Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uopšte ne shvatam zašto mene pominjete. Poklekla sam, nisam karakter i rekla sam da se neću javljati, ali to ne znači da ne čitam. Koliko vidim ovde neki dolaze da likuju, neki da sebe hvale, a neki čak i malo da bockaju, a sve to bez potrebe. Poenta je da se ljudi potpomažu, a ne da se priča ko je šta po profesiji i ko je slabić. Možda ja živim na Novom Zelandu i kardiolog sam ili hirurg koji zna sve štetnosti pušenja, a ne može da prestane. Ne vidim koliko je to uopšte bitno. Dejane, u pravu si, nisam prelomila u glavi, ali se trudim i znam da bi sve bilo mnogo lakše da kažem NE, nikad, ali to ne znači da neću uspeti. I ne vidim zašto si se okomio na Wolfa, dečko pokušava da pomogne drugima i to vrlo uspešno čini,a ti samo druge kritikuješ, pokušaj nekim drugim pristupom. Možemo li sad da se vratimo na temu i pokušamo da bodrimo jedni druge, a ne da se kritikujemo :ok:?

Mini ti pored ovoliko ljudi na ovom forumu koji te podrzavaju i koji te bodre, nema šanse sa ne prestanes. Pre ili kasnije ces prestati. Nema šanse da izneveris sve one koji veruju u tebe! Ali najpre moras imati veru sama u sebe, jer bez toga nećeš daleko dogurati.
Meni je pomoglo ovo: Pogledao sam u cigaru i rekao 'Ovo malo go*no od 10ak cm da uništi mene od 1.85 cm? NEMA ŠANSE!!

Мирко, овде су најкултурнији ови људи што су нервозни због апстиненциалне кризе. Ми бивши пушачи смо дигли носеве, а тако се лако на исти падне...
е цигарета без никотина ок, неко време, и са смањеним процентом никотина исто ок али само првих дана, као нпр никотинске жваке. Када наш организам очистимо од отрова, заиста је корак назад жвакати никотин или користити е цигарету.
Ко не може да се сасвим ослободи цигарете, ок и да пужи е цигарету неко време без никотина. Али са тим је човек увек на још климавијим ногама, њему је лакше и брже да падне од неког ко је очистио и психу...јер е цигарета задржава психичку зависност, од ритуала, трошења новца, ношења прибора итд. Мислим да је е цигарета супер за прве дане када смо готови да запалимо...онда је боље е цигарету без никотина или биљну него праву, да се човек превари.
Е сад, када смо прегурали прве две недеље, мислим да је контрапродуктивно посегнути за е цигаретом са никотином. Без никотина можда да, ту и тамо, ако је психичка криза баш јака. Мада је увек боље решавати је на друге начине, не повлађивати зависности ни на један начин, јер то је једини начин да ѕависност ослаби толико да је више и не примећујемо у животу.

Peti dan bez cigareta.......

Moje misljenje se poklapa sa onim koje je izneo Allen Carr.
Pusenje se sastoji iz:
-pusacke navike i
-nikotinske zavisnosti.

Ali za razliku od Alena, ja smatram da je najbolje pobedjivati jednu po jednu prepreku, a ne odjednom.
S obzirom da se nikotinska zavisnost ne moze uporedjivati sa zavisnostima od npr. teskih droga, po meni je
pusacka navika pravi problem. Mislim da je najbolje resenje odredjeno vreme unositi nikotin ili neku drugu supstancu,
naravno postepeno smanjujuci, kako bi sto slabije bile krize, a za to vreme se oslobadjati pusacke navike. Znaci ne koristiti
el. cigarete, vec druge vrste zamena. Mesec dana je dovoljno za takav proces.

Postoji i mogucnost obrnutog procesa ostavljanja pusenja, mada po meni pogresan:
Kupis el. cigaretu i ulje sa 0% nikotina, pa se prvo oslobadjas nikotinske zavisnosti,
pa potom pusenja kao navike.

