Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lacibg jesi ti u pravu da nas truju sa svih strana i da je skoro sve stetno, ali na to obicno ne mozemo da uticemo. Ali da li cemo pusiti ili ne je samo nasa odluka. I kako rece pored svih tih stetnih stvari zar nam jos i cigare trebaju:think: Stvarno bi bilo tuzno da propusis posle 1.5 god pogotovo sto kao sto je Kler rekla nisi vise zavisnik. Razmisli:bye:

Lacibg jesi ti u pravu da nas truju sa svih strana i da je skoro sve stetno, ali na to obicno ne mozemo da uticemo. Ali da li cemo pusiti ili ne je samo nasa odluka. I kako rece pored svih tih stetnih stvari zar nam jos i cigare trebaju:think: Stvarno bi bilo tuzno da propusis posle 1.5 god pogotovo sto kao sto je Kler rekla nisi vise zavisnik. Razmisli:bye:

Pa ne znam. Mislim da je sada vechi zavisnik od cigareta nego ranije. Sad ih voli :D Ako ostanesh nepushach a sve vreme razmishljash kao pushach, ti si zavisnik u konstantnoj apstinenciji. To je uzzasno. Mozzda chu sad zvuchati loshe, ali....mozzda je bolje da propushi i razmotri ponovo da li je neshto propustio, pa ponovo prestane kad raschisti sa sobom. Generalno, to je ono shto rade svi koji prestanu pa dozzivljavaju padove....i to je ok ako se posle toga osveste, odnosno otkache "bug" koji ih i dalje tera da misle da zzele da pushe.....eto do koje mere je psihichka zavisnost snazzna.....

Znam, znam a psiha uvek ostaje cak ceo zivot. Moj brat je propusio posle 5 godina. To mi je strasno. A ja bas mislim da je jako bitan psihicki momenat kada shvatis da mozes bez cigare jer obicno ljudi sa tim imaju najveci problem kada hoce da ostave - kako cu bez cigara? zato mi je jako zalosno kada neko posle tako dugog perioda opet propusi, a ocigledno moze bez cigara. Ne znam sta je najbolje da uradi ali meni bas zao da opet propusi posle 1.5 god:(

Slazem se sa mart85.
Tragovi psihicke zavisnosti ostaju celi zivot i zato to nikako ne znaci da bi trebali svakih par godina da propusimo da bismo se prisecali negativnih strana pusenja. Dok stignemo da razmislimo da li nam je nesto nedostajalo dok smo bili nepusac, opet postanemo zavisnik. Tako bi sigurno mogli da provedemo celi zivot. Onda sve to cemu tezimo, zbog cega se mucimo i borimo nema smisla. Meni je to neprihvatljivo, i duboko verujem da je cista iluzija. Znam dosta ljudi koji tvrde da nikad ne osecaju nikakvu potrebu za cigaretom posle par godina apstinencije, i isto tako mali milion onih koji kazu da je to nesto vise kao zelja-pomisao, nekoliko sekundi melanholije ali im ne pada napamet da zapale ponovo. Ako su oni mogli, zasto ne mozemo i mi, zasto ne moze i on?

Sve je to u glavi, jedno su tragovi koje je nikotin ostavio u nasem mozgu, u psihi, (oni ce tu biti vecno), a drugo je zavisnost protiv koje se borimo prvih nedelja - meseci.

Moje misljenje je da on nije vise zavisnik, a ono sto je ostalo kod njega je trag psihocke zavisnosti, to je kao neki vetric u nama koji nas s vremena na vreme zagolica i podseti kako nam je cigareta nekad pricinjavala uzitak i podrsku. Po medicini zvanicno posle godinu dana vi ste bivsi pusac. I meni samoj deluje logicno sve ovo.

LaciBg, procitaj nekoliko puta knjigu Allen-a Carr-a.

Poslednja izmena:
Pala...rsla...prsla...kao zvecka, pre nekoliko dana. :neutral:
Decko je zavrsio u hitnoj, bilo je frke sa njegovim zdravljem, nije vazno....ali, ODMAH sam kupila i zapalila... I posle kriticna 3 dana, nisam ni htela da batalim. Opet se sve vratilo, pa sam u tripu da uzivam i da mi to pomaze da se sukobim sa stresom.
Gospode pomiluj :eek:

Svima vama koji se drzite svaka cast!! Meni deluje sad, ali stvarno, pretesko...:udriglavu:

