Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i ja sam se prijavila. Odlucila sam da je vrijeme da definitivno prestanem. Prestajala sam mnogo puta, neznam koliko, pusim vec 20 godina i imala sam svakakoo par pauza od po godinu ili nesto manje/vise.. Zadnji put sam prestala u oktobru i nazalost nakon 4 mjeseca opet pocela i evo sad opet, nadam se zadnji i najuspjesniji pokusaj! Danas sam pusila zadnjih 5 sigara iz kutije i nema vise! Vec sad se osjecam slobodnije, bas sam robovola glupim cigarama mada znam da ce me hvatati krizni momenti.
Ali evo kako planiram prezivjeti prvi dan: Dorucak i kafa pa onda idem vani s djecom u posjetu kod nepusaca, onda mislim bar sat vremena trcati, tusirati se, spremati kucu, spremati neki ukusan i zdrav rucak/veceru i u medjuvremenu pijuckati caj i dosta vode. Jabuka isto pomaze ako se pojavi zelja za cigarom. Ili oprati zube nekoliko puta dnevno, osvjezi se dag i ubije zelju.
Eto ako jos neko ima dobrih ideja, molim vas pisite. Svaka cast svima koji ne puse i sretno onima koji se bore!!

Ja sam te prve dane prespavala. :roll: Inace imam prilicno nizak pritisak, narocit leti kad sam i ostavljala cigare. Pa bez kafe i cigara, koje sam konzumirala u velikim kolicinama, nisam mogla da dodjem sebi. Bila sam potpuno osamucena. Malo sam setala, jela slatikise da se malo oraspolozim, mnogo sam se nesto svadjala. :histericna: Sve u svemu, radila sam sve sto ne treba. :whistling: Ali ja sam bila opsesivno-kompulsivni pusac. Kod vas koji imate meru, pusite malo i to slabe cigarete, to bi trebalo lakse da ide.

...imam i pitanje koje ce se mozda uciniti glupim...shta da radim taj prvi dan...kako da se organizujem,shta da jedem i pijem da ne mislim na cigarete...ajd pomagajte vi shto ste to pregurali:dash:

Evo kako sam ja uradila: pušila sam ujutru uz kafu, obavila što je trebalo i u podne ugasila cigaretu i rekla dosta. Prvih nedelju dana sam izbegavala kafu, naročito jutarnju, i pila mnogo čaja (kafu sam pila samo posle ručka). Maksimalno sam izbegavala društvo pušača, naročito onih sa kojima sam rado pila kafu i pušila. Što se jela tiče imala sam problem jer mi je od zybana bilo muka, pa sam slabo i jela, uglavnom laganu hranu.
Sada je sve drugačije. Pijem jutarnju kafu, pijem je i sa onima koji puše. Jedem šta mi se jede (još uvek pijem zyban, pa mi apetit i nije neki), ali vodim računa da ne jedem uveče (ako sam baš gladna, popijem šolju jogurta).

A probala sam da ostavim mesec dana pre nego što sam počela da pijem zyban. Bilo mi je grozno, bila sam nervozna, besna, imala krize (kao najgori drogoš). To nije bilo zato što nisam pila zyban (nije magičan lek, već samo pomoćno sredstvo), nego ZATO ŠTO NISAM IMALA JAKU ŽELJU. Odlučila sam da prestanem, ali iza te odluke nije stajala moja iskrena želja.

Prema tome, moraš da budeš iskrena prema sebi. Onaj ko stvarno želi da prestane da puši nađe način i ima snage da to uradi.

Udavih te.

Evo kako sam ja uradila: pušila sam ujutru uz kafu, obavila što je trebalo i u podne ugasila cigaretu i rekla dosta. Prvih nedelju dana sam izbegavala kafu, naročito jutarnju, i pila mnogo čaja (kafu sam pila samo posle ručka). Maksimalno sam izbegavala društvo pušača, naročito onih sa kojima sam rado pila kafu i pušila. Što se jela tiče imala sam problem jer mi je od zybana bilo muka, pa sam slabo i jela, uglavnom laganu hranu.
Sada je sve drugačije. Pijem jutarnju kafu, pijem je i sa onima koji puše. Jedem šta mi se jede (još uvek pijem zyban, pa mi apetit i nije neki), ali vodim računa da ne jedem uveče (ako sam baš gladna, popijem šolju jogurta).

