Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ups,malo sam se zabrojala!
Nisam slavila 4. vec 5.mesec nepusackog staza,a ponosno zalazim u 6....
Valjda je to tako kad prestanes da brojis....

Najgore je to brojanje,znaci da nisi rizicna,cim ne brojis.Mnogo brze prolazi vreme kada ne brojis dane i videces da neces ni razmisljati o cigaretama.
Ja ne pusim1god. i 7meseci i kao da nikada nisam ni pusila.
:klap::klap::klap:

Vole bivsi pusaci da broje vreme od kad su prestali da puse, pa da se pohvale koliko dugo vec ne puse. Nije to tako strasno, vazno je da su prestali. Neka svi broje vreme, ali neka prestanu da puse.
Normalno je da posle izvesnog vremena pusaci imaju osecaj kao da nikada nisu ni pusili. Svi se rode kao nepusaci i pusenje je potpuno nebioloska pojava.
Pusac se ne radja, vec se postaje i to vrlo svesno.

prestravim se ziva, kada cujem komentare tipa: Nisam pusio 6 meseci i onda sam propusio. Ili lik nije pusio 7 godina i onda propusio ponovo.
A ja se busam da sam navrsila 2 meseca. :( Strah me.
Pricam sinoc sa drugarom, i on jednom prestao i nije pusio 8 meseci, ali je propusio ponovo. Jednostavno, jedno vece cirkao sa drugarima malo preterali i on dovatio cigaru i jeb ga... (tako mi je objasnio) .
Uzas nevidjeni, tek sada kada sam ostavila cigarete, kapiram koliko je to zlo. Koliko nas samo cini slabima i bednima, da ne mozemo da se suprostavimo tome... cccc, da ne mozemo da budemo gospodari sopstvenog tela.
elem, kako god.
ne pusim 2 meseca i veoma sam ponosna i zadovoljna zbog toga, toliko da sam potpuno ravnodusna na cinjenicu da sam se ugojila 4 kg.

:) kazu da mi dobro stoji.

prestravim se ziva, kada cujem komentare tipa: Nisam pusio 6 meseci i onda sam propusio. Ili lik nije pusio 7 godina i onda propusio ponovo.
A ja se busam da sam navrsila 2 meseca. :( Strah me.
Pricam sinoc sa drugarom, i on jednom prestao i nije pusio 8 meseci, ali je propusio ponovo. Jednostavno, jedno vece cirkao sa drugarima malo preterali i on dovatio cigaru i jeb ga... (tako mi je objasnio) .
Uzas nevidjeni, tek sada kada sam ostavila cigarete, kapiram koliko je to zlo. Koliko nas samo cini slabima i bednima, da ne mozemo da se suprostavimo tome... cccc, da ne mozemo da budemo gospodari sopstvenog tela.
elem, kako god.
ne pusim 2 meseca i veoma sam ponosna i zadovoljna zbog toga, toliko da sam potpuno ravnodusna na cinjenicu da sam se ugojila 4 kg.

:) kazu da mi dobro stoji.

Tako je! Ne treba da dozvolis da bilo sta vlada tobom, pa ni cigarete.
U duvanu nema NI JEDNE korisne supstance, a ima 300 stetnih, od cega 40 jako stetnih.
To povecanje telesne mase je samo privremeno i vremenom ces se vratiti na svoju raniju kilazu.
Pre dve godine sam video na televiziji jednu cudni izjavu Cece Raznatovic. Naime, rekla je kako je ostavila cigarete, 4 ipo meseca nije pusila i za to vreme se ugojila. To je bio razlog sto je pocela opet da pusi. Tu imamo slucaj da se pusenje koristi za regulisanje telesne mase, sto je po meni van pameti.
Bolje je da imas i neki kilogram viska, nego da pusis i rizukujes da dobijes desetak opasnih bolesti, ciji je direktni uzrok pusenje.

