Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gde mi je ex-piksla,brat napaceni,ja ga jedini razumem;)...za koji dan gazim 6 mesec a u glavi haos,kao da sam juce prestao:mrgreen:
Evo me bobby, za 12 dana peti mesec, kriza pocela oko treceg meseca i jos uvek traje. Pokusavam da ne mislim o duvanu ali misli same dodju :) tesko ih je odagnati a najgore mi je kad uvece uzmem pivo, kao sad cu lepo da sednem da iskuliram, da popijem 2-3 piva a onda se setim da vise ne pusim i cela akcija potpuno propadne i od uzitka nista. Jbg, tako sam navikao i koliko god se trudio da zavolim pivo bez cigare, ne vredi, to nije to :sad2:

Evo me bobby, za 12 dana peti mesec, kriza pocela oko treceg meseca i jos uvek traje. Pokusavam da ne mislim o duvanu ali misli same dodju :) tesko ih je odagnati a najgore mi je kad uvece uzmem pivo, kao sad cu lepo da sednem da iskuliram, da popijem 2-3 piva a onda se setim da vise ne pusim i cela akcija potpuno propadne i od uzitka nista. Jbg, tako sam navikao i koliko god se trudio da zavolim pivo bez cigare, ne vredi, to nije to :sad2:

I ja se borim sa svojim demonima. Kako je doslo proljece ... tako i stare navike . Svako malo me nesto podsjeti na ritual u kojem sam uzivala. Jucer razgovaram sa prijateljicom koja je isto volila cigare kao i ja... i "utjesila" me kad rece da ce proci sigurno i pola godine kad bi mi trebalo biti lakse. Pa eto ako je tako, idemo i na tih pola godine da vidimo hoce li biti lakse.

hehehehe,ista prica...cak mi i prija kad neko pored mene dok ja pijem pivo zapali :) al nije to ni bitno,ono sto je vazno je da smo mi i dalje igraci i da i dalje ima nesto cvrsto sto nam ne da da zapalimo...sta god to bilo i dalje radi posao!:cool: Idemo dalje,mesec po mesec pa dokle doguramo ;)

I ja se borim sa svojim demonima. Kako je doslo proljece ... tako i stare navike . Svako malo me nesto podsjeti na ritual u kojem sam uzivala. Jucer razgovaram sa prijateljicom koja je isto volila cigare kao i ja... i "utjesila" me kad rece da ce proci sigurno i pola godine kad bi mi trebalo biti lakse. Pa eto ako je tako, idemo i na tih pola godine da vidimo hoce li biti lakse.

Idemo dalje, nekako ce vec biti. Ne razmisljam kako vise nikad u zivotu necu pusiti, to me strasno deprimira. Lakse mi je kad idem dan po dan i kazem sebi: "Iako mi se pusi, danas necu a sutra cu videti sta cu". Svako mora da nadje neki recept, moj ni u kom slucaju nije idealan ali za sada funkcionise.

A ja i dalje tvrdim da su to samo umisljene krize i da sve dok budete(mo) razmisljali "pusi mi se" bice puno tesko. Ja razmisljam drugacije. Npr.stalno sebi govorim kako mi se gadi od cigara i kako ih mrzim. Ne znam ali meni je mnogo lakse bilo ovako ostaviti,mozda kasnije budem imala neke krize ali za sad mi je super. To mu dodje kao i hipnoza,treba posebno pred spavanje,kad se opustimo maksimalno,ponavljati sebi 'ja mrzim cigare,smrde,gadi mi se i sl' probajte neko vreme tako videcete da je mnooogo lakse.

hehehehe,ista prica...cak mi i prija kad neko pored mene dok ja pijem pivo zapali :) al nije to ni bitno,ono sto je vazno je da smo mi i dalje igraci i da i dalje ima nesto cvrsto sto nam ne da da zapalimo...sta god to bilo i dalje radi posao!:cool: Idemo dalje,mesec po mesec pa dokle doguramo ;)