A probala sam da ostavim mesec dana pre nego što sam počela da pijem zyban. Bilo mi je grozno, bila sam nervozna, besna, imala krize (kao najgori drogoš). To nije bilo zato što nisam pila zyban (nije magičan lek, već samo pomoćno sredstvo), nego ZATO ŠTO NISAM IMALA JAKU ŽELJU. Odlučila sam da prestanem, ali iza te odluke nije stajala moja iskrena želja.

Prema tome, moraš da budeš iskrena prema sebi. Onaj ko stvarno želi da prestane da puši nađe način i ima snage da to uradi.

Udavih te.
nisi,taman posla...nishta na ovu temu ne moze da me udavi...moram dobro da se pripremim...ujutru mozda umesto kafe kakao ili chaj 0d nane koji inache volim a inache jedem normalno nishta posebno ni mnogo...e a i opet imam nekoliko kila vishe i to otkad sam krenula da pushim sa antinikotin filterima...tachno nikotin zamenjujem hranom vec a josh nisam ni ostavila...dakle imacu 100kg a tako sam bila skoro pa ponosna na svojiu kilazu i figuru chak i u ovim poodmaklim godinama...ali jasno je oduvek pa i sada da ne moze i jare i pare barem u ovom slichaju...jabuke volim i ima da se overdoziram njima:lol:pa zvake msm obichne po malo slatko, jer bash nisam ljubitelj...tako mi se chinilo u jednom momentu da mi samo dlaka fali za odluku i nikako tu dlaku da namikarim...inache mm ppushi dve cigarete dnevno i to moje...ali kad ja namaknem tu dlaku moze da pushi i sa ushima mislim da necu reagovati...eto sam sam ja davila za promenu:)

Ja sam te prve dane prespavala. :roll: Inace imam prilicno nizak pritisak, narocit leti kad sam i ostavljala cigare. Pa bez kafe i cigara, koje sam konzumirala u velikim kolicinama, nisam mogla da dodjem sebi. Bila sam potpuno osamucena. Malo sam setala, jela slatikise da se malo oraspolozim, mnogo sam se nesto svadjala. :histericna: Sve u svemu, radila sam sve sto ne treba. :whistling: Ali ja sam bila opsesivno-kompulsivni pusac. Kod vas koji imate meru, pusite malo i to slabe cigarete, to bi trebalo lakse da ide.
ja bih najradje da spavam ali to nije moguce buduci da imam obaveze oko kuce...i djangrizava teta sam kad mi nije neshto po volji...ali ostavljanje ce biti po mojoj pa kom obojci a kom opanci...:rtfm:..u vezi slabih cigareta...pa kao kod svake droge...nema lakih i teshkih sve su iste drugim rechima svako je zavistan od te kolichine koju unosi u mom sluchaju ja sa m zavisna od tih slabih i ne mislim da sam lakshi pushac zato shto ne pushim jake...mostrumu je potrebna bash ta kolichina nikotina:aha:

Stvarno jesam imala srece da tada nikakve obaveze nisam imala. A kako nikakvu strategiju nisam imala, kao Irma76 i liki70, vise srece nego pameti.
A sto se tice slabih ili jakih cigara i toga koliko se cigara dnevno popusi, kod mene ima veze sa neurozom, koje nisam ni bila svesna do tog trenutka toliko. Secam se da sam tada na googlu trazila pojmove: neuroze, zavisne licnosti, opsesivno-kompulsivni poremecaji i ostali poremecaji licnosti koliko sam se bila prepala... :ceka: :tease: Nista posebno nisam nasla, a jos uvek se trudim da tu kompulsivnost usmerim u nesto korisnije i pametnije. Mislim da si verovatno pribranija i da imas vise samodiscipline i da ce u tom smislu kod tebe lakse ici.

