Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Diskutovao sam na jednom drugom sajtu sa zenom koja ima 58 godina, koja ima zdravstvenih problema, a dugogodisnji je pusac i mnogo pusi (3 pakle dnevno).
Na sugestiju da bi trebalo da prestane da pusi, ona tvrdi da kada do sada nije prestala, nece ni u tim godinama. Takodje tvrdi da od necega mora da se umre i da je bolje umreti bolestan, a zadovoljan, nego zdrav i nezadovoljan.
Bas bih voleo da procitam sta mislite o tome?!

Ja mislim da sama sebe laze, kao sto sam i ja do nedavno. Ako je zadovoljna onda super ali nekako ne mogu da verujem jer ako ja sa 31 godinom i odlicnom krvnom slikom, pravilnom ishranom itd. imam zdravsvene probleme...pa jos ako pusim do 58....Nema sanse da se oseca dobro!
Ali uvek je tako, jas se tek sada svestim, sve do sada mi je bio kriv posao, pa stolica mi neudobna pa sam zato umorna, pa nemam vremena za vezbanje, pa ovo pa ono...e najteze je pogledati istini u oci!

Diskutovao sam na jednom drugom sajtu sa zenom koja ima 58 godina, koja ima zdravstvenih problema, a dugogodisnji je pusac i mnogo pusi (3 pakle dnevno).
Na sugestiju da bi trebalo da prestane da pusi, ona tvrdi da kada do sada nije prestala, nece ni u tim godinama. Takodje tvrdi da od necega mora da se umre i da je bolje umreti bolestan, a zadovoljan, nego zdrav i nezadovoljan.
Bas bih voleo da procitam sta mislite o tome?!

Znam jednog takvog, baš to je govorio kao mlad, a sad je drugi put šlogiran, pa bi i umro, što se njega tiče, ali ne može, a ne može ni da živi bez tuđe pomoći.
Nije problem umreti ranije, problem je živeti kao biljka, a svestan i ne umire, pa tako godinama... Oni koju govore kao gore navedeno, ne misle da nije samo smrt u pitanju (za koju i onako veruju da je daleko i da se dešava samo drugima), već ima i gorih stvari, a to je kad poželiš smrt, jer ti je tako loše.

Svako ima pravo da odluci kako ce da zivi i kako ce da umre. Odrasla punoletna osoba - i njen izbor. Sto se mene tice, to je ok, no problem je sto svojim pusenjem direktno ugrozava one koji se nadju u njenoj blizini i ostecuje njihovo zdravlje, a oni se nisu izjasnili da bi da umru pre nego kasnije, zar ne?

I još će morati da je neguju kad se urniše svoji nezdravim načinom života!

Svako ima pravo da odluci kako ce da zivi i kako ce da umre. Odrasla punoletna osoba - i njen izbor. Sto se mene tice, to je ok, no problem je sto svojim pusenjem direktno ugrozava one koji se nadju u njenoj blizini i ostecuje njihovo zdravlje, a oni se nisu izjasnili da bi da umru pre nego kasnije, zar ne?

Ne bih se slozio s ovakvim stavom.
Prvo, ako se razboli, mora da se leci, cime trosi novac zdravstvenog fonda zbog svoje obesti.
Drugo, pusenjem ugrozava i druge.
Trece, moze da se desi da ne umre, vec se tesko razboli (infarkt, slog, rak i dr.) pa bude na teretu nekom ko mora da se brine o njoj i neguje je.
Cetvrto, njen stav je vrlo egoistican, jer verovatno ima nekog dragog ko voli da ona zivi i ko ce biti tuzan ako ona umre.
Sve u svemu, vrlo egoistican stav!