Kad sam prestao da pusim govorio sam sebi ''necu da pusim'', ''mrzim pusenje'', ''nikad vise necu zapaliti'', ''ja sam nepusac'', ''moram da se skinem'' itd. Taj nacin razmisljanja je poceo strahovito da me opterecuje i nervira i nije mi bilo nista lakse nego sada kad drugacije razmisljam. Ne znam sta me sprecava da zapalim a nemam ni volje da se upustam u analize. Potpuno se slazem sa tobom da to nesto sta god to bilo i dalje radi posao. Idemo dalje pa dokle doguramo. Ne mrzim cigare, ne mrzim ljude koji puse, nisam objavio rat cigaretama i necu da zivim sa tim opterecenjem :cool:

Ex pikslo u pravu si,te reči "mrzim pushenje" "ja sam nepushac" i td su po meni glupe,
Podsecaju me na ono cuveno "svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujemo"
Jednostavni pokušavam da ignorišem cigare. Uveče je baš, teško cigare su nam
posle toliko godina ušle u krv, i svako se bori na svoj način da to otera od sebe.
Niko ne uživa u tome.

Ex pikslo u pravu si,te reči "mrzim pushenje" "ja sam nepushac" i td su po meni glupe,
Podsecaju me na ono cuveno "svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujemo"
Jednostavni pokušavam da ignorišem cigare. Uveče je baš, teško cigare su nam
posle toliko godina ušle u krv, i svako se bori na svoj način da to otera od sebe.
Niko ne uživa u tome.
Meni te reci '' ne volim da pusim, i necu da pusim '' itd. nemaju smisla jer mi ne pomazu, samo me cine jos nervoznijim. Oni koji misle da to pomaze svakako treba da nastave da ohrabruju sebe na taj nacin i ja nemam nista protiv. Odlucio sam da se vise ne opterecujem velikim recima, velikim poduhvatima i mrznjom protiv duvana. Mnogi se nece sloziti sa mnom, pomislice da je to pogresan pristup, mozda i jeste ali ostaje cinjenica da ja ipak ne pusim.

Bravo ex pikslo,to je jedino bitno,ne pusiti,ipak svako zna sta mu vise odgovara u kom trenutku. Ja ni u kom slucaju ne zelim da se prepucavam sa vama ovde,niti da namecem svoje stavove,samo mi nekako zao sto patite posle toliko vremena za cigarama,a meni bar za sad ide super,sa ovim mojim stavom. To je sve.
Sve je u redu, i patnja je za ljude. Proci ce...nadam se :)

Meni se najbolje pokazao Alen Kar metod, taj nehajan stav, ne pusim zato sto mi cigarete nisu potrebne i da razumem mehanizme moje zavisnosti. Nikad nisam u cigaretama uzivala koliko sam mislila, meni su ti rituali bili jako bitni, neprestana ceznja za cigaretom i nikad dovoljno nikotina, jedino mi pluca nisu dozvoljavala da vise pusim. Ceznja za cigaretom bila mi je dragocenija od cigarete.
Kad ih zamrzim, onda sam jako nervozna u drustvu pusaca, prosto zivcana, i uopste ne znam zasto. A ako si okruzen pusacima to je prava svakodnevna drama.

Sve je u redu, i patnja je za ljude. Proci ce...nadam se :)

