Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Liki, metod sa zapisivanjem popushenih cigareta je preporuka za pushache da bi se doveli u stanje da mogu a donesu odluku o prestajanju. Ti si odluku vech donela. Ti si vech bivshi pushach. Nisi luda da se vrachash na pochetak!
Samo da kazzem da sam ja posle svakog ozbiljnog pada, kada sam se vrachala u pushachki tabor ozbiljno povechavala dozu nikotina.
Ne treba ti ni terapija ni nishta posebno. Treba ti da izdrzzish par dana i to je sve. Veruj mi. Pred ciljem si, ne vrachaj se nazad....Mnogo ti je lakshe da se izborish sa psihichkom zavisnoshchu kao bivshi pushach nego kao neko ko se bori i sa fizichkom zavisnoshchu, a kao pushach ni ne pokushavash.
Pobeda je tvoja, tu ti je pred vratima. Nechesh zauvek ostati bezvoljna i besna...to je reakcija organizma koji se vracha u normalu...zashto ga sad ponovo resetovati na nikotin, kada je taman pocheo da radi u prirodnom modu?
Ne odustaj sad, molim te, kad si skoro pregurala!

Pipi, hvala.

Držim se, ali mi je sve teže i teže, naročito kad sam sama u kući (kao sada). Potpuno sam se izolovala od svih (mi pušači uvek za društvo imamo uglavnom pušače). I to mi teško pada. Neću nikoga da zovem na kafu, niti da idem kod drugih da ne bih opet zapalila. Sve mi je bljak.
Čula sam se sa svojom drugaricom i sutra uveče ću se videti sa njom (inače, i ona je bivši pušač). Možda će mi i sam razgovor sa njom biti dovoljan.

Pipi, hvala.

Držim se, ali mi je sve teže i teže, naročito kad sam sama u kući (kao sada). Potpuno sam se izolovala od svih (mi pušači uvek za društvo imamo uglavnom pušače). I to mi teško pada. Neću nikoga da zovem na kafu, niti da idem kod drugih da ne bih opet zapalila. Sve mi je bljak.
Čula sam se sa svojom drugaricom i sutra uveče ću se videti sa njom (inače, i ona je bivši pušač). Možda će mi i sam razgovor sa njom biti dovoljan.

To je pravi potez,bravo,uspeces.

Pipi, hvala.

Odlichna ideja! Mozzda bi ti prijalo da izadjesh iz kuche, sama? Lepo je vreme, hodanjem mozzesh izbaciti agresiju, a kretanjem se pospeshuje luchenje hormona sreche pa che i depresija nestati...josh ako je cilj da idesh da kupish sebi neshto lepo kao nagradu za nepushenje od novca koji nisi potroshila na cigarete, trebalo bi da imash dobitnu kombinaciju za ovaj tezzak period. :)

Odlichna ideja! Mozzda bi ti prijalo da izadjesh iz kuche, sama? Lepo je vreme, hodanjem mozzesh izbaciti agresiju, a kretanjem se pospeshuje luchenje hormona sreche pa che i depresija nestati...josh ako je cilj da idesh da kupish sebi neshto lepo kao nagradu za nepushenje od novca koji nisi potroshila na cigarete, trebalo bi da imash dobitnu kombinaciju za ovaj tezzak period. :)

Divno vreme danas, ali džaba. Jutros sam se sređivala (volim kada radim popodne da ujutru operem kosu i namestim frizuru) i naterala sebe da spremim ručak. A sada sam na poslu. Za danas šetnja otpada, a i kupovina sa njom. Sada mi je malo lakše, okružena ljudima, a pušenje zabranjeno.

U kojoj crkvi nađoh da se molim :worth::worth::worth:
Ona počela da puši ponovo i još mene navukla da pušim sa njom:dash::dash::dash:
A puši onaj dugački EVE. Sinoć mi je bilo muka.

Dosta kukanja.