Dobro jutro svima, eto juce od podne pa nadalje nisam pusila i danas je moj zvanicni prvi dan! Probudila se, pijem kafu, svi ostali spavaju i cujem nikotinsku zvijer iz moje glave "nije jos ponedeljak, mogla bih jos 1 ispusitii, danas nije lijep datum da bude zvanicni dan prestanka, 13-ti je...i tako..." Ali stvarno zelim da prestanem i znam da cu biti ponosna vec kad jedan citav dan budem oslobodjena napasti ali evo vec sad sam u borbi. Sto se kila tice, ja sam sebe castila obilnim doruckom i planiram zdravo jesti, piti puno vode i baviti se sportom ali to vec i cinim. Ako dobijem nesto na tezini nije strasno, ta mi je borba puno laksa nego ova s nikotinom!!
Brankich, ja sam ta koja prestane pa pocne vise puta, i tesko mi je objasniti zasto, i sama sam se vise puta pitala sto mi je to trebalo? Nemogu reci da je stres ili nesto tako jer vecinom su to samo izgovori. To je ta vjecita ovisnost. Ali ne predajem se, nastavljam borbu!
A najradije biih legla 7 dana i prespavala krize haha, kad bi to moglo tako ali ja imam previse obaveza pa ne ide. Mislim da si extra jaka kad si ipak uspjela prestati pusiti! Koliko dugo ne pusis?
Oranz, jesi li ti vec prestala ili jos planiras? Kako god sretno ti! Slobodno svi davite, meni sve na forumu pomaze!! Slazem se da to ne znaci nista pusis li slabe ili jake, ovisnost je ovisnost u svakom slucaju.

Fizička zavisnost od nikotina traje maksimalno 72 sata, a sve ostalo je iz glave. Što reče moja dr, da je problem fizička zavisnost rešilo bi se tako što držiš pacijenta da spava 7 dana.
Problem dolazi iz glave. Prema tome, ne znači ništa prespavati nekoliko dana.
Nađite na netu petodnevni plan, nije ni to loše, sprovode ga kod nas u nekim zdravstvenim ustanovama. Po njemu se pre svake cigarete ili umesto cigarete (za onog ko je prestao da puši) popije bar pola čaše vode sobne teperature.
Šta još da vam kažem?
Iščitavajte ovaj forum, naći ćete razna iskustva i možda negde prepoznati sebe. I onda stvarno poželeti i bataliti cigarete.

liki70 hvala na reakciji. Ja jos brojim sate proslo je nekih 27 sati od zadnje cigarete. Za danas sam dobro ali imam osjecaj ( a znam i to je sve u glavi!) da su mi jos sutra i prekosutra kriticni, ako to prodje bice lakse svaki dan! Ali ja sam onaj tip koji dozivotno mora biti u klubu bivsih pusaca kako sebi ne bih dozvolila da ponovo dodjem u iskusenje. Strasno, ali spremna sam na sve samo da ih se rijesim, zauvijek!