Мирко, овде су најкултурнији ови људи што су нервозни због апстиненциалне кризе. Ми бивши пушачи смо дигли носеве, а тако се лако на исти падне...
е цигарета без никотина ок, неко време, и са смањеним процентом никотина исто ок али само првих дана, као нпр никотинске жваке. Када наш организам очистимо од отрова, заиста је корак назад жвакати никотин или користити е цигарету.
Ко не може да се сасвим ослободи цигарете, ок и да пужи е цигарету неко време без никотина. Али са тим је човек увек на још климавијим ногама, њему је лакше и брже да падне од неког ко је очистио и психу...јер е цигарета задржава психичку зависност, од ритуала, трошења новца, ношења прибора итд. Мислим да је е цигарета супер за прве дане када смо готови да запалимо...онда је боље е цигарету без никотина или биљну него праву, да се човек превари.
Е сад, када смо прегурали прве две недеље, мислим да је контрапродуктивно посегнути за е цигаретом са никотином. Без никотина можда да, ту и тамо, ако је психичка криза баш јака. Мада је увек боље решавати је на друге начине, не повлађивати зависности ни на један начин, јер то је једини начин да ѕависност ослаби толико да је више и не примећујемо у животу.

slazem se sa ovim sto je pipi rekla..i ti koji misle da pusenje e cigarete nije isto sto i pusenje ove obicne cigarete grdno se varaju.dobro nije bukvalno isto ali sa pusenjem e cigarete ti se ne otarasavas navike "pusenja i uvlacenja dima",neko je rekao gore da pusi e cigaretu vec 3 meseca i da je to odlicno,ja kazem da je pitanje momenta kad ces poceti i vratiti se ovim pravim cigaretama..

Pitanje za Pipi, kada mozak pocinje sam da proizvodi dopamin, koliko treba da prodje od prestanka pusenja....Recimo dok sam pusila, nIsam bila neki ljubitelj slatkisa, retko kad bih pojela nesto slatko, mozda neku sitnicu kad sam u pms-u, a sad ne mogu dan da zamislim bez 100-200 grama cokolade, gutam sve sto je slatko ne biram, ako uvece bas nemam sta a kasno je otvorim teglu dzema uzmem kasiku i tako jedem, jednostavno mi organizam trazi da je to strasno...ja to naravno povezujem sa dopaminom, predpostavljam da meni trenutno secer stvara srecu, sto je nekad radio nikotin.....znaci pitanje je kad cu prestati sa tolikim slatkisima, odn, kad ce se taj dopamin srediti?

Тазе искуство.
Један мој пријатељ је пушио преко 40 година,никад није ни покушавао да остви.Пар година се решава,психички припрема...оставио је пре шест месеци,потпуно на суво,и никад до сада није запалио.Он каже да нема некаквих мука,неколико пута су му долазиле кризе на пар секунди и он се на њих насмејао,очекивао их је.
пушење није никотински проблем,никотина после 48 сати у организму нема,а свако може то да издржи.
Проблем пушења је у мозгу.Навика,зависност...и уопште није мања зависност од кокаина нпр.,напротив,већа је зависност.
То каже медицинска наука.
И то је тачно.
Мораш да кажеш себи да нећеш да пушиш и тачка.
Ако то можеш успећеш,ако не можеч неће ти помоћи ни Кар ни Кара...ни електрична ни чајеви...све су то вађевине за слабиће.
Пушиш или не пушиш.Крај приче.
Сурово али истинито.
Све остало су бајке.

Poslednja izmena:
OOO boze moja muka je velika, navukla sam se na onaj eurokrem blok i svako vece pred spavanje moram jedan da pojedem, a u toku dana jos nekoliko slatkisa (pored posla se otvorila slatka kuca "swislion" tamo sve jeftino. a sveze i sve mirise na cokolade, stalan sam gost, sta je samnom boze sacuvaj, nista mi se ovo ne svidja, sve cekam kad ce se srediti ova luda potreba za secerom, pocinje da me hvala panika,,,,dzaba i sport ako jedem ovolike slatkise.....

Da ne zaboravim Pipi bila si u pravu, PMS je bar jedno 5 puta laksi nego dok sam pusila, ne znam kako to, ali ranije mi je pravio ogroman problem, cak deset dana pre ciklusa, a sada jesam osetila nervozu i sve sto ide uz to, ali blaze bar nekoliko puta, u poredjenju ako mi je pms bio na lestvici nervoze 10, sad mi je 3...znaci devojke, zene koje ovo citate a jos uvek se premisljate, ostavite cigarete, vredi bas.....

OOO boze moja muka je velika, navukla sam se na onaj eurokrem blok i svako vece pred spavanje moram jedan da pojedem, a u toku dana jos nekoliko slatkisa (pored posla se otvorila slatka kuca "swislion" tamo sve jeftino. a sveze i sve mirise na cokolade, stalan sam gost, sta je samnom boze sacuvaj, nista mi se ovo ne svidja, sve cekam kad ce se srediti ova luda potreba za secerom, pocinje da me hvala panika,,,,dzaba i sport ako jedem ovolike slatkise.....

