Ja sam aktivni pusac od svoje , koliko me secanje sluzi 15. godine, sada mi je punih 30. Svakodnevno sam pusio u proseku kutiju cigara, koju manje vise. Imao sam beskonacno mnogo pokusaja da prestanem da pusim. Nema metode koju nisam probao za sve ovo vreme, nikotinske zvake , el- cigarete, smanjivanje broja popusenih cigareta.Knjigu Alena Kara, sam procitao 3 puta, i imam dva primerka kod kuce. Januara ove godine, tacnije 19. odlucio sam da odem i ponovo kupim el-cigaru, tehnologija je malo napredovala, cena je pristupacnija , izbor dosta veci nego pre, ako nista drugo siguran sam da je bezbednija za zdravlje od obicnih cigareta. Moj izbor je bio cene reda velicine oko 40e, da ne bude ni najlosija, a da se bas i ne izujem za el-cigaretu koju nisam siguran da li ce moci da mi zameni analognu cigaretu. Imao sam sledeci plan, prvu tecnost koju sam konzumirao imala je 16 mg /ml nikotina, sledeca tecnost je bila 11 mg, namera mi je bila da smanjim na 6 mg pa na 0 i tako se resim i nikotinske navike. Prva 3 dana konzumiranja el.cigarete je bilo propraceno krizama , skoro da kao i da ne pusim nista, na momente mi je dolazilo da sazvacem neki zgazeni pikavac sa zemlje. Tako da sam u prva tri dana ukupno popusio i 8 analognih cigareta. Posle ta tri dana vec sam se bio navikao,pa je narednih dana bilo manje vise zadovoljavajuce , sve dok nisam odlucio da samnjim kolicinu nikotina u tecnosti na 11mg, tada je ponovo bilo povuci potegni ali uz konzumiranje malo vise tecnosti u toku dana nikotinsko cudoviste je bilo zadovoljeno. Sve dok nisam presao na tecnost od 6 mg, sto je najmanje koje sam ja nasao u prodaji. Tada ponovo pocinje nikotinsko cudoviste da ostaje nezadovoljeno i da trazi jos i jooos i josssss. Kada sam poceo sa el-cig i konzumirao sam oko 1,5 ml / 16mg/ml nikotina, pa zatim 2ml / 11mg/ml , da bi dosao do 3 ml / 6mg/ml . Racunica je jasna nista nisam postigao pusim vise tecnosti sa manje nikotina i dolazim na isto. Plan nije uspeo. Dana 06.02. dosta mi je bilo vec svega, imao sam sledecu ideju, zamislicu da sam bolestan 10 dana i to je to, posle 10 dana ce bolest da me popusti i bicu ok. Od tog momenta vise nisam zapalio nikakavu cigaretu i stvarno sam bio "bolestan" i sad sam jos uvek. Ta bolest je fizicko psihicka kriza koja je u mom slucaju toliko bila jaka prvi dan da sam prvi dan imao vrtoglavice, koncentracija izuzetno losa, mnogo velika razdrazljivost i nervoza, pokusao sam da popijem Persen tabletice po dve u par navrata ali mislim da mi nisu puno pomogle, ali mozda i jesu bar psiholoski. Uvece kada sam legao u krevet jos gore, kada sam nekako uspeo da zaspim , budeci se na svakih sat vremena, pocinju kosmari, ruzni snovi i vec prvu noc sanjam kako pusim cigaretu i stidim se sam sebe jer sam svu muku resetovao na pocetak. Ali ipak je bio to samo san , a ja sam preziveo noc. Svaki dan ispratim sa po kojim Persenom, treci dan je vec fizicki sve prestalo da me muci, popustio je i onaj prazan osecaj u stomaku i vrtoglavice, i psihicki ide sve ka boljem svakim danom. Od prvog momenta nisam zeleo da menjam nista ostim cigareta, namerno pijem kafu ujutru namerno se vidjam sa pusacima, namerno popijem pivo dva. Fali mi cigara i bez tih okidaca, ali sa njima jos vise. Nije neizdrzivo, kada sto vise ljudi zna da si se odgurnuo na stranu nepusaca, motiv ce ti biti jos veci, jedno ce biti podrska nekih ljudi, drugo je ponos samom sebi, trece je inat ljudima kojima ce biti krivo i uvek ce ti se podsmevati kako neces izdrzati,a naravno tu su i svi ostali motivi koje svi imamo i vrlo malo nam se razlikuju. Kada covek postaje nepusac, da li istog momenta kada popusi poslednju cigaretu ili posle godinu dana? Svejedno, ja sam se odgurnuo ka nepusacima i bicu tamo dok ne zapalim sledecu cigaretu cigaretu. Trenutno ne konzumiram nikotin tek (hm...ili vec) 4 dan. Veliki pozdrav za sve