Mislim da bi se tim ljudima trebalo predociti pozitivnosti prestanka umesto negativnosti pusenja jer stalno pozitivna misao krece ka napred. Ako je napadnes da ona ugrozava druge onda odmah ide samoodbrana (to svaki covek radi instinktivno brani sebe za bilo sta) ali ako joj stavis bubicu u glavu dali se ona stvarno dobro oseca i uziva mozda razmisli.
Pitaj je jer moze peske do 4 sprata, ima li podocnjake, jesu li joj hladne ruke, dali joj se usta susi. jeli umorna....pa ako prepozna ove simptome onda joj reci da se more resiti toga-RADI SEBE. Ipak na kraju dana svi najvise volimo sebe ako smo iskreni i ne verujem da je ikome na ovom forumu razlog prestanka to sto truje druge ljude jer so svi ovde trovali godinama druge pa nam nije to napamet palo

Mislim da bi se tim ljudima trebalo predociti pozitivnosti prestanka umesto negativnosti pusenja jer stalno pozitivna misao krece ka napred. Ako je napadnes da ona ugrozava druge onda odmah ide samoodbrana (to svaki covek radi instinktivno brani sebe za bilo sta) ali ako joj stavis bubicu u glavu dali se ona stvarno dobro oseca i uziva mozda razmisli.
Pitaj je jer moze peske do 4 sprata, ima li podocnjake, jesu li joj hladne ruke, dali joj se usta susi. jeli umorna....pa ako prepozna ove simptome onda joj reci da se more resiti toga-RADI SEBE. Ipak na kraju dana svi najvise volimo sebe ako smo iskreni i ne verujem da je ikome na ovom forumu razlog prestanka to sto truje druge ljude jer so svi ovde trovali godinama druge pa nam nije to napamet palo

Svakako dobro dosla i verujem da si vec ostavila cigarete.

Simptomi koje navodis dosta lice na rad u kancelariji neke banke ili na anemiju:whistling:
Shodno da si navela da imas dobru krvnu sliku ...anemija nije ,ali sta dobijas kad ostavis??

Nasmejanog klinca ,malo vise vremena za njega ,jer ne moram da svako malo zapalim,koji euro vise njemu za igracke,usne koje sve vise lice na ono sto jesu,manje se suse,redje skidanje zubnog kamenca,bolju cenu za polovan nepusacki automobil,manje drhtavice,vise strpljenja,bolja koncentracija,vise vremena za druge,sloboda da u ponoc ili po kijametu ides da kupis paklo jer neces imati za ujutro,manje slicnosti sa negativcima iz filmova,normalan udah,manje smrdljiv izdah,manje mrznje prema onima koji ti ne daju da zapalis u njihovoj cistoj kuci ,vec moras na terasu,sposobnost da izdrzis sastanak duzi od dva sata ,bez krize,vise4 sna (ne moras da zapalis posle sexa pa mozes odmah da zaspis) veci udah ,dalje ronjenje na plazi ,bolju cirkulaciju,normalan glas,manje kaslja,manje pljuvanja.......puno vremena za dodatni rad....

Jutarnja sloboda!!!!

komentar za pedjaza:
Ta zzena nije nikakav izuzetak. Vechina pushacha, suocheni sa strahom da ne mogu ostaviti pushenje, pribegavaju opravdavanju. Ovo je tipichan primer.
Nije u pitanju egoizam, jer to nisu njene odluke. To su odluke nikotina u njenom telu.
I takvi pushachi se mogu motivisati da prestanu, jer imaju svest o tome da je to loshe (zato i imaju "opravdanja" ) ukoliko se postepeno uvere u to da je to moguche i izvodljivo iako imaju dug pushachki stazz.
Sigurno joj je teshko da se i zamisli bez cigarete.

komentar za pedjaza:
Ta zzena nije nikakav izuzetak. Vechina pushacha, suocheni sa strahom da ne mogu ostaviti pushenje, pribegavaju opravdavanju. Ovo je tipichan primer.
Nije u pitanju egoizam, jer to nisu njene odluke. To su odluke nikotina u njenom telu.
I takvi pushachi se mogu motivisati da prestanu, jer imaju svest o tome da je to loshe (zato i imaju "opravdanja" ) ukoliko se postepeno uvere u to da je to moguche i izvodljivo iako imaju dug pushachki stazz.
Sigurno joj je teshko da se i zamisli bez cigarete.

