Nesumnjivo Hrvati

И један резиме:

Ако се неко у Војводини зове Мата, па дете понесе презиме Матин, то је доказ да су из Далматинске Загоре.

Без обзира на то што нису одатле и што им нико није одатле... Немогуће је да постоји презиме Матин, а да није у вези са неким Хрватом Матићем... Без обзира на то што говоримо о времену када хрватска национална свест у Далмацији није ни постојала.

А "ситница" да у Бугара и Македонаца постоји презиме Матов и Матев, такође по неком Мати, да и Румуни имају презиме Матеску, такође по неком Мати... То све није доказ да постоји име Матија и надимак Мата, него је доказ да су Хрвати из далматинске Загоре - населили Чачак!

Благи Боже и пресвета Богородице.
krsti.gif

Не знаш ти ни сам шта си рекао. Чуо си у свом селу за имена Мате, Стипе, Анте и Шиме, можда ти се и понеки дед или стриц тако зове, а никад ниси ни мућнуо главом да је реч о надимцима имена Матија, Стефан, Антоније и Симеон, која постоје и међу католицима и међу православнима... Ако ово не пишеш пијан, мени је тебе онда жао. :neutral: Оваква глупост није чак ни смешна.

Дабоме да сам по много чему једнак оном делу Хрвата који води порекло од Срба-католика. Драго ми је да се слажемо. :)

Ионако са нама имате много више заједничког него са правим Хрватима у Загребу и Загорју...

sa tobom da imam nesto pljuc pljuc :mrgreen:

srbi katolici,srpska prezimena,srbi do kamcatke... :D seselj deretic i ti koji si stovaljet njihove suplje bastine,izgubljenih ratova i propale ideologije.jedino sto je ostalo ideja o nebeskom narodu i nada da ces se u dubokoj penziji promijeniti :mrgreen:

vidim da ne kontas moje postove,malo je dubokoumnije za tvoje pojmove,ali ne gubi nadu,budi uporan.ako nece metar u mozak onda oce na neko drugo mesto.

adio mate srbine

uuuu pa to su preduboke misli da bi shvatio.... nemoj se zamarat kad neide.

adio ante

Ајд да си нашао презиме Матић код Муслимана, па да се хвалиш да си открио да је порекло тог презимена хришћанско, пошто Муслимани немају име Матија...

А овако си открио презиме које је изведено из хришћанског имена међу хришћанима. :neutral: Стварно мудро и интелигентно, за дивљење. :neutral:

srbi katolici,srpska prezimena,srbi do kamcatke... :D seselj deretic i ti koji si stovaljet njihove suplje bastine,izgubljenih ratova i propale ideologije.jedino sto je ostalo ideja o nebeskom narodu i nada da ces se u dubokoj penziji promijeniti :mrgreen:

Где ти је овде Деретић, мајсторе, кад имена Антоније и Матија имаш свугде где има Срба? :lol: Јеси ли ти читав? :lol:

"Изгубљени ратови и пропале идеологије"... Ти си стварно пијан. Какве везе са Далмацијом има неки нпр. Антоније Јовановић из Шумадије, звани Анта, чији потомци у 19. веку добију име Антић?

Какве везе са Далмацијом има неки војвођански Матија по којем се његови потомци презивају Матић или Матин?

Делиријум тременс. :lol:

Ovo gore je druga verzija falsifikata u kojoj se pokušalo Jelačićevu majku Anu Knežević predstaviti bunjevačkom plemkinjom. Kada je to pobijeno, uhvatili su se za pezime Portner i u cilju falsifikovanja preko starog falsifikata, do u nedogled ponavljaju da se ona prezivala Portner i da je nemačkog porekla nadajući se da će je na taj način odvojiti od prezimena Knežević.

neko iz brotnja?

sa tobom da imam nesto pljuc pljuc :mrgreen:

С Циганима нисам род. ;)

adio mate srbine

Адио "Хрвату" Матићу... :bye:

Matići (katolici)

G-đica Mirela Matić, rođena u Mišin-Hanu, selu između Banjaluke i Prijedora, došla je u Nemačku u toku poslednjeg rata na prostorima Bosne.

"Kome god kažem da se prezivam Matić, svi kažu 'pa ti si Srbkinja', ali to je nemoguće jer smo mi katolici. Neki mi, opet, kažu da su naši predaci morali da promjene vjeru, ali mi to nije ništa konkretno. Moj otac neće o tome puno da priča, samo mi je jednom kazao da je naše poreklo iz Dalmacije", piše vrlo mlada čitateljka.