Naravno da ce proci, hihi, ja se bar nadam.... Kod mene sutra puna 2 mjeseca nepusenja. Sto se tice stava, naravno slazem se sa tobom. Ne, ni ja ne mrzim pusace ni bilo sta vezano za pusenje. A i kako bih, 25 godina sam pusila, vise nego pola svoga zivota, kako to ljudima uspijeva jos ne znam, to mi je jos zagonetka. Ali kako bilo da bilo, ja ne pusim i to je najbitnije, krize me jos hvataju pogotovo poslije podne, poslije posla i uvece. Ali kako rekoh, nadam se da ce proci. Svasta sam procitala, svakojakih iskustava ima, po svemu sudeci svaka kriza bi trebala da prodje za godinu dana. E pa ja sam se ovako dogovorila sa samom sobom: necu pusiti godinu dana pa cu vidjeti, budu li se ove krize ponavljale i tada onda ce to biti kraj nepusenju. Nemam namjeru da kriziram cijeli zivot. A potajno se nadam da vecina bivsih pusaca govori istinu kad kaze da krize prodju. :) Dalje, citam ovaj forum, ne oglasavam se bas, jer i nemam sta novo da kazem a kao sto vidite borim se sa samom sobom tako da i nisam neki primjer novim nepusacima.... Ja sigurno nisam ali ni tvrdnje tipa "umisljene krize" itd, nisu sigurno, cak sta vise vjerujem da djeluju veoma deprimirajuce na ljude koji ih u stvari prezivljavaju. Ovdje ne mislim na sebe, stvarno, ja sam se vec odavno izdresirala po tom pitanju, ono sto mislim da mi odgovara to i pohranim u svom mozgu a suprotne stvari jednostavno zaboravim. Kako kazu, zivot me naucio :) Ali stvarno sam misljenja da ako neko ne moze dati kakav dobar savjet da je onda bolje da i ne pise nista. Eto toliko od mene, saljem veliki suncani pozdrav svim starim i novim nepusacima, samo naprijed, mozemo mi to :)

Pročitajte dobro moj post sa predhodne strane i nikada više nemojte ni pomisliti na cigarete .

Procitala sam, upravo ovo, zapravo i gore se desilo mojoj prijateljici koja je bila okorjeli pusac. Poslije udara su je morali reanimirati, poslije cega je bila danima u komi. Na srecu sve se dobro zavrsilo, naravno sa posljedicama koje i ti pominjes.....Eto to je ubrzalo moju odluku o nepusenju. Puno sam se potresla vidjevsi je onako u komi i prikljucenu na sve one aparate. To nikada u zivotu necu zaboraviti. Hvala sto si podjelio svoje iskustvo i sa nama, sigurna sam u to da ce nekome biti od koristi.

Meni se najbolje pokazao Alen Kar metod.....

U pravu si Brankich, A. Carr je i meni dosta pomogao mada ne mogu reci da se kod mene desilo cudo ni kao sto to on nazva "prosvetljenje" stvarno nije. hihi, ili nije jos.... Ali to njegovo izlaganje i pogled na mehanizam ovisnosti i shvatanje lancane reakcije mi je bilo bas od pomoci.

Poslednja izmena:
U pravu si Brankich, A. Carr je i meni dosta pomogao mada ne mogu reci da se kod mene desilo cudo ni kao sto to on nazva "prosvetljenje" stvarno nije. hihi, ili nije jos.... Ali to njegovo izlaganje i pogled na mehanizam ovisnosti i shvatanje lancane reakcije mi je bilo bas od pomoci.

Ni meni nije iz prve sve leglo. :) Kad sam prvi put ostavljala procitala sam knjigu, ali sa velikom rezervom. Ne volim popularnu psihologiju i uvek se osecam glupo kad citam, laka resenja i neprikosnoveni optimizam. Mada mi je i tad mnogo pomogla, dosta toga sam preletela, nisam se narocito udubljivala. A taj prvi put je bio katastrofa, od jakih simptoma apstinencije, bila sam dugo nesto bolesna, kao nikad do tad svakodnevno nervozna. A i bila sam pravi junkie, svaka situacija koja je podrazumevala cigarete ranije meni je bila vise nego mucna, nisam zelela da upalim cigaretu, ali sam svejedno osecala jaku frustraciju.
Sad nakon dve i po - tri godine sam opet uzela da je citam, gledala sam ranije vise puta video verziju. I iako milsim da je malo razvucena, bilo bi mozda bolje da je strucno pisana, sad nekako prihvatam kao savete nekog ko je vrlo iskusan u ostavljanju cigareta. I sad nisam mogla da verujem u nekim trenucima koliko je precizno nesto objasnjeno i koliko se moje iskustvo poklapa sa knjigom.

edit: Da, i uoste se ne slazem da ako nemas kakav koristan savet bolje da nista ne pises. :) Meni je mnogo pomoglo na pocetku kad sam citala forum, jos od Betty koja je otvorila temu, pa vidim da su iste drame, pad samopouzdanja, promenljivo raspolozenje. Korisne savete mozes da delis, a da nikome nisu od pomoci. :)

Poslednja izmena:
edit: Da, i uoste se ne slazem da ako nemas kakav koristan savet bolje da nista ne pises. :) Meni je mnogo pomoglo na pocetku kad sam citala forum, jos od Betty koja je otvorila temu, pa vidim da su iste drame, pad samopouzdanja, promenljivo raspolozenje. Korisne savete mozes da delis, a da nikome nisu od pomoci. :)

Naravno, naravno, sorry, pogresno sam se izrazila, ovdje sam ustvari mislila na one zlonamjerne komentare tipa "umisljene krize" i sl. (sorry, ja to vidim tako)...... a naravno svaka "drama" je poucna na svoj nacin. Citam i ja skoro svaki dan, neke 2/3 sam procitala, hihi, dodje mi nesto ko neka Spanska serija ;) pozzz.

Naravno, naravno, sorry, pogresno sam se izrazila, ovdje sam ustvari mislila na one zlonamjerne komentare tipa "umisljene krize" i sl. (sorry, ja to vidim tako)...... a naravno svaka "drama" je poucna na svoj nacin. Citam i ja skoro svaki dan, neke 2/3 sam procitala, hihi, dodje mi nesto ko neka Spanska serija ;) pozzz.

A što misliš da su to zlobni komentari? Ako ti ne razumeš kako neko nema krize, kako očekuješ da taj neko tebe razume da ih imaš? U suštini, sve je individualno, različiti ljudi, različiti mentalni sklopovi, navike, pa i različita iskustva.. Bitno je pomoći sebi i naći metod koji tebi odgovara.. Ja ne pušim oko 3,5 meseca i nemam ama baš nikakve krize, ali razumem da ih mnogi imaju, a sad zašto i kako to već ne znam.. Ja ne znam da li ću nekad opet propušiti, ali ako propušim ostaviću ih opet sigurno :) Ono što mogu da kažem za sebe je da sam u mnogo boljoj kondiciji, uštedeo sam brdo para (preko 300 evrića i kupio sebi još jedan sat :) ) i stvarno, hvala Bogu, nisam osetio ništa od tih kriza i patnji o kojima pričate. Mada mi je prošli put kad sam ostavljao bilo teže, tako da sam prilično siguran da je sve u glavi.

Pa mislim zato sto tako zvuce, ja sam od onih tipova koji gledaju svoja posla, pomoci cu ti kad god mogu i kako mogu a ako ne mogu onda ti necu ni pristajati na muku, ni djelom ni rijecima. Kakav to neko mora biti da kaze nekome bas na ovoj diskusiji da je svoje "krize" umislio??? Jest bas sam ih umislila i super mi je sto kriziram i potrudit cu se da mi se te krize ponavljaju s vremena na vrijeme. Ne razumijem stvarno. A ti si pogresno razumio da ja ne razumijem da neko moze da nema krize, razumijem ja to ali isto tako ne tvrdim da je taj neko to umislio. Ma sto se mene tice vjerujem vam svima i ako je tako drago mi je mada statistike drugacije govore ali to je vec druga tema.

Pa mislim zato sto tako zvuce, ja sam od onih tipova koji gledaju svoja posla, pomoci cu ti kad god mogu i kako mogu a ako ne mogu onda ti necu ni pristajati na muku, ni djelom ni rijecima. Kakav to neko mora biti da kaze nekome bas na ovoj diskusiji da je svoje "krize" umislio??? Jest bas sam ih umislila i super mi je sto kriziram i potrudit cu se da mi se te krize ponavljaju s vremena na vrijeme. Ne razumijem stvarno. A ti si pogresno razumio da ja ne razumijem da neko moze da nema krize, razumijem ja to ali isto tako ne tvrdim da je taj neko to umislio. Ma sto se mene tice vjerujem vam svima i ako je tako drago mi je mada statistike drugacije govore ali to je vec druga tema.

Znaš kako kažu statistika je kao bikini, sve otkriva, ništa ne pokazuje ;) I omiljena mog prof statistike: i na kraju ostaju tri opcije, ili odlaziš ili ostaješ ili pištolj :) :) :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back