Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam propusila sa 19 godina.

Zavrsila se srednja skola (jos u maju), upisala sam se na fax, doslo svo to slobodno vreme do oktobra. Te godine nije bilo para za letovanje, ja nisam imala rodjake na selu ili nekom drugom gradu, i eto 4,5 meseca beznadja. Nikada nisam puno izlazila, i osim knjiga nicega na vidiku... I tako ja jednostavno odem do prodavnice i kupim cigarete. Lord.
Inace tokom citave srednje skole su me nutkali tim cigaretama, ali meni to nikada nije bilo privlacno. Bila sam veoma dobar djak, sasvim sam zadovoljavajuce izgledala, i verovatno zato nisam imala neku drugu potrebu da se isticem. Ali eto u mom slucaju valjda je dosada ucinila svoje.

Treba jos napomenuti da je moj otac bio i ostao strastveni pusac. To je cinio sa onom lakocom, sa kojom se cine samo one sasvim prirodne stvari, koje su sastavni deo covekove licnosti ili sta vec. Jednostavno cigareta i on su mi bili nerazdvojivi. Prirodna simbioza.

Eto. Verovatno tu negde, u mom slucaju, leze uzroci mog neslavnog pocetka. :sad2:

Ajoj, svi smo imali model pushacha u kuchi :dash:

slusala sam Lokicu dok govori o ostavljanju cigareta, i ona svakodnevno drzi jednu paklicu u stanu, ili cak na stolu
i kao, vec godinama dokazuje sebi da je jaca od cigareta, i da nijednom nije zapalila

meni je to totalno pogresno
pa i monasi na hilandaru bi imali gresne misli da im paradiraju zene pred nosem

hehe, sjetih se tate kada je sotavio cigarete... drzao covjek u paklici jednu iskusenicku cigaricu, a ja mislila da je to neka mamina zaboravljena i u slast je popusila... kakve muka objasnjavajuci tati kako sam slucajno bvacila dok sam cistila
ni sada ne znam da li je skontao da sam je ja zduvanila

Ja sam u pochetnoj fazi, prvih mesec dana imala "za nedajbozze" paklicu, ali neotvorenu na krovu kuche gde me je stvarno em mrzelo em bilo strah da se penjem, ali me je sprechavalo saznanje da je imam da panichim i otrchim do trafike. TAj mi se metod pokazao kao jako dobar, s tim shto sam kasnije shvatila da tu paklicu posle mesec dana treba OBAVEZNO baciti, i nemati nikakva iskushenja pri ruci. Dovoljno je teshko i bez da sebi mlatimo time pod nosem.

ja sam car :manikir:
eto tako .. jesam i tacka

jutros se probudim.. i setim se da ne pusim.. i taaaako mi je bilo lepo sto nisam obavezna da.. trazim cigarete.. i upaljac... palim cigaretu.. i donosim pikslu... da ne mogu da objasnim... slobodnaa :D
juce sam bila sa drugaricom .. koja je pusac... njena podrska bila je na nivou.. medjutim.. zaista sam shvatila da.. ukoliko Ona zapali cigaretu, to nikakve veze nema samnom (ili sa mnom, nisam sigurna ;) )

'sam vam rekla da sam car? :D

jutros se probudim.. i setim se da ne pusim.. i taaaako mi je bilo lepo sto nisam obavezna da.. trazim cigarete.. i upaljac... palim cigaretu.. i donosim pikslu... da ne mogu da objasnim... slobodnaa :D
juce sam bila sa drugaricom .. koja je pusac... njena podrska bila je na nivou.. medjutim.. zaista sam shvatila da.. ukoliko Ona zapali cigaretu, to nikakve veze nema samnom (ili sa mnom, nisam sigurna ;) )

Bas si car :D

Samo tako nastavi i uzivvaj u slobodi:lol:

Bravo Care! :cmok2:

E, ja mislim da je ovo odlican znak i da si ti na dobrom putu.
Evo ja 3,5 godine ne pusim i to mi uopste ne pada narocito tesko. Nemam nikakve krize i tako to, a ne padam nesto ni u neka iskusenja, (al sam lik!).

A ni meni kao ni tebi, od samog pocetka nisu smetali pusaci oko mene. Insistirala sam da svaki pusac koji se nadje samnom zapali kad god mu se prohte, odnosno da se uopste ne ustrucava, i da se ponasa potpuno prirodno. Naravno nisam mogla nikada da podnesem one koji su me nudili cigaretama (to su oni kvarnajci, znate ih i vi).

