Нepatitis C

Никаква истрага. :) Разбољевање је ишло са временским размацима, а свима је заједнички рад у сали. Тако да се не може говорити о епидемији.

Било би лепо с обзиром на степен излечења од 98% али не могу уопште ни да претпоставим шта ће урадити.
Увек се рачуна колика је добит, а колика штета тј, колико фонд кошта лечење самог хепатитиса који је неизлечен, па још хепатоцелуларног карцинома који је веома могућ код неизлеченог Ц хепатитиса, у односу на цену новог лека.
Бар ја верујем да то тако раде. То би било економски исправно.

С друге стране, јасно је да то није баш хумано али тако је то свуда.

Zar nam državni system nije zatucan!? Umesto da nas edukuju kao u drugim državama da dajemo lek sami sebi kod kuće,u čemu bi država uštedela na putnome trošku,podosta...Oni samo komplikuju I troše bzvz. Zar to nije ogromna glupost,a I matletiranje za pacijente. Nekima nije nimalo lako da provedu u putu I po celi dan da bi primili jednu dozu