Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jel tacno da pola litre zelenog caja neutralise stetno dejstvo jedne paklice cigareta ili je to samo urbana legenda?

Jedna od najuzasnijih stvari koje mozemo uraditi organizmu je povremeno pusenje. Moramo da razumemo da time menjamo osnovnu hemiju organizma, mozga, principa po kom telo funkcionise. Taman se organi naviknu da rade normalno, a onda BUM! opet drugi rezim.
Kako da kazem, kao da u benzinac malo/malo tocimo dizel.
Znamo koliko nam fizicki bude lose tih prvih par dana dok ukidamo telu nikotin, sastojak na koji smo ga navikli da radi, svi organi a posebno mozak koji je ne samo izlozen dejstvu nikotina nego mu je i promenjen glavni princip rada i trajno ostecen prijemni centar/receptori. Pa sad, jasno je koliko nam se organi muce prelaskom iz jednog stanja u drugi. Zato uvek i savetujem da, ako neko i propusi ponovo, sto brze ponovo ostavi, pre nego sto telo predje na rezim rada pod nikotinom.

Ideja da, time sto prestanemo sest meseci da pusimo, oporavimo organizam pa time zaradimo "kredit" da pusimo mesec dana nije validna. moglo bi da radi da je u pitanju neki prehrambeni artikal, npr necu da pijem mleko mesec dana pa onda opet hocu, ali nikotin deluje iz mozga i time se nije igrati.
Prestanite da pusite, jer vi ste ono od cega se sastojite. Ako nikotin upravlja vasim mozgom, gde ste onda vi, vasa volja? Nema je, kao da ste vec mrtvi, da vam kazem. Ne postojite. Postoji samo pusac, a svi pusacki mozgovi su isti.

ono jeste, mozak je najbitniji. znaci nema vise pusenja do penzije a posle mi mozak ionako vise nece ni biti bas nesto potreban, mada ga ni trenutno nesto ne koristim.

Treba probati, ne može da škodi.

U pola litre vode se stavi 2 kesice zelenog čaja, nacediti pola limuna i može se zasladiti pozelji (najbolje domaćim šumskim medom). Sačekati da se prohladi i onda potopiti paklicu cigareta unutra i ostaviti da prenoći. Ujutru se procedi i eto.

Ujutru procedis i bacis kroz prozor,lima da potamani sve insekte.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi ponovo :) Evo i ja sam odlucio da ostavim cigare i sad cu vam ispricati moju pricu.Izgubio sam posao,raskinuo sam skoro sa devojkom koju sam mnogo voleo,imam jako velike probleme u porodici i potpuno sam se povukao u sebe,sedim samo u sobi,retko kad izadjem da prosetam,brzo se iznerviram zbog najmanje sitnice,sanjam svakojake gluposti sto utice na moje raspolozenje dodatno.Sedeo sam jutros,popijo kafu i popusio par cigareta i pitao sam sebe dokle sve ovo da trpim?Kada ce sve ovo prestati?Ovo ludilo koje mi se desava u zivotu prevazilazi sve granice izdrzljivosti.Slucajno sam pustio jednu emisiju na TV-u gde su pricali za ove drzavne reforme i gde je gosca rekla da je najbitnije da postavimo reforme u svom zivotu i da zanemarimo politiku tek onda ce nam biti bolje.Shvatio sam da je to meni signal da moram da se promenim.Poceo sam da ludim,cak pomisljao i na samoubistvo sve do danas.Rekao sam sebi ''TESKO MI JE,MOGU DA IZDRZIM I DA SAM BEZ POSLA,BEZ LJUBAVI,SA SVIM OVIM SVADJAMA I PROBLEMIMA U PORODICI,MOGU DA NE IZLAZIM NEKO VREME I DA SE IZOLUJEM,KADA MOGU SVE TO ONDA MOGU I BEZ CIGARA.Kad ide jule neka ide i mule.Mora ova ludost jednom prestati''I odlucio sam da i ne pusim.Shvatio sam da jednostavno nemam drugog resenja nego da se prepustim neko vreme bolu i patnji,makar vristao,cupao se,kidao se ali znam da mora jednom prestati.Bice mi tesko neko vreme ali moram prestati da pusim.To mi je jedino trenutno resenje,da sakupim nesto novca,da promenim okolinu i da se vratim u normalu.Bio sam takodje i zavistan od drustvenim mrezama :) ali sve moguce d.mreze koje sam imao ugasio sam,kada sam visio na fejsu i twitteru ja sam morao da imam pored sebe bar dve kutije cigareta i litru kafe i udri mujo po celu noc i dan.Smrsao sam,ulenjio,nemam volje ni za sta.Stavio sam tacku i znam da sam jak karakter.
Secam se pre nego sto sam krenuo da pusim kako sam se osecao mocno,mogao sam sve bez poteskoca,bez sumnje da li cu ispeti ili ne,jednostavno bio sam siguran u sebe ali se sve to izgubilo time sto sam se uhvatio za otrov.
P.S.Izvinite sto sam ispricao ovo i skrenuo malo sa teme ali eto cisto da znate sa cime se borim i ako neko ima savek rado cu ga prihvatiti.
Hvala.