Pričala sam otvoreno sa njom. Ispričala joj i kako se osećam i kroz šta prolazim, a po njoj je to sasvim normalno i očekivano. Reče da je ziban dobar način da se prevaziđe nervoza, besomučno grickanje i promene raspoloženja, ali nije svemoćan. Ukoliko čovek nije stvarno odlučio da prestane da puši - džaba se dodatno truje zibanom. Isto važi i za tabex koji je daleko bezazleniji od zibana.

Dakle - BEZ ČVRSTE VOLJE NEMA NEPUŠENJA

A sad Liki, sve ponovo.
Šta mi je trebalo da čačkam mečku. Nikada od psihijatara čovek nije čuo ono što nije znao i sam.

E pa liki, sada si svesna da zaista nema nista bez cvrste volje. Nisam ti ja naravno rekla nista sto vec nisi i sama znala. Ja sam svaki put prekidala bez pomagala, i uspevala. E sada, moja luda glava je kriva sto sam ponovo pocinjala, ali uvek kada prodje neki duzi period. Tako, da ne treba da menjas jednu "navlaku" drugom. Sto ne mora opet da znaci da sam ja u pravu. Pricam ti iz svog iskustva, probala sam i flastere, zvake, elektronske cigarete, nista nije pomoglo. Izdrzala bi jedva 2 dana. Kasnije kada sam probala "na suvo" to je bilo to, videla sam. Rekla bih da mora da se desi "kvrc u glavi" i nista drugo. Ni jedan psihijatar na svetu ne moze da ti pomogne ako ti sama ne odlucis. Da li citala knjigu Allana Carra? Meni je mnogo pomogla. Drzim ti palceve, pisi nam, i ne odustaj nikako! Svako moze da ostavi duvan, nisi ni ti ni ja ni bilo ko drugi poseban slucaj!:zag:

Pa ništa.
Sve ponovo, ali si već dosta toga pregurala.
Meni je jasno da ti želiš da ostaviš cigare, a te krize su takve. Ako čak i opet za deset dana budeš morala da popušiš cigaru, ja mislim da nije strašno.
Bitno je da se ne vratiš navici da pušiš svaki dan, već da se što više opireš. Dok se opireš i jedna zapaljena cigara na deset dana te smiri, na dobrom si putu.
Pisala sam o drugarici kojka je na taj način ostavila i već pet godina ne puši. Nemoj sebe opterećivati, već idi svojim tempom. A onda, možeš da pokušaš i sa Tabexom.
Meni se čini da ćeš ti na kraju uspeti.

Hvala drugarice moje.
Alana Kara sam pročitala, sve to lepo izgleda na papiru. Da ti malo vetra u leđa, ali ništa bez snage volje (mada on to negira; njemu se desio kvrc posle hipnoze).
Ljubanina drugarica mi je idol, sve se nadam da ću i ja tako uspeti. Probaću opet sa tabexom, valjda mi neće škoditi.
Mogu reći da sam malo i razočarana, očekivala sam više od razgovora sa njom. Stvarno mi nije rekla baš ništa što ja nisam već znala.

Draga liki, super da si se ponovo javila, to znaci da nisi odustala, a to je vec pola uspeha. Slazem se sa ljubanom u nekim stvarima, ali nemojte ni jedna ni druga da me pogresno shvatite, ali ja mislim da je to produzavanje agonije ako budes ponekad palila cigaretu. To sam ja pokusavala bezbroj puta i nikada mi nije uspevalo, samo sam povecavala kasnije broj cigareta. Mislim da je i Pipi jednom napisala u svom postu da je imala slican problem. Naravno to ne znaci da ti ne treba to da radis, svako ima svoj metod kako da se odupre ovom zlu i kako mu je najlakse. Samo molim te odluci se sto pre, jer sto vise odugovlacis, bice ti sve teze. Veliki pozdrav!