Zdravo, ja sam nova...i sprremam se za famozno veliko ostavljanje cigareta. vec sam nervozna (kao ovih dana se psihicki spremam i brojim ih) . Odlucila sam petak jer mislim da ce mi biti lakse da kriziram za vikend a ne na poslu

Molim vas, Vas koji ste ostavili cigarete da mi kazete sta se tacno pozitivno dobija s tim. Kad citam o raku itd to me ne motivira , treba mi da znam u kom pogledu cu bolje da se osecam.

Inace odluku donodim jer imam neke zdravstvene probleme koji ne znam dali jesu ili nisu posledica cigareta ali ako se neko prepozna molim Vas pisite....

Umor konstantan
Nemanje kondicije
ZImurljivost/slaba cirkulacija
Losa koza (strije i opustene grudi)
Zacepljen nos ali u korenu (i hrkanje normalno)
Tahikardija tu i tamo)

Hvala unapred

PS i kolko dugo traje ta kriza?

Molim vas, Vas koji ste ostavili cigarete da mi kazete sta se tacno pozitivno dobija s tim.
Samopoštovanje postaje veće jer si sebi dokazala da možeš da uradiš ono što nalaže razum, prestaješ da budeš zavisnik koji nije slobodan jer ga hvata panika kada nestanu cigarete, prestaješ da se ponašaš autodestruktivno - neprirodno je da radimo protiv svog života, i ono što je vrlo zanimljivo, to je da tokom trajanja zavisnosti sve to znaš, ali ignorišeš.

Sećaš se one reklame za cigarete "Ukus slobode"? E pa ukus slobode je kada ih OSTAVIŠ!

Ostale pozitivne promene su naravno bolji izgled. lepši miris, više para, komplimenti :mrgreen:, lep osećaj da više ne truješ ni druge ljude, činjenica da od para koje nisi dala na cigarete možeš da platiš jedan deo letovanja npr., to što ćeš nekome ovde pomoće da i on ostavi duvan :D i slično.

Veliki pozdrav i sve najbolje :kiss:

Hvala puno. Ja se iskreno nadam da ce prestanak pusenja rezultirati s vise energije jer ja u zadnje vreme zivim posao-kuci i sve me mrzi, naravno stalno krivim posao i prekovremeni rad ali se hvatam da ima recimo 5 dana po redu kad odem kuci tacno u 5 i ja sam opet umorna! Znaci, nije do posla. Eto probacu u petak, popodne idem na vikend u nepusackom drustvu pa se nadam da ce mi biti lakse da se spastrim preko vikenda. Hvala hvala hvala

Zdravo, ja sam nova...i sprremam se za famozno veliko ostavljanje cigareta. vec sam nervozna (kao ovih dana se psihicki spremam i brojim ih) . Odlucila sam petak jer mislim da ce mi biti lakse da kriziram za vikend a ne na poslu

Molim vas, Vas koji ste ostavili cigarete da mi kazete sta se tacno pozitivno dobija s tim. Kad citam o raku itd to me ne motivira , treba mi da znam u kom pogledu cu bolje da se osecam.

Inace odluku donodim jer imam neke zdravstvene probleme koji ne znam dali jesu ili nisu posledica cigareta ali ako se neko prepozna molim Vas pisite....

Umor konstantan
Nemanje kondicije
ZImurljivost/slaba cirkulacija
Losa koza (strije i opustene grudi)
Zacepljen nos ali u korenu (i hrkanje normalno)
Tahikardija tu i tamo)

Hvala unapred

PS i kolko dugo traje ta kriza?

