Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala puno simsala :) Radujem se tome sto postajem mirisljavica :)

Evo prvi dan, nema krize za sada, izgleda da je ovaj put lakse jer sam sad bas rekla: necu i necu vise ni jednu. Pa zato ne 'tugujem'.
Juce sam citala dosta o ovom na netu. Najvise su me fascinirale izjave tipa: Nikad vise nisam zapalila. Nikad vise ne bih zapalila.

Izgleda da je nama mnogo teze ostaviti duvan nego sto je to bilo pre par decenija. Sad se dodaje suvise amonijaka koji podstice zavisnost, te imate potrebu da uzimate najmanje paklicu dnevno. Znaci, ja sam dobro bila shvatila: da tu nema smanjivanja. Samo prestati potpuno. Vidite cime nas sve truju.

Jos nesto, vidim da se knjiga Alena Carra 'Easy way to stop smoking' cesto pominje po forumima. Ja sam ju procitala pre godinu dana, meni licno nije pomogla da trenutno prestanem da pusim, ali mi je pomogla da bolje razumem nikotinsku zavisnost. Ja sam bila negde na netu skinula besplatno, skeniranu u PDF-formatu. Potrazite, ima valjda jos uvek negde, Vecina ljudi je odusevljena ovom knjigom.

Od nekih tableta za odvikavanje nikad nisam koristila nista. Kao prvo ne bih nikad dala za tako smesne tablete 4000 din, radije bih te pare dala nekom prosjaku na ulici ili neke dobrotvorne svrhe, ili bih na kraju krajeva nesto pametno sebi kupila. Mislim da se za te pare moze kupiti tona vitamina, najrazlicitijih tableta za imunitet i sta sve ne.
Onaj ko ne zeli da se odvikne,nece mu pomoci nikoje tablete. A i 100% sigurna da su cisti marketinski trik, NJIHOV PROFIT JE NJIHOV MOTIV, a ne vase zdravlje. Inace bi drzava te tablete spustila na najnizu mogucu cenu, ako ih cak ne bi obezbedila i besplatno. Problem je sto cilj nije vase zdravlje niti da se odviknete, nego je cilj da vi pusite, da bi oni zaradjivali bilione...
Nema te tablete koja ce vas spasiti tezine odvikavanja, ako ta tezina uopste i postoji.
Najvise me odusevljavaju ljudi koji se pojave neocekivano niodkuda i vi odjednom saznate spontano u razgovoru da vec ne pusi 2meseca, a pre toga je pusio godinama. Pitas ga jel imao krize dok se odvikavao: on zacudjeno kaze 'NE'. Pitas jel ima sada potrebu da zapali: on opet 'NE'...itd.. Znaci sve je to u nasoj glavi:)

Hvala puno simsala :) Radujem se tome sto postajem mirisljavica :)

Od nekih tableta za odvikavanje nikad nisam koristila nista. Kao prvo ne bih nikad dala za tako smesne tablete 4000 din, radije bih te pare dala nekom prosjaku na ulici ili neke dobrotvorne svrhe, ili bih na kraju krajeva nesto pametno sebi kupila. Mislim da se za te pare moze kupiti tona vitamina, najrazlicitijih tableta za imunitet i sta sve ne.
Onaj ko ne zeli da se odvikne,nece mu pomoci nikoje tablete. A i 100% sigurna da su cisti marketinski trik, NJIHOV PROFIT JE NJIHOV MOTIV, a ne vase zdravlje. Inace bi drzava te tablete spustila na najnizu mogucu cenu, ako ih cak ne bi obezbedila i besplatno. Problem je sto cilj nije vase zdravlje niti da se odviknete, nego je cilj da vi pusite, da bi oni zaradjivali bilione...
Nema te tablete koja ce vas spasiti tezine odvikavanja, ako ta tezina uopste i postoji.

Jako mi smeta ovo boldovano shto si napisala. Radi se o jednoj pre svega netachnoj a zatim i neproverenoj dezinformaciji. Kao prvo, to nisu "smeshne" tablete. To je ozbiljan medikament koji radi svoj posao. Ja ga JESAM KORISTILA i zato ja- i mnogi drugi - mogu da tvdim da 100% radi.
Besplatnih lekova nema. Ipak je drzzava imala akciju kada je ovaj lek poklanjala ljudima koji zzele da se odviknu od pushenja. Ne znam da li ta akcija josh uvek traje, ali provereno znam da je bila, i to kada sam ja prestajala pomochu Zybana. Istina je sasvim kontra - drzzava zaradjuje na cigaretama a ne na leku protiv pushenja. Osim toga u prodaji postoje i tabex tablete, za koje sam chula da takodje rade ono shto treba da rade i koshtaju oko 1000 din.
Pa se ti onda prerachunaj koliko para popushi pushach koji pushi 2 paklice dnevno za mesec dana i da li mu je zaista "bacanje para" lek koji koshta manje od toga i koji che kupiti samo jedan mesec a ne iz meseca u mesec kao cigarete.

