Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto?
Jel ovde samo bivsi pusaci imaju sta da ponude?
Kako su bili budale sto su pusili, pa su se onda opametili i prestali da puse?!
Ovo je NEPUSACKI KUTAK, a ne Kutak bivsih pusaca. Dakle i bivsi pusaci su sada nepusaci, ali ne razumem zasto ovde ne bi bilo mesta za one koji nikada nisu ni pusili?!
To su ljudi kojima nije bilo potrebno na naprave gresku, da bi uvideli njenu tezinu, vec su bili dovoljno mudri da to shvate na primeru drugih.
Nikada nisam pusio i ponosan sam na to. Ponosniji sam od onih koji su pusili pa prestali, jer nisam ni pocinjao. Spadam u grupu ljudi koja ne mora na svojoj kozi da oseti nesto sto je lose, da bi uvidela koliko je to zaista lose.
U pravu si, bilo da si sam shvatio štetnost od pushenja, bilo da si prihvatio sugestije drugih. I nisi promašio temu, jer su mnogi mladi ljudi propushili upravo zbog nedostatka znanja o štetnosti duvana po ljudsko zdravlje, a što je veliki propust odraslih (roditelja, vaspitača i svih drugih)..

Ima mesta za sve, pedjaza, samo budi konstruktivan. Svima je jasno da si 'najbolji od sve dece', ajde sad malo iskuliraj i ne guraj ovim ljudima prst u oko. Daj neki konsruktivni doprinos na temu ako imas nesto da kazes, sem kako si ti najhrabriji, najpametniji i sve naj naj jer nikada nisi....ok, shvatili smo. Ali ovo nije tema za smaopromociju ko je koliko pametan, vec tema za ljude koji su se skinuli sa nikotina (mozda naslov nije najsrecnije odabran priznajem, ali tema je nastala iz potrebe da s ebivsim pusacima i pusacima u odvikavanju i svim akoji to podrzavaju pruzi mesto gde mogu medjusovno da se bodre, pomognu i nadju podrsku). Mada to nisi primetio jer si nov - na ovoj su temi ljudi koji se znaju mesecima, neki i godinama. Lepo ce te prihvatiti jer ovde se krece fin i pristojan svet, sve dok ne koristis njihov kutak (a ovo JESTE njihov kutak, jer sam im ga ja kao moderator dala - malo prostora gde mogu da se druze i pomazu) za uzdizanje sebe i unizavanje njih. Svesni su oni da su pravili greske. Ali nije hrabar onaj ko gresku nikad ne napravi, vec onaj ko je sposoban da je spozna, suoci se sa njom, i izbori se sa sobom za pravi put. Ovi ljudi jesu hrabri i itekako imaju razlog da budu ponosni na sebe, i ja sam ponosna na njih. Na ovoj temi niko nikad nije glumio da je svetac, a sigurno da i ti imas u zivotu po koju gresku, manu ili greh - koji nisu neophodno pusenje, pa se nemoj previse uzdizati jer pad sa visine je veoma tezak - a mlad si i imas vremena da padnes: svako jednom bar padne - ljudi smo i nista sto je ljudski nije nam strano. Gordost je najgori od svih grehova, biblijski receno (kad vec iskoristih rec greh). Dobrodosao na temu, pohvalno je sto nisi sklon porocima i zavisnostima, podeli sa clanovima svoja iskustva, daj podrsku, ostavi neki edukativni tekst ili prilog vezan za nikotin. Budi konstruktivan a ne samopromotivan.

Drago mi je zbog tebe, ali na pogrešnom si mestu ako si došao samo zato da nam kažeš da si pametniji od nas.

Ideja ove teme je nešto sasvim drugo.

U nazivu teme pise da ovde treba da se pise sve o pusenju i nepusenju.
Eto, posto je ovde bilo dosta iskustava onih koji su pusili, pa prestali, kao i onih koji zele da prestanu, ja bih zeleo da iznesem iskustvo kao neko ko nikada nije pusao.
Smatram da su bivsi pusaci uskraceni da znaju kako izgleda stav nekog ko uopste nije bio nikotinski zavisnik ni jednog sekunda svog zivota.

Ne pušim već 20 godina, nisam imala ni krize, ni zdravstvene smetnje, nisam se ugojila... Mislim da moje iskustvo baš i nije korisno za nekog.
Čak mogu i da popušin jednu cigaretu i da me ne "vuče" da nastavim. Ne radim to, ali sam prvih par godina jednom godišnje pripalila cigaretu, da vidim da li će me "povući" želja. Nije.
Jedina posledica koja mi je do danas ostala je ta, da mi smeta duvanski dim, mnogo više, nego ranije, pre nego što sam propušila. Valjda je ostala neka preosetljivost...

