi o slamanju vojske RSK.
To je psihološki zanimljivo. Da ne lisičimo- svim je Hrvatima to drago, jer su se otarasili radikalno nastrojenih
neprijatelja u strateško važnom području. To je važnije za Hrvate nego Kosovo za Srbe- Kosovo je okrajak bez kojega Srbija
itekako može, dok je komad zemlje povezujući jug i sjever Hrvatske pitanje opstanka, i nema teorije da
se na tom području zadrži pučanstvo koje je teroristički raspoloženo protiv države.

Jednostavno, Srbi su agresijom i ultranacionalizmom, te svojim konačnim bijegom, pomogli Hrvatima da se
riješe tog raka u želudcu. Da su bili pametniji, da su išli Gandhijevskim putom, emocionalnim ucjenama...onda bi bilo drugačije i RH bi im stalno morala davati neke ustupke.
No kad je došlo do stani-pani, srpski ekspanzionizam je puknuo baš zbog svog radikalizma.

U pogledu teme, ako već nisu spomenuti, može se pogledati i za:

Josipa Freudenreicha
Vojina Bakića
Ferdinanda Kulmera
Ivu Lhotku-Kalinskog
Vojislava Kuzmanovića
možda, nisam siguran Vaska Lipovca
Dimitrija Popovića
Branka Drechslera Vodnika
Ljubu Wiesnera Livadića
Emila Milana Uzelca

Шта се може погледати?
Да су људи нехрватског порекла несумњиво Хрвати?

Шта се може погледати?
Да су људи нехрватског порекла несумњиво Хрвати?

Pitaj Mrkalja. On je započeo temu - sa samo njemu poznatim naumom- i počeo nabrajati razne
Hrvate koji su podrijetlom neki drugi po predcima i sl. Nekad je te kratke prikaze i zgodno uresio slikama i
biografskim podatcima.

Ja se na ovom slijedu rijetko javim, no napišem ako/kad se sjetim nekog prinosnika hrvatskom životu (od kulture
do vojske i sl.), a koji je ili nehrvatskoga porijekla, ili i nije Hrvat po pripadnosti, ali se skladno uklopio u hrvatski
kulturni život (kao u suprotnim primjerima Josif Pančić ili Geca Kon).

Ovo je, npr. tipičan primjer (ne toliko svađe oko ove ili one osobe):
http://forum.krstarica.com/showthread.php/287188-Nesumnjivo-Hrvati/page62

Poslednja izmena:
Pitaj Mrkalja. On je započeo temu - sa samo njemu poznatim naumom- i počeo nabrajati razne
Hrvate koji su podrijetlom neki drugi po predcima i sl. Nekad je te kratke prikaze i zgodno uresio slikama i
biografskim podatcima.

Ja se na ovom slijedu rijetko javim, no napišem ako/kad se sjetim nekog prinosnika hrvatskom životu (od kulture
do vojske i sl.), a koji je ili nehrvatskoga porijekla, ili i nije Hrvat po pripadnosti, ali se skladno uklopio u hrvatski
kulturni život (kao u suprotnim primjerima Josif Pančić ili Geca Kon).

Једно је доприносити некој култури или, чак, бити делом исте (што, нужно, не искључује ни припадност још некој култури), а друго је национална припадност одређених људи (њихов осећај и опредељење).

У датом случају, Геца Кон, ашкенаско-јеврејског порекла се определио као Србин Мојсијеве вере (док су му потомци православни). Што се Јосифа Панчића тиче, он је био Србин католичке вере, да би женидбом прешао на православље.

То није истозначно примерима које си навео, јер се поједини међу личностима које си навео нису изјаснили као Хрвати. У другом случају, само је Кон имао несрпско порекло.

Једно је доприносити некој култури или, чак, бити делом исте (што, нужно, не искључује ни припадност још некој култури), а друго је национална припадност одређених људи (њихов осећај и опредељење).

У датом случају, Геца Кон, ашкенаско-јеврејског порекла се определио као Србин Мојсијеве вере (док су му потомци православни). Што се Јосифа Панчића тиче, он је био Србин католичке вере, да би женидбом прешао на православље.

То није истозначно примерима које си навео, јер се поједини међу личностима које си навео нису изјаснили као Хрвати. У другом случају, само је Кон имао несрпско порекло.