U borbi protiv pushenja nijedno sredstvo ne treba na ovaj nachin "otpisati" pogotovo ako su to samo nashe pretpostavke i predrasude, jer svi smo razlichiti i pri odvikavanju imamo razlichite probleme. Nekome su te tablete neophodne, nekome knjiga, nekome sve a nekome nishta od svega toga.
Ja svima preporuchujem borbu na svim frontovima. Tablete pomazzu kod jake fizichke zavisnosti, knjiga pomazze kod saniranja psihichke zavisnosti. Ni jednu ni drugu ne treba da potcenimo, inache chemo se saplesti.

Inache, svaka chast za odluku i drzzim fige da istrajesh!

Poslednja izmena:
Tako je Pipi :ok:

Ja nisam uzimala nista od pomocnih sredstava, ali podrzavam svim srcem sve sto pomaze da prestanemo sa pusenjem.

Svako ima svoj nacin, i svaki od tih nacina je dobar kada se uspeh vidi :D

da ne citiram ceo post, meni je najvise zasmetao ovaj deo :

Po meni, potpuno je pogresno zavaravati se tvrdnjom da je lako, jer nije. Da jeste, ne bi milioni ljudi pusili iako znaju koliko je lose i koliko im steti.
To ubija volju pusacima koji hoce da prestanu, jer u njima izaziva osecaj inferiornosti, jer oni ne mogu a lako je, pa onda stres, a to neminovno vodi novoj cigareti.

Mislim da je mnogo bolje reci.... nije lako, ali je sasvim moguce.

I Zlotvore... dobro nam dosla i ostani sa nama. Bas mi je drago :D

Poslednja izmena:
th_greenstars.gif

Ura, pochinjemo sa odbrojavanjem!

Zao mi je ako je nekom nesto zasmetalo, nema potrebe za tim, svi samo iznosimo svoje misljenje i znanje. Sta cu ja ako ne mislim, verujem i znam isto kao ti.

Pipi Langstrumpf, ti kao da si deo nekog reklamnog tima. Pa gde su te akcije besplatne?! Naravno da ne znas da li jos traje, jer ne traje sigurno, to se pusti malo tek da se izreklamira proizvod koji vredi 2% od svoje stvarne cene. Ozbiljni medikamenti? Ne bi se bas slozili najkvalifikovaniji strucnjaci. Ti proizvodi ’rade’ ali ne ’urade’ stvar. A drzava zaradjuje, tj. lopovi zaradjuju i na cigaretamai na lekovima za odvikavanje.

Ako neko nece da se odvikne nece mu pomoci nijedni medikamenti na svetu. Svi ljudi koji su trajno prestali da puse (od onih koje ja znam) prestali su bez tih ’pomagala’ jer su shvatili da je problem u GLAVI, a ne u fizickoj zavisnosti, veliki broj bivsih pusaca inace tvrdi da je zavisnost iskljucivo psihicke prirode.

Cruella_DelVill onaj ko ne zeli da se odvikne, njemu ce sve biti tesko.

Evo ja sam provela divan dan,i ne pada mi napamet da uzmem cigaretu. Fizicku krizu nisam osecala uopste, sve obaveze radila nanormalnije, popodne sedela u kaficu bez pomisli da zapalim. Osecala sam se tako najnormalnije moguce, kao sto sam zivela i pre pusenja.

Hvala onima koji su mi pozelili dobrodoslicu, srecno onima koji se odvikavaju.
Budite hrabri, nadjite povoljan solidan trenutak da pocnete, i presecite.

Ja sam takodje ostavila uz pomoc Zibana. (Ne pusim 3,5 godine).
Jednu kutiju kupila, i jednu mi poklonila drzava. :cool: .

A licno poznajem dvoje ljudi koji su ostavili pomocu hipnoze :roll: .
Veoma neobicno ali istinito. Ne puse vec skoro godinu dana.

Ma ljudi vazno je ostaviti. Bilo kako, samo ostaviti!!!