Zasto si uopste eksperimentisala sa paljenjem i jedne cigarete godisnje?
To je kao kad bi bivsi alkolicar popio jednu casu rakoje godisnje, ili bivsi narkoman uspricao jednu dozu heroina godisnje, a da bi proverili da li ce ih ,,povuci".
Kad neki porok jednom ostavis, vise nikada ne treba da mu se vracas i izazivas sudbinu.
Sta da te je ,,povuklo" da pusis?

Zasto si uopste eksperimentisala sa paljenjem i jedne cigarete godisnje?
To je kao kad bi bivsi alkolicar popio jednu casu rakoje godisnje, ili bivsi narkoman uspricao jednu dozu heroina godisnje, a da bi proverili da li ce ih ,,povuci".
Kad neki porok jednom ostavis, vise nikada ne treba da mu se vracas i izazivas sudbinu.
Sta da te je ,,povuklo" da pusis?

Probala sam, da vidim da li cigareta ima onakav ukus kao kada se prvi put pripali. Kada sam osetila taj ukus, kao da nikada nisam pušila, bila sam sigurna da sam se trajno odvikla, i više nisam probala.
Ne razumem poslednje pitanje - šta me je povuklo da prvi put zapalim cigaretu? Kao i sve druge, verovatno, ne znam. Bilo je to u periodu kad me, za mene potpuno neočekivano ostavio dečko koga sam mnogo volela.Baš glupo, kao uostalom, i svaki drugi razlog da čovek "spaljuje novac ispod nosa".
U pravu si, to sa jednom cigaretom godišnje je nepotreban rizik, nekoga stvarno može povući da počne ponovo. Mene, srećom, nije, i ne preporučujem drugima da tako rade.

Probala sam, da vidim da li cigareta ima onakav ukus kao kada se prvi put pripali. Kada sam osetila taj ukus, kao da nikada nisam pušila, bila sam sigurna da sam se trajno odvikla, i više nisam probala.
Ne razumem poslednje pitanje - šta me je povuklo da prvi put zapalim cigaretu? Kao i sve druge, verovatno, ne znam. Bilo je to u periodu kad me, za mene potpuno neočekivano ostavio dečko koga sam mnogo volela.Baš glupo, kao uostalom, i svaki drugi razlog da čovek "spaljuje novac ispod nosa".
U pravu si, to sa jednom cigaretom godišnje je nepotreban rizik, nekoga stvarno može povući da počne ponovo. Mene, srećom, nije, i ne preporučujem drugima da tako rade.

Nisi me dobro razumela u vezi poslednjeg pitanja, odnosno ja sam ga nejasno postavio.
Pitanje je bilo sta bi radila da te je povuklo da opet pocnes da pusis kad si naknadno zapalila cigaretu, a ne sta te je povuklo da prvi put zapalis cigaretu.

Nisi me dobro razumela u vezi poslednjeg pitanja, odnosno ja sam ga nejasno postavio.
Pitanje je bilo sta bi radila da te je povuklo da opet pocnes da pusis kad si naknadno zapalila cigaretu, a ne sta te je povuklo da prvi put zapalis cigaretu.

Aaaa, pa, ovako je boi plan: da probam, pa ako me povuče, da se bolje pazim, jer bi to značilo da zavisnost još nije prošla. ali ne bih ni pokušala sa takvim "eksperimentima", da nisam bila uverena da me više ne privlači - samo sam htela da budem sigurna da sam "bezbedna" od iskušenja, jer sam i dalje ostala okružena pušačima koji su me nudili cigaretama.
Teško da je to preporučljivo, ali bila sam prilično mlada.
Apsolutno je nemoguće napraviti takvu probu sa alkoholom i narkoticima, jer na njih ostaje trajna osetljivost (nervnog sistema), i samo jedan pokušaj je dovoljan da se nastavi odmah, kao da pauze nije ni bilo, a ne postepeno, kao na početku. To znam iz iskustva sa bliskom osobom, u pitanju je bio alkohol, nastvio je sa pićem posle pet godina apstinencije, a rekli su mi da se može nastaviti i posle 20 godina. Zato se oni i ne zovu izlečeni, već lečeni, ili apstinenti. A kod narkotika je to verovatno sve na kvadrat.