Draga Mirela, dirnula nas je tvoja molba. Kad još malo odrasteš, shvatićeš da si se nepotrebno sekirala i da u celom slučaju nema nikakvog problema samo ako se zna malo istorije, ili povijesti, pod uslovom da se ona čita racionalno i bez predubeđenja i izlišnih negativnih emocija. Sve je, zapravo, kristalno jasno i među ljudima 21. stoleća ne bi trebalo da izaziva nikakva dvoumljenja ni sumnje.

Matić zaista spada u 200–ak najčešćih srpskih prezimena, ali to ne znači da je ono prezime isključivo porodica pravoslavne vere. Ima ih i katolika. Prezimena Matić, kao i Matin, Matijić i slična patronimičkog su tipa, nastala izvorno od predaka koji su se zvali Mata/Mato ili Matija, što su od srednjeg veka bila dosta omiljena i česta imena. U srpskom narodu, Matija je osnovni oblik koji je nastao od hebrejskog, odnosno aramejskog imena Matej, u hrišćanstvu jednog od 13 apostola i jevanđeliste. Najstariji pisani spomen ovog imena u srpskim izvorima je iz dečanske hrisovulje, iz prve polovine 14. veka i to u obliku Mata.

:whistling:

Da vidimo iz prve ruke šta Vtikan (nezvanično) misli o Hrvatima.

U pitanju je Šesti međunarodni naučni seminar: Dani slovenske pismenosti i kulture održan u Minsku 24-26. maja 2000. gde je gostovao i jeyuitski prelat dr Rauch.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=8413904&postcount=100
rauch.jpg

Jezuitski prelat dr Albert Rauch iz Regensburga

Najupadljivije je iskazivao navodno jedinstvo Slovena Zapadnoevropljana rečeni jezuitski prelat dr Albert Rauh iz Regensburga. Sedeo je za stolom s još nekoliko učesnika naučnog skupa i piscem ovih redova. Bio je ručak. Dr Rauh se prekrstio s tri prsta, po pravoslavnom obredu. Izgovorio je i molitvu na srpskom jeziku. Upitan zašto to čini na način pravoslavnih hrišćana, kad je on visoki dostojanstvenik Katoličke crkve - Dr Rauh, videlo se, očekivao je ovo pitanje - samouvereno je odgovorio da se prekrstio na pravoslavni način, „... Jer je pravoslavna crkva i moja crkva. Katolička crkva je, takođe, pravoslavna". Posle ovakvog objašnjenja, prekrstio se još jednom s tri prsta.

„Ako je Katolička crkva pravoslavna, g. Rauh" – upitao ga je – „zašto nema Srba koji ispovedaju katoličku veru?"

Do tada, samouvereni i staloženi dr Rauh se odjednom uznemirio. Oštro je odgovorio i iz odgovora se videlo da izvrsno poznaje pod kojim su uslovima nestajali Srbi katolici:

„To je hrvatska teorija! Hrvati tvrde da nema Srba katolika!"

„Ako to Hrvati krivo tumače, zašto predstavnici Katoličke crkve ne obaveste da Hrvati nisu u pravu i da Srbi katolici postoje?" – upitao je dr Rauha. U tom momentu, dr Rauh je već bio ljut. Pocrveneo je i nije mogao da, jezuitski, miruje i dalje mudruje. Povišenim tonom je govorio:

„Vi ste za Hrvate! Vi podržavate hrvatske stavove! I neću više o tome da govorim! To nema veze sa Katoličkom crkvom!"

http://www.oki-regensburg.de/08_iuli1.htm

Многи греше када сматрају да је Ватикан створио Хрвате и да се ради о неко "ватиканском пројекту".

Хрватска нација је side-effect ватиканске политике међу Србима, нешто што се није планирало, на шта се није рачунало и шта се није очекивало, и нешто што ће бити кад тад пуштено низ воду и што чак ни тренутно не служи никаквој сврси, већ и далековидим круговима у Ватикану само представља сметњу.

da je bilo većih gluposti na ovom forumu, bilo je....

ali ovakvo uvjerenje u serbocentrični sustav svemira je ipak vrijedno spomena, da se ne zaboravi.....

da je bilo većih gluposti na ovom forumu, bilo je....

