Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нисмо ти окренули леђа јавче! Напротив! Ја сам се уплашила јер је е цигарета један корак назад. 19 дана си без те навике да уносиш никотин и да држиш цигарету. И држање нечег налик цигарети одржава психичку зависност, у томе је проблем. Ја сам пушила биљне цигарете када сам размишљала тако као ти сад, и није прошло дуго сморила сам се јер тело очекује никотин а њега нема и онда је прва "ситуација" послужила да се латим праве цигарете.
Буди свакако овде на теми, можда прегураш ту фазу, немој се дуго играти ватром, и бичеш ослобођена зависности. А ако не, свакко буди на теми, пушила привремено праве или е цигарете или не пушила, добро је и за тебе и за нас, можда баш ти сада градиш неко искуство које ће помоћи другима.
Ја ти искрено желим да не пропушиш, и зато си ме добро препала пушењем. Макар то биле фејк цигарете.

- - - - - - - - - -

Проћи ће, бићеш смиренија него икад уз цигарете. То још мало у теби урла никотинско чудовиште, не обазири се. Персен или валеријана капи су апстинентов најбољи пријатељ!

Hvala pipi,ti si divna osoba jer si sve ovo prošla,a taman sam te htjela pitati jesi li i ti imala fazu pušenja alternativnih cigara.znaci,jesi i pala si.hmmm.trenutno jedem čuvene Mirkove jabuke;-)

Mesec dana ...:whistling::manikir:

Dosadilo mi da oznacavam ovde svaki "jubilej",vidimo se na nekoj trecoj temi,nepusac sam zauvek i pa sta?

Jav furaj bre tu E cigaru ne slusaj nikoga!Ja da sam znala da postoji(da se kupi ovde kod nas u Africi) pre onog jutra kad sam se zahebala da kazem NE,sad bih duvanila cist nikotin ko covek!:mrgreen:
Majkemi, da sam mogla i imala mogucnost izbora, to bi bio moj izbor.

Jer da se ne lazemo mi smo genetski pusaci.:rtfm:
Gen nam je unutra,ne mozes da ga izbacis ni na koji nacin i e-cigara je super izbor.
Sad kao kazu da je e-cigara kancerozan ,kao i teflon i rostilj i sve uostalom.
.I to sve spada propagandu i lovu,sto rekoh ne znas ko je gori.

Sad je kasno za mene i e-cigaru.Prestala sam na suvo i odlicno mi je.:(

U mesec dana bez cigarete:

-udebljala se malkice,ne znam tacno koliko,ali po garderobi kilo i 300 gr.
-spavam u proseki sat ipo vise.
-mirisi i ukusi skoro neprimetno promenjeni,skoro nema razlike.
-raspolozenje isto kao i pre tj.veselo.Nema znaka plakanja,depresije(bre!to sve zavisi od situacije ko se gde i kako nalazi jelte a ne od pusenja))
-nikakvih navedenih simtoma apstinencije u ovoj temi nemam.

I te tablete koje vi uzimate nemam pojima sta je to,ali neka droga jeste.Po sistemu ostavi heroin evo ti metadon.

U Italiji ne postoje te tablete,citaj zabranjeno.Kod nas u Keniji nikad culi,pitala mog druga apotekara.

Bravo Kuki,mene je uhvatila kriza da zapalim i stajala sam ispred apoteke i trafike koje su jedna do druge.udjoh da kupim tabex ili zyban(po cijenu da glavu izgubim jer pijem druge lijekove koji sa ovim ne smiju kad vidim izloženu e cigaru sa tecnoscu bez nikotina i kupim,odjurim kući i povučem tu paru i bi mi extra.ja sam prije 3 GOD pala koristeći nikorete ali sada mi se ova alternativa veoma svidjela.bicu ovdje i citati vas ,a i na forumu sam korisnika e cigara koji ne puse prave cigare godinama i govore svoja pozitivna iskustva

Pitanje za Pipi:

Ja sam resio da se prvo resim navika (3-i dan kako ne pusim), a da preko terapije Tabexom polako (po uputstvu),
smanjujem unos citizina(dejstvo slicno nikotinu), i tako resim tu hemijsku zavisnost.