Mrkalj je tako koncipirao. U neku ruku, slažem se s njim, iako je imao i ima zadnje namjere: osim ljudi koji su svjesno Hrvati
i u nacionalnom smislu (mislim etničkom na moderni način), postoje i osobe- govorim o Hrvatskoj, o dijelu stanovništva-
koje se mogu izjasniti kao, recimo, etnički Srbi, ali kao "politički"- bolje, "kulturno"- Hrvati.

Takvi su bili, npr. Vojin Bakić i Vojislav Kuzmanović, pa i Branislav Glumac.
A ne samo kulturno, nego i etno-nacionalni Hrvati su bili Emil Milan Uzelac, Preradović itd.
Da ne govorimo o Šenoi, Kulmeru, Slobodanu Langu, Hebrangu (svim Hebranzima),...

Mrkalj je tako koncipirao. U neku ruku, slažem se s njim, iako je imao i ima zadnje namjere: osim ljudi koji su svjesno Hrvati
i u nacionalnom smislu (mislim etničkom na moderni način), postoje i osobe- govorim o Hrvatskoj, o dijelu stanovništva-
koje se mogu izjasniti kao, recimo, etnički Srbi, ali kao "politički"- bolje, "kulturno"- Hrvati.

Takvi su bili, npr. Vojin Bakić i Vojislav Kuzmanović, pa i Branislav Glumac.
A ne samo kulturno, nego i etno-nacionalni Hrvati su bili Emil Milan Uzelac, Preradović itd.
Da ne govorimo o Šenoi, Kulmeru, Slobodanu Langu, Hebrangu (svim Hebranzima),...

Још само да нам откријеш чиме се то „мјери”, очитава, процјењује или шта већ нечија етнонационалност па да нам примјену те методе покажеш на примјеру етнонационалних Хрвата Емила Милана Узелца и Петера Петра Прерадовића. Лично, више ме занима овај потоњи. Хвала унапријед.

U slučaju kad se radi o govornicima nekog od južnoslavenskih dijalekata; kad se radi o vlasti koja je u političkoj vezi
ili podređena nekoj s hrvatskoj instituciji poput Sabora; kad je tijekom stoljeća u tom, a vjerojatnije i okolnom području
zasvjedočeno hrvatsko ime kao narodnosno kod iste vrste ljudi; kad se kroz povijest ta skupina ljudi, iako nerijetko
pod regionalnim imenima, svjesno svrstavala u hrvatski nacionalni korpus kada je nacionalno pitanje u modernom ruhu iskrsavalo-
da, radi se o Hrvatima.

Jedini katolici koji su govornici nekih narječja pripadajućih zapadnojužnoslavenskom skupu narječja, a da nisu Hrvati- to su Slovenci.
Svi ostali su, kao što se znalo reći, korenikom Hrvati, ili su naravnim tijekom to postali, od nepoznate ili nediferencirane slavenske mase.

то би било тачно кад би се тренутно стање могло пројектовати у претходна столећа. али не може. зато твоја теза и није научна, него фатазмична.

онај ко се се руководи таквом поставком, непосредно негира Хрвате као политичко тело, тј негира им националну самобитност и у основи своди их на верску заједницу.

U suštini, Hrvati su nereligiozna sekta sa fundamentalističkom kulturom etničke autocenzure. To je ukupna njihova nacionalna definicija. Čim pomisliš da istakneš svoj etnicitet, ti si osuđen, jer je kultura osuđujuća, kao i običajni zakon.

Svi se prave, a više od 50% su Srbi (računajući i voditeljku).

то би било тачно кад би се тренутно стање могло пројектовати у претходна столећа. али не може. зато твоја теза и није научна, него фатазмична.

Ne. Tvoja je teza pogrješna jer je krajnje postmodernistički nategnuta. Nailazio sam na takve tvrdnje, npr. da Talijana nije bilo od 19. st.
To je krajnost druge vrste, protustav nacionalnomu romantizmu po kom su nacije bile "oduvijek". Ni jedno ni drugo nije točno.
Ivo je Banac dobro uočio u polemici s Hobsbawnom da ovaj, marksističkim muljažama, pokušava zanijekati sve što
nije u njegovu, antinacionalnom suženom vidokrugu.

Etnogeneza Hrvata nije nikakva tajna. O njoj je objelodanjeno više knjiga, a vrlo dobar Budakov kompendij izdržao je test vremena
i može se naći na scribdu (i drugdje) baš pod imenom.