Ja sam problem hrane,da ne kazem samo slatkisa,imao duze od tri godine,nabacio sam 20kg. Uzas.
Sad menjam nacin ishrane i vec se vidi,7kg manje,i do kraja maja meseca ocekujem normalu.Veliki je to sok za organizam ,ja sam pusio 40g,i u danu bacio.I uspeo.Ali sam nabio masu,ne moze izgleda jare i pare.:lol:

Pitanje za Pipi, kada mozak pocinje sam da proizvodi dopamin, koliko treba da prodje od prestanka pusenja....Recimo dok sam pusila, nIsam bila neki ljubitelj slatkisa, retko kad bih pojela nesto slatko, mozda neku sitnicu kad sam u pms-u, a sad ne mogu dan da zamislim bez 100-200 grama cokolade, gutam sve sto je slatko ne biram, ako uvece bas nemam sta a kasno je otvorim teglu dzema uzmem kasiku i tako jedem, jednostavno mi organizam trazi da je to strasno...ja to naravno povezujem sa dopaminom, predpostavljam da meni trenutno secer stvara srecu, sto je nekad radio nikotin.....znaci pitanje je kad cu prestati sa tolikim slatkisima, odn, kad ce se taj dopamin srediti?

Не знам, претпостављам да је индивидуално. Ја се скидам са шећера и имам исте симптоме као при престанку пушења. Али ја сам одувек волела слаткише, као што видите на мом аватару.
У почетку није ни лоше да једемо и чоколаду и слатко и радимо све што стимулише на производњу допамина. Е сад, не треба да се навучемо на храну, већ да решавамо наше проблеме због којих прибегавамо алтернативним зависностима.
негде на теми сам окачила један текст о начинима борбе против стреса, мање више то је све што треба да нам крене допамин. Ваздух, светло, кретање, позитиван начин размишљања о животу без фаталности и претераног перфекционизма...
Пробај чај од кантариона, то је природни антидепресив, можда помогне при контролисању уноса шећера. шетње или неки спорт доносе вишеструку корист,

Ево, види шта сам нашла поводом теме. Баш си добро питање поставила, изгледа је и кључ у решавању буцкастости управо у допамину!

Povećanje produkcije dopamina prirodnim putem

Dok veoma lako možemo objasniti kako zdrava ishrana i vežbanje utiču na telesnu težinu, manje su nam poznati efekti koje pojedine supstance u mozgu mogu imati na gubljenje težine. Mozak koristi neurotransmitere kao što je dopamin da reguliše mentalne funkcije i komunicira sa svojim telom - na taj način utiče na psihičko i fizičko blagostanje (stimuliše metabolizam, podržava cirkulatorni sistem, otklanja depresiju i reguliše protok informacija u mozgu). Kako ustvari dopamin utiče na telesnu težinu?
U avgustu 2009. u članku u "European Journal of Neurology," istraživači su pokazali da su osobe koje pate od Parkinsonove bolesti na terapiji koja pospešuje nivoe dopamina imale tendenciju da gube na težini, srazmerno terapijskim dozama lekova. U decembru 2008. studija u časopisu "Nutrition & Metabolism," ukazuju da mozak koristi dopamin kao signal telu da prestane da jede, te tako nizak nivo dopamina može igrati ulogu u prejedanju za osobe sa genetskom predispozicijom ka niskom nivou dopamina.
Srećom, na prirodan način možemo uticati na produkciju dopamina, jednostavno, u par koraka. Određene grupe namirnica mogu pomoći u tome.
Proteini - sastavljeni od aminokiselina, koje su neophodne za proizvodnju dopamina. Uključivanjem u ishranu namirnica kao što su riba, jaja, piletina, ćuretina i crveno meso obezbeđuje se kontinuirani priliv aminokiselina koje su neophodne za sintezu dopamina. Riba je dodatno povoljna zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina koje povoljno utiču na moždane funkcije.
Određene vrste povrća posebno su dobar izvor aminokiselina koje podstiču proizvodnju dopamina. Cvekla u ishrani omogućava snabdevanje betainom, aminokiselinom koja pomaže u regulaciji neurotransmiterskih sistema u mozgu. Pošto funkcioniše kao vrsta antidepresiva, betain ne samo da pomaže proizvodnju dopamina, već može obezbediti dodatni moralni podsticaj. Zeleniš, brokoli, artičoka i karfiol je povrće koje karakteriše visok nivo folata, dok su pojedine vrste pasulja, pored tirozina bogate i levodopom koja direktno pospešuje produkciju dopamina.
Banane su najveći izvor tirozina, čija koncentracija raste sa sazrevanjem - kako postaju slađe ujedno postaju moćnije. Tirozin stimuliše produkciju dopamina, poboljšava memoriju i pažnju. Jabuke kao bogate kvercentinom koji je moćan antioksidant pokazuju značajnu ulogu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti upravo pospešivanjem produkcije dopamina u mozgu. Lubenica, kao odličan izvor vitamina B6 je snažan stimulator produkcije dopamina.
Sirovi badem, orasi, susam i semenke bundeve koje u toku dana unosimo kao užinu takođe mogu pomoći u regulaciji nivoa dopamina. Bademi, seme susama i bundeve kao i avokado, nemasno mleko, pasulj, su namirnice bogate tirozinom koji je prekursor dopamina, dok su orasi i semenke suncokreta bogati vitaminom E.
Pšenične klice snabdevaju organizam esencijalnom aminokiselinom fenilalanin, koji se u svom metaboličkom putu konvertuje u tirozin, koji zatim podstiče dodatno oslobađanje dopamina.
Nekoliko začinskih biljaka poznate su po tome da pomažu regulaciju nivoa dopamina. Ovde spadaju kopriva, ženšen, crvena detelina, i pepermint. Najbolje ih je konzumirati kao čajeve ili dodatke istim.
Tirozin, plus nekoliko vitamina, kao što su C i E, kao i gvožđe, folna kiselina i niacin pomažu oslobađanje dopamina. Neki lekari preporučuju suplementaciju vitaminom B6 i L-fenilalaninom, ali, ne na svoju ruku već uz njihovu saglasnost.
Količina hrane takođe može uticati na nivo dopamina. Pacijenti na operaciji želuca bajpasom pokazuju viši nivo dopamina, navodi se u studiji objavljenoj marta 2010 u časopisu "Obesity Surgery." Povećanje nivoa dopamina proporcionalno je gubitku težine posle bajpasa. Prema tome, iako postoje dokazi da je viši nivo dopamina prouzrokuje gubitak težine, nivo dopamina može jednostavno zavisiti od toga koliko hrane unosimo u organizam.
Vežbanje povećava nivo kalcijuma u krvi, što stimuliše proizvodnju dopamina i preuzimanje od strane mozga. 30 do 60 minuta hodanja, plivanja ili trčanja dnevno je sasvim dovoljno za pokretanje sinteze dopamina.