Umor, loša kondicija, slaba cirkulacija, loša koža (bez sjaja i sivkasta, u kasnijim godinama se jako izbora), jesu posledice pušenja. Za nos ne znam, mogu biti i sinusi, a uz njih ide i hrkanje. Tahikardija može biti i od nerviranja, ali i od anemije koja može nastati i od nedostaka C vitamina, koji je deficitaran kod svih pušača.
Nikotin se, u najvećem broju slučajeva, iluči iz organizma za 5-7 dana, pa bi i apstinencijalna kriza, koja se najčešće ispoljava kao razdražljivost, trebala da prođe za to vreme. Ostaje navika, koje se nije lako rešiti, a najlakše se rešava promenom dnevnog ritma, koliko je to moguće.
Ja nisam imala krize, a moj muž je 5 dana bio rzdražljiv. To je individualno, može da prođe i bez toga.
Promena dnevnog ritma je zgodan način da se lakše otresemo navike - ja, npr., nisam mogla da zamislim kafu bez cigarete, i da ne pripalim posle ručka... ostalo sam još i mogla nekako da zamislim. Pa sam kafu na poslu počela da pijem sa kolegama koji ne puše, a posle ručka sam se trudila da nešto radim, ili da negde idem, i nije bilo teško.
Ako osetiš nevozu, kupi u apoteci neki biljni čaj za smirenje, jer oni ne stvaraju naviku. Ako ti "fali nešto u rukama", počni da radiš nešto što se može nositi (sada ću da lupim, to mi je palo na pamet, sigurno može i nešto drugo) štrikaj, nosi brojanice, pa ih vrti kroz prste, manje će ti faliti nešto u ustima, pa se nećeš tešiti bombonama ili grickalicama, kao što rade neki, pa se ugoje. Ili se nakupuj žvakaćih guma.
Eto, toga sam uspela da se setim, a što se tiče mog iskustva, nisam imala krizu, jela sam voće, što je koristilo i u vezi C vitamina, cigarete, potrošene do pola, sa sve upaljačem, su mi 3 meseca stajale na stolu u dnevnoj sobi, jer sam se plašila da će mi, ako ih ne bude, baš doći želja da pušim... znaš ono, kad nema cigareta u kući ljudi su u stanju u pola noći da idu da ih kupe, baš onda im se jako puši.

A najviše mi je pomoglo to što sam sebe odmah počela da posmatram kao nepušača, a ne kao apstinenta.
Srećno ti bilo.:bye:

Umor, loša kondicija, slaba cirkulacija, loša koža (bez sjaja i sivkasta, u kasnijim godinama se jako izbora), jesu posledice pušenja. Za nos ne znam, mogu biti i sinusi, a uz njih ide i hrkanje. Tahikardija može biti i od nerviranja, ali i od anemije koja može nastati i od nedostaka C vitamina, koji je deficitaran kod svih pušača.
Nikotin se, u najvećem broju slučajeva, iluči iz organizma za 5-7 dana, pa bi i apstinencijalna kriza, koja se najčešće ispoljava kao razdražljivost, trebala da prođe za to vreme. Ostaje navika, koje se nije lako rešiti, a najlakše se rešava promenom dnevnog ritma, koliko je to moguće.
Ja nisam imala krize, a moj muž je 5 dana bio rzdražljiv. To je individualno, može da prođe i bez toga.
Promena dnevnog ritma je zgodan način da se lakše otresemo navike - ja, npr., nisam mogla da zamislim kafu bez cigarete, i da ne pripalim posle ručka... ostalo sam još i mogla nekako da zamislim. Pa sam kafu na poslu počela da pijem sa kolegama koji ne puše, a posle ručka sam se trudila da nešto radim, ili da negde idem, i nije bilo teško.
Ako osetiš nevozu, kupi u apoteci neki biljni čaj za smirenje, jer oni ne stvaraju naviku. Ako ti "fali nešto u rukama", počni da radiš nešto što se može nositi (sada ću da lupim, to mi je palo na pamet, sigurno može i nešto drugo) štrikaj, nosi brojanice, pa ih vrti kroz prste, manje će ti faliti nešto u ustima, pa se nećeš tešiti bombonama ili grickalicama, kao što rade neki, pa se ugoje. Ili se nakupuj žvakaćih guma.
Eto, toga sam uspela da se setim, a što se tiče mog iskustva, nisam imala krizu, jela sam voće, što je koristilo i u vezi C vitamina, cigarete, potrošene do pola, sa sve upaljačem, su mi 3 meseca stajale na stolu u dnevnoj sobi, jer sam se plašila da će mi, ako ih ne bude, baš doći želja da pušim... znaš ono, kad nema cigareta u kući ljudi su u stanju u pola noći da idu da ih kupe, baš onda im se jako puši.