Pisem predugacke postove, pa niko ne cita do kraja. :D
Nikom ne preporucujem da prespava nekoliko dana, niti je to kod mene tako islo. Nemam danas sta da radim, mogla bih da prespavam dan. Oni koji imaju obicaj da leti padaju u nesvest zbog niskog pritiska znaju da to nije tek da mi se spava, vec je i malaksalost, osecaj slabosti, nemogucnost da se skoncenrises, zavrzujes jezikom dok pricas, otupe cula, vrtoglavice, osecaj tezine u nogam i rukama... Meni je bilo strasno i to sto nisam znala koliko ce to trajati, a verovala sam da mi nikotin i koefin pomazu da se podigne pritisak. Pokusavala sam i ranje da ostavim cigare, ali su ti pokusaji zbog pospanosti i nedostatka koncentracije trajali svega dan-dva, pa odustanem. Kriza je trajala desetak dana do dve nedelje, koliko se secam, ali sam bila ocajna. Posle je sve bilo ok. Ali je meni ta fizicka kriza teze pala od bilo koje psihicke krize kasnije. Cak mi je pomoglo da kasnije odolim cigaretama kad kriza naidje, jer kad pomislim na te prve dane, ne pada mi na pamet da opet prolazim kroz to.
A sto se tice tih 72 casa, mislim da se toliko nikotin zadrzava u organizmu, ali su receptori u mozgu osteceni. I ne znam koliko je vremena potrebno da se opet sve vrati u normalu. Lucenje serotonina uslovljeno je unosenjem nikotina, pa se zato mnogi zale na depresivne epizode. Tu Ziban, kazu, da odradi svoje. Pa se onda resavanje psihicke zavisnosti, ono sto se kaze da iz glave ide, svodi na prevazilazenje situacija koje rade kao okidaci i navode nas da upalimo cigaretu.
Ne vredi, opet predugacak post. Opet niko nije procitao do kraja. :lol:

Irma76, kako je prosao najtezi prvi dan? Kako ide? Odlican plan imas!
Ja ne pusim oko godinu dana i deset meseci. A nisam uopste jaka, :cool: ostavila sam cigare sto sam morala. Imala sam ceste bronhitise, a i smucilo mi se vise da ujutru ne mogu da dodjem sebi bez dovoljno kafe i cigara. Pa sta god da radim pauze svaki cas, sto gledano sa strane izgleda uzasno. :dash:

ej hvala na reakcijama Brankich, evo najgore je proslo danas ali moram reci da sam kao drogirana, neznam ima li veze s cigaretama ali pospana sam uzasno i bezvoljna, cak mi se pomalo i nesvijesti, malo sam spavala popodne ali jos sam nesto nikakva mozda ce sutra biti bolje a mozda je i virus. Uglavnom nisam pusila!! Tako sam sretna!

Pisem predugacke postove, pa niko ne cita do kraja. :D
Nikom ne preporucujem da prespava nekoliko dana, niti je to kod mene tako islo. Nemam danas sta da radim, mogla bih da prespavam dan. Oni koji imaju obicaj da leti padaju u nesvest zbog niskog pritiska znaju da to nije tek da mi se spava, vec je i malaksalost, osecaj slabosti, nemogucnost da se skoncenrises, zavrzujes jezikom dok pricas, otupe cula, vrtoglavice, osecaj tezine u nogam i rukama... Meni je bilo strasno i to sto nisam znala koliko ce to trajati, a verovala sam da mi nikotin i koefin pomazu da se podigne pritisak. Pokusavala sam i ranje da ostavim cigare, ali su ti pokusaji zbog pospanosti i nedostatka koncentracije trajali svega dan-dva, pa odustanem. Kriza je trajala desetak dana do dve nedelje, koliko se secam, ali sam bila ocajna. Posle je sve bilo ok. Ali je meni ta fizicka kriza teze pala od bilo koje psihicke krize kasnije. Cak mi je pomoglo da kasnije odolim cigaretama kad kriza naidje, jer kad pomislim na te prve dane, ne pada mi na pamet da opet prolazim kroz to.
A sto se tice tih 72 casa, mislim da se toliko nikotin zadrzava u organizmu, ali su receptori u mozgu osteceni. I ne znam koliko je vremena potrebno da se opet sve vrati u normalu. Lucenje serotonina uslovljeno je unosenjem nikotina, pa se zato mnogi zale na depresivne epizode. Tu Ziban, kazu, da odradi svoje. Pa se onda resavanje psihicke zavisnosti, ono sto se kaze da iz glave ide, svodi na prevazilazenje situacija koje rade kao okidaci i navode nas da upalimo cigaretu.
Ne vredi, opet predugacak post. Opet niko nije procitao do kraja. :lol:
Čitam ja do kraja. Nikotin se zadržava u organizmu najviše 48 sati (po nekima 46), a nikotinska fizička zavisnost traje 72 sata (tako sam ja našla na netu, a i dr mi je tako rekla). Ja nisam imala epizode depresije. E sad, da li je zyban sve to odradio ili ima nešto i moje volje - nije važno.