Mozak koristi vrlo malo dopamina u toku sna pa redovnih osam sati omogućava redovno snabdevanje dopaminom u toku noći.
Studije pokazuju da viši nivoi dopamina mogu pomoći u boljoj kontroli same ishrane, međutim, iako veza postoji, još uvek je potrebno više istraživanja kako bi se direktno povezao veći nivo dopamina i gubitak težine kod zdravih ljudi. Jedno je sigurno, od pravilne ishrane i redovnog vežbanja sigurno će biti koristi, bez obzira na mehanizam kojim se to postiže!

Hvala na odgovoru i Pipi i Mimi, utesno je takodje sto ne bi trebalo da traje duze od 6 meseci, ako je tako rekla doktorka, onda bi trebalo da je tako....a takodje cu se potruditi, da budem cesce napolju, da se bavim nekim sportom makar setnjom, nesto sto takodje stvara osecaj srece ....

A ti MIrko si mi bio od velike utehe, "vise od 3 godine sam jeo slatkise" hahhaha:zcepanje:

ja sam ostavio cigare i prešao sam na duvan
mnogo jeftinije i zdravije

nego, ako zaobidjemo ovo spinovanje, šta da radimo sa HRANOM?
kaže ona kontroverzna Svetska Zdravstvena Organizacija da preko 60% bolesti u celom svetu potiče od hrane
cigare nisu pominjali

znači odlepljujte temu polako...

Klasican pusac sa ispranim mozgom, bez uvrede naravno, i ja sam bila takva do skoro......

Hvala na odgovoru i Pipi i Mimi, utesno je takodje sto ne bi trebalo da traje duze od 6 meseci, ako je tako rekla doktorka, onda bi trebalo da je tako....a takodje cu se potruditi, da budem cesce napolju, da se bavim nekim sportom makar setnjom, nesto sto takodje stvara osecaj srece ....