Pitanje: Koliko citizin menja nikotin, hocu li imati neku vrstu krize kad prekinem sa lekovima
ili sam vec pregurao neku vrstu blage krize kad sam totalno prestao sa unosenjem nikotina i pored uzimanja citizina.
Da li ja sad postepeno smanjujem nikotinsku zavisnost po tabeli po kojoj uzimam lek, ili se ja skidam sa nikotina a ovo mi sluzi da olaksam sebi.
Ubijam li ja cudoviste u sebi, ili ga hranim drugom hranom....t.j stavljam li ga na dijetu, smanjujuci mu obroke....;)

Не знам, ја никад нисам користила табекс. Користила сам Зибан, и после престанка коришћења таблета нисам имала никакве физичке кризе. Односно, олакшала сам себи Зибаном скидање са никотина.
Никотинска зависност је престала, а ја нисам постала зависник од Зибана, дакле нисам хранила чудовиште другом храном, у том смислу.
Тј. није ефекат метадона који само замени једну дрогу другом. Колико знам, нема ни навучених на табекс, нити мораш доживотно користи те таблете да би био непушач. Када завршиш према упутству, ти више немаш физичку зависност.
Остаје ти психичка зависност са којом се бориш сам, за то нема пилула. Дакле, ако после табекса пропушиш поново, то није због физичке зависности ни од никотина ни од табекса, већ од неопрезности од психичке зависности.

Шта је психичка зависност...то је трајно оштећење мозга настало употребом хемијских супстанци које мењају мождане функције, као што то ради никотин. Молекул никотина се везује за рецепторе у мозгу који су предвиђени за допамин, хормон среће и замењују га. Услед тога настаје благо проширење рецептора, јер је молекул никотина шири од молекула допамина. Као да неко са бројем вечим носи твоје ципеле па их разгази.
Када престанемо да уносимо никотин, у телу нема довољно допамина, јер га због уноса никотина тело није производило самостално. Треба му неко време да схвати да неће добити никотин, већ да треба да направи допамин. Због тога састају озбиљне туге, депресивна стања и незадовољства код апстинента у прво време. Што пре активирамо организам да производи допамин, то боље. Допамин се производи када се крећемо, једемо чоколаду или радимо ствари које волимо. Такође кантарион може да помогне у тим случајевима.

Наш оштећени мозак нам говори да треба да запалимо, јер се никотинска зависност "качи" у вегетативном нервном систему, дакле у центру за невољне радње које су неопходне за опстанак, као што су дисање, глад, жеђ, спавање итд. Зато то нема много везе са "јаком вољом", гласић који каже "запали" долази из допсвести где су све одлуке питање живота или смрти.
Зато ми док пушимо мислимо да ћемо умрети ако не пушимо или не разумемо како је могуће живети ако не пушиш. Ту никакво знање и интелигенција више не помажу, јер је зависност у нелогичком сутоматском делу наше свести. Отуд нема никакве сврхе причати пушачима да је пушење штетно. То знање не помаже при одвикавању.
Дакле, када завршиш са табексом, постао си бивши пушач, јер за разлику од непушача имаш благо проширене рецепторе. И сад наступа део где се бориш да останеш бивши пушач.
Да би то лакше постигао у првим данима, води рачуна о себи, да никад ниси гладан, жедан, неиспаван, ди у шетње или се крећи како год, ради ствари које волиш и избегавај стресове. Док ти се не успостави производња допамина. А онда исправљај сва искривљена искуства и сећања које си стекао кроз живот пушача где је прва реакција увек била запалити цигарету.
У пракси то иде овако: шеташ и присећаш се свог живота...лепих тренутака па онда ружних итд...чим видиш у мислима себе како палиш цигарету или пушиш, заустави филм и свесно кажи, е, овде сам погрешио, уместо цигарете је требало да...три тачке, па замисли себе како нпр седиш мирно и не палиш цигарету.
Временом чудовиште слаби док се малтене престане јављати.

Међутим, упозоравам на следеће: чудовиште се у неким временским размацима "пробуди" и почне тражити никотин. После годину дана, две године десет....то кратко траје, и није страшно уколико нас не затекне неспремне. Тада треба само ускратити унос никотина, не може, не пушим, НЕЋУ и паразит опет потоне и не јавља се уопште, будеш опет миран годинама. Свака таква битка га ослаби, али је свака таква ситуација опасност да поново пропушимо као да никад престајали нисмо.
Зато се не треба преварити, не треба улазити у преговоре са чудовиштем, не треба му чинити никакве уступке типа једног дима, цигарилоса, итд...

