Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala na dobrodošlici, drage moje. Ovo mi je milioniti put da ostavljam,a činim to isključivo iz zdravstvenih razloga.Nekad mi se čini-ili ću ostaviti duvan,ili će on mene,,Crnjak,ali je tako. Ne bih sad puno o tome.Pročitala sam Zazo, da si opet na početku. Cruella,koliko ima da si ti ostavila? Unapred se izvinjavam ako budem imala neke neurotične napade,pa budem pisala pesimistične postove...Nije ovo lako. Pozdrav svima:cmok2:

Step by step, odmah ti mogu rechi da milioniti put ostavljash zato shto je motivacija pod "moranje" a ne pod "ja hochu"

Moguće,ali ne znam kako da ubudalim sebe da je to ,,fol -moja-dobra-volja,, kada nije. :dash:

Moram Vam ovo prepričati: Jutros otvorim oči, još uvek teret na grudima,doduše manji nego pre tri dana...i pomislim na cigaretu i btw kafu... E, tako sam videla sebe sa jutarnjom cigaretom, tako je sve bilo opojno,zanosno...došlo mi da odletim do kioska.Kad me prošla kriza, pomislim: da mi se ukazao Bred Pit, ne bih ga ni pogledala.

Zdravo drugari!!! Tu sam ja. Nisam posustala ni odustala i redovno vas čitam, ali ne stižem da pišem. Vidim da ima dosta novih i baš mi je drago. Ja evo već više od dva meseca ne pušim i skroz mi je ok. Nego me zabrinjava što niko nije ostavio iz prvog puta a meni je prvi put. Jel to neko nepisano pravilo da moraš par puta da se iscimaš sa ostavljanjem?

Zdravo drugari!!! Tu sam ja. Nisam posustala ni odustala i redovno vas čitam, ali ne stižem da pišem. Vidim da ima dosta novih i baš mi je drago. Ja evo već više od dva meseca ne pušim i skroz mi je ok. Nego me zabrinjava što niko nije ostavio iz prvog puta a meni je prvi put. Jel to neko nepisano pravilo da moraš par puta da se iscimaš sa ostavljanjem?

Nije... ali retko ko uspe iz prve...sto ne znaci da ne moze.

Ne lupaj glavu oko toga, moze da te navede na malodusnost, pa i da zapalis ponovo...Djavolja su to posla..;)

Moguće,ali ne znam kako da ubudalim sebe da je to ,,fol -moja-dobra-volja,, kada nije. :dash:

Moram Vam ovo prepričati: Jutros otvorim oči, još uvek teret na grudima,doduše manji nego pre tri dana...i pomislim na cigaretu i btw kafu... E, tako sam videla sebe sa jutarnjom cigaretom, tako je sve bilo opojno,zanosno...došlo mi da odletim do kioska.Kad me prošla kriza, pomislim: da mi se ukazao Bred Pit, ne bih ga ni pogledala.

Fazon je u tome da ne postji "fol dobra volja". Ili je ima ili je nema.
Ako nisi, procitaj Alana Kara - Lak nacin da prestanete da pusite...mnogima (i meni) je mnogo pomogla da promene svoje vidjenje cigareta i pusenja uopste...i onda nema frke i osecaja da se rastajes sa necim dragocenim jer moras...nikotinska zavisnost kratko traje, ali psihicka zavisnost je mnoog jaca i dugotrajnija.

Svi smo imali te krize. Samo se ne daj...:zag:

Ne bih rekla.... :neutral:

Ne poznajem osobu slabije volje od mene, a prestala sam da pusim.

I pusenje nije losa navika, nego zavisnost i kao takvu je treba posmatrati.

Samo da potvrdim. Zabluda o "chvrstoj volji" je mnoge obeshrabrila u vezi prestajanja.
Pushenje je bolest zavisnosti. Postoje dve vrste zavisnosti, zavisnost od supstanje ( narkotici, nikotin, shecher...) i zavisnost od akcije ( pushenje, kockanje, seks...)

Kod pushenja imamo problem na dva-tri fronta: borimo se protiv fizichke zavisnosti i protiv psihichke zavisnosti.
Fizichka zavisnost se reshava neunoshenjem nikotina u organizam bilo kojim putem (protivnik sam zzvaka i flastera sa nikotinom) Za ponovno aktiviranje fizichke zavisnosti su dovoljne minimalne kolichine nikotina.