A najviše mi je pomoglo to što sam sebe odmah počela da posmatram kao nepušača, a ne kao apstinenta.
Srećno ti bilo.:bye:

A zasto neki bivsi pusaci recimo posle 6 meseci opet pocnu da puse, ako kriza odvikavanja traje 5 - 7 dana?

Joj daj cekaj da ih prvo ostavim, nemoj odmah o ponovnom pusenju:)
Ja mislim da ako uspem da necu vise nikad. Zato me i zanimaju pozitivni efekti, javeca motivacija mi je sta ce mi se promeniti na dobro kad prestanem? I mislim si, ako je stvarno bolje (energija, podocnjaci....) misli jednostavno ako se osecam mlagje lepse i bilje valjda necu opet na staro.
Jer ja sam sama sebi u ovom trenutku ruzna, tako nekako stalno sam umorna i osecam se umorno i imam podocnjake uzasne, koza mi je isto bezveze-nisam sveza i ne izgledam dobro. A onda na to dodaj da se nu unutra ne osecam dobro jer nemam energije. To me najvise zanima dali je nekome bilo isto kao meni i dali se nakon prestanke "preporodio"

A zasto neki bivsi pusaci recimo posle 6 meseci opet pocnu da puse, ako kriza odvikavanja traje 5 - 7 dana?

Navika. Negde duboko u mozgu usađena navika. Čove se oseća dobro, nije nervozan, jer nema nikotina u organizmu, adaptirao se. Ali, negde stoji u organizmu "sećanje", ili ne znam kao bih ga nazvala, koje ih ne tera da požele cigaretu, ali ako naiđe povoljan momenat, koji podseća na već doživljenu situaciju, mogu ono što se zove "mahinalno" posegnuti za cigaretom, po nekadašnjem obrascu ponašanja, ili iz istog razloga prihvatiti i neopažajući da nešto nije u redu, ponuđenu cigaretu. Zato ja stalno pišem da je navika ta koja je najveći neprijatelj.

Velika je razlika između krize, koja uvek ima ograničeno trajanje, i naučenog obrasca ponašanja, navike, koja se mnogo teže iskorenjuje. Ali nju možemo pobediti istrajnošću, a kod krize je nekima potrebna pomoć, u ovom slučaju da ne budu razdražljivi i da preguraju tih nekoliko dana, je to ne traje.

Poslednja izmena:
Joj daj cekaj da ih prvo ostavim, nemoj odmah o ponovnom pusenju:)
Ja mislim da ako uspem da necu vise nikad. Zato me i zanimaju pozitivni efekti, javeca motivacija mi je sta ce mi se promeniti na dobro kad prestanem? I mislim si, ako je stvarno bolje (energija, podocnjaci....) misli jednostavno ako se osecam mlagje lepse i bilje valjda necu opet na staro.
Jer ja sam sama sebi u ovom trenutku ruzna, tako nekako stalno sam umorna i osecam se umorno i imam podocnjake uzasne, koza mi je isto bezveze-nisam sveza i ne izgledam dobro. A onda na to dodaj da se nu unutra ne osecam dobro jer nemam energije. To me najvise zanima dali je nekome bilo isto kao meni i dali se nakon prestanke "preporodio"