Poslednja izmena:
Kako da je uzrok smrtnosti na prvom mestu obeznost 39% ...cigareta 31%.
Prestanes da pusis,nabijes 10-20-30 kila pa eto ti diabetis,visok pritisak,vene ,holesterol,stres,srce,i sve sto uz to ide.
Pa onad umesto da ti seku prste zbog duvana(Morbus Birger) secu ti ih zbog secera...:sad2:

Imao je pravo onaj sto je rekao da je pusiti vrlo stetno,ali ostaviti je jos gore.

Pipi, pucaj sad !:zper

Poslednja izmena:
Kako da je uzrok smrtnosti na prvom mestu obeznost 39% ...cigareta 31%.
Prestanes da pusis,nabijes 10-20-30 kila pa eto ti diabetis,visok pritisak,vene ,holesterol,stres,srce,i sve sto uz to ide.
Pa onad umesto da ti seku prste zbog duvana(Morbus Birger) secu ti ih zbog secera...:sad2:

Imao je pravo onaj sto je rekao da je pusiti vrlo stetno,ali ostaviti je jos gore.

ImageUploadedByForum1391779385.836656.jpg

Kao da je uzrok smrtnosti na prvom mestu obeznost 39% ...cigareta 31%.

Imao je pravo onaj sto je rekao da je pusiti vrleo stetno,ali ostaviti je jos gore.

Да, врло је штетно ако престанеш да пушиш али наставиш да радиш друге нездраве ствари као нпр, скакање са Бранковог моста, пређеш на хероин или кокаин или смислиш било који други начин да се самоубијеш.
Пушачи када се реше зависности, пре свега морају да пораде на својој личности, да не буду овиснички тип личности већ да одрасту, саберу се и преузму одговорност за свој живот и поступке уместо да све сваљују на неку "болест" коју сами себи направе.
То је једна од највећих предности престанка пушења, одрастамо као личности, јачамо и постајемо бољи људи. Ако то не урадимо до краја, шта знам заиста увек можемо да постанемо неки други екстрем.
Килажа се добје јер се метаболизам успори због тога што никотин убрзава метаболизам вештачки. Уместо да наставимо да неконтролисано ждеремо, тих пар кила које набацимо у почетку лако скидамо тако што поведемо рачуна о себи
Пушачка личност је везана за стил живота који је карактеристичан линијом мањег отпора, безнађа и фаталности, као и тиме да пушач није вољан ништа да истрпи, ни због кога и ни због чега.
РАзмажено саможиво итд. Па сви ми што смо престали сад треба да мењамо те особине и начин живота иначе се брзо врачамо старом пороку или развијамо нови.
Није лако, али вреди!

Ne brini,oprastam ti,tipicno za ...

A koji je tvoj stav ako smem da pitam?:D

p.s. molila bih te da ubuduce moju personu ne kvalifikujes u pusace ,nepusace ,kretene i ne kretena,itd.itd.
Ja tebe ne nazivam "imenima",pa prema tome ocekujem i od tebe isto da ne sudis i dajes etikete.
I kao minimum postujes osobu sa one strane ekrana.
Moze?
Moze svakakao:cmok:

Свакако да може. Ако ти сматраш пушаче за кретене итд, онда сам те нехотично увредила.
Видим да си се наоштрила да се препуцаваш самном. Ја немам проблем с тобом. Причам о свом искуству против пушења са људима које то занима, јер на овој теми су људи који желе да престану да пуше. Не треба имохрабрење да се не мењају, да не престају да пуше, већ напротив.
Па да овим завршимо сваку даљу расправу...

Hvala pipi,ti si divna osoba jer si sve ovo prošla,a taman sam te htjela pitati jesi li i ti imala fazu pušenja alternativnih cigara.znaci,jesi i pala si.hmmm.trenutno jedem čuvene Mirkove jabuke;-)

Хвала ти за лепе речи! аиста смо сви уз тебе, не окрећемо ти леђа, не брини!
Миркове јабуке су закон! Кажу,нисам пробала додуше, да ако три дана једеш само јабуке и док престајеш да пушиш, трећег дана си непушач.