Poslednja izmena:
Nisam deo nikakvog reklamnog tima, samo sam ostavila cigarete uz pomoch tih tableta. Dakle znam pouzdano da rade. Bezveze je da tvrdish da ne rade ako ih nisi ni probala. Mislim, i ne morash, ali nemoj prichati napamet neshto shto nije tachno. Te tablete su mnogima olakshale odvikvanje i nema nikakve potrebe da bez argumenata obeshrabrujesh druge da koriste bilo koje sredstvo koje che im pomochi u odvikavanju.Toliko na tu temu.

Zao mi je ako je nekom nesto zasmetalo, nema potrebe za tim, svi samo iznosimo svoje misljenje i znanje. Sta cu ja ako ne mislim, verujem i znam isto kao ti.

Pipi Langstrumpf, ti kao da si deo nekog reklamnog tima. Pa gde su te akcije besplatne?! Naravno da ne znas da li jos traje, jer ne traje sigurno, to se pusti malo tek da se izreklamira proizvod koji vredi 2% od svoje stvarne cene. Ozbiljni medikamenti? Ne bi se bas slozili najkvalifikovaniji strucnjaci. Ti proizvodi ’rade’ ali ne ’urade’ stvar. A drzava zaradjuje, tj. lopovi zaradjuju i na cigaretamai na lekovima za odvikavanje.

Ako neko nece da se odvikne nece mu pomoci nijedni medikamenti na svetu. Svi ljudi koji su trajno prestali da puse (od onih koje ja znam) prestali su bez tih ’pomagala’ jer su shvatili da je problem u GLAVI, a ne u fizickoj zavisnosti, veliki broj bivsih pusaca inace tvrdi da je zavisnost iskljucivo psihicke prirode.

Cruella_DelVill onaj ko ne zeli da se odvikne, njemu ce sve biti tesko.

Evo ja sam provela divan dan,i ne pada mi napamet da uzmem cigaretu. Fizicku krizu nisam osecala uopste, sve obaveze radila nanormalnije, popodne sedela u kaficu bez pomisli da zapalim. Osecala sam se tako najnormalnije moguce, kao sto sam zivela i pre pusenja.

Hvala onima koji su mi pozelili dobrodoslicu, srecno onima koji se odvikavaju.
Budite hrabri, nadjite povoljan solidan trenutak da pocnete, i presecite.

Duso moja :D

Bas je to ono sto mi govorimo, svako ima svoj nacin. I mi podrzavamo svaki. Ti si ta koja tvrdi da je samo tvoj ispravan a mi pricamo gluposti.

I da napomenem, ja sam zelela da se odviknem.. Na pocetku je sve bilo savrseno, preve krize su se pojavile tek posle 3 nedelje.
Ni tu nije kod svakoga isto.
Ali ne mozes reci da oni koji imaju krize ne zele da prestanu, samo zato sto im je tesko. Nije kod svakoga zavisnost iste jacine.
Citaj malo temi ispocetka, svasta sam ovde procitala u poslednjih godinu i po.

Meni je drago za svaku osobu koaj se pojavi ovde. Zato smo tu, da podrzimo i pokazemo drugima da je moguce prestati.
Ali ne smemo da podcenimo protivnika, jer to cudoviste ceka iza coska na prvu slabost koja moze da se pojavi i kad nismo svesni toga.

Ja sam takodje ostavila uz pomoc Zibana. (Ne pusim 3,5 godine).
Jednu kutiju kupila, i jednu mi poklonila drzava. :cool: .

A licno poznajem dvoje ljudi koji su ostavili pomocu hipnoze :roll: .
Veoma neobicno ali istinito. Ne puse vec skoro godinu dana.

Ma ljudi vazno je ostaviti. Bilo kako, samo ostaviti!!!

e, nama bas sinoc drug kaze kako planira probat ovo...: )

Cao narode. Ja mislim da se s nekima ne razumem dobro.
Ranije kad sam se odvikavala imala sam krize i bilo mi je tesko. Tako da ja izuzetno dobro znam sta je jaka kriza. Mogu slobodno reci da sam bila strastven pusac. U trenutcima jakog stresa prekidala sam. Tako da sam izdrzavala svega 2-4 dana. Uvek bi nastavljala ’jos jedan dan’ da uzivam u cigaretama. Sutra nikad ne umire. Uzmem jednu, pa onda jos koju, jer ionako sam ’vec prekinula odvikavanje’;) Zadnji put kad sam se odvikavala, bila sam izdrzala 4 dana i uvece posle svog tog truda odlucim da jos jednom u zivotu uzivam u cigaretama :);) I naravno opet sam pocela da pusim, to je bilo 30.jula evo danas je 9.oktobar pa vi vidite kako nam nikotin krade vreme i postavlja smesne zamke a sto je najgore mi na to padamo.

