Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo da se i ja prikljucim diskusiji.Zelim da ostavim cigarete,ali nemam volje. Kad bih mogla bezbolno da ih ostavim.Stalno mislim o tome koliko mi smetaju i koliko me kostaju ali ne vradi odlucim izdrzim par sati i to je to.Inace su me ukucani izbacili iz kuce(suprug i deca) tak da sam zimus po najvecoj hladnoci i snegu izlazila napolje da zapalim,ali ni to mi nije dalo dodatnu volju da ih ostavim.Jednostavno mi se ceo zivot vrti oko cigara.Ujutru prva jutarnja i mmm cigara u toku dana sve vezujem za cigare zadajem sebi sta sve treba da uradim pa cu se pocastititi cigarom.Supug ih je ostavio pre deset godina vrlo bezbolno a ja samo mislim o tome i nista.UPOMOC

[/B]

nee.. ..mozak pamti. znam čoveka koji ne puši preko 30 godina, kaže da mu se i dan danas desi da mu užasno zamiriše cigareta ili da mu ide voda na usta za jednom posle klope..

moja već pomenuta kuma koja ne puši 18 godina, skoro je mirisala cigaretu koju je zapalio neki majstor kod nje...ja sam umirala od smeha kako je išla nosom za dimom..:lol:

Ti bas ne zelis da pomognes ljudima, nego da ih miniras u pokusaju? :think:
Prvo jadnici i pacenici, a sad ovo...Hmmm:neutral:

.Moram priznati da se dugo mislim da li da odgovorim nešto na ovaj post, šta, kako.. Ili, da ga jednostavno elegantno preskočim.?.
Šta odgovoriti osobi koja napiše da je govoriti - pisati istinu miniranje ljudi, u nekom pokušaju? :D

Kako imam iza sebe očigledno više pušačkog staža nego životnog dotična, koja po vlastitom priznanju kuva, meša i muva u kućici u cveću, a dopušta sebi da deli savete iako ne zna kako funkcioniše ljudski mozak, potsetila bih je samo da većina forumaša zna da je avatar drugo ja onog iza njega.

:hvala:

Svide mi se kako Pipi ovo reče- mozak mora da ima spremnu situaciju. Pušačka da bude nepušačka. U stvari to je KLJUČ svega. Da ti kažeš sebi (a i drugima) NE!

Sigurno. U ostavljanju pušenja mozak je najveći problem. Njemu treba doskočiti.. .On je zapamtio miris duvana, on je taj koji zna da mi nešto stalno muljamo s rukama....Treba se izboriti sa njim...
Verujem da je manja i slabija borba ako je i manje nikotina u vijugama.
Ne znam ni sama kako da spremim "situaciju" ? :D
.
Osećam se super bez cigarete, ne vidim da mi nešto smeta...samo ti momenti kad mi dodje nezvana u glavu...e, to mi unosi nervozu i strah..:aha:

.Moram priznati da se dugo mislim da li da odgovorim nešto na ovaj post, šta, kako.. Ili, da ga jednostavno elegantno preskočim.?.
Šta odgovoriti osobi koja napiše da je govoriti - pisati istinu miniranje ljudi, u nekom pokušaju? :D

Kako imam iza sebe očigledno više pušačkog staža nego životnog dotična, koja po vlastitom priznanju kuva, meša i muva u kućici u cveću, a dopušta sebi da deli savete iako ne zna kako funkcioniše ljudski mozak, potsetila bih je samo da većina forumaša zna da je avatar drugo ja onog iza njega.

:hvala:

Pa, ako vi tako kazete :lol:

Svaka cast na tolikom pusackom stazu, izvinjavam se nisam znala a razgovaram sa toliko starijom gospodjom.
A sto se pricanja istine tice, navodjenje negativnih primera, koji nisu cesti, nego bas naprotiv........ i to bas kod coveka koji je bas uplasen da ce mu se to i desiti, ne moze se nazvati dobronamernim, a i ako "nije namerno", onda je glupo.......... a gospodja sa toliko godina iskustva bi trebala to da zna.

I svi koji uspeju da se rese bilo koje zavisnosti nisu jadnici nego junaci.

Koliko znam ovo je tema za podrsku...ali mozda moj deciji mozak nije shvatio temu :lol:

Pa, ako vi tako kazete :lol:

Svaka cast na tolikom pusackom stazu, izvinjavam se nisam znala a razgovaram sa toliko starijom gospodjom.
A sto se pricanja istine tice, navodjenje negativnih primera, koji nisu cesti, nego bas naprotiv........ i to bas kod coveka koji je bas uplasen da ce mu se to i desiti, ne moze se nazvati dobronamernim, a i ako "nije namerno", onda je glupo.......... a gospodja sa toliko godina iskustva bi trebala to da zna.

I svi koji uspeju da se rese bilo koje zavisnosti nisu jadnici nego junaci.