Ljudi koji su definirani onako kako sam rekao- to su Hrvati. Nema ni jedne druge etnije koja bi bila baštinikom njihove kulture, na svim razinama, a oni sami
su, tijekom stoljeća kad se bilježilo što je i tko i gdje, bili u svakodnevnim životnim kontaktima, u kulturnim strujanjima, rodbinskim vezama i drugim
ljudskim izmjenama s ostalim katolicima.

I baš zbog toga mnoštvo spomena hrvatskoga imena, koje se očuvalo kod Osmanlija, te u pokrajini Bosna Hrvatska,
brdo iskaza od Arapa do Turaka do kulturnoga preporoda Bh Muslimana krajem 19. st., kad su se svi, osim možda
dvojice iskazivali Hrvatima- ne znači puno. Jer baš je vjerska kultura, i na njoj nadograđena svjetovna, stvorila zaseban bošnjački narod.

U koju su nacionalnu kulturu utkani i protestanti kao Konzul Istranin, Bošnjanin i pisac vjerskih bestselera kao Divković, isusovci kao Bartol Kašić,
pučki pisci kao Andrija Kačić Miošić, ... ? Jedino u hrvatsku.

Za Bjeliše i ostale, ima niz spomena, a po sjećanju, neki od njih su i ovdje:

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=67638
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=35061
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=121872
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=118749

:kafa:

Sekta u smislu političke grupe u kojoj je identitetska autocenzura uzdignuta na pijedestal društvenih vrednosti, ona je apsolut, a njeno odsustvo provocira linč.

Što je "identitetska" autocenzura ? Što se to autocenzurira ? Kako ?
I kakav "linč" ?

Ja osobno sam, koliko znam, podrijetlom od 4-5 naroda, od srednje Europe do srednje Azije.
I ja sam Hrvat.

O čem pričaš ?

Doista .....

- - - - - - - - - -

Stvarno je dopizdio s tim Hrvatima, kakva bolesna i patoloska mrznja prema jednom narodu.

Nije Mrki u nekoj mržnji, više je to opsesija i ovisnost, kao droga i drugi opijati.
To je stil teorije urote, po jednoj su tezi Hrvati bezvezna krparija koju je sklepao Vatikan, a po drugima
neki dijabolički manipulatori koji imaju kao pijune praktički cijelu SANU.

Tu je i opsesija katoličkom crkvom, koja je po mnogima outsiderima za Hrvate sve i svja, a u
praksi su Hrvati dosta vjerski indiferentan narod, bar većina.

Poslednja izmena:
Što je "identitetska" autocenzura ? Što ce to autocenzurira ? Kako ?
I kakav "linč" ?

Ja osobno sam, koliko znam, podrijetlom od 4-5 naroda, od srednje Europe do srednje Azije.
I ja sam Hrvat.

O čem pričaš ?

Doista .....

Čini mi se da poistovećuješ etničko i nacionalno. Niko ne spori hrvatsku naciju, njen identitet, ali sporim da je ta nacija nekada bila narod, već je nastala od triju različitih etnosa.

Kakav linč? Stvarno, kakav linč?

2419220.jpg

- - - - - - - - - -

Nije Mrki u nekoj mržnji, više je to opsesija i ovisnost, kao droga i drugi opijati.
Da, nije mržnja, već hobi-tema uzrokovana cikličnim ponavljanjem stradanja naroda.

Изворни назив ове слике је "Славље народне лирике и драматике", а данас се назива "Хрватски препород".

Ne. Tvoja je teza pogrješna jer je krajnje postmodernistički nategnuta. Nailazio sam na takve tvrdnje, npr. da Talijana nije bilo od 19. st.
To je krajnost druge vrste, protustav nacionalnomu romantizmu po kom su nacije bile "oduvijek". Ni jedno ni drugo nije točno.
Ivo je Banac dobro uočio u polemici s Hobsbawnom da ovaj, marksističkim muljažama, pokušava zanijekati sve što
nije u njegovu, antinacionalnom suženom vidokrugu.

Зар заиста цениш Ива Банца? Осим што је лош историчар (и стил писања му је очајан), тај неолиберални полу-Американац некоме спочитава антинационално сужени видокруг? Ја мислим да он не воли никога, укључујући и Хрвате (о Србима да и не говорим). И морално је, што се мене тиче, права гњида.

Poslednja izmena:
? Bolje potraži psihijatra. Jasno je da se radi o vojsci, o Srbima kao narodu govori se jedino
u dijelovima o osiguranju prolaza za evakuaciju. Samo mentalno skučena osoba, ili patološki hrvatomrzac
može to tumačiti na drugačiji način.

