Lola, mnogima je problem da ostave cigarete zato sto se boje da ce se ugojiti, ja mislim da je to mnogim zenama prvo sto padne na pamet kad pomisle na ostavljanje cigareta, ukljucujuci i mene. I da se ne lazemo to uopste nije mali problem. Kilogrami se lako dobijaju, tesko gube, narocito sa godinama kad metabolizam inace uspori i kad vec imamo jake navike koje se tesko ili nikako ne menjaju, jo-jo efekti cim se vratimo na staro u nedogled…
A kako cigarete uticu na gubitak kilograma? Ja nisam lekar, ali evo sta se moze naci na netu:
1. Ubrzavaju metabolizam, sagori se cak negde oko 200kcal vise dnevno, ali tako sto se povecava broj otkucaja srca 10-20 u minuti. Ova neprirodna stimulacija povecanja broja otkucaja je izmedju ostalog i odgovorna za moguce srcane smetnje. Sa prestankom pusenja metabolizam se vraca u normalu.
2. Suzbija apetit. Nikotin moze da utice na oslobadjanje insulina, koji regulise nivo secera u krvi. Kako nikotin ometa oslobadjanje insulina, dolazi do blage hiperglikemije, a usled toga dolazi do odgovora mozga da smo manje gladni. Neke studije su pokazale da pusaci, sa dijabetiom ili bez, pokazuju tipicne karakteristike metabolickog sindroma, onaj donji stomak- salo u predelu abdomena, visko krvni pritisak, viskoke masnoce u krvi, los nivo glukoze pri gladovanju, sve sto povecava rizik za dobijanje dijabetisa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
3. Lucenje dopamina. Kad se ostave cigarete, potrebno je da prodje neko vreme da se vrate u normalu receptori za lucenje dopaminja. U medjuvremenu smo razdrazljivi, depresivni, i dopamin nadoknadjujemo ugljenim hidratima i to, dabome, prostim-slatkisima koji su odlicna zamena za postizanje osecaja zadovljstva. Oni ne samo da nam daju dodatne nepotrebne kalorije, vec i dovode brzo do osecaja gladi.
4. Nakon prestanka pusenja, pomesana zelje za cigaretom i hranom. Cini nam se da smo stalno gladani, dovoljno je sabrati se, usredsrediti se na osecaj gladi i shvatiti da zelja ide iz glave, da uopste zapravo nismo gladni. Kao neka oralna fascinacija, nesto mora da se gricka.
Dakle, kad bi nam neko ponudio proizvod za skidanje kilograma sa ovoliko nezeljenih efekata, ljubazno bismo odbili.

Vreme je da kao i svi drugi nadjemo zdrave nacine da odrzavamo svoju liniju, da unosimo hranljive sastojke (ja voce kao pusac nikad nisam jela) da nahranimo celije u organizmu umesto sto ih neprestano trujemo.
Voce se jede ograniceno, jedna do dve vocke dnevno jer voce goji, salate neograniceno. Mada previse vlakna i stvara taj osecaj nadutosti, provereno. Da bi vlakna mogla da rade svoj posao, mora se unositi dovoljno vode. Izbegavati slatkise i ostale grickalice. Tu je Alen Kar dao odlican savet, mozete vise jesti tokom obroka, ali ni slucajno izmedju obroka, uvoditi grickalicei sl. Ako bas mora onda neka budu zdrave varijante, stapici sargarepe, paprike, salate, cokolada crna sa sto vecim procentom kakaoa.
I uvesti sto vise fizicke aktivnosti, ne mora nista agresivno, ali prosetati tamo gde moze, umesto prevoza, generalno sredjivanje kuce, i sto vise stvari na nogama, tipa telefoniranje, brisanje prasine uz muziku i djuskanje.

Da bi se potrosile kalorije, ali i pokrenula creva. Zatvor moze da bude veliki problem na pocetku, ali tu je Pipi davala savet u vezi klistira, onda ima i caj da se kupi, samo tog dana ne planirati izlazak iz stana.

U krajnjem slucaju obratiti se lekaru za savet.
I vremenom se sve normalizuje. Mislim da je bitno znati da se ne mora uopste dobiti na kilazi. Jer kad mislis da mora, onda i dopustas sebi da kao ja kupujes kantice sladoleda kojes jedes u trenucima dokolce.

To ne, ni slucajno.