Pozdrav ljudi ponovo :) Evo i ja sam odlucio da ostavim cigare i sad cu vam ispricati moju pricu.Izgubio sam posao,raskinuo sam skoro sa devojkom koju sam mnogo voleo,imam jako velike probleme u porodici i potpuno sam se povukao u sebe,sedim samo u sobi,retko kad izadjem da prosetam,brzo se iznerviram zbog najmanje sitnice,sanjam svakojake gluposti sto utice na moje raspolozenje dodatno.Sedeo sam jutros,popijo kafu i popusio par cigareta i pitao sam sebe dokle sve ovo da trpim?Kada ce sve ovo prestati?Ovo ludilo koje mi se desava u zivotu prevazilazi sve granice izdrzljivosti.Slucajno sam pustio jednu emisiju na TV-u gde su pricali za ove drzavne reforme i gde je gosca rekla da je najbitnije da postavimo reforme u svom zivotu i da zanemarimo politiku tek onda ce nam biti bolje.Shvatio sam da je to meni signal da moram da se promenim.Poceo sam da ludim,cak pomisljao i na samoubistvo sve do danas.Rekao sam sebi ''TESKO MI JE,MOGU DA IZDRZIM I DA SAM BEZ POSLA,BEZ LJUBAVI,SA SVIM OVIM SVADJAMA I PROBLEMIMA U PORODICI,MOGU DA NE IZLAZIM NEKO VREME I DA SE IZOLUJEM,KADA MOGU SVE TO ONDA MOGU I BEZ CIGARA.Kad ide jule neka ide i mule.Mora ova ludost jednom prestati''I odlucio sam da i ne pusim.Shvatio sam da jednostavno nemam drugog resenja nego da se prepustim neko vreme bolu i patnji,makar vristao,cupao se,kidao se ali znam da mora jednom prestati.Bice mi tesko neko vreme ali moram prestati da pusim.To mi je jedino trenutno resenje,da sakupim nesto novca,da promenim okolinu i da se vratim u normalu.Bio sam takodje i zavistan od drustvenim mrezama :) ali sve moguce d.mreze koje sam imao ugasio sam,kada sam visio na fejsu i twitteru ja sam morao da imam pored sebe bar dve kutije cigareta i litru kafe i udri mujo po celu noc i dan.Smrsao sam,ulenjio,nemam volje ni za sta.Stavio sam tacku i znam da sam jak karakter.
Secam se pre nego sto sam krenuo da pusim kako sam se osecao mocno,mogao sam sve bez poteskoca,bez sumnje da li cu ispeti ili ne,jednostavno bio sam siguran u sebe ali se sve to izgubilo time sto sam se uhvatio za otrov.
P.S.Izvinite sto sam ispricao ovo i skrenuo malo sa teme ali eto cisto da znate sa cime se borim i ako neko ima savek rado cu ga prihvatiti.
Hvala.

Prvo da ti pozelim dobrodoslicu u nas mali svet apstinenata od cigara i srecnih nepusaca...!!!