Koliko znam ovo je tema za podrsku...ali mozda moj deciji mozak nije shvatio temu :lol:

....poJentu :cool:

Kako se spremiti za situaciju?

Bitno je da sebe zamishljamo u raznim situacijama,,,kao, desilo se to i to i onda pustite mozak da sam nastavi...i u momentu kada vam iskochi slika vas kako zatim palite cigaretu, vi kazzete, ne, onda ja ne palim cigaretu vech uradim "to i to" I tako sve dok ne pokrijete sve zamislive situacije. Posebno pomislite na one teshke, kada se najvishe pushi i na one besmislene, kao izlazak iz bazena ili crveno svetlo na semaforu...
Kome odgovara, mozze da pripremi univerzalnu radnju koju che raditi u svim situacijama kada pomisli da upali. To mora biti neshto shto volite, rado radite, imate uvek pri ruci i mozze da vas smiri, uteshi, nagradi itd. ili da za svaku situaciju zameni sliku pushenja nekom drugom radnjom koja bi bila izvodljiva u tom trenutku.
Npr. Izlazim iz bazena, sedam na peshkir i ne palim cigaretu vech mazzem mleko za telo. ili pijem vodu, Problem nastaje kada to zamensko reshenje nije izvodljivo. Zato predlazzem kao univerzalnu zamenu Orbit bombone, koje uvek mozzemo imati u dzepu, ne goje, traju koliko i cigareta, zadovoljavaju oralnu potrebu a oko ruke narukvicu na lastish sa perlama ili brojanicu pa zaposliti ruke i kriza prodje, kad god da se pojavi...makar i posle 15 godina...

pozdrav..

puno volim cigarete, pusace..pa ljudi, ja sam ljude delila ne na dobre i lose nego na pusace i nepusace.. moja mama je loseg zdravlja i ne sme da pusi, a tesko joj je da presece i ja sam odlucila da joj pomognem, rekla joj- ajde zajedno cemo.. i eto, 4. dan kako ne pusimo mama i ja.. moj plan je bio da mama ostavi, a ja kad ona bude ostvarila stabilnu apstinenciju ponovo nastavim svoje uzivanje..mada, otvorena sam za promene ka ostavrenju tog cilja sto se i desava..desava se to da pomisljam da budem i ja nepusac..trazim motive, odvajam pozitivne i negativne strane pusenja i mogu vam reci da se iznenadjujem...
nego, strasno puno jedem ovih dana..primecujem bas u trenucima kad bih inace zapalila..npr.rucam i naravno posle rucka bi isla cigara, a ovako uzmem jos jednu porciju hrane ili stalno nesto gricka i bude mi muka koliko klopam..bivsi pusaci koji ste klopali puno kao i ja kad ste ostavljali cigare, koliko je trajao kod vas taj period prezderavanja?

:ok:

puno volish cigarete...drago mi je da mamu ipak volish vishe :D Motivacija tvoje mame je veoma krhka...ona MORA da ostavi cigarete a nije stigla u fazu da ZZELI da ih ostavi... razmisli dobro o tom zajednichkom prestanku, on ne sme biti prevara jer ako ti ponovo propushish i ona che. SAd kada ste izashle iz fizichke zavisnosti, morate psiholoshku zavisnost da reshite svaka za sebe. Ti kao i ona lako mozzete nachi razloge zashto ZZELITE da prestanete, a ne zashto morate. Onda je sve lako.
Kazze ti mama koja je prestala zajedno sa cherkom, pa zajedno i propushile ponovo. Ja sam se izvukla ponovo jer ja zzelim najvishe na svetu da budem nepushach, a chera nastavila...pa se tu gomilaju osechanja krivice i svashta neshto josh...

Mi teramo sestru da ostavi.

UF...vidish ovu rech, teramo...samo je saterate u choshak i onda ona zapali josh koju...
Probajte ovako: "Kada budesh reshila da ostavish, bichemo uz tebe. Shta bi ti pomoglo da ostavish, a mi mozzemo da uchinimo za tebe? " Takav stav + kutija Zybana i knjiga Alena Cara kao rodjendanski poklon mogu mnogo da pomognu. Forsiranje odluke na koju nije spremna je kontraproduktivno i zakopava je u pushachki status.
I kada odluchi, za svaki sat, pa dan, pa ostale jubileje po nagradica :ok:

Ja ne pusim vec nekih pola godine... nisam sigurna da je bas pola, ali otprilike toliko.
Utvrdila sam se u stavu da sam bivsi pusac. Sada ni roditelje ne moram da lazem i crvenim kada zateknu pepeljaru na stolu... sada znam da nije moja:D

Sve je manje situacija u kojima mi zafali cigareta, ali strah je i dalje tu. Osjecaj da cu se prevariti i opet poceti. To je sve zbog predjasnje ture ostavljanja cigareta, kada sam izdrzala cetiri mjeseca i propusila... ali, valjda ce taj strah vremenom jenjavati.

