Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa izgleda dolaze u valovima, pre pola sata mi je bas palo tesko, sada sam OK i samo si mirisem ruke. Zaboravila sam juce da se slikam, htela sam da imam sliku vece pre ostavljanja ali onako bez sminke-da se vide podocnjaci pa da se onda uslikam recimo na svakih 10 dana , znate onu foru before and after...jer neko to uradio?

Ah sta bi ja bez vas? Upravo mi opet koleginica rekla da neci izdrzati do veceras. Ja se smejem...sta cu....

Draga nema potrebe da se slikas, jer vec posle dve nedelje ti i ljudi koji su oko tebe ce primetiti da nemas podocnjake, da ti lice polako poprima lepsu svetliju (sto bi rekla moja kuma zdraviju ) boju.
Ne treba ti slika da sebe potsecas na prethodne lose dane.
A tu koleginicu bih ja :azdaja:
Ona je samo ljubomorna, veruj mi.
Izguraces ti to . Ja sam ovde procitala da kriza traje tridesetak sekundi, vazno je kada to naidje da uradis sledece:
- da se nasmejes
- kazes sebi , to prolazi za pola minuta
- udahnes duboko
- popijes casu vode (ja izuzetno uzivam u tome)
- i dovatis da radis nesto, ili optrcis jedan kruz oko zgrade, odsetas jedan krug na Adi... :) ja sam to radila

Eto , draga, kada dodjes u ponedeljak imas procitati puno postova od nas koji zelimo da uspes i verujemo u tebe :)
I nemoj molim te da odustanes, ako si posustala tokom vikenda, dodji ponovo ovde ,nemoj da nas izbegavas.

Ne javlja se X02?!
Verovatno nije izdrzala bez cigareta, pa joj je sada nezgodno.

Ti se mnogo opterecujes i razmisljas o tome. To je sve individualno.
Zapravo, sve je u tvojoj glavi. Ako mnogo razmisljas o tome kako ce ti biti, kako ces izdrzati i da li ces izdrzati, postoji mogucnost da ne uspes.
Nemoj da razmisljas o pusenju, nadji sebi neku drugu zanimaciju, skloni sve pepeljare, upaljace i sibice sa vidnih mesta, izbegavaj nekoliko dana drustvo pusaca kao i boravak na onim mestima u kuci i van nje gde si najcesce pusila. Nemoj mnogo da pricas o tome i da ispitujes one koji su ranije prestali da puse, kako im je bilo.
Razmisljaj o pozitivnim strana nepusenja (boljoj kondiciji, cirkulaciji, lepsem tenu, zdravijim plucima, srcu i zdravlju uopste, manjoj mogucnosti da obolis od mnogih bolesti, potrosnji novca za neke bolje i zdravije stvari, zdravijem vazduhu koji dises, smradu koji te vise nece pratiti...).

Sta sam ovde napisao, a da nije dobronamerno?

Ja kao covek koji nikada nije pusio i koji je veliki protivnik pusenja, nemam razloga da budem ljubomoran niti zavidan. Takve osobine mogu da ,,krase" samo pusace koji nisu uspeli da prestanu da puse ili nece ni da pokusaju, kao i eventualno one koji su prestali da puse pa im je krivo da i neko drugi prestane, jer onda svoj uspeh smatraju manje znacajnim.
Ja sam u startnoj prednosti u odnosu na onog ko ima i nedelju dana pusackog staza, tako da nemam razloga da budem zlonameran. Meni je drago kad bilo ko ostavi pusenje, a najsrecniji bih bio da pusenja uopste i nema.

Ko nikada nije bio pushach ne mozze davati savete kako prestati. Kao shto ne mozze neko ko nije bio u svemiru da nam pricha kako je tamo.

Primechujem tehniku omalovazzavanja pushacha shto je jako shtetno i nepristojno.
Pushachi nisu loshi, sebichni, glupi ljudi. To su ljudi koji su u vlasti nikotina. Lako je nekome ko nije iskusio moch nikotina da misli da je to lako...i ja mislim da je lako pobechi iz turskog zatvora i imala bih ideje kako, ali u praksi je sve to neshto sasvim drugo.

Cenim jako podrshku nepushacha. Posebno onih koji zzele zaista da pomognu, a ne da osudjuju.

Ko nikada nije bio pushach ne mozze davati savete kako prestati. Kao shto ne mozze neko ko nije bio u svemiru da nam pricha kako je tamo.

Primechujem tehniku omalovazzavanja pushacha shto je jako shtetno i nepristojno.
Pushachi nisu loshi, sebichni, glupi ljudi. To su ljudi koji su u vlasti nikotina. Lako je nekome ko nije iskusio moch nikotina da misli da je to lako...i ja mislim da je lako pobechi iz turskog zatvora i imala bih ideje kako, ali u praksi je sve to neshto sasvim drugo.

Cenim jako podrshku nepushacha. Posebno onih koji zzele zaista da pomognu, a ne da osudjuju.

Zar onaj ko nikada nije pusi ne moze davati savete na osnovu iskustava drugih, njemu bliskih ljudi?
Po tome bi savete alkolicarima trebalo da daju iskljucivo bivsi alkoholicari, a narkomanima iskljucivo bivsi narkomani. Znamo medjutim da psihiatri koji lece alkolicare i narkomane nisu bivsi alkoholicari i narkomani.
Ja sam ovde vise primetio omalovazavanje nepusaca u smislu da oni nikada nisu pusili, pa ne znaju kako je pusacima.
Pusaci nisu losi ljudi. I medju pusacima i medju nepusacima ima dobrih i losih ljudi.
Ima vrlo uvidjajnih pusaca koji ne puse tamo gde to nije pozeljne, ali ima i sebicnih koji ne postuju one kojima to smeta. Dakle, ne moze se generalizovati.

