Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
[/B]

Odlican rezon.I tacan.
Dobro je sto joj je krivo i zbog tih par cigareta.Duvan jeste uzitak,ali je jako stetan i nezdrav,ubija i vas i okolinu,opasna droga.Pametno je prestati,ali i jako tesko,tehnologija je napredovala,to je ogroman biznis u svetskim razmerama i sve ce uciniti da nastavis da pusis i da im punis dzepove.Duvansku industriju nije briga za nicije zdravlje,oni zive od profita,a gazde ne puse.:)

Evo kod tebe klica psiholoshke zavisnosti! Ne DUVAN NIJE UZZITAK, duvan je otrov, "uzzitak" je -kada dovedemo organizam u stanje da ne funkcionishe samostalno - dotok otrova na koji smo se navukli pa ne mozzemo da zzivimo bez njega.
Ako nisi pushach, u tome je kvaka, tvoje telo samo proizvodi sve shto mu treba da budesh i srechan i miran i opushten i koncentrisan i onda ti dotok nikotina SMETA i ne treba i ne predstavlja uzzitak, jer ti je bolje bez njega.
Presudno je da shvatimo da je osechaj uzzivanja koji smo mislili da imamo dok smo bili pushachi obichna varka i predstavlja samo olakshanje apstinencijalne krize kroz koju svi pushachi prolaze konstantno, zato su i vremenski intervali u kojima palimo sledechu cigaretu sve krachi shto smo duzze ovisnici.
Da opet uporedim sa cipelama: To ti je kao da konstantno nosish tesne cipele tri broja manje, jer ti je pravi uzzitak kada ih skinesh. :dash:

Evo kod tebe klica psiholoshke zavisnosti! Ne DUVAN NIJE UZZITAK, duvan je otrov, "uzzitak" je -kada dovedemo organizam u stanje da ne funkcionishe samostalno - dotok otrova na koji smo se navukli pa ne mozzemo da zzivimo bez njega.
Ako nisi pushach, u tome je kvaka, tvoje telo samo proizvodi sve shto mu treba da budesh i srechan i miran i opushten i koncentrisan i onda ti dotok nikotina SMETA i ne treba i ne predstavlja uzzitak, jer ti je bolje bez njega.
Presudno je da shvatimo da je osechaj uzzivanja koji smo mislili da imamo dok smo bili pushachi obichna varka i predstavlja samo olakshanje apstinencijalne krize kroz koju svi pushachi prolaze konstantno, zato su i vremenski intervali u kojima palimo sledechu cigaretu sve krachi shto smo duzze ovisnici.
Da opet uporedim sa cipelama: To ti je kao da konstantno nosish tesne cipele tri broja manje, jer ti je pravi uzzitak kada ih skinesh. :dash:

1. Ko se jednom uhvati u duvansko kolo taj je pusac,ili bivsi pusac,doveka.Organizam je ostecen trajno.I mozemo da nabijemo glavu u pesak i pricamo bajke sebi i drugima,u lazi su kratke noge,ja to ne gledam tako,volim realnost.
2. Duvan,alkohol,droga....su UZITAK.I to je tacno,i sta sad mlatimo praznu slamu.Pa nije niko lud da pusi,opija se ili se drogira a da mu to nije lepo.Nego sta nego da je lepo.A sta onda nije dobro,zasto se borimo protiv te "lepote uzitka"? Zato sto su POSLEDICE katastrofalne,uzasne,unistavaju telo,duh i porodicu.To su BOLESTI zavisnosti,a cim je nesto bolest to nije dobro,treba je leciti inace te ubija.
3. Kad se onda bivsi pusac oslobadja psihicke zavisnosti? Moj odgovor je,to nigde nisam cuo niti procitao vec je moje misljenje, je sledeci: Kad zaboravi da je ikada bio pusac,a to znaci - nikad! Kad je vec cinjenica da pocetkom pusenja trajno ostecujemo organizam,onda je jasno da je i psihicka zavisnost trajna,ali se protekom vremena njen intenzitet smanjuje i bivsi pusac uvidja da mu je zivot mnogo lepsi i sadrzajniji bez trovanja duvanom.Jednostavno taj smrdljivi otrov nam unistava cula mirisa i ukusa,trajno ostecuje organizam,talo zi se u vaskularnom sistemu ostecujuci kompletan organizam.Kakav vam je vaskularni sistem,takav vam je i organizam,takvo vam je zdravlje.
4. Pusenje je poseban oblik zavisnosti i stetniji je i od droge i alkohola.kako sad to? Tako sto pusenjem trujete sve oko sebe,trujete svoju decu,rodjenu i nerodjenu,trujete one sa kojima zivite ili radite.Ekonomska situacija nije za potcenjivanje,duvan je sve skuplji,sta uskracujete sebi i porodici tim troskom?
5.I poslednje,ne postoji ni jedna pozitivna karakteristika pusenja,vec samo negativna.Pozitivna je jedino lazni "uzitak".Jeste uzitak ali je lazni,kao sto su lazni uzitci kod svih bolesti zavisnosti,alkohola,droge,pusenja,kockanja...

Sve to stoji, Mirkoni, ali ne menja stvar: Duvan NIJE uzzitak. I dokle god mi mislimo da jeste, postoji opasnost da se vratimo pushachkoj strasti. Seti se prve cigarete u zzivotu: nije bila uzzitak, zar ne...nema tu nishta lepo ni fino, nit je dobrog mirisa nit je dobrog ukusa niti radi neshto shto ne mozzemo sami -da se smirimo, usrechimo, opustimo i ostale stvari za koje mislimo da nam cigareta pomazze.

Kada si nepushach ili bivshi pushach, nema uzzitka u cigareti, jer nashe telo proizvodi sve hemikalije koje su nam potrebne da bi funkcionisali. Nikotin nas prvo sprechi da to prizvodimo sami, a zatim nudi sebe da bi nam olakshao muke koje time nastaju. Kao plachanje reketa.

Sve to stoji, Mirkoni, ali ne menja stvar: Duvan NIJE uzzitak. I dokle god mi mislimo da jeste, postoji opasnost da se vratimo pushachkoj strasti. Seti se prve cigarete u zzivotu: nije bila uzzitak, zar ne...nema tu nishta lepo ni fino, nit je dobrog mirisa nit je dobrog ukusa niti radi neshto shto ne mozzemo sami -da se smirimo, usrechimo, opustimo i ostale stvari za koje mislimo da nam cigareta pomazze.

Kada si nepushach ili bivshi pushach, nema uzzitka u cigareti, jer nashe telo proizvodi sve hemikalije koje su nam potrebne da bi funkcionisali. Nikotin nas prvo sprechi da to prizvodimo sami, a zatim nudi sebe da bi nam olakshao muke koje time nastaju. Kao plachanje reketa.

OK Pipika,slazemo se da se ne slazemo.Za mene je pusenje bilo uzitak dok sam pusio,pa nisam kreten da trujem sebe i okolinu i bacam pare za dzabe. Uvek sam govorio,i dok sam pusio,da je to jedna jako ruzna i stetna navika.I kad sam,posle cetiri decenije pusenja,prestao,prestao sam.Za prva dva meseca apstinencije prepesacio sam hiljadu kilometara,sigurno, a mozda i vise.I izborio sam se sa tim zlom.Strasan je to neprijatelj,ali nije ni stos da se boris sa slabicima,kad ovoga pobedis osecas zadovoljstvo...neizmerno.:))