Slazem se s tobom, ali i sa svim predhodnicima.
Dakle, pusacima treba predocavati pozitivnosti prestanka pusenja, a ne napadati ih sto puse, ali ih i treba kriviti sto se pravdaju jer to nisu njihove odluke, nego odluke nikotina koji je njima ovladao.
Medjutim, kada sam sa nekim pusacima razgovarao o pozitivnosti nepusenja, uglavnom sam dobijao odgovore tipa:
- Meni je bas lepo kad pusim
- Umiru i pusaci i nepusaci
- Ne zivi se 1000 godinama, pa da mucim sebe
- Moja prababa nije pusila pa je umrla mlada
- Ako pocne da mi smeta, prestacu
- To mi je jedino zadovoljstvo, pa zar i toga da se odreknem
- Mogu da prestanem kad hocu, ali necu
- Bolje da pusim, nego da pijem ili da se drogiram
- Moj deda je pusio od rane mladosti, pa je ziveo 85 godina
- Moje zdravlje - moj problem
- Kad prestanem da pusim ja se ugojim
- Neznam sta cu s prstima
- I onako je sve zatrovano
- Lecim nervozu
- Lekar me savetuje da ostavim pusenje, a i on pusi
- Nece bas mene da zadesi rak
- Ja pusim samo kvalitetne cigarete sa niskim procentom nikotina
- Ja ne uvlacim dim duboko

Citam sve ovo sto je pedjaza pisao i kao da citam reci moje majke.Jednostavno ne priznaje bilo sta da joj kazes.Njoj su cak smetali oni natpisi na kutijama sta sve pusenje izaziva.
Suprug mi je isto pusac ali ne reaguje na bilo kakve kritike ne brani se bilo sta da mu kazes ali i ne prestaje.
Pusio je 2pakle na dan sada pokusava da smanji jedva uspe sa 1.

Citam sve ovo sto je pedjaza pisao i kao da citam reci moje majke.Jednostavno ne priznaje bilo sta da joj kazes.Njoj su cak smetali oni natpisi na kutijama sta sve pusenje izaziva.
Suprug mi je isto pusac ali ne reaguje na bilo kakve kritike ne brani se bilo sta da mu kazes ali i ne prestaje.
Pusio je 2pakle na dan sada pokusava da smanji jedva uspe sa 1.

Sve sto sam napisao je ono sto sam cuo od raznih pusaca. Verovatno da postoji jos izgovora i opravdanja.
Mnogim pusacima su cigarete svetije od ljudi, pa i od sebe samih. Njih iritiraju natpisi na paklama, znaci zabrane pusenja, kao i svaka prica o stetnosti duvana. Oni jednostacvno beze od istine i realnosti.

dr:
Pedjaza, ja nisam pusac, savetujem ljudima svakodnevno da ne puse, smeta mi duvanski dim kao i svim nepusacima ali brate mili citam ove tvoje postove i mene si udavio ,kako li je tek pusacima?
Pretera ga.

Imam u porodici slucajeve direktnog obolevanje od pusenja, pa je verovatno to razlog sto sam malo ,,dosadan" u okviru ove teme. Majka vec 9 godina slogirana i otac koji je dobio infarkt su vrlo dovoljni razlozi da mi svest o stetnosti pusenja bude razvijenija nego kod vecine drugih. Meni je to pusenje ubilo roditelje i uskratilo nesto sto bi mozda imao da nisu pusili.

Imam u porodici slucajeve direktnog obolevanje od pusenja, pa je verovatno to razlog sto sam malo ,,dosadan" u okviru ove teme. Majka vec 9 godina slogirana i otac koji je dobio infarkt su vrlo dovoljni razlozi da mi svest o stetnosti pusenja bude razvijenija nego kod vecine drugih. Meni je to pusenje ubilo roditelje i uskratilo nesto sto bi mozda imao da nisu pusili.