Lepo si rekla - UTRIPOVALA. Ne znam sta se desilo posle, ali sta god da se desilo tvoje pusenje nije nista promenilo. Ono sto hocu da kazem je da ljudi shvate da cigara bas nista ne promeni. Ruzne stvari se desavaju i desavace se pusila ti ili ne, nece cigara nista resiti. Samo jos stetis svom zdravlju i bacas pare. Bacaj cigare!!! A mi smo tu za pomoc:Dopet i opet i koliko puta bude trebalo

stock-vector-vector-dynamite-made-from-cigarettes-illustration-shows-danger-of-smoking-14790598.jpg

Lepo si rekla - UTRIPOVALA. Ne znam sta se desilo posle, ali sta god da se desilo tvoje pusenje nije nista promenilo. Ono sto hocu da kazem je da ljudi shvate da cigara bas nista ne promeni. Ruzne stvari se desavaju i desavace se pusila ti ili ne, nece cigara nista resiti. Samo jos stetis svom zdravlju i bacas pare. Bacaj cigare!!! A mi smo tu za pomoc:Dopet i opet i koliko puta bude trebalo

E ovo je bio i moj kamen spoticanja....godinama mi je to uverenje da je cigareta neophodna u teshkim emotivnim stanjima unishtavalo godine nepushachkog stazza...kada sam proshle godine pregurala dva smrtna sluchaja u prva dva meseca prestanka pushenja, znala sam da vishe nikad nechu propushiti....jer sad znam da se tuga i nesnosan stres lakshe podnose bez cigarete.
Zapravo, moja odluchnost da ne pokleknem i propushim me je nekako drzzala kroz tezzak period.
Iz nekog mog dosadashnjeg iskustva, uvek sam prestajala (puno puta :rumenka:) kada su najpovoljniji uslovi, i padala kad je teshko. Razmishljala sam shta da radim i odluchila da prestanem tachno za Novu godinu, kad je prilichno teshko, zar ne...zzurka celu noch, svi pod gasom i dimom....eto, kod mene je upalila obrnuta psihologija....otezzati sebi kad je vech teshko i na taj nachin olakshati....zakomplikovala sam sad, al razumete me...

Poslednja izmena:
...i da se što pre vratiš :)
I ti i svi Vi koji sad iz prikrajka čituckate ovde postove,a nikako da se ponovo
odvažite. ;)
A stvarno je svaki put lakše ,nego prethodno ostavljanje. Krizetine,sa svojom najmaštovitijom mogućom paletom razloga zbog kojih bi trebalo samo još jednu,... sve smo to već nebrojeno puta prošli,pa prema tome,čemu bojazan, kad znaš za jadac?!?
U odnosu na nezadovoljstvo sobom dok si pušač, ovo prvo je mačji kašalj.

Citam ovih dana forum ali sve na brzinu, i koliko sam mogla da shvatim nekoliko clanova je odustalo. Iskreno se nadam da ce se vratiti ponovo medju nas i postati zaista pravi nepusaci. Psiha je zaista cudo, nikotin je cudo, u smislu da mi sami sebi trazimo izgovore kada ne uspemo. Ne kazem da je bezazleno to sto je nekome decko zavrsio u hitnoj, ili je neko imao porodicnih problema, ali videli ste i sami da cigareta ni u kom slucaju nije pomogla da stvari izgledaju bolje, jedino da se mi sami osecamo bednije jer nismo uspeli. Mozda sam surova, ali i sama sam padala nekoliko puta i nikada nisam trazila opravdanje, uvek sam sama sebe osudjivala. Zato draga moja jav... i da vas sada ne nabrajam sve ne budite kukavice, pocnite ispocetka i shvatite da se ne vrti svet oko cigarete.
A sto se tice tebe Lacibg, zaista mi nisi jasan sta trazis ti na ovom forumu? Pokusavas ljudima da dokazes kako je cigareta nesto bez cega se nemoze, da si posle 1,5 ocistio organizam i sada mozes slobodno da nastavis sa duvanom. Pa da li ti sebe cujes sta bulaznis??? Promasio si forum, i ako si resio da brojis koliko ti je jos ostalo vremena da bi zapalio cigaretu a ne da brojis koliko si vec nepusac, brisi odavde i ne smaraj ovaj narod glupostima. :poludeo: Zelim ti da sto pre dodjes k sebi, i da malo vise citas o tome koliko je duvan stetan jer si ocigledno pogresno informisan!

Secam se da sam procitala u knjizi Allena Carra da kad uz sve probleme i stres jos i propusite, ustvari ne dozivite nikakvo olaksanje nego zapravo samo pogorsate stvari i daleko vise se opteretite jer sad imate jedan problem vise: propusili ste. Ovako sam se i ja osecala svaki put kad bih propusila.