Ovako,sve to sto si napisao opisuju par reci "C'est la vie" odnosno "To je zivot"...Svako od nas je imao uspona i padova,neko se brze podigne neko sporije,zivot se sastoji od uspona i padova,kako na ljubavnim planovima tako i na poslovnim,drustvenim,itd..Osoba vremenom usled tih delovanja koja ga kroz zivot prate ojaca i lakse podnosi sve to,ali cinjenica je da svako prolazi kroz neke padove..I ja i svako na ovoj temi i celom forumu,tvom okruzenju,tvoji roditelji kao i familija,prijatelji,itd..Svako je poseban za sebe i usled nekih dogadjaja u zivotu,kako se kockice poklope tako se covek i podigne i stane na noge i krene dalje,lose se zaboravi i lepih stvari se secamo i uzivamo u njima..Sve to sto se tebi dogodilo-dogodilo se jos mnogima u tvojim godinama pa i dan danas iako imaju i 30-40-50 god..Posao se tesko nalazi ali vrlo lako gubi i zadrzava,to je prosto tako u danasnjem sistemu,tu se radja nezadovoljstvo,bezparica,pa nevolja,svadje,raskidi,pucanje brakova,krediti,kamate,sudovi,upadanje u teska zdrastvena stanja kao i psihicka..Mnogo,mnogo teskih i losih stvari koje coveka mogu snaci,a tebe je snaslo to da ostanes bez posla i da raskines sa devojkom..Ne tuguj mnogo i podigni glavu,to sto si doneo odluku da ostavis cigarete da napravis reformu u zivotu govori da si se pokrenuo i da zelis da napravis promenu,ne zelis vise to ocajanje,tugu,nervozu,napravio si prvi korak sto je vrlo bitno...Sad sto se tice cigareta sve to zavisi od coveka do coveka,ni malo nije lako odmah da znas,ali nije toliko ni tesko ako si doneo odluku u svojoj glavi i ako si dovoljno mentalno jak da odolis svakoj predstojecoj krizi onda ces i pobediti ovo zlo koje zovemo pusenje i unistavanje sopstvenog zdravlja..Mnogi su doneli odluku kao ti,koja glasi "necu vise da pusim",mnogi krenuli u tu avanturu ali malo njih izaslo kao pobednici jer su mislili da ce se lako izboriti..Budi jak,ni malo ne smes podceniti nalete kriza koje su veoma podmukle,koje te cekaju kad si najslabiji emotivno pa da te u tom trenutku spopadnu..Zainati se,daj sebi rec,postavi sebi cilj..Provali sta pali kod tebe,sta ti podize samopouzdanje,moral,i prati to..Ako ti podize moral i volju da istrajes da reckas u svesku koliko dana ne pusis,ili da stekas novac od ne kupljenih cigareta,ili bilo sta drugo,onda to radi,nismo svi isti,kod nekog prolazi ovo ili ono,ali bitna je sustina,ostati dosledan odluci da ne pusis..Nadaj se krizama,nervozi,verovatno losim snovima,neodoljivoj zelji da zapalis,ali i pored svega toga nemoj dozvoliti svojoj psihi da se poigra sa tobom i da te navuce da uzmes cigaretu i zapalis..Postoje pomagala poput tabexa,cajeva,ako smatras da bi ti to pomoglo u samom pocetku uzmi,ali znaj da ces i posle tabexa tableta osetiti krizu kad prodje dejstvo tableta..Kad god ti bude tesko ti dodji ovde na temu i pozali se,ovde uvek ima bivsih pusaca koji su spremni da podele po koji savet,ili onih koji prolaze kroz krize kao i ti..Drzi se..!!

Poslednja izmena:
Samo se ne daj,pobedi.

Evo me ponovo,već 24h tačno kako nisam pušio i nemam nikakve krize,sinoć sam baš lepo spavao,sad pijem kafu i ono malo mi nedostaju cigare ali telo mi je mirno (valjda navika radi svoje) 5 godina ipak nije mnogo a nije ni malo pušačkog staža.Malo sam se plašio jer znam pre kada sam pokušavao da ostavim prvi dan imao sam bol u stomaku,tresle mi se ruke itd... sad to nemam.Juče jedino da se ne lažemo,ležao sam u krevetu i odjednom sam ustao i počeo sam se tresati kao lud,kao da imam temperaturu ili groznicu.Malo mi je teško jer nemam posla pa nemam da skrenem misli od cigareta ali ne dam se,znam ženu koja je pušila 30+ godina i prestala je.Kad je ona prestala prestaće svako a znam koliko je pušila i koliko je uživala u cigaretama.

Predstavljam retku vrstu idiota, koja je 2 i po godine izdržala bez ikakvih problema bez ijedne cigarete...i pre pola godine me neki đavo natera, propuših ko turčin! Sve računam lako ću ostaviti, i pre sam lako ostavljao, al đavo odneo šalu, do prekjuče nisam gasio. Evo opet pokušavam da popravim štetu, juče i danas sam se izborio :D
hahahaha...ovo je moja prica... Sve isto, stimm sto sam ja ponovo prestao pre neka 2 meseca. Prva 3 dana su mi bila uzas, jos gore nego prvi put kad sam ostavljao. Cetvrti dan vec kao nov. Krize su i dalje tu ali ni blizu kako sam ocekivao. Ponovo poceo da se bavi sportom, bolje spavam, odmorniji sam, raspoloeniji...mnogo vise stvari uradim u toku dana. Sad opet ne mogu sebi da objasnim kako sam se doveo u tu situaciju da ponovo sebe ubedjujem da je to samo koja cigara koja je u roku od 2 nedelje postala citava kutija...Uzas. Kako god se da se zavrsi ova druga epizoda,ja znam da sam opet pobedio i da cu gurati dokle god budem mogao...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back