Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozz svima
ne pusim 18 meseci
pre dva dana dana nam je bilo drustvo i popusila sam cigaru celu i prijala mi je i grozno se osecam
nije fer da posle 18 meseci jos uvek zelim da budm pusac
Nije fer što nijesi čitala temu od početka. z:lol: (Šalim se).
Svaki bivši pušač normalno če nastaviti pushenje kao da nikad nije ni prestajao. z:cry:

Svim nepusacima i onima koji to žele biti srecni Božićni praznici! :zskace:

Poslednja izmena:
A kako si mogla godinu ipo dana bez tog djubreta,a sad ne mozes?
Mozes nego neces,pa pusi onda,ko ti brani.

Naravno da neche. Ne treba da se ljutimo ni na sebe ni na druge kada stigne kriza zbog psihichke zavisnosti. Te misli che se javaljati svim bivshim pushachima zauvek, jer su receptori u mozgu trajno oshtecheni. Dakle, bivshi pushach i nepushach nisu u istom polozzaju. Poslednje shto treba uraditi kada se javi "ideja" je zapaliti. Potrebno je analizirati situaciju i proveriti shta je to shto nam je vratilo sliku nas kao pushacha u mozak. Obichno su to sasvim bezazlene stvari, kao npr boja kutije, okolnosti i slichno.Treba sebe da zamislimo kroz tu situaciju kako odbijamo cigarete, i reprogramiramo tu sliku u nas kako to radimo ali bez cigarete. NA taj nachin sam uspela opet da savladam psihichku krizu koja mi se javlja evo po ko zna koji put nakon dve godine...a izazvana je ovog puta, verovali ili ne tako shto sam gledala neke stare fotografije i ja na njima drzzim cigaretu... polako sam brisala sebi u glavi mentalnu sliku i ispravljala je u nepushachku, i evo, radi. :hvalisavac:

pozz svima
ne pusim 18 meseci
pre dva dana dana nam je bilo drustvo i popusila sam cigaru celu i prijala mi je i grozno se osecam
nije fer da posle 18 meseci jos uvek zelim da budm pusac

Naravno da nije fer. I ja posle 27 meseci žudim ... Ali, imam više kinte za druge stvari i ne čadim kuću pa zato opstajem u nepušačkom statusu. :sad2:

Droga,i to teska,ko zna sta stavlja ova duvanska mafija u cigarete.
Nikotinska zavisnost ne postoji,to je sigurno posle godinu i vise dana apstiniranja.Problem je u mozgu koji ne zaboravlja te glupe radnje,navika,mi smo celog zivota robovi navika,a jedna od najgorih je drogiranje cigaretama.

Da, apsolutno...ja sam zaboravila tachno koje , ali neke dve supstance koje se stavljaju u cigarete ( od preko 4000 shtetnih) kod sagorevanja stvaraju jedinjenje slichno kreku i odgovorno je za stvaranje izuzetne zavisnosti...po svemu ispada nikotin jedan od manje shtetnih :sad2: Pa samo kad uzmemo u obzir da se papir tretira olovom da bi ravnomerno sagorevao...itd itd
Nije samo navika u pitanju, sa navikama je lako, svakom choveku je potrebno tachno i precizno 21 dan za stvaranje bilo koje navike. Dakle, toliko nam trea vremena i za zamenjivnanje jedne navike sa drugom. problem je taj shto molekul nikotina kada dospe u mozak, potiskuje molekul seratonina i dopamina i drugih, i vezuje se za njihovo mesto u receptorima mozga. Problem je shto je taj molekul neznatno vechi, pa proshiruje to mesto, i na taj nachin ga oshtechuje. To je mehanizam koji je pak vezan za vegetativni nervni sistem, dakle spada u domen nevoljnih radnji, tj radnji koje su presudne za opstanak. Kao npr disanje, nama nije potrebna jaka volja konstantno da bi disali, jeli, spavali i slichno. I gle, kad obratimo pazznju, to su sve stanja kod kojih mi cheshche i vishe pushimo. Glad, umor, zzedj, razna emotivna stanja i slichno.Tu se stvara psihichka zavisnost.
Da bi je se reshili, potrebno je da je prenesemo na svesni nivo...da vrlo jasno i svesno razdvojimo shta je tu rezultat nikotinskog oshtechenja, a shta zaista rezultat nashe potrebe, zzelje i volje.

Iz iskustva, ako ne pusite 3 meseca...6 ili godinu....
i dodje vam da zapalite cigaru...nemojte..ta zelja traje vrlo kratko i prodje...Sa vremenom se i zalj smanjuje i nestaje...
Sigurno zavisi od osobe do osobe, ali kod mene zelja je postojala jedno 5 godina...naravno sto duze nisam palio, intezitet zelje se smanjivao...
Evo vec 8 godina bez cigara..vise nemam nikakvu zelju da je upalim..ne padne mi napamet ni kad popijem (sto je nazjteze) da je upalim

Danas slavim PRVI rodjendan!!!
Boskeeee
smilie_girl_112.gif

Srecan rodjendan z:kiss:
:vatromet::vatromet::vatromet:

pozdrav svima
odlicna tema.
pusim 6 godina a danas je 13 dan kako se borim da ne zapalim opet. u medjuvremenu sam popusila samo 4 cigarete.
na ovo me je najvise naterala materijalna situacija jer sam ostala bez posla a ne svest o narusenom zdravlju (znam da ne razmisljam pravilno).
Zdravo i dobrodoshla! 13 dana je ozbiljna cifra! Chitaj temu, pogotovo kad krizirash, i izdrzzi. Motivi mogu biti i jesu razni. Pravilno razmishljash. SVI pushachi znaju da je pushenje shtetno po zdravlje pa ipak pushe. Znachi, mi zdravlje izgleda i ne cenimo dovoljno :rumenka: ali bilo koji motiv koji ti pomazze da se reshish te zavisti je dovoljno dobar - iz prostog razloga shto ne postoji dovoljno dobar razlog da pushish. :)
Drzzim ti fige, tu smo, bichemo uz tebe a ti se ne daj. Gledaj da ne ispushish vishe nijednu, jer i najmanja doza nikotina resetuje napore na pochetak u ovoj fazi. :mesi: :strika: :kuva: :cistinaocare:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back