Pedjaza u pravu si i razumeme te ali ako ti je iole lakse moj tata nikada nije pusio ni njegova zena i obolio je od raka. Mama pusi ali stvarno najgore na svetu jer spava sa punom pepeljarom do sebe i njoj nista. Nekad se stvarno ne zna....ne opravdavam pusenje i na tvojoj sam strani i u pravu si , samo sam ti navela moj primer da znas da ne valjda da razmisljas sta bi bilo kad bi bilo jer eto moze opet skroz drugacije. Inace je moj tata bio sportist, njegova zena ti je prva znala za zdravu hranu i koristila maslinovo ulje kad jos niko nije znao cemu sluzi, kod njih se u kuci niti pilo niti pusilo....eto vidis...

Ne radi se ovde o spasavanju, vec o diskusiji.
Ova tema je i otvorena s ciljem iznosenja stavova o pusenju i nepusenju.

Prijatelju,
koliko god da se trudim da tvoje postove na ovom forumu posmatram kao nesto dobronamerno,cini mi se da to i nije element tvog bitisanja ovde ,koliko razumem nisi bio pusac ...a onoj listi razloga zasto se pusi,propusi,ne razumevanju kako neko propusi posle sest meseci.... bojim se da ce moj biti najgluplji...

posle sest meseci propusio jer je neko zatrovao forum koji ga je drzao!

te bih te zamolio, smanji dozivljaj, od tvojih komentara cu da propusim,pa nek ide zivot

Ne bih se slozio s ovakvim stavom.
Prvo, ako se razboli, mora da se leci, cime trosi novac zdravstvenog fonda zbog svoje obesti.
Drugo, pusenjem ugrozava i druge.
Trece, moze da se desi da ne umre, vec se tesko razboli (infarkt, slog, rak i dr.) pa bude na teretu nekom ko mora da se brine o njoj i neguje je.
Cetvrto, njen stav je vrlo egoistican, jer verovatno ima nekog dragog ko voli da ona zivi i ko ce biti tuzan ako ona umre.
Sve u svemu, vrlo egoistican stav!

Sebican i ogranicen..dalje od cigarete ne vide:ok:

Prijatelju,
koliko god da se trudim da tvoje postove na ovom forumu posmatram kao nesto dobronamerno,cini mi se da to i nije element tvog bitisanja ovde ,koliko razumem nisi bio pusac ...a onoj listi razloga zasto se pusi,propusi,ne razumevanju kako neko propusi posle sest meseci.... bojim se da ce moj biti najgluplji...

posle sest meseci propusio jer je neko zatrovao forum koji ga je drzao!

te bih te zamolio, smanji dozivljaj, od tvojih komentara cu da propusim,pa nek ide zivot

Nisam bio pusac, ali sam zrtva pusaca, mojih roditelja. Em sam morao da udisem dim od njihovih cigareta, em sada nosim teret njihovog pusenja, kada su se razboleli od bolesti od kojih uglavnom obolevaju pusaci.
Moja deca nece pusiti. Bice maksimalno kontrolisana i pretrisana. Ukoliko budu uhvacena da puse bice strogo kaznjena, ukljucujici i fizicko kaznjavanje. Inace unapred ce biti upoznati sa onim sto ih ceka ukoliko slucajno i probaju da puse.
Ako sam morao da trpim roditelje koji puse, decu vala necu. Kada odrastu i pocnu da zaradjuju mogu i g..na da jedu ako hoce.

E ljudi moji....ja od sutra ne pusim. I danas sam frapirana, krenula d akazem okolini, i to ne onako da sada razglasim svima nego cisto pusackoj ekipi-jer moram da ima kazem kad me svako jutro cekaju za kafu u 9.00 a sutra ne idem. Mislim svi do jednok komentari su "Daj ne zanosi se", "Ma koga lazes". "Sta ti je" itd. Dobro hoce li jedan da se nagje da kaze "Bravo ajde bas probaj"???????????????????????//
Jel vama isto bilo???????/ Hocu li sada da otkrijem da su ljui zlobni?///:(:(:(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back