Ja sam se osećala nekako, da kažem slobodno. Kao da sam izašla iz ropstva. Nisam "krizirala", ali nisam ni razmišljala o pušenju. Za mene, ja sam postala nepušač onog momenta kad sam ostavila cigarete.( Nekima se dešava, ako su pušili baš velike količine cigareta, da počne da ih muči kašalj, ali to je jako dobar znak da su pluća počela da se čiste, Kod onih koji su pušili manje, toga ne mora biti, jer se još nije nakupila zagađena sluz u plućima u većoj količini.)
Ten se popravlja postepeno, umor nestaje, lakše se diše, ali to sve ide nekako postepeno, skoro neprimetno, i samo jednom shvatiš da se osećaš sveže, puna energije, raspoložena za život, rad, bilo šta. Videćeš, dobri su efekti, samo nemoj stalno da se zagledaš i analiziraš, već živi punim plućima, pa će uskoro i tvoja okolina početi, možda i pre tebe, da primećuje da: "danas tako sveže izgledaš, šta si radila?"

Imate pravo za navike, mislim da ako zelim d aistrajem (a nisam ni pocela vec pravim plan petoletku:) moram malo vise da se bacim na sport umesto svakodnevnh kafa. Inace volim sport i nisam mrzovoljan tip nikad bila i zato ne mogu da se podnesem zadnjih godinu dana. Kao neka baba sam sa podocnjacima do kolena koja je uvek umorna i stalno joj je posao kriv a istina je da joj je kriva kutija cigareta!
Eto bar sam iskrna. Imam jednog kolegu kome je za sve i svasta uzrecica "Umri kad si glup" pa bas to razmisljam i za sebe, ako necu da se stegnem i da izdrzim onda neka mi je da izgledam grozno i da imam podocnjake, i da sam umorna, i da kasljem i td itd

Zato shto:
nikotin utiche na receptore u mozgu koji su deo vegetativnog nervnog sistema (zato ostavljanje cigareta nema veze sa karakterom).

Taj deo regulishe vitalne funkcije kao shto su disanje itd...
Elem, tu postoji "glas opstanka". Kada smo npr. gladni, taj sistem "skenira" sve simptome i zakljuchi da je u pitanju GLAD i daje reshenje: pojesti neshto.

Kada se taj sistem narushi pushenjem, taj sistem sve te simptome reshava - PUSHENJEM!
Dakle, umesto da nas taj podsvesni glas kazze:"gladna si, pojedi neshto" On, izvitoperen kazze;"pushi mi se!"

E sad...poshto je to glas opstanka, on je veoma uporan, ubedjen da nam chini dobro, da nas odrzzava time...zato verujemo da nemozzemo bez cigarete.

Evo i reshenja kako ostati nepushach:
Taj glas je vrlo uporan i javljache se do kraja zzivota tu i tamo. Zato vishe nikad nismo NEpushachi, vech ex-pushachi. Kada to shvatimo, treba da taj glas odvojimo od nasheg svesnog JA., najbolje tako shto chemo ga nazvati imenom neke osobe koju nevolimo.
Pa kad chujemo ono famozno:"A samo ovu jednu, pa nek ide zzivot" u nashem mozgichu, kazzemo sebi: Evo ga opet bil gejts, nagovara me da pushim. E bash nechu"

I nikada, nikada ne treba povuchi ni jedan dim, jer se to chudovishte hrani i jacha nikotinom.