Pipi,izvini,meni je malo cudno da osoba koja je prestala da pusi pre 5 godina, je toliko aktivna na ovom forumu vec 100 godina.
Ja, prestala pre mesec dana i sigurno me necete nikada vise videti ovde jer imam pametnija posla u zivtu.

Ti si gazdarica ove teme ok,i ne trpis nista van TVOJE sheme.

Pogresno draga.

Ti se svakako nisi ni rodila kada sam ja odvikavala ljude od pusenja pre 30 godina.
Ja sam zdravstveni radnik i profes
ionalac u psihijatriji,U ex Yu,kad nije bio biznis nego spasavaj asmaticara,enfisema pulmonare,hronican bronhitis itd.Mi smo nase pacijente spasavali..

Reci cu ti samo ovo sveznalice PIPI,niko nije prestao da pusi ako to STVARNO nije zeleo.Iz moje visegodisnje prakse.

Prema tome prestani da trubis bezveze.:brus:

A slavicemo valjda i 3. uskoro? :)
Nisam zapalio, samo kazem da je pametnije rešenje bilo da sam uzeo pilulice da lakse sve to prebrodim i da tada verovatno ne bi padao onoliko puta koliko sam padao. Kad kazem pilulice mislim u prebesenom znacenju, nista loše.

Aaaaa, izvini, ja samrazumela da si zapalio, sad se razumemo.....Ma bolje bez pilulica i pomagaca veruj mi (mislim nemam nista protiv ako se bas ne moze), ali ovako na suvo je dosta tesko, pa ce ti to uvek biti na umu, ako ti nekad padne na pamet, da ponovo probas.....setices se kako je bilo tesko i to ce ti pomoci da vise nikad ne povuces ni dim....

Nisu se nikada lile suze niz moje lice zbog kriza. Dakle ako ti je trebalo vise od nedelju dana da shvatis poentu te poruke, a pritom je jos i pogrešno shvatis onda si u gadnom problemu.. Ali evo recicu ti opet da sam to napisao da bi nju ohrabrio da ne zapali. Eto nadam da si sad shvatio poentu te poruke, ako nisi javi se slobodno, objasnicu ti. Nije sramota pitati. ;)

Nije sramota nista sto je ljudski, po meni si ti ispao veliki i iskren covek, jer imas osecanja za prijatelje koji su u nevolji.....A sramota, pa izgleda da mnogi vise ne znaju sta je sramota, e pa da podsetimo: sramota je smejati se nekome ko pomaze osobama kojima u datom trenutku treba pomoc, jer iz tog postupka mnoge osobine date osobe kojoj je to smesno izlaze na videlo, kao npr. sebicnost, licemerstvo, bezobzirnost i tako dalje.....

Мислим да нема потребе да се ико осећа угроженим због мог учешћа на теми. Овде су људи који желе да престану да пуше и ако моје искуство некоме помаже, ја сам срећна. Бити "газдарица" било које теме је непостоећа категорија и нема везе са мојим животм.
Ако већини смета моје присуство, ја наравно могу и да се повучем, није ми намера да одмажем већ да помажем.

Bolje propilen glikol i vodena para nego antidepresivi zyban i tabex
PAZNJA !!!
Zyban i Tabex su DVE RAZLICITE VRSTE LEKOVA !!!
Upravo sam citao uputstvo za Zyban na internetu i slazem se da je to antidepresiv.
Tabex nema veze sa tim, on sadrzi citizin, koji deluje slicno kao nikotin, i lek nema niti smirujuca niti oraspolozujuca dejstva.
Danas je 6-i dan kako ga koristim i mogu pouzdano da tvrdim to, ko ne veruje neka procita uputstvo o leku.
Sto se mene tice, zbog navednog bih uvek pre glasao za Tabex, a i jeftiniji je, sto je jos jedan plus pride.
Zbog svega ovoga sam i postavio prethodno pitanje Pipi, mada ona nije imala iskustva sa Tabexom pa je strpala u isti kos sa Zybanom, mozda i pogresno....
U svakom slucaju hvala na odgovoru.