Ko ne pusi 15 dana,moze da ostavi cigarete.kako? Pa tesko,ne mozes sa droge das se skines lako,pa jos i lepo da ti bude.To ne biva,ima da ti presedne sve sto si popusila do sada,ali je zato posle - nirvana.
Meni se svidela velika odgovornost Lili prema svojoj deci,izlazi na terasu da pusi kako svojoj deci ne bi dala los primer.Svesna je da je kao pusac los primer svojoj deci,i potpuno je u pravu,deca imitiraju svoje roditelje.Najveci motiv pri borbi protiv tog zla ce joj biti saznanje da se time bori za zdravlje svoje dece,tom svojom borbom daje dobar primer njima.Deca roditelja nepusaca imaju mnogo vece sanse da i sama budu nepusaci,a samim tim imaju i zdraviji zivot.
Nemojte sad da mi drzite predavanja kako i vi koji pusite volite svoju decu.Znam,i sam sam bio pusac,razmislite malo pa cete i vi doci do istog zakljucka kao i ja.pusenje je jako teska bolest zavisnosti,ako smo se prevarili mi pa propuslil,i vidimo koje je to zlo,pomognimo svojoj deci da makar oni ne prolaze kroz te muke.Mi znamo,ali oni ne moraju da znaju koje je to zlo.A zlo je veliko.Uzasno!!!

U pravu si.
Fizički sam izdržala bez cigareta. Problem je u navici i načinu života. Treba da objasnim sebi da sam nepušač, da to treba i da ostanem.

Tachno. Sad pchinjesh borbu sa psihichkom zavisnoshchu i verujem da chesh pobediti. Pochni od prvobitnog motiva zbog kog si i pochela da pushish, i onda polako, reprogramiraj svoje stavove i odnose prema zzivotu tako da ne ukljuchuju vishe drzzanje za "charobni shtapich"

Ko ne pusi 15 dana,moze da ostavi cigarete.kako? Pa tesko,ne mozes sa droge das se skines lako,pa jos i lepo da ti bude.To ne biva,ima da ti presedne sve sto si popusila do sada,ali je zato posle - nirvana.
Meni se svidela velika odgovornost Lili prema svojoj deci,izlazi na terasu da pusi kako svojoj deci ne bi dala los primer.Svesna je da je kao pusac los primer svojoj deci,i potpuno je u pravu,deca imitiraju svoje roditelje.Najveci motiv pri borbi protiv tog zla ce joj biti saznanje da se time bori za zdravlje svoje dece,tom svojom borbom daje dobar primer njima.Deca roditelja nepusaca imaju mnogo vece sanse da i sama budu nepusaci,a samim tim imaju i zdraviji zivot.
Nemojte sad da mi drzite predavanja kako i vi koji pusite volite svoju decu.Znam,i sam sam bio pusac,razmislite malo pa cete i vi doci do istog zakljucka kao i ja.pusenje je jako teska bolest zavisnosti,ako smo se prevarili mi pa propuslil,i vidimo koje je to zlo,pomognimo svojoj deci da makar oni ne prolaze kroz te muke.Mi znamo,ali oni ne moraju da znaju koje je to zlo.A zlo je veliko.Uzasno!!!

Potpuno si u pravu Mirko. Najveche zlo koje mi je pushenje donelo je da je i dete propushilo. Sad nema druge nego biti primer za to da se mozze i treba ostaviti...kasno je za kajanje vreme je za delanje... Ne kazzem da je moja zavisnost bila jedini uzrok, ali sigurno sam bila model zavisnichke lichnosti...jel problem pali cigaru - jel srecha opet pushi...e, debilshtina.
Shta znam, moja maka je uvek bila zakleti nepushach, od one agresivne vrste ( Duni! :mrgreen:) ne valja ni to, ali to su samo dva ekstrema istog zla, imamo neki odnos prema paljenju otrovnih shtapicha, otkud bre to uopshte u nashim zzivotima?