Da citam, ali nisam uspela sve. Sinoc sam procitala 15 strana, taman imam zanimaciju do petka:)
Vidim da je uglavnom individualno ali mi puno pomaze kad procitam kako se ljudi hvale da im je bolje, da imaju energije, da je lice lepse, da izgledaju mlagje...svako sa svojom slabom tackom. Ja ne kasljem, meni je problem to sto sam "istostena" i umorna ...Imam 31 godinu a osecam se ko da imam bar 10 vise. However, malo sam smanjila kao pripremu. Druga fora koju sam izmislila, nije bilo mojih cigareta u prodavnici pa sam kupila neke ruzne...i nije to to...nije isto zadovoljstvo. Moze biti da j eistina da stavljaju proizvodjaci neke arome koje te gore navuku nego nikotin

Jako sam volela da pusim. Ali sam jako volela i sport. Kad sam bila mladja vazda sam plivala i trcala, a onda su me cigarete onemogucile. Mrzela sam i njih i sebe i dalje sam pusila. Volela sam i da lepo mirisem, i kupala sam se tri puta na dan i parfemisala. Stan sam provetravala stalno, anisam dala da se pusi u kuci, vec na terasi. Sve u svemu profil nepusaca koji nekim cudom pusi. Odecu sam nosila samo jednom i prala stalno i stalno. Kamenac sa zuba skidala redovno. DA umres od smeha. I razbolim se ja od gripa onako bas bas. I nisam mogla da pusim 7 dana, gadile mi se. Posle kazem aj probaj i osmi dan. Aj probaj i deveti i tako malo pomalo. DA, kafu nisam pila uopste mesecima, jer sam se plasila da ne pozelim cigare. Nisam vise sedela u drustvu pusaca na poslu, citala bih novine u svojoj sobi kad je kafe pauza. Zvala sam drugarice pusace i rekla da se neko vreme necu vidjati s njima jer probavam da ostavim duvan, ali cule smo se telefonom svaki dan. Posle sam izlazila samo u letnje baste, nisam vise osecala dim, jednostavno sam izbegavala svaki kontakt sa cigaretama i pusacima. Bas tada me ostavio i muz, strastan pusac, i to sam smatrala Bozjim Providjenjem. On je bio poslednja spona sa omrazenom aktivnoscu. Pila sam puno caja, jela sveze voce i isla na pilates 3 put nedeljno da se oslobodim otrova. Sport mi je doneo i smirenje nervoze, a kako sam dobijala na dahu i snazi, sve sam se bavila vise i vise. Na kraju sam mogla ici i n planinarenje koje prosto obozavam. Castila sam sebe novom garderobom i novim parfemima i konacno sam lepo mirisala celog dana. Sta reci, kad mi se neko pusac priblizi i nesto kaze to tako ODVRATNO smrdi iz usta da je neopisivo. Samo zbog toga i nikad vise ne bih pusila. Da bilo je to pre oko 4 godine. Poslednje godine ne mislim o cigaretama kao da nikada nisam pusila. Niti ih sanjam. Niti osecam da ima ikava veza vise izmedju mene i njih. Sada sam puno aktivnija, stalno nesto raduckam po kuci, i sin mi je rekao MAma tako mi je drago sto si prestala da pusis. Nekada nocu nisam mogao da spavam od straha kad te cujem da kasljes, plasio sam se da imas rak i da ces umreti.Uff

E stvarno si me pogodila, slicna sam dosta. Isto volim cisto i non stop perem ruke itd. Mama me uzasno zivcira sa svojim pusenjem (ali ona je stvarno uzasna, pusi u krevetu i samo savi pepeljaru do stola i tako spava) i kad god je vidim imam neki strah da cu se pretvoriti u nju a jako ne zelim da mi se to desi. Puno bi mi znacilo da se iskobeljam i da ja svojoj deci (kad ih nekad budem imala) budem uzor po navinu zivota (cisto, zdravo, energicno) dakle sve obratno od moje mame. I sve to pisem a paradoks je da pusim ko lokomitiva. Bas sto si rekla, nepusac koji nekim cudom pusi!
Eh bas vam hvala, nekako mi se klopko odmotava po glavi. Ali da nije ovog foruma...ljudi koji nisu pusili bas i ne mogu da shvate koja je to unutrasnja borba, oni misle da je samo fora u tome da ostavis cigarete. A treba u glavi promeniti still zivota i sve te neke rituale pusenja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back