Da budemo iskreni: ne samo vrh države, koji je briljantno planirao operaciju i kad čovjek čita te
transkripte osjeća ponos zbog samouvjerenosti, stručnosti, pameti i realističnosti hrvatskoga vodstva
(komu ovo današnje nije ni do gležnjeva)- nego svi su znali, i oni koji nisu sudjelovali
u bojnim operacijama, da će Srbi kao narod pobjeći. Takav su tip rata počeli, tako su se i ponašali
kad se ratna sreća okrenula protiv njih.

Interesantna je ta glupost. Kako to da praktički nijedan Srbin ne vidi da se radi o slamanju vojske RSK.
To je psihološki zanimljivo. Da ne lisičimo- svim je Hrvatima to drago, jer su se otarasili radikalno nastrojenih
neprijatelja u strateško važnom području. To je važnije za Hrvate nego Kosovo za Srbe- Kosovo je okrajak bez kojega Srbija
itekako može, dok je komad zemlje povezujući jug i sjever Hrvatske pitanje opstanka, i nema teorije da
se na tom području zadrži pučanstvo koje je teroristički raspoloženo protiv države.

Jednostavno, Srbi su agresijom i ultranacionalizmom, te svojim konačnim bijegom, pomogli Hrvatima da se
riješe tog raka u želudcu. Da su bili pametniji, da su išli Gandhijevskim putom, emocionalnim ucjenama...onda bi bilo drugačije i RH bi im stalno morala davati neke ustupke.
No kad je došlo do stani-pani, srpski ekspanzionizam je puknuo baš zbog svog radikalizma.

radi se o vojski? :roll: "zadati takve udarce da srbi prakticno nestanu" pa koja vojska se napada a da ostane njen neki deo tu? vojska se naravno uništava ako nešto želiš osvojiti ili osloboditi, a narod može ostati delom... ovde je jasno dato, da srbi nestanu... otud onolike pljacke, pobijenih civila...

a sad licemeru, jel se radilo o vosjki i ono raketiranje izbeglicke kolone od strane hrvatskih migova?

nemate granicu stida, rdjo jedna geneticka

radi se o vojski? :roll: "zadati takve udarce da srbi prakticno nestanu" pa koja vojska se napada a da ostane njen neki deo tu? vojska se naravno uništava ako nešto želiš osvojiti ili osloboditi, a narod može ostati delom... ovde je jasno dato, da srbi nestanu... otud onolike pljacke, pobijenih civila...

a sad licemeru, jel se radilo o vosjki i ono raketiranje izbeglicke kolone od strane hrvatskih migova?

nemate granicu stida, rdjo jedna geneticka

Srbi su ponajbolji u tome da rade protiv sebe samih. Meni je Srba žao, i među njima imam divnih prijatelja i jako dragih ljudi. Hrvatski Srbi, su dozvolili da ih vode totalni i teški kreteni na telekomandu bolesnika i egomanijaka iz Beograda. Nažalost njihova sudbina je bila sudbina proročanstva koje se samoispunjuje iz razloga što su u njega vjerovali. Njihovo odbijanje bilo kakve ideje Hrvatske države dovelo je do njihovog gotovo potpunog nestanka. Nisu Hrvati, a kamo li njihovo vrhovništvo devedesetih bili cvečke, ali brate Srbi su sebi najveći neprijatelj bili i ostali.

ili podređena nekoj s hrvatskoj instituciji poput Sabora;
kad je tijekom stoljeća u tom, a vjerojatnije i okolnom području
da, radi se o Hrvatima.

Mada je već potezano desetine puta, ali pošto si ti stručnjak opšte prakse, jel imaš neke konkretne dokaze za ove primere.
Koje su to "političke veze", "hrvatske institucije", kako je "zasvjedočeno hrvatsko ime", kako se "svjesno svrstavala" itd. I to posebno od 15/16. veka na ovamo.

S druge strane koliko vidim tebi je glavna teza za celu hrvatsku istoriografiju "slovinsko=ilirsko=hrvatsko". Takva teza makar bila i 101% tačna je toliko neubedljiva , slaba, razvodnjena, pogotovo kada se poredi sa raznim drugim narodima...otkud uopšte ta situacija da se razna imena primenjuju na navodnu istu stvar...

Back