Potpuno si u pravu Mirko. Najveche zlo koje mi je pushenje donelo je da je i dete propushilo. Sad nema druge nego biti primer za to da se mozze i treba ostaviti...kasno je za kajanje vreme je za delanje... Ne kazzem da je moja zavisnost bila jedini uzrok, ali sigurno sam bila model zavisnichke lichnosti...jel problem pali cigaru - jel srecha opet pushi...e, debilshtina.
Shta znam, moja maka je uvek bila zakleti nepushach, od one agresivne vrste ( Duni! :mrgreen:) ne valja ni to, ali to su samo dva ekstrema istog zla, imamo neki odnos prema paljenju otrovnih shtapicha, otkud bre to uopshte u nashim zzivotima?

Kod mene je to bilo okruzenje,mada je i otac bio pusac.Ali od drustva,samo je jedan bio nepusac ,koliko se sad secam na prvu loptu.To je bilo vreme da nisi bio frajer ako ne pusis. :evil: Ebalo ga i vreme i breme,ali tako je bilo.Sad su vremena druga,zivim u tom razvijenom svetu gde je ,sada,za mladog i obrazovanog covek sramota da je pusac.I jako su retki,tu ima nekoliko procenata pusaca,svi ostali su nepusaci,jednostavno takva je sada drustvena svest u razvijenim sredinama.
Gde da nadjes mladog Amerikanca na univerzitetu da je pusac? Nema,to moras da trazis svecom pa ako naletis na nekog strendzera.:D
Sad je jasno da je to zlo,ali ta hajka protiv pusenja kod njih traje vise od pola veka.Kod nas,secam se kao da je juce bilo,doneli zakon o zabrani pusenja na mnogim mestima,i u istom dnevniku prikazuju Milosevica sa casom viskija u ruci i zapaljenim tompusom.Sef drzave,pa daje lep rimer.To se secam kao da je juce bilo,crkao sam od smeha kad sam to video.
Protiv pusenja moramo da se borimo od obdanista,da dete dodje iz obdanista i baci nam cigarete napolje.Za pocetak i tako dalje...I moraju da budu skuplje cigarete,kod mene su neke obicne,npr.Pall Mall 100S oko pet evrica.Kad se to sabere na godisnjem nivou,pa puta dva,nije za bacanje.

Moji roditelji su apsolutni nepušači (tata je pričao da je kao srednješkolac probao da puši i da mu je bilo odvratno, a mama nikada nije ni probala), ali ne zadrti. Nikada nikome nisu nametali priču o štetnosti pušenja niti su nekoga kritikovali zato što puši (osim mene i brata, ali ni to nije bilo preterano). Ne mogu da kažem da su strogim stavom probudili u meni inat, pa sam počela da pušim.
A počela sam da pušim sama. Ne mogu da krivim svoje okruženje jer po svojoj prirodi nisam povodljiva, jako je teško uticati na mene. Jednostavno mi se dopao manir pušenja, valjda iz onih filmova u kojima žena dugih negovanih noktiju pali tanku cigaretu (meni to i danas izgleda cool). Možda nisam ovo trebala da napišem, ako bude smetalo - obrisaću.
O tome da prestanem da pušim sam počela da razmišljam gledajući decu koja se vraćaju iz škole i krišom puše. Pomislila sam da će i moja možda jednog dana raditi isto i poželela da im dam primer majke nepušača, kada im je otac zakleti nepušač - cigaretomrzac (mada pušim na terasi i trudim se da me oni ne vide).
To vam je moja priča, a ostatak znate.
I sama sam pretpostavljala da će mi psihička zavisnost biti kamen spoticanja.

Hvala vam svima. Da nije vas, ja bih se posle gripa sigurno vratila na svijih 10 cigareta dnevno.

NE ODUSTAJEM. PADAM, DIŽEM SE I NASTAVLJAM KUDA SAM POŠLA

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back