Наравно да је било већих глупости. Само си врло колегијалан кад се не осврћеш на те веће глупости када их изриче твој паметни земљак горе, а мени сваку реч премераваш. :neutral: У то име, специјално за тебе, још једна морална поука: Хрвати нису права нација у изворном смислу те речи, немају народну посебност, језичку особеност, нити прави верско-национални идентитет. Настали су као фузија српских досељеника и остатака Млечана, Немаца, Мађара и старих Хрвата којој су заједнички именитељ хрватска територија и католичка вера, а која је, будући да је језички сасвим разнородна, као свој званичан језик узела српски - изворни матерњи језик оних Хрвата који су српског порекла. Да је српска матица у 19. веку којим случајем била католичка, а да су православни чинили мањину, Хрвата данас и не би било као нације, већ би то име било стриктно фолклорно. :mrgreen:

Наравно да је било већих глупости. Само си врло колегијалан кад се не осврћеш на те веће глупости када их изриче твој паметни земљак горе, а мени сваку реч премераваш. :neutral: У то име, специјално за тебе, још једна морална поука: Хрвати нису права нација у изворном смислу те речи, немају народну посебност, језичку особеност, нити прави верско-национални идентитет. Настали су као фузија српских досељеника и остатака Млечана, Немаца, Мађара и старих Хрвата којој су заједнички именитељ хрватска територија и католичка вера, а која је, будући да је језички сасвим разнородна, као свој званичан језик узела српски - изворни матерњи језик оних Хрвата који су српског порекла. Да је српска матица у 19. веку којим случајем била католичка, а да су православни чинили мањину, Хрвата данас и не би било као нације, већ би то име било стриктно фолклорно. :mrgreen:

sad ću puno lakše zaspati kad si mi objasnio da sam pripadnik naroda koji u stvari ne postoji...... mučila me strašno ta dilema....

sad ću puno lakše zaspati kad si mi objasnio da sam pripadnik naroda koji u stvari ne postoji...... mučila me strašno ta dilema....

То је била тек ситна провокација на твој рачун, да видим да ли ћеш радије одговарати на озбиљне ствари или провокације.

Хвала што си показао. :)

Ја и даље верујем у НДХ параноју.То мора да је комплекс.

Комплекс и параноја су ирационални страхови и психички поремећаји.

Страх да ће Хрвати и Хрватска учинити оно што су чинили у НДХ је стваран и реалан.

"Параноја" би била да се НДХ никад није догодила. Међутим, догодила се и НДХ и њена реприза са успешном коначницом 50 година касније.

Ко овакве ствари заборави и не рачуна на њих у сваком контакту са Хрватском као државом и хрватским народом као колективом (не појединцима, сваки појединац је свет за себе), једино се тај може оптужити за неки психички поремећај.

Комплекс и параноја су ирационални страхови и психички поремећаји.

Страх да ће Хрвати и Хрватска учинити оно што су чинили у НДХ је стваран и реалан.

"Параноја" би била да се НДХ никад није догодила. Међутим, догодила се и НДХ и њена реприза са успешном коначницом 50 година касније.

Ко овакве ствари заборави и не рачуна на њих у сваком контакту са Хрватском као државом и хрватским народом као колективом (не појединцима, сваки појединац је свет за себе), једино се тај може оптужити за неки психички поремећај.

Upravo tako.

Како то да Јевреји немају такве страхове као последицу холокауста?

Имају и због тога је антисемитизам кривично дело у свим земљама где јеврејски капитал има утицај на државну политику.

Док ми данас смемо да причамо да ли је у Јасеновцу побијено 700 хиљада Срба (преувеличано) или 10 хиљада (премало), док смемо да упоређујемо резултате пописа и рачунамо колико је физички било могуће убити људи и закопати их или бацити у Саву, свако истраживање над бројком од 6 милиона Јевреја је кажњиво дело.

Ниједна критичка студија о броју Јевреја страдалих у Холокаусту није обављена до данас, а кривично се гони свако покретање расправе на ту тему и свако умањивање броја од 6 милиона за једну једину људску душу.

И стално се у свим државама говори о опасности настанка фашизма, чак и у оним државама са јаком антифашистичком традицијом.

Толико о томе да Јевреји немају никакве страхове.

Баш због тога што су схватили да су ти страхови реални и да је подједнако могуће да се обистине у античком 1. веку, инквизиторском 16. или у европском 20. веку, данас су ту где јесу.