Hocu da kazem da ako sebe vidimo kao zrtvu dok se odvikavamo, onda to nije dobro. Podsvesno ne zelimo da se odviknemo. Ako smo zadovoljni, znaci da smo negde u dubini sebe raskrstili s tim i verujemo u: VISE NIKAD NI JEDAN DIM. Meni je na neki nacin pomoglo to sto sam se nekoliko puta ’oprastala od cigareta’, i to sto sam odredila datum odvikavanja, i dugo ga pomerala. A onda kazem: stop! Ovo ide u beskonacnost. Pusac se nikad nece moci nauzivati dovoljno i oprostiti od cigareta :))

PIPI LANGSTRUMPF , ne bih imala srca dati na te smesne tablete 4000 hiljade kad znam da je skoro 50% ljudi kako u svetu tako i u Srbiji gladno, ili jede smece umesto obroka dostojnog coveka. Iz principa nikad u zivotu necu kupiti ni jedne tablete za odvikavanje, a i zbog toga sto su cist marketinski trik, profitiranje na tudjoj nesreci. Ja ga nisam probala, niti cu ali puni su forumi ljudi na internetu koji tvrde da se po vec nekoliko puta odvikavali Zibanom i slicnim tabletama. Hehe toliko o tome

Cruela_DelVill :) ako ja potcenjujem ’ovog protivnika’ onda mu vi sigurno dajete nerealnu moc :) Kazete ja imam SVOJ NACIN, onda mi nije jasno zasto ljudi posle godina asptinencije opet pocnu da puse. Takvi ustvari obicno posle par meseci pocnu ponovo. Hocu da vam kazem da su se oni fizicke krize mozda resili, ALI NISU PSIHICKE. Poceli su da puse posle toliko vremena jer su celo vreme ostali psihicki zavisni. Svi mi ne mozemo da prestanemo jer vidimo u cigaretama neki OSLONAC. Ili verujemo da mozemo istovremeno biti zdravi i pusiti nekoliko cigareta dnevno. Dok ne shvatite da je: ILI jedno-ILI drugo.

Ranije sam patila za cigaretama kad sam se odvikavala, sad mi je super. Ne bih zapalila da me koljete :) Verujte mi na rec, odlicno se osecam, a uvek mi je bilo tesko kad sam se odvikavala. Ako me ikada strefe krize, nedaj boze neke teskoce, bilo sta lose, postacu pre alkoholicar ako moram, mada alkohol ne podnosim, ali s cigaretama nikad vise.

Zelim vam svima punoooooooooooooooo srece u odvikavanju!

Pa da ponovim josh jednom: Te tablete NISU chist marketinshki trik. Vech rade svoj posao, shto dokazuje ne samo moje lichno iskustvo, vech i lichno iskustvo drugih
Molim te, nemoj pljuvati neshto shto nisi ni probala samo na osnovu svojih predrasuda.
Ne morash da ih probash niti koristish, jer si prestala. Tebi nisu trebale. Nekome che dobro dochi i biti spas.

Nismo na pdfu politika pa da se gadjamo predrasudama. Prichamo o chinjenicama argumentovano. I dalje misli o tabletama shta god hochesh, ali nisi u pravu i mozzesh svojom pogreshnom izjavom sprechiti nekog ko zzeli da se odvikne a tablete bi mu koristile da uspe u svom naumu. A to je vishe nego loshe.

Dajem novac gladnima:) Dajes li ti? Potpuno mi je razumljivo ako to neki ne mogu da shvate.

A sto se trovanja tice, moze se reci da nikad nisam ni trovala druge, kuci sam pusila u odvojenoj prostoriji, ili na terasi, retko u prisustvu drugih a kad sam van kuce uvek pusim na otvorenom prostoru. A sebe sam trovala jer sam tako htela i imala sam valjda pravo na to. Kakva-takva bolja sam od onih koji sednu na klupi na bus stanici, maloj klupi- samo troje moze da sedne, i onda ta osoba do mene zapali bez ikakvog pardona, gusi me svojim smradom. Ja sam tad bila pusac, i uzasno mi je smetalo, a mogu misliti kako smeta ljudima koji ne puse.
Trosila sam pare na cigarete jer sam tada u njima uzivala. Da nisam na cigarete dala bih tih 100 din dnevno sigurno na neke grickalice. I ne moze se porediti kad svaki dan dajes po 100 din, a onda odjednom treba da das 4000 za tablete. Fora je i u tome sto vecina moze da da tih 100 din dnevno, ali mnogi ne mogu 4000 odjednom.