A ti MIrko si mi bio od velike utehe, "vise od 3 godine sam jeo slatkise" hahhaha:zcepanje:

Znas sta je tu cudno: Dok sam pusio slatkise nisam ni jeo,nisam bio ljubitelj.Pio sam sokove,to da,ali slatko...vrlo retko.Kad sam prestao da pusim otvorila mi se dizna za slatko pa ne mozes da je zatvoris. :sad2:
Pojma nemam sta je,mora da postoji neka zvrcka u tome.
Posto sam bio prebaci stotku ,morao sam nesto da menjam.Promenio sam nacin ishrane,slatkise i sokove sveo na nulu.I ima rezultata.
Ja ne umem da se foliram,pa da pojedem pola kolaca,popijem pola case soka...prccc.Ili nesto radim ili ne radim. Ne moze u sexu samo polovina...moze mozda,ali donja.:lol:
Salim se,ima ljudi koji to mogu,ja ne mogu.
Kas sam prestao da pusim prestao sam tako sto sam rekao: Od sutra ne pusim.I nisam je vise zapalio...tece cetvrta godina,hvala Bogu.Nikakvi preparati,cajevi,Karovi...
Hocu da pusim ili necu,u svoja usta stavljam ona gomna koja ja hocu.:whistling:

Istina Mirko isto kao ja, ni ja ih nisam nesto posebno volela, mislim na slatkise, dok nisam ostavila cigarete, sad bi stalno nesto slatko, no proci ce....

Nego ja nesto sad razmisljam, sve mi se cini da je sest meseci to-to, mislim na 6 meseci nepusackog staza, da kad neko dozivi da ne pusi 6 meseci, da mu tada bas, ali bas retko cigarete padaju na pamet.....jedva cekam mojih 6 meseci, mislim da ce mi biti puno lakse.....

Dujkicu spremi se jos sad psihicki za rodjendan, nemoj da pokleknes, iza tebe je proslo ono sto je najteze i bila bi prava steta, a to znas i sam da propusis ponovo......znaci spremi se psihicki, a na pusace koji se budu zatekli na rodjendanu gledaj kao na slabice, koji ne mogu da se otrgnu jedne grozne zavisnosti, pa ces samim tim u odnosu na njih sebe posmatrati kao pobednika i videces sebe kao jednu samosvesnu jaku osobu, koja misli na sebe i na svoje zdravlje i kojoj ni jedna zavisnost ne komanduje u zivotu....mislim da ce ti ovakav stav dosta olaksati da ne pokleknes :bye:
Hvala Mika. Potrudicu se da sa tim stavom izdrzim, tako sam i prosle godine izdrzao 4 meseca. Tako sam izdrzao i proslogodisnji rodjendan, sa tim stavom! samopouzdanje je mozda najbitnije! ;)

Dujkicu, znam kako ti je. Kljuc je u alkoholu. Samo nemoj da se 'ubijes' i sve ce biti ok. Ja sam isto imao takav stav do skoro, ali kad sam izašao i video sve te ljude kako puse i piju do besvesti bilo mi je drago sto sam se rešio tog poroka, jer kako to obično ide jedno uz drugo, a i jedno bez drugog! Drži se ;)
Ej sad da se ne ubijem! :D j*bes rodjendan i slavlje i sve ako se ne ubijes! :D
Hvala na podrsci! ;)

http://http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/442175/Pomozimo-maloj-Uni-Savic-da-se-izbori-za-zivot

Za Unu Savić (2), koja boluje od najtežeg oblika leukemije, na klinici u Nemačkoj pronađen je donor koštane srži, ali porodici nedostaje 80.000 evra za operaciju.

Mala Una, koja boluje od najtežeg oblika leukemije, trenutno se nalazi na klinici u Frankfurtu, gde čeka transplataciju koštane srži, za koju nedostaje 80.000 evra.

Pošto je devojčica u kritičnom stanju, a adekvatan donor je pronađen, hitno je potrebno sakupiti ovu sumu novca za njenu operaciju.

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete, to možete uradititi uplatom novca na račun Komercijalne banke, na ime Una Savić:

DINARSKI 205-9011005219862-38
DEVIZNI 9031019889411 RS35205903101988941194
ili slanjem prazne poruke na SMS broj 2205 (važi za sve mreže). Poruka košta 100 dinara.

Hajde bivsi pusaci, ko moze i zeli, poruka kosta samo 100 dinara, za vas je to nista, a maloj Uni puno znaci!
Ako smo nekada mogli da dajemo po 200-300 pa i vise dnevno za cigare, nije tesko da izdvojimo i 100 din za po jedan sms!

Hajde bivsi pusaci, ko moze i zeli, poruka kosta samo 100 dinara, za vas je to nista, a maloj Uni puno znaci!
Ako smo nekada mogli da dajemo po 200-300 pa i vise dnevno za cigare, nije tesko da izdvojimo i 100 din za po jedan sms!

Браво, сјајна идеја, одушевљена сам. И послала сам смс наравно.
Феноменално, ем помажемо себи да будемо здрави, својим укућанима и ош поврх свега уместо да спалимо новац помажемо другоме да оздрави.
Свака част Дујкићу!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back