Ja samo da se glasnem.19 dana sam nepusac ali sam od 1.feb pocela pusiti elektricnu cigaru i jako mi se svidja.naravno minimalna doza nikotina,divno je.izbacujete li mi iz grupe:-

Draga jav! Rekla si da smo ti svi okrenuli ledja zbog elektronske cigarete. Nije istina, samo brinemo. Ti si u ovom postu napisala da nisi pusila 19 dana I da si tada uzela elektronsku cigaretu sa minimalnom dozom nikotina. Koliko ja razumem minimalna doza, znaci da ipak ima malo nikotina. Zato sam I reagovala da mi je zaista zao da propusis ponovo posle 19 dana. Baci to djubre, baci elektronske cigarete, koje ponovo jako lako mogu da te povuku na pravu.
Budi na forumu, uz tebe sam I samo nastavi tamo gde si stala 19-tog dana!

mika nisam te uzeo u usta,dok ti mene indirektno nazivas da sam smesan,licemeran,bezobziran i tako dalje.vidim da ti djavo nepusacki ne da mira..dobro samo da znam skim se sve borim..

Dejane, prvo ne znam zasto ti opste imas potrebu za bilo kakvom borbom, jedina borba svih nas ovde je protiv duvana, zar ne? E sad, nisi mene "uzeo u usta" istina, ali mene boli nepravda i alergicna sam na nju. Ne poznajem ni Wolfa ni tebe, i Wolf i ti ste me tesili kad mi je bilo tesko, bravo za vas i hvala Vam na tome. E sad ja osecam licnu nepravdu zasto nekoga tako provociras, kad ti nista nije skrivio, i ja totalno ne vidim nikakvu sramotu kad musko pusti suzu, veruj mi....to znaci da ta osoba ima samo osecanja nista vise, nervira me samo sto ga stalno provociras......zasto mislis neko je veci muskarac ako ne pusti nikada suzu, odmah da ti kazem da to nije merilo muskosti uopste. No da ne ulazim u neku drugu tematiku zaustavicu se ovde i napisati jos jednom, nemam nista protiv tebe licno, ali ne volim nepravdu, jer Wolf po meni nista nije kriv, za takvo pisanje o njemu....

Da ponovim jos jednom, ovde smo svi zbog iste muke, da se pomazemo, bodrimo, da kad neko padne probamo da ga podignemo, a ne da se provociramo i sl......Nadam se da si me razumeo i izvini ako si se nasao uvredjen, to je bio samo moj trenutni revolt na nepravdu.

Pipi je kraljica, ovaj forum zbog nje ima dusu, sto rece koltomartese, neko za ovo sto pipi radi prima platu, a ona to samo iz potrebe da pomogne svima nama. Ja licno njene komentare citam odavno i mnogo su mi pomogli, a sa tim se slazu verovatno i hiljade i hiljade onih koji su citali ili ucestvovali na forumu. Pipi uvek svakog hrabri, daje korisne savete, ma iskreno doktorirala je na ovoj temi, ja sam iskreno odusevljena njome i krivo mi je jedino sto se svo njeno znanje ne pretoci u neko vece savetovaliste, jer draga Pipi stvarno zna sustinu ove nase zavisti, zna svaku sitnicu, svaku poru borbe protiv iste....Hvala joj sto postoji i znam da tako misle malte ne svi na ovom forumu, jer nema kome nije pomogla.....a to sto se nadje neki pojedinac koji je pao odjednom odnekud da kudi naseg spasioca, ne treba obracati neku preveliku paznju.....Pipi je jedna i jedinstvena velika dusa i nesebicna osoba sa velikim srcem.

Ја веома ценим тај твој пост где си се несебично изложио да би помогао другом. Дивно од тебе. И свака ти част са којом смиреношћу одговараш на непотребне прозивке. То само прави и зрео мушкарац може, браво!

Da, tu poruku mogu na pravi nacin da protumace samo ljudi koji imaju gram mozga, a ovakav komentar moze da napise samo ispunjena i emancipovana osoba. Hvala ti
Inace, cudno mi je da covek koji je, ko zna koliko stariji i 'zreliji(?!)' od mene, ne moze da propumaci 2 prosto prosirene recenice koje su bile podrska zeni da ne zapali. Al dobro, ni to ne moze svaciji mozak da shvati :D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back