Iskreno da kazem, bez ikakve uvrede, na forum sam se ukljucila da bi mi bilo lakse ostavljanje cigareta i jer sam videla nesto dobro u tome. Medjutim, ja se ubih objasnjavajuci o onome sto mislim da bi bilo korisno drugima, a to stalno neko drugacije shvata.
Primetila sam da postanem nervozna tek kad dodjem ovde na forum. Cini mi se da od pocetka osecam ovde neku negativnu enegiju kad dodjem, mnogo mi je bolje dok ne dodjem, bez uvrede neki od vas ovde su ’negativno naelektrisani’, a meni to oduzima energiju bez potrebe. Inace mi je pun ’Q’ takvih ljudi.
Tako da najverovatnije vise necu dolaziti, mozda samo ponekad, da se javim kako mi ide i da napisem neki savet koji bi nekom mogao da pomogne. Nova sam pa necete ni osetiti.

Svim pusacima zelim mnogo srece u odvikavanju! Pozdrav onima koji su pozitivni!

Hajdemo iz pochetka. Jako mi je drago shto si prestala da pushish i veoma te podrzzavam u tome.

Jako mi smeta shto izrichito tvrdish da su tablete beskorisne, a nisi tu tvrdnju proverila. Prichash napamet neke kvazi-argumente. Ja ti opet kazzem, ja sam ih probala i ZNAM da su veoma korisne.
Ni ovaj poslednji "argument" ti nije ispravan nikako, jer u apotekama mozzesh kupiti Zyban na table. Jedna tabla traje nedelju dana i koshta oko 700 din. Pa toliko se mozze izdvojiti nedeljno ako se ima problema sa fizichkom zavisnoshchu, zar ne?
Ili 1000 din za celu kutiju tabexa?
Majkumu, zar je toliko teshko prihvatiti da si pogreshila? Lupila i ostala zziva? Da ta tvrdnja nije shtetna po druge ja ne bih ni insistirala, ali ovako zaista ne mozzemo na ovoj temi gde ljudi ochekuju ozbiljan savet da se frljamo mishljenjima.

Mozzesh da kazzesh: JA nisam zzelela da koristim tablete jer mi nisu trebale, bile su mi skupe a ne znam da li rade ili ne. Vidish, to bi bilo sasvim prihvatljivo. A tvrdnja nisam probala ali to je neefikasno i marketinshki trik nije jednostavno istina a sa (tudjim) zdravljem se nije igrati

Josh neshto: to shto ti ukazujem na jako losh stav ne znachi da sam ja negativna. Pre che biti da si ti sa svojim stavom "to ne valja iako nemam pojma o tome" ta koja je em negativna, em lupa etikete drugima.

ako da najverovatnije vise necu dolaziti, mozda samo ponekad, da se javim kako mi ide i da napisem neki savet koji bi nekom mogao da pomogne.

Uvek si dobrodoshla sa savetom koji mozze da pomogne, a ne da odmogne.

Poslednja izmena:
Sve si pogresno shvatila. Niko ne pokusava da te obeshrabri, samo ti ne zelis da saslusas pricu drugaciju od tvoje.
Kad sve saberes, ko zna koliko si ti hiljada dinara do sad dala za cigarete, ako ne prestanes daces jos hiljade i hiljade. Meni 4 000 zvuci kao sasvim fer investicija u svoje zdravlje. Osim toga, ne moras kupiti Ziban, Tabex kostaju oko 600 dinara, ako se ne varam. Mom muzu nisu pomogle ali je zato njegov kolega ispio kutiju i od tad ne pusi. Meni su se smejali kad sam rekla da smanjujem pa cu da ostavim... a opet sam uspela, neko drugi smanji ali ne uspe da ih ostavi. Poenta je u tome da ima raznih nacina, a i mi smo svi razliciti... tako da ono sto radi kod mene kod tebe moze a mozda i nece. A ti to ne prihvatas. Nije sve to propaganda i marketing... to su predrasude, kad govoris o necemu u sta nisi upucena.
Nadam se da ces uspeti na tvoj nacin, ako ne, nemoj biti tvrdoglava, probaj nesto drugo, poslusaj savet nekog ko je to vec prosao. :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back