Zbog toga ja mislim da si ti na dobrom putu da budes kao ja (!). Mada si ti VEC car.
Samo nastavi tako :kafa: al' bez cigare.

Poslednja izmena:
Cao svima, i podrzavam se i divim svima vama koji ste tako uspesni u svom pokusaju ostavljanja cigareta. Ukratko ja sam ovde vec bila u navratima nekoliko puta i nisam izdrzala a da ne zapalim. Prekorevam sebe svakoga dana zbog toga, ali kako neko rece na ovom forumu, nije ni to toliko strasno ako i dalje pokusavam i nisam odustala. Ne mislim da ta osoba koja mi je to napisala nije u pravu i sigurna sam da je taj komentar iz najbolje namere, ali toliko prekorevam sebe da sada citam ponovo temu od prve stranice i idalje mislim da sam ja beznadezan slucaj. Mnogi ljudi ovde iz iskustva kazu ako se pregura prvih 7 dan posle je sve lakse, a ja sam propusila posle mesec i po i to punom parom. Evo sada sedim i pisem ovo i upravo sam popusila svoju poslednju cigaretu(bar se tako nadam) i od ujutru nema vise. Podrska mi je mnogo potrebna, sem ako vam nisam dosadila koliko se vec puta vracam na staro. Pipi, Avramira itd me se verovatno secaju. Pozdrav za sve i drzite mi palceve. A svima vam od srca zelim i savetujem da ne pravite greske kao ja!

Cao svima, i podrzavam se i divim svima vama koji ste tako uspesni u svom pokusaju ostavljanja cigareta. Ukratko ja sam ovde vec bila u navratima nekoliko puta i nisam izdrzala a da ne zapalim. Prekorevam sebe svakoga dana zbog toga, ali kako neko rece na ovom forumu, nije ni to toliko strasno ako i dalje pokusavam i nisam odustala. Ne mislim da ta osoba koja mi je to napisala nije u pravu i sigurna sam da je taj komentar iz najbolje namere, ali toliko prekorevam sebe da sada citam ponovo temu od prve stranice i idalje mislim da sam ja beznadezan slucaj. Mnogi ljudi ovde iz iskustva kazu ako se pregura prvih 7 dan posle je sve lakse, a ja sam propusila posle mesec i po i to punom parom. Evo sada sedim i pisem ovo i upravo sam popusila svoju poslednju cigaretu(bar se tako nadam) i od ujutru nema vise. Podrska mi je mnogo potrebna, sem ako vam nisam dosadila koliko se vec puta vracam na staro. Pipi, Avramira itd me se verovatno secaju. Pozdrav za sve i drzite mi palceve. A svima vam od srca zelim i savetujem da ne pravite greske kao ja!

Dobrodosla nazad :D Secam se i ja tvog pokusaja i bas mi je drago sto pokusavas ponovo. :super:

I odmah da ti kazem za ovo boldovano....

Nemoj misliti o sebi tako, to je zamka.
Zvuci kao da se mucis a unapred si se predala.

Dokle god tako mislis zapalices ponovo kad tad...tako da...nemoj tako da razmisljas ;) :D

I jos jednom dobrodosla :zag:

cim si ti ovde, ti si skroz dobar slucaj :D
dobrodosla
ukoliko mogu da pomognem ikako
sa mojim petodnevnim nepusackim iskustvom
tu sam :D

Mozzda je izgubljena bitka, ali ne i rat! :zag: Da ti ne pricham koliko sam puta pala, ali sam svaki put ustala.
Ovog puta imash i iskustvo od prethodnog, analiziraj sebe zashto si ponovo propushila, seti se svih detalja situacije i svojih emocija vezanih za to. Tako chesh nachi "okidach" Situacija je povod, ali je uzrok u nama. Ovako chesh savladati svoje slabosti i biti jacha.

Ja sam recimo otkrila da sam se saplitala svaki put u toku pms-a. Zato sam ovaj put prestala da pushim prvog dana pms-a, a ne zadnjeg, i tako dobila josh nedelju dana fore da "utvrdim".

Chini mi se da u poslednje vreme retko ko ostavi iz prve zauvek. Mozzda je to i sasvim ok, da moramo da se vratimo, da se uverimo da zaista nema nishta za chim bi zzalili.
Kao veliku ljubav koja se gasi jer je bila samo opsesija i nishta vishe.

Dobrodoshla nazad!

Chini mi se da u poslednje vreme retko ko ostavi iz prve zauvek. Mozzda je to i sasvim ok, da moramo da se vratimo, da se uverimo da zaista nema nishta za chim bi zzalili.
Kao veliku ljubav koja se gasi jer je bila samo opsesija i nishta vishe.