liki70 hvala na reakciji. Ja jos brojim sate proslo je nekih 27 sati od zadnje cigarete. Za danas sam dobro ali imam osjecaj ( a znam i to je sve u glavi!) da su mi jos sutra i prekosutra kriticni, ako to prodje bice lakse svaki dan! Ali ja sam onaj tip koji dozivotno mora biti u klubu bivsih pusaca kako sebi ne bih dozvolila da ponovo dodjem u iskusenje. Strasno, ali spremna sam na sve samo da ih se rijesim, zauvijek!

Bravo za 27 sati. :ok:
Najgora su prva 24 sata. Dok prespavaš noć stižeš na 36, a to je polovina vremena da nestane fizička zavisnost.
Samo napred.
A da ne bi brojala sama, skini sa neta program quitcounter koji ti broji dane i sate, nepopušene cigarete, uštedu i produženje života.
Evo linka http://quit-counter.en.softonic.com/download
Klub pušača izbegavaj prvih nekoliko dana jer si tada najosetljivija. Što vreme više odmiče biće ti sve lakše da savladaš želju za cigaretom (koja se sve ređe javlja).
Navijamo svi za tebe.

Čitam ja do kraja. Nikotin se zadržava u organizmu najviše 48 sati (po nekima 46), a nikotinska fizička zavisnost traje 72 sata (tako sam ja našla na netu, a i dr mi je tako rekla). Ja nisam imala epizode depresije. E sad, da li je zyban sve to odradio ili ima nešto i moje volje - nije važno.

Zaboravilo se gradivo... ;) Ja sam, doduse, nikotinsku fizicku zavisnost i simptome apstinencije (kao sto su recimo vrtoglavica, pospanost, glavobolja, teskoce u koncetraciji..) poistovecivala. :neutral: I sad ne mogu jasno da razgranicim. Ako je fizicka zavisnost zudnja za cigaretom, neveznao za sve ove i ostale apstinenske simpome, nevezano za psihicku zavisnost, ja se ne secam koliko je trajalo. Moguce samo tri dana... :eek:
Evo sad ce nam Irma76 iz prve ruke reci. :) Nemoj da zaboravis, pored ovih odlicnih saveta koje ti je dala liki, i da od para koje bi dala za cigarete kupujes sebi male poklone, a moze i deci. Prilicno je stimulativno i kad se vidi koliko je to bacanje para.

Ja sam sveža i još vladam materijom.Ne pušim tek mesec i po, a čini mi se kao da su prošle godine. Imam da pijem zyban još 8 dana, pa ću valjda početi normalno da funkcionišem (ne mogu da spavam, pa šetam po forumu do neko zlo doba, a ujutru idem na posao) i da se naspavam.
Ponavljam: najgore je prvih 24 sata, pa onda do trećeg dana. Posle toga malo još trpiš, a od sedmog dana je sve lakše (barem kod mene). I poželjno je tih prvih desetak dana izbegavati društvo pušaća. U mom slučaju, najteže mi je bilo da pijem kafu sa onima sa kojima sam do pre neki dan pila kafu i pušila. Hvala Bogu da su oni razumni i korektni, pa se nisu ljutili zbog izbegavanja ili čak nisu ni oni pušili kada se vidimo. I svi su me hrabrili, osim jedne persone koja mi je rekla da sam idajica (a za nju me zabole od tog trenutka).