Lacibg, nije humano provocirati ljude koji pokusavaju da se izbore s jednom ovakvom opakom bolescu. Ne mogu da verujem da si bas ovde dosao da odbrojavas dane. Da sam na tvom mestu odbrojavala bih samoj sebi, ne bih tako nesto pisala ovde, ne vidim tvoju svrhu, zelis da pokazes kako znas da brojis ili..? I sala i zabava valjda imaju neke granice.

Uh pa da znas da sam ponosna na sebe kada pomislim na to koliko je vremena proslo :))
A sada kada bi pocela da nabrajam pozitivne stvari, gde bi bilo kraja..
Meni je bilo fascinantno, a to sam verovatno vec i pisala ovde na forumu u to vreme kada sam ostavljala.. kako mi se promenio ukus neke hrane. Paradajiz ... mmnjami, totalno drugi ukus.
Mislim da sam to prvo nepusacko leto zivela na njemu, ukus me je vratio u detinjstvo :)))))))))

Sto se tice kriza.. desi se i sada.. ali bas retko.. da mi padne na pamet da zapalim jednu, ali to traje pola sekunde, samo onako prodje kroz glavu... ne mogu da kazem da je to kriza, kao sto sam imala krize u pocetku.. vise je samo misao, a ne prava zelja za tim :)) Zanimljivo je da mi se to desava samo kada sam u drustvu odredjenih osoba pusaca, znaci ne svih.. :))
I ne sanjam cigarete uopste :))
Da se pohvalim jos i da je danas mom tati mesec i po dana kako ne pusi, a on je imao ogroman pusacki staz!!
Danas je bio bas srecan, mislim da on broji sate od poslednje cigarete.
Imao je bas gadne krize, budio se tokom noci, setao po sobi, nije mogao da spava, isao je kod doktora, na neke grupne terapije, danas mi je rekao kako jos uvek "nije izlecen" iako je proslo mesec i po dana.
Mulja neke bombone po dzepovima, i svaki put kada mu dodje da zapali cigaretu on uzme bombonu.
To mu je doktor savetovao i to mu uspeva za sada :)))
Pocetak je najtezi, a zatim, malo po malo proleti dan i da ne pomislis na to! Samo nemojte odustati, kada se javi kriza ona traje manje od pola minuta, pa to svako moze da izdrzi!!! :)))

Ja mislim da laci ne zzeli da propushi ponovo i da je zato doshao ovde. Odbroji dane i odluchi da nechesh da propushish. Sasvim je ispravno da se chovek predomisli iako je u pochetku, da bi sebi olakshao prestajanje dao sebi rok.
Nechesh nishta izgubiti ako ne pochnesh ponovo. Sve shto dobijash time je da stojish izpred zgrade na poslu ko siroche, da istrchavash prvi iz bioskopa, budesh tretiran kao zlochinac a i zzene sada znaju da je pushenje znak nesigurnosti...da ne pricham da vlada ozbiljna besparica u drzzavi koja se svima odrazzava na finansije.
Svestan si da ne valja chim si ikad reshio da prestanesh, pa nechemo o tome. Vrlo si jaka lichnost chim si izabrao ovaj najtezzi moguchi nachin ostavljanja: da si reshio samo fizichku zavisnost a gajio psihichku. Mada sada bi ti, posle ovoliko vremena bilo jednostavno da reshish i probleme koji stvaraju ovisnichki nachin razmishljanja.
Ne znachi da bi "pljunuo na svoju rech" ako sada odluchish da ne propushish. Mozzesh i da produzzish rok za recimo josh dve godine.
Ja sam toliko puta padala da zaista mogu da ti potvrdim da se chovek osecha krajnje bedno kada ponovo propushi.
Ako je naravno tvoj izbor da zzelish da pushish, smatrachu to kranje bizarnim, ali poshtujem tudje odluke...i navijam da pobedish svoju slabost.

Mozda je Laciju stvarno potrebna podrska, ali nije morao bas na ovakav nacin da je trazi.

Ja mislim da i ako zapali da ce mu se smuciti ta cigareta i da nema sanse da ce opet da se privikava na to gusenje. A nece je doziveti kao uzitak jer nije vise ovisan -moje misljenje. Trebalo bi da pusi danima da opet postane zavisnik. Baci se na neki sport Laci, nece ti cigarete obogatiti zivot.

Antonela, 5 godina, svima si stimulans ovde. :worth: Samo mi kazi kad si pocela da zaboraljas na cigarete i da se osecas kao nepusac, ne racunam te 'pomisli' od pola sekunde? :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back