Mogao bih da sam ginekolog, ali nisam.
Ja sam na TV-u video da muslarci - ginerkolozi govore o porodjaju. Cak i trudnice idu u savetivalista gde ih ginekolozi, koji nikada nisu bili u drugom stanju i nisu se poradjali, savetuju kako da odrzavaju trudnocu i kako sa se pripreme za prodjaj.
Ne prihvatam cinjenicu da ako neko nikada nije pusio nema pravo da diskutuje o tome.
Ako neko ko nikada nije ucestvovao u ratu ima pravo da diskutuje o ratu, onda i ja imam prava da diskutujem o pusenju. Nikada nisam pusio, ali me ta tema zanima, dosta sam o tome citao i slusao i neznam cime ja to iritiram i koga sam uvredio.
Navedite mi primer gde sam nekog forumasa uvredio zato sto je pusac!

Zapalichu dve odjednom...:eek:

Eh...ovih dana sam skinula s neta neki kurs za odvikavanje od pushenja, nije loshe kao dodatno sredstvo. Chetri diska su u pitanju sa tehnikama za prevazilazzenje kriza. Jedan disk je "hipnotichki" i treba ga slushati svakog dana, super je za odrzzavanje motivacije.

E, da...i Orbit je odlichan, zato shto ne goji, pakovanje podsecha i trajanje bonice je kao trajanje cigarete. Mada ovo samo u pochetku, da ne zamenimo jednu naviku drugom, pa je onda lakshe "preshaltati" se opet na cigarete.

Poslednja izmena:
E, za Pedju:
Stvarno cenim tvoju zzelju da pomognesh. Da bi zaista pomogao, morash da pochnesh da razmishljash kao pushach, jer pushach i nepushach nisu u istoj poziciji. Tada chesh, ako si dobronameran shvatiti kako zaista mozzesh pomochi, a kako u zzelji da pomognesh zapravo proizvodish kontrareakciju.

Jako je vazzno da nepushach bude prava podrshka pushachu koji zzeli da ostavi cigarete.
Treba da razumesh za pochetak da pushach ne pushi zato shto mu se to dopada ili zato shto hoche tako, pushach pushi zato shto MORA.
Vrshenje pritiska na pushacha je kao da npr. vrshish pritisak na nekog da ne dishe. Tu vrstu panike izaziva. I samim tim- panikom- bude okidach za stres koji se ublazzava naravno cigaretom.
Antipushachke kampanje uchvrshchuju strah kod pushacha koji ih pak navodi da josh vishe pushe.

Uzmi za primer "umrlice" na paklicama cigareta....to je najbolja reklama za pushenje ikad...nisu ni proizvodjachi duvanakih proizvoda naivni....
Pushacha ne treba plashiti, vrshiti pritisak na njega, kriviti ili proganjati. Sve to ima kontraefekat zato shto stvara stresnu situaciju, koja je sama po sebi najcheshcha situacija koja zahteva unos nikotina.

Dakle, ako hochesh da pomognesh, ne treba da budesh sudija, vech podrshka. Da razumesh mehanizam zavisnosti.

Prava podrshka se sastoji u okretanju pozitivnim akcijama hrabrenja i pohvala.
U pomochi da se u toku tog prvog perioda izbegnu neprijatne i stresne situacije.
Zatim prihvatanje nervoze pushacha koji odjednom treba da zzivi bez cigarete za koju veruje da bez nje ne mozze da zzivi....to je neshto shto treba razumeti, da je to kao da kazzesh choveku da skochi sa 12 sprata i da mu neche nishta biti.
Treba mu stalno ukazivati na postignute rezultate:" Bravo, ne pushish vech tri sata! Znala sam da mozzesh..."
Mali poklonchichi za "jubileje" takodje nisu na odmet...
Dok se pushach ne opusti i uveri da che prezziveti i bez cigarete.

Cao svima! Samo da se javim da sam prezivela 72 sata! Hvala svima jos jednom! Petak mi je bio koma, sreca da sam nakon posla usla u bus pa sam kad sam stigla odmah zaspala. Subota je vec bilo puuuuuuuuuuno bolje, danas jos lakse. Nije da nemam krizu ali nije to toliko strasno kao sto sam mislila.

Javicu se sutra vise, svima THAAAAAAAANKS, ne bi stvarno ne bi bez ovog foruma!

Cao svima! Samo da se javim da sam prezivela 72 sata! Hvala svima jos jednom! Petak mi je bio koma, sreca da sam nakon posla usla u bus pa sam kad sam stigla odmah zaspala. Subota je vec bilo puuuuuuuuuuno bolje, danas jos lakse. Nije da nemam krizu ali nije to toliko strasno kao sto sam mislila.

Javicu se sutra vise, svima THAAAAAAAANKS, ne bi stvarno ne bi bez ovog foruma!
Pa gde si ti!:D:D:D Svi te ovde pominjemo, pitamo se kako si, a ti se javljaš tek sada!:D

Hajde drži se, svi smo ponosni na tebe!
c006.gif
c020.gif
:kiss:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back