Droga,i to teska,ko zna sta stavlja ova duvanska mafija u cigarete.
Nikotinska zavisnost ne postoji,to je sigurno posle godinu i vise dana apstiniranja.Problem je u mozgu koji ne zaboravlja te glupe radnje,navika,mi smo celog zivota robovi navika,a jedna od najgorih je drogiranje cigaretama.
Da, apsolutno...ja sam zaboravila tachno koje , ali neke dve supstance koje se stavljaju u cigarete ( od preko 4000 shtetnih) kod sagorevanja stvaraju jedinjenje slichno kreku i odgovorno je za stvaranje izuzetne zavisnosti...po svemu ispada nikotin jedan od manje shtetnih

Pa samo kad uzmemo u obzir da se papir tretira olovom da bi ravnomerno sagorevao...itd itd
Nije samo navika u pitanju, sa navikama je lako, svakom choveku je potrebno tachno i precizno 21 dan za stvaranje bilo koje navike. Dakle, toliko nam trea vremena i za zamenjivnanje jedne navike sa drugom. problem je taj shto molekul nikotina kada dospe u mozak, potiskuje molekul seratonina i dopamina i drugih, i vezuje se za njihovo mesto u receptorima mozga. Problem je shto je taj molekul neznatno vechi, pa proshiruje to mesto, i na taj nachin ga oshtechuje. To je mehanizam koji je pak vezan za vegetativni nervni sistem, dakle spada u domen nevoljnih radnji, tj radnji koje su presudne za opstanak. Kao npr disanje, nama nije potrebna jaka volja konstantno da bi disali, jeli, spavali i slichno. I gle, kad obratimo pazznju, to su sve stanja kod kojih mi cheshche i vishe pushimo. Glad, umor, zzedj, razna emotivna stanja i slichno.Tu se stvara psihichka zavisnost.
Da bi je se reshili, potrebno je da je prenesemo na svesni nivo...da vrlo jasno i svesno razdvojimo shta je tu rezultat nikotinskog oshtechenja, a shta zaista rezultat nashe potrebe, zzelje i volje.