Evo ljudi, samo da se vas pozdravim!
s005.gif
a170.gif
a250.gif

Aaaa, pa, ovako je boi plan: da probam, pa ako me povuče, da se bolje pazim, jer bi to značilo da zavisnost još nije prošla. ali ne bih ni pokušala sa takvim "eksperimentima", da nisam bila uverena da me više ne privlači - samo sam htela da budem sigurna da sam "bezbedna" od iskušenja, jer sam i dalje ostala okružena pušačima koji su me nudili cigaretama.
Teško da je to preporučljivo, ali bila sam prilično mlada.
Apsolutno je nemoguće napraviti takvu probu sa alkoholom i narkoticima, jer na njih ostaje trajna osetljivost (nervnog sistema), i samo jedan pokušaj je dovoljan da se nastavi odmah, kao da pauze nije ni bilo, a ne postepeno, kao na početku. To znam iz iskustva sa bliskom osobom, u pitanju je bio alkohol, nastvio je sa pićem posle pet godina apstinencije, a rekli su mi da se može nastaviti i posle 20 godina. Zato se oni i ne zovu izlečeni, već lečeni, ili apstinenti. A kod narkotika je to verovatno sve na kvadrat.

Najvecu psihofizicku zavisnost stvara heroin. Cidarete su na drugom mestu, kokain na trecem, a alkohol tek na cetvrtom.
Od svih navedenih poroka, pusenje je najrasprostranjenjiji. To je i razlog sto i ima najvise primera ljudi koji su ostavili pusenje. Medjutim, cuo sam za dosta slucajeva, gde je neko ostavio cigarete, nije pusio neko duze vreme, cak i vise godina, a onda je ponovo poceo da pusi tako sto je bez veze zapalio cigaretu. Dobro, verovatno je da nisu svi isti.
Cigarete su vrlo blizu heroina prema intenzitetu zavisnosti koju stvaraju, ali daleko prema posledicama koje ostavljaju na organizam komzumenata. Pre svega, pusenje ne pomucuje stanje svesti. Medjutim, zavisnost koja se tom prilikom stvara je ocito izuzetno jaka, cim ljudi koji su svesni stetnosti duvana, uprkos tome sto znaju kakve sve posledice pusenje moze da im nanese ipak puse godinama, a mnogi i ne pomisljaju da ga ostave. Ima cak i onih koji se uvrede kad im neko to spomene, pa cak i nipodastavaju stetnost duvana.
Neki govore kako im je to veliko zadovoljstvo, kako bez toga ne bi mogli da zamisle svoj zivot i sl. Ima i onih najtvrdoglavijih koji kazu: ,,Epa bas hocu da pusim i necu da ostavim pusenje, pa makar crko!".
Ipak su mi najcudniji oni sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima (srce, pluca i dr.) kojima je strogo zabranjeno pusenje, a oni ipak puse i za to imaju izgovor tipa: ,,Od necega mora da se umre". Oni kao da zele da taj proces ubrzaju. Ne razmisljaju recimo da postoje ljudi kojima su oni dragi i koji bi zeleli da sto duze zive.

Najvecu psihofizicku zavisnost stvara heroin. Cidarete su na drugom mestu, kokain na trecem, a alkohol tek na cetvrtom.
Od svih navedenih poroka, pusenje je najrasprostranjenjiji. To je i razlog sto i ima najvise primera ljudi koji su ostavili pusenje. Medjutim, cuo sam za dosta slucajeva, gde je neko ostavio cigarete, nije pusio neko duze vreme, cak i vise godina, a onda je ponovo poceo da pusi tako sto je bez veze zapalio cigaretu. Dobro, verovatno je da nisu svi isti.
Cigarete su vrlo blizu heroina prema intenzitetu zavisnosti koju stvaraju, ali daleko prema posledicama koje ostavljaju na organizam komzumenata. Pre svega, pusenje ne pomucuje stanje svesti. Medjutim, zavisnost koja se tom prilikom stvara je ocito izuzetno jaka, cim ljudi koji su svesni stetnosti duvana, uprkos tome sto znaju kakve sve posledice pusenje moze da im nanese ipak puse godinama, a mnogi i ne pomisljaju da ga ostave. Ima cak i onih koji se uvrede kad im neko to spomene, pa cak i nipodastavaju stetnost duvana.
Neki govore kako im je to veliko zadovoljstvo, kako bez toga ne bi mogli da zamisle svoj zivot i sl. Ima i onih najtvrdoglavijih koji kazu: ,,Epa bas hocu da pusim i necu da ostavim pusenje, pa makar crko!".
Ipak su mi najcudniji oni sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima (srce, pluca i dr.) kojima je strogo zabranjeno pusenje, a oni ipak puse i za to imaju izgovor tipa: ,,Od necega mora da se umre". Oni kao da zele da taj proces ubrzaju. Ne razmisljaju recimo da postoje ljudi kojima su oni dragi i koji bi zeleli da sto duze zive.