Dobro jutro nepusacki narode! Evo me na 44 sata, oko podne bi znaci trebalo proci najgore ali dobro je sad. Juce sam bila nikakva i sanjala sam da sam izabrala smijer na faksu (studiram vanredno) prestati s pusenjem!! haha, naravno da taj smijer ne postoji!! Inace sam nemirno sanjala, mislim da moje tijelo ipak reaguje. Ali evo sad ce se smiriti, slobodna sam i bacam se na posao u kuci, idem u prodavnicu sa najmladjim sinom, igram se s njim, spremam, cistim...uf ima sve da blista samo da ne mislim na cigare. I mislim da cu popodne u setnju, stavim ga u kolica i idemo malo podaleko. Uspjecu, uspjecu, uspjecuuuu!!!
E sutra radim pa moram reci kolegama pusacima da cemo smanjiti druzenje ali me oni nece uzeti za ozbiljno jer sam ih i ranije ostavljala pa im se vracala ali nista me nece poremetiti, idem naprijed!
liki70 i Brankich, mnogo vam hvala na podrsci!!!!:)

Jabuka na dan: Uticaj duvana na organizam
http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=931&yyyy=2010&mm=01&dd=12&nav_id=403555
Postoji na netu i duza verzija, pa kome lezi emisija lako je moze naci.

primarijus dr Petar Borović - Savez Srbije protiv pušenja(011.2456.652) i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“
Ne znam da li je broj telefona i dalje aktuelan, da li savetovaliste jos uvek radi, ali nije losa ideja.

Dr Petar Borovic je nepusac, tako i zvuci, :neutral: ali ima korisnih stvari. :D

Poslednja izmena:
Evo jos jednog mog iskustva koje ce vam mozda pomoci. Kao sto rekoh u ranijim postovima, ostavljala sam cigarete nekoliko puta i to bez uspeha. Tada sam pocela da razmisljam sta li me je to sprecilo da svoju odluku iznesem do kraja. Bilo je tu raznih zackoljica, a jedna od njih je i to da sam u pocetku stalno brojala sate, dane, trazila po internetu do kada cu biti u velikoj "krizi" i slicno. Imala sam utisak da se nalazim na izdrzavanju kazne i da ce ta kazna jednoga dana proci, ili ce mi biti sve teze i teze. Pokusajte da se oslobodite tog pritiska, i jednostavno da shvatite da ste nepusac, ne razmisljajte o njima, niste se rodili sa cigaretom u ustima. Ovo nije kritika, vec samo dobra namera da vam docaram svoje iskustvo. Tek kada sam pocela da se ponasam kao da nikada u zivotu nisam pusila, i da me cigareta uopste ne interesuje, uspela sam u tome. Ne kazem da vi necete, da je vas stav pogresan, ali jednostavno olaksacete same sebi. Drzim vam palceve!:bye:

Vendika, potpuno se slazem, u nacelu... :) Ja odavno ne brojim i ne slavim jubileje, pa sam i pogresila. Dodala sam mesec i po dana koliko ne pusim, znaci ne pusim godinu dana i nepunioh 9 meseci.
Ali da li je tih prvih sati ili dana moguce ne brojati, i slaviti svaki sat bez cigarete... Ono kao potpuno sam zaboravila da sam do juce bila pusac, ja o tome prosto ne razmisljam... :) Ne znam... Ja mislim da je prosto nemoguce. Ali da treba promeniti percepciju i slaviti umesto sto se zali za cigaretama, osloboditi se pritiska.
A isto tako mislim da je dobro sto sam citala ovaj forum i sve i svasta jurila na netu, pa sam mogla da prepoznam i sta mi se i zasto desava u nekim fazama. A tebi sam zahvalna, kao i jos nekim ljudima ovde sto ste iskreno prenosili svoja iskustva. Pa sad znam da je mnogo lako propusiti opet, pa kad naidje kriza setim se tebe i tvoje price kako si opet propusila. :cmok2: Tako da mislim da se treba dobro upoznati sa problemom i znati gde opasnosti vrebaju. :mafijas:
A ima ljudi koji samo bace cigare, i kako kazu, nikad vise nisu pomislili da upale. Uvek sam im zavidela.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back