Mozda je zbog ovog boldovanog vracanje bas KORISNO.
Jer kada se vratimo vidimo da nismo imali cemu da se vratimo.
Da to, nije TO.

Podrzavamo te, i do godine u ovo vreme da slavimo godisnjicu!
Vazi?
(Gde ja odoh :))

Pozdrav svima!

Danas mi je osmi ili deveti dan kako nisam zapalio, i evo male rekapitulacije:

U sustini ne osecam neku preku potrebu da zapalim cigaretu, kriza ima, ali ne bih rekao da su neke zestoke krize. Kad bolje razmislim nisam ni imao neke zestoke krize, imao sam vise refleksnih pokreta i to u pocetku samo (npr u toku pricanja telefonom).

Nisam siguran, ali koliko se secam, kad god sam ranije ostavljao pusenje, uvek sam posustao u nameri na nekim pijankama/zurkama (jednom posle dva meseca nepusenja). Ergo na ovo treba paziti.

Zdravlje:

Cini mi se da mi se broj otkucaja srca malo popravilo, i da mi se malo smanjio i krvni pritisak. Izmericu kad odem kuci kuci (namerno pisem dva puta, tad mislim na porodicnu kucu). Nadam se da ce polako da se ispoljavaju prednosti i u teretani.

Sa finansijske strane:

Otprilike ocekivano. Ne vidim prilicno poboljsanje materijalne situacije. Tacnije ne onoliko koliko sam racunao i zeleo. Razlog za to je sto sad malo vise para potrosim na ostale gluposti (npr kupis malo vecu lubenicu, dinju ili malo vise neke druge hrane). Ovo bi se mozda moglo nadomestiti ako uvedem neku kasicu prasicu u koje bi ubacivao pare koje bih inace trosio na cigarete. Ovo nisam odmah uradio jer nisam hteo sebi stvarati lazni osecaj da se odricem necega.

Sa prakticne strane:

Nema vise razmisljanja da li sam poneo pribor za pusenje, da li u odredjenim situacijama, mestima sme da se zapali. Secam se dok sam radio neki posao, koliko je bilo zlo ako odes negde na poslovni put, a u hotelu nema slobodnih soba u kojima je dozvoljeno dimiti.
Kako je sad in paliti pusace na lomaci, ostavljanje ove zavisnosti treba puno da pomogne u buducim poslovima, narocito u inostranstvu.

Ucenje:

E tu imam problem. Dok sam aktivno pusio, mnogo sam lakse sedeo sa knjigom i sveskom nego sad. Osam sati mi uopste nije tesko padalo (jedino sto sam pogorsao situaciju sa karpalnim tunelom u zglobu, ali to nije za ovu temu). Iako mi je i tada smetao dim u sobi, da precesto palim novu cigaru, da odvlaci paznju itd, nekako je sve ukupno bilo mnogo lakse. Recimo posle 4-5 sati ucenja zapalis jednu i gledas kroz prozor i to u nebo i pejzaz (zivim na poslednjem spratu u zgradi, i uglavnom ucim od uvece do zore. Otprilike do trenutka kad pocinje da se nazire izlazak sunca)
Sad mi je u nekim trenucima lakse, a u nekim teze. Kada npr racunam neku tesku glupost od zadatka, bas bih zapalio. Sad da li bi zaista prijalo, je vec diskutabilno. Problem je u glavi.

Da imam pristup kvalitetnom domacem duvanu, mislim da bih ponovo propusio, ali nisam siguran, pa ne smem da tvrdim sa 100% sigurnoscu. Obako mi ne pada na pamet da dajem pare fabrikama koji koriste raznorazne hemikalije, kako bi povecale zavisnost od nikotina.

E to bi bilo tek nekoliko mojh razmatranja, naravno razloga za ne pusenje ima jos mnogo. O tome ne b ih ovom prilikom, a i siguran sam da ste dobro upuceni u tematiku, ili da je vec bilo reci o njima u temi.

Poslednja izmena:
...dobro veče...

...nekoliko zadnjih dana vas čitam, pratim šta pišete i pokušavam da u sebi
nađem jak motiv za prestanak pušenja...
...za sada samo pokušavam da ubedim sebe u takvu mogućnost, ranije nisam
htela ni da zavirim na ovu temu (nemojte se ljutiti zbog toga)..sad svakodnevno
svraćam....
...vidim lepo vam ide, držite se...moguće da uskoro vaše društvo bude uvećano
za još jednog člana...
...videćemo koliko ću uspeti da se ubedim da je to potrebno....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back