I mnogo vechi problem je psihichka zavisnost. Shta je to shto nas je uopshte privuklo cigaretama? Zashto smo pocheli da pushimo? Da li smo postigli te "ciljeve" koje smo mislili da chemo postichi kada zapalimo cigaretu? Da li smo sposobni da zzivimo zzivot bez "POMAGALA" ? U kakvom je to stanju nashe samopouzdanje i samoposhtovanje?

Zavisnost od akcije koja se ogleda u "ritualima" kupovinom odredjene marke, odredjene situacije kada mislimo da nam je neophodna ( a to varira od javljanja na telefon do smrtnih sluchajeva. Pa ko je tu onda lud? Zar stvarno ne mozzemo to bez cigarete u rukama? Ko god je kupio one cigarete od belog sleza u apoteci postao je svestan nepotrebnost gorecheg smrdljevka u rukama pri obavljanju raznih radnji)

Znachi da bi uspeshno ostavili, moramo da napadnemo na sva tri fronta.

Мој шеф на послу пуши 3 и по кутије дневно цигарета. Данас га проматрам. Он уопште не вади цигарету из уста. :rumenko: А како знам да пуши 3 и по кутије? Па питао сам га. Да не испадне да нагађам. :D

Moj dragi pushi 4 do 5 kutija na dan. Danas ga bash gledam kako mu je zzivot podredjen tome: otishli smo u Merkur da kupujemo Farbe i alate (shto njega zanima) ali posle petnaestak minuta on je nervozan i vishe ga nishta ne zanima. Shvatim shta je u pitanju i poshaljem ga ispred da inhalira svoju dozu. Tuga.
Iz bioskopa istrchavamo prvi.Bem ti takav zzivot!

Mučenik.Verovatno i noću ustaje da pripali.Tako je bar moj otac činio i Boga mi ostavio,pre nekih 17 godina. Sad se debelo nervira kad vidi kako ja nemam dovoljno snage.

Ne bih rekla.... :neutral:

Ne poznajem osobu slabije volje od mene, a prestala sam da pusim.

I pusenje nije losa navika, nego zavisnost i kao takvu je treba posmatrati.

...upravo upoznaješ jednu:hvala: . Pregurah i 4.dan;) ...
Pošto nam se ocene lagano zaključuju, imaću više vremena da se posvetim čitanju ove teme.
Već sada sam letimičnim pregledom ustanovila da će mi puno pomoći, jer bez obzira na ogroman broj apstinenata u okruženju svakoga od nas,proces odvikavanja uvek je individualan. Odradiš to onako sa samim sobom, istrajavaš ili odstupaš... Pomoći će utoliko da shvatim da sve fiks-ideje i svi usponi i padovi kojima nas zavisnost vuče k sebi nisu nešto što drugi ljudi već nisu prolazili.Ovo mu dođe kao grupna psihoterapija:D ,

Poslednja izmena:
Danas je 9 dan otkako sam prestao da pusim.Nemam wise nikakwe krize kao da nikad nisam ni zapalio cigaru.Uopste me ne wuce da je zapalim.Radim swe sto sam i do sadsa radio.Nisam nista menjao od kada sam prestao da pusim.Kafu pijem normalno.Dva puta sam se napio i tada nisam posegao za cigarom.Ja sam uspeo da se ratosiljam owog glupog poroka:Bas je lako ostawiti cigarete.pa to moze swako.

Evo, u vodama sam nepusenja i ponovo sam se vratila u staru formu - zacas, tacno mi se organizam navikao na nepusenje i to mi je prirodno stanje.
Samo moram sebe da dovedem do toga da mi to bude jedino stanje, ne ono vanredno sam zapalila cigaretu..., kao to je iskliznuce....Protiv tog demona treba da se borim, jer su onda paljenja sve ucestalija i ucestalija i to nije dobro. Istina je da nisam klasicno propusila ni nakon igranja s cigarama periodicno ali ponovo je opasno jer moze vrlo brzo da dovede u pusacku fazu.

Poslednja izmena:
Tacno.
Ja vise za sebe nikad necu reci da sam nepusac - vec bivsi pusac, ili apstinent sto mislim da je rekla Harmony

E, vidis...to je individualno...

Ja cu ipak sebe da zovem "nepusac", eventualno "bivsi pusac" iz prostog razloga sto izrazi apstinent i apstiniranje( vezano za cigarete i pusenje) mi izazivaju neverovatnu zelju da zapalim i to upravo sada, a mesecima mi nije palo na pamet tako nesto:eek: :confused::besan2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back