То је била тек ситна провокација на твој рачун, да видим да ли ћеш радије одговарати на озбиљне ствари или провокације.

Хвала што си показао. :)

na provokaciju uopće nisam reagirao, osim ako ovaj meni inače strani cinizam ne smatraš odgovorom....

ne ulazeći u daljnju raspravu, o sitnoj provokaciji kao i o provokatorima imam svoje mišljenje
ako je ovo što smatraš provokacijom sve što možeš smisliti...... transformacija ti još nije završena!

mijenjaj se i dalje....nagore

na provokaciju uopće nisam reagirao, osim ako ovaj meni inače strani cinizam ne smatraš odgovorom....

ne ulazeći u daljnju raspravu, o sitnoj provokaciji kao i o provokatorima imam svoje mišljenje
ako je ovo što smatraš provokacijom sve što možeš smisliti...... transformacija ti još nije završena!

mijenjaj se i dalje....nagore

Па... како да ти кажем, у расправу се уопште ниси ни укључио. :confused:

Укључио си се да би се ухватио за неке небитне ствари у узаврелом дијалогу, како би исказао неки свој лични анимозитет према мени...

Мислим, мени је свеједно, пиши о чему год хоћеш. Ја само констатујем да се расправа водила о презимену Матић и "хрватском" пореклу имена Матија... а ти о томе ниси рекао - ни речи. ;)

Па... како да ти кажем, у расправу се уопште ниси ни укључио. :confused:

Укључио си се да би се ухватио за неке небитне ствари у узаврелом дијалогу, како би исказао неки свој лични анимозитет према мени...

Мислим, мени је свеједно, пиши о чему год хоћеш. Ја само констатујем да се расправа водила о презимену Матић и "хрватском" пореклу имена Матија... а ти о томе ниси рекао - ни речи. ;)

porijeklo imena Matija nije ni hrvatsko ni srpsko:
"ime potječe od hebrejskog imena Matatjuh ili Matitjah - na hebrejskom Božji dar"

kao i sva biblijska imena, rasprostranjeno u mnogim jezicima svijeta u raznim varijantama

porijeklo imena Matija nije ni hrvatsko ni srpsko:
"ime potječe od hebrejskog imena Matatjuh ili Matitjah - na hebrejskom Božji dar"

kao i sva biblijska imena, rasprostranjeno u mnogim jezicima svijeta u raznim varijantama

Па то исто и ја кажем.

А твој земљак се укључио како је то име хрватско, само хрватско и једино хрватско... и одатле је кренуло оно препуцавање, где си се ти ухватио само за оно што сам ја "боцкао" њега, а не за суштину приче.

Да смо се одмах сложили око овога што си написао, оног спора не би ни било.

Izgleda, da na Balkanu i nema "historijskog i pravnog osnova" za postojanje bilo kojeg drugog naroda osim - srpskog!?:per:

Svi drugi narodi na Balkanu (Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Slovenci, Bugari, i "barem pola" :mrgreen: Rumuna, Grka, Madžara i Albanca) su "odnarođeni" Srbi, kao posljedica "vatikansko-islamsko-germanske zavere" protiv Srba:cool:

Исто ко и са именом Марија

Е, не иде тако, него овако:

Српско име "Марија"? :hahaha:

(па смејање пола сата)

Па онда објашњење: Име "Марија" не постоји међу Србима. :rtfm: Ко је некад чуо за име Марија међу Србима? То имају једино католици.

И на крају закључак: Можда имена "Марија" има међу Србима, али то је само зато што су то име проширили Хрвати из Далматинске Загоре. :D

Izgleda, da na Balkanu i nema "historijskog i pravnog osnova" za postojanje bilo kojeg drugog naroda osim - srpskog!?:per:

Svi drugi narodi na Balkanu (Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Slovenci, Bugari, i "barem pola" :mrgreen: Rumuna, Grka, Madžara i Albanca) su "odnarođeni" Srbi, kao posljedica "vatikansko-islamsko-germanske zavere" protiv Srba:cool:

Да, баш тако. А ни у Хрватској не постоје никакви Далматинци, Шокци, Буњевци, Славонци, него су све само и једино Хрвати. Ко каже да су Буњевци засебан народ - измишља и лаже.

Него ћемо Хрвате да консолидујемо и ојачамо, а Србе ћемо да растуримо у парампарчад... па ћемо после да се смејемо и кревељимо како Срби кукају на "завере". :roll:

Back