Sad bas razmisljam o tome, mozda je taj strah i dobar, mozda me on opominje da ne uzmem od nekoga kada me ponude... to je kao prevara u braku... znate sta mozete izgubiti, pa je na vama da odlucite zelite li se kockati ili ne.

NIsam se ugojila, cak sam uporedo i pocela dijetu. U medjuvremenu se desio i raskid duze veze, ali me ni to nije pokolebalo.

Umjesto cigarete, setnja je postala moj filter za negativna osjecanja i nacin izbacivanja lose energije.

Mislim da je samo potrebno naci svoj filter, a to je Pipi bas lijepo opisala.

Ja sam na pocetku malo i patila... vodila sam se mislju da mi treba cigareta i pokusavala nju necim da zamijenim... i dok je to trajalo bas sam se lomila

A onda sam pocela da razmisljam drugacije... ne u smislu da mi treba cigareta i zamjena za nju, vec trazenje onoga sto mi zaista treba.

Cigareta je samo zamka. Jedan impuls koji uskace uvijek pri stresu i maskira stvarnu potrebu.

Samo treba otkriti sta je ono sto nam treba. To nije cigareta. Nije ni hrana kao zamjena. Ne treba nam zamjena, vec ono sto nam organizam odista trazi.
To moze biti odmor, moze biti plaza... a zamjena za to je nekoliko minuta cistog vazduha na terasi, masaza ledja i vrata... a ne davljenje u dimu.

Borba protiv nikotina se bas sastoji u dovodjenju organizama u stanje da izignorice tu masku.

UF...vidish ovu rech, teramo...samo je saterate u choshak i onda ona zapali josh koju...
Probajte ovako: "Kada budesh reshila da ostavish, bichemo uz tebe. Shta bi ti pomoglo da ostavish, a mi mozzemo da uchinimo za tebe? " Takav stav + kutija Zybana i knjiga Alena Cara kao rodjendanski poklon mogu mnogo da pomognu. Forsiranje odluke na koju nije spremna je kontraproduktivno i zakopava je u pushachki status.
I kada odluchi, za svaki sat, pa dan, pa ostale jubileje po nagradica :ok:
E,kako si ovo profi uradila:)
Ona puši jednu paklu dnevno,nije mnogo ali kafeniše dosta radi pa i tamo pije kafu puši...
Posao joj je sedeći...

Ja sam na pocetku malo i patila... vodila sam se mislju da mi treba cigareta i pokusavala nju necim da zamijenim... i dok je to trajalo bas sam se lomila

A onda sam pocela da razmisljam drugacije... ne u smislu da mi treba cigareta i zamjena za nju, vec trazenje onoga sto mi zaista treba.

Cigareta je samo zamka. Jedan impuls koji uskace uvijek pri stresu i maskira stvarnu potrebu.

Samo treba otkriti sta je ono sto nam treba. To nije cigareta. Nije ni hrana kao zamjena. Ne treba nam zamjena, vec ono sto nam organizam odista trazi.
To moze biti odmor, moze biti plaza... a zamjena za to je nekoliko minuta cistog vazduha na terasi, masaza ledja i vrata... a ne davljenje u dimu.

Borba protiv nikotina se bas sastoji u dovodjenju organizama u stanje da izignorice tu masku.

Da da...ne treba zameniti cigaretu nechim, vech treba zameniti situaciju pushenja drugom, adekvatnijom situacijom. Ja sam jedno vreme na poslu krizirala uvek oko 18.00 sati. Posle sam shvatila da sam ja u to vreme GLADNA i sad nosim uzzinu.

Ja samo da podelim moje iskustvo i ljudi koje znam za Zybanom.

Lek ima prilicno jake sastojke, a svi koji smo ga koristili na kraju nismo ostavili pusenje uz pomoc Zybana.
Ja sam dobila tako jaku alergiju, po celom telu, nadule su mi se ruke, da sam morala da pijem kortikosteriode. Oporavila sam se posle 15 dana. Sto je najgore to mi se desilo na putu, uzas. Inace, uopste nisam sklona alergijama, tako da sam bila u soku kako je to uopste moglo da se desi.

Tako da vam preporucujem da se prvo konsultujete sa lekarom oko uzimanja Zybana.

Ja sad koristim Tabex- citizin, koji samo zamenjuje nikotin tj zamenjuje fizicku zavisnost, i za sada sam zadovoljna. Inace Tabex kosta 800 din u apoteci (cela kutija koja je potrebna za terapiju) tako da je dosta jeftiniji od Zybana.

Naravno odluka je na vama, ja samo da podelim svoja iskustva, mozda nekom pomogne.

Nema magicnog delovanja nijednog leka, to je samo neko pomocno sredstvo, knjiga je zakon :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back