Nemoj da se ljutiš, možda ću biti malo gruba, ali svima na ovom pf je preko glave statistike i teorije... Ovaj kutak je savršen zato što svako priča svoja lična iskustva, trudeći se da pomogne drugima. Ovo ti je nešto kao grupna terapija a ne terapija face to face :)

Nemoj da se ljutiš, možda ću biti malo gruba, ali svima na ovom pf je preko glave statistike i teorije... Ovaj kutak je savršen zato što svako priča svoja lična iskustva, trudeći se da pomogne drugima. Ovo ti je nešto kao grupna terapija a ne terapija face to face :)

Nema ovde statistike. Nisam iznosi bilo kakve statisticke podatke, niti statisticke metode. Navodio sam primere drudih ljudi, koje poznajem, tj. koje sam uocio. Ne mogu da navodim primere iz licnog iskustva, kada nikada nisam bio pusac. Smatram da ovo sto sam napisao moze biti nekome od koristi.

Razlika između narkotika i alkohola sa jedne strane, i cigareta sa druge je, osim što različito utiče na svest, i u tome što je kod cigareta mnogo manja, da je tako nazovem hemijska zavisnost, a mnogo veća mentalna, tj navika ponašanja. Nikotin se, po prestanku pušenja iluči iz organizma za pet dana, a ljudi ne mogu reći da su, posle pet dana bez cigarete odviknuti od pušenja. A trag upotrebe narkotika se može utvrditi u krvi i posle 6 meseci.
Poznajem i ja jednog, što nije pušio pet godina, pa je, mahinalno, prihvatio ponuđenu cigaretu kad se nešto iznervirao, i shvatio da puši tek kad je cigaretu popušio do pola! I nastavio je da puši kao da nije ni prekidao. Ja to mogu da objasnim samo navikom, koje se nije oslobodio.Ne znam kako bih drukčije.
Ja sam ostavila i pomisao na cigarete, zajedno sa cigaretama. Prosto sam nastavila tamo gde sam stala pre nego što sam počela da pušim.

Poslednja izmena:
Razlika između narkotika i alkohola sa jedne strane, i cigareta sa druge je, osim što različito utiče na svest, i u tome što je kod cigareta mnogo manja, da je tako nazovem hemijska zavisnost, a mnogo veća mentalna, tj navika ponašanja. Nikotin se, po prestanku pušenja iluči iz organizma za pet dana, a ljudi ne mogu reći da su, posle pet dana bez cigarete odviknuti od pušenja. A trag upotrebe narkotika se može utvrditi u krvi i posle 6 meseci.
Poznajem i ja jednog, što nije pušio pet godina, pa je, mahinalno, prihvatio ponuđenu cigaretu kad se nešto iznervirao, i shvatio da puši tek kad je cigaretu popušio do pola! I nastavio je da puši kao da nije ni prekidao. Ja to mogu da objasnim samo navikom, koje se nije oslobodio.Ne znam kako bih drukčije.
Ja sam ostavila i pomisao na cigarete, zajedno sa cigaretama. Prosto sam nastavila tamo gde sam stala pre nego što sam počela da pušim.

Ne pusis vec 20 godina, sto je zaista dug perio, skoro kao da nisi nikada ni pusila.
Koliko ti je bio dug pusacki staz?

To sam i ja cuo. Kod tebe je postpusacki staz duzi od pusackog. S obzirom da si 15 godina pusila, bila si relativno mlada kada si prestala.
Sa koliko godina si prestala da pusis i sta ti je bio glavni razlog, odnosno motiv za to?

Ne mogu o godinama, već sam previše rekla o tome. :)
Osnovni razlog je bio taj, što sam već 2-3 godine razmišljala kako mi to nije potrebno, da je štetno svi znamo, samo mi je , valjda, trebala neka zgodna prilika, pa da to uradim. I kad se pojavila, ja sam je iskoristila. Nisam imala neke smetnje ili zdravstvene probleme. Ali odluku sam donela u trenutku (verovatno ne, već u one 2-3 godine), bar je meni tako izgledalo, a pre toga me niko nije opominjao da treba da prestanem da pušim i te stvari.
Ne znam kako drugi odlučuju da ostave pušenje, ali ovaj način, na koji sam ja odlučila da ostavim duvan, karakterističan je i za druge moje odluke. Kao, ne razmišljam ja o nečem stalno, ali se nekako "kuva" jedno vreme negde u glavi, i onda odjenom, stvar izbije na površinu, što moju okolinu obično izbaci iz koloseka, :) pa misle da sam odlučila "brzopleto" i da od toga neće biti ništa.
Mislim da svako treba prvo da hoće da prestane da puši, a na koji način će to uraditi, treba da odgovara njegovom karakteru. To ne može niko uraditi za njega.

Evo, neću više, ja dajem odgovore za koje verujem da bi mogli da koriste i drugima.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back