OK Pipika,slazemo se da se ne slazemo.Za mene je pusenje bilo uzitak dok sam pusio,pa nisam kreten da trujem sebe i okolinu i bacam pare za dzabe. Uvek sam govorio,i dok sam pusio,da je to jedna jako ruzna i stetna navika.I kad sam,posle cetiri decenije pusenja,prestao,prestao sam.Za prva dva meseca apstinencije prepesacio sam hiljadu kilometara,sigurno, a mozda i vise.I izborio sam se sa tim zlom.Strasan je to neprijatelj,ali nije ni stos da se boris sa slabicima,kad ovoga pobedis osecas zadovoljstvo...neizmerno.:))
Nijesi shvatio Pipi. :lol: Pipi je rekla da to nije bilo uživanje nego lažno uživanje! Jer se nikotin, kao trojanski konj, infiltrira tačno na mjeto hormona (naznačeno je u temi kojeg) i kad opadne nivo nikotina čovjek ima ponovo potrebu za nikotinom ne znajući da se on maskirao umjesto tog hormona. Kompjuterskim jezikom rečeno nikotin je u čovjekovom mozgu virus trojanac.

P.S. Te iste senzacije u grlu koje ti nazivaš uživanjem dok ti grlom struji duvanski dim ja evo osjećam i upravo ovog momenta iako već preko 10 g. ne pushim. I mogu ti reći, baš, uživam u njima, ali bez nikotina! :lol:

Poslednja izmena:

Pipi u pravu si duvan NIJE I NE SME DA BUDE UZITAK....
krivo mi je sto sam zapalila ono vece.... nekako kao da sam potrla ceo moj trud od 4 meseca.... ali idemo dalje nisam zapalila od onda....

Evo da napišem i ja moje skromno iskustvo na ovoj interesantnoj temi.

Počela sam da pušim pred kraj osnovne škole i to onako po 1-2 nedeljno samo kad izađemo petkom i subotom. To je vremenom počelo da se povećava kako se povećavao broj izlazaka, a kad sam krenula u srednju bilo je i na velikim odmorima ovih pušačkih pauza. Tako sam došla do pola pakle dnevno, a ponekad i više.
Prvi put sam prestala da pušim kad sam ostala trudna sa prvim detetom, a ponovo propušila kad je napunio 9 meseci i kad sam prestala da dojim-NAJVEĆA GREŠKA! Mogla sam tada komotno da se rešim ovog gadnog poroka, ali malo pomalo uz kafu sa komšinicom, više iz dosade nego užitka ponovo sam se vratila ovoj gadnoj navici. Srećom nakon 2 godine sam ponovo ostala trudna sa drugim detetom i kako sam tada ostavila cigare nisam zapalila do dan danas-preko 13 godina. Ono što je najveći uspeh je to da je samnom u drugoj trudnoći prestao da puši i moj muž (do tada okoreli pušač), tako da je ta trudoća bila višestruko uspešna:mrgreen:

Moram priznati da sam vremenom postala strašan protivnik pušenja i da sada bukvalno vršim "progon" pušača, pa sam tako čak izgubila i neke prijatelje koji su se ljutili što ih izbacujem na terasu da puše.
E sada pitam ja vas: da li se ja (a i moj muž) možemo smatrati nepušačima i koji period po vama treba da prođe da bi se organizam potpuno detoksirao i iščistio od ostataka nikotina?

Počela sam da pušim pred kraj osnovne škole i to onako po 1-2 nedeljno samo kad izađemo petkom i subotom. To je vremenom počelo da se povećava kako se povećavao broj izlazaka, a kad sam krenula u srednju bilo je i na velikim odmorima ovih pušačkih pauza. Tako sam došla do pola pakle dnevno, a ponekad i više.
Prvi put sam prestala da pušim kad sam ostala trudna sa prvim detetom, a ponovo propušila kad je napunio 9 meseci i kad sam prestala da dojim-NAJVEĆA GREŠKA! Mogla sam tada komotno da se rešim ovog gadnog poroka, ali malo pomalo uz kafu sa komšinicom, više iz dosade nego užitka ponovo sam se vratila ovoj gadnoj navici. Srećom nakon 2 godine sam ponovo ostala trudna sa drugim detetom i kako sam tada ostavila cigare nisam zapalila do dan danas-preko 13 godina. Ono što je najveći uspeh je to da je samnom u drugoj trudnoći prestao da puši i moj muž (do tada okoreli pušač), tako da je ta trudoća bila višestruko uspešna:mrgreen:

Moram priznati da sam vremenom postala strašan protivnik pušenja i da sada bukvalno vršim "progon" pušača, pa sam tako čak izgubila i neke prijatelje koji su se ljutili što ih izbacujem na terasu da puše.
E sada pitam ja vas: da li se ja (a i moj muž) možemo smatrati nepušačima i koji period po vama treba da prođe da bi se organizam potpuno detoksirao i iščistio od ostataka nikotina?

15 godina

Znači još malo pa sam detoksirani nepušač:mrgreen:?

Ja nešto razumela 10, ali ajde neka ti bude;)
10 g. se smatra vrijeme detoksikacije organizma kod bivšeg višegodišnjeg pusaca. Međutim, organizam zauvijek pamti djelovanje duvanskog dima i samo zavisi od kvaliteta imunog sistema hoće li nekad biti teških posledica. Zato, ako je neki muškarac dobio rak bešike ili pluća, vrlo je vjerovatno da je zbog pushenja iako je, recimo, zadnju polovinu života proveo kao nepushac.

10 g. se smatra vrijeme detoksikacije organizma kod bivšeg višegodišnjeg pusaca. Međutim, organizam zauvijek pamti djelovanje duvanskog dima i samo zavisi od kvaliteta imunog sistema hoće li nekad biti teških posledica. Zato, ako je neki muškarac dobio rak bešike ili pluća, vrlo je vjerovatno da je zbog pushenja iako je, recimo, zadnju polovinu života proveo kao nepushac.

Posle 15 godina apstinencije,isti je organizam pusaca i nepusaca,fizicki.Psihu ne moze nista da promeni,stvari koje smo radili pamtimo celoga zivota,ne mozes nesto na silu da zaboravis,bilo da je lose ili lepo.

Posle 15 godina apstinencije,isti je organizam pusaca i nepusaca,fizicki.Psihu ne moze nista da promeni,stvari koje smo radili pamtimo celoga zivota,ne mozes nesto na silu da zaboravis,bilo da je lose ili lepo.

Pa ne može valjda svima biti baš 15 godina? Nekima je organizam zatrovan manje - nekima više, nekima se isti brže ili sporije regeneriše, pa zavisi i od ishrane i ostalih navika i sl...
Mislim, ko je odredio da je to baš 15 god?
Bezveze....

I ja smatram da je je detoxikacija individualan proces iz prostog razloga što nismo svi pušili istu količinu duvana dnevno, niti imamo isti pušački staž. Isto tako smatram da sam ja možda više štete napravila mom organizmu jer sam propušila sa 14, nego moj suprug, koji je propušio sa 18, uprkos tome što je on pušio paklu i po dnevno, a ja "samo" pola pakle. Međutim, ono što je najvažnije je da smo prestali da pušimo pre više od 13 godina i smatram da smo postigli veliki zajednički uspeh. Motiv nam je bila moja trudnoća, ali priznajem da je njemu bilo teže i da mu je mnogo značila moja podrška. Ipak je lakše u dvoje!

p.s. samo da proverim kako napreduje DAN 2. Damien?

I ja smatram da je je detoxikacija individualan proces iz prostog razloga što nismo svi pušili istu količinu duvana dnevno, niti imamo isti pušački staž. Isto tako smatram da sam ja možda više štete napravila mom organizmu jer sam propušila sa 14, nego moj suprug, koji je propušio sa 18, uprkos tome što je on pušio paklu i po dnevno, a ja "samo" pola pakle. Međutim, ono što je najvažnije je da smo prestali da pušimo pre više od 13 godina i smatram da smo postigli veliki zajednički uspeh. Motiv nam je bila moja trudnoća, ali priznajem da je njemu bilo teže i da mu je mnogo značila moja podrška. Ipak je lakše u dvoje!

Potpuno se slazem sa ovim postom,mnogo znaci kad supruznici krenu zajedno u borbu sa ovom nemani.Strasan neprijatelj,tesko ga je pobediti,ali nije nepobediv.:ok::klap:

Organizam se ochisti za nekoliko dana, nedelja od otrova. Oshtechenja na receptorima mozga su trajna (zato smo "bivshi pushachi"). Oko 15 godina je potrebno da se telo regenerishe, plucha i ostali organi. Svakako da su to samo opshte odrednice, a ne individualne. Ali eto, okvirno je tako, kazzu.

preporučuje se, između ostalog, čaj od zove koji ubrzava čišćenje i oporavak pluća. mada ima i raznih sirupa i proizvoda na bazi meda, polena, matične mleči koji isto mogu da pomognu u tome. e sad ima ona računica tipa da je potrebno 10 godina da bi bivši pušači imali isti faktor rizika za infakrt miokarda kao i nepušači, pa toliko godina za moždani udar, toliko za rak itd...al' to je valjda teorijska računica, kada se izoluje samo pušenje, bez ostalih faktora kao što su ishrana, geni itd..tako da se ja ne bih posebno uzbuđivao zbog toga :D

preporučuje se, između ostalog, čaj od zove koji ubrzava čišćenje i oporavak pluća. mada ima i raznih sirupa i proizvoda na bazi meda, polena, matične mleči koji isto mogu da pomognu u tome. e sad ima ona računica tipa da je potrebno 10 godina da bi bivši pušači imali isti faktor rizika za infakrt miokarda kao i nepušači, pa toliko godina za moždani udar, toliko za rak itd...al' to je valjda teorijska računica, kada se izoluje samo pušenje, bez ostalih faktora kao što su ishrana, geni itd..tako da se ja ne bih posebno uzbuđivao zbog toga :D

Pa da, nije vazzno koliko godina, vazzno je da se prestane ZAUVEK.
Chaj od zove? Zanimljivo. Znala sam za chaj od kukuruzne svile a od zove mi zvuchi bolje.

Bravo, za svaku pohvalu, nema potrebe da se vise opterecujes sad kad ste nepushaci...
Kazu mnogi (nije moje misljenje) , chesto chujem, svaki bivsi pushac je "gori" nego nepushac(koji nikada nije pushio) - u smislu ne podnosenja cigareta pored sebe, moze biti i logicno jer su mu se zaista onda i ogadile...

Ja sam pokusao da ostavim u ponedeljak,nisam pusio dva dana i danas sam do podne razmisljao da li da kupim cigare ili ne? Razmisljao i razmisljao i na kraju obuko se i otrcao do prodavnice i kupio ne jednu vec dve kutije :( Dosao kuci ispusio jednu uz kafu i poceo plakati kao dete i shvatio sam koliki sam ja glupi kreten i budala da jedne cigarete mogu biti jace od mene,toliko sam sada ljut na sebe da je to nesto nemoguce :( :( :( JEDNOSTAVNO NE MOGUUUUUU ma koliko god ja imao razloga i motivacije da prestanem NEEE MOOOGUUUU :( Za tih dva dana umesto sto sam kupovao cigare,novac sam stavljao u stranu i sakupio sam 500.din. i razmisljao ako ustedim do nove godine to ce biti preko 5.000.din. i na kraju puknem :'( Plakao sam i jos placem I AKO TAKO MI I TREBA KAD SAM KRETEN NEVIDJENI.... Proklinjem dan kad sam ih poceo koristiti!!!! Sada sam video koliki sam ja slabic i kad to nisam uspeo ne znam dali cu uspeti nesto drugo :(

Odlično, hvala na pitanju - Neuporedivo lakše nego što sam očekivao :)
Btw, prošlo je više od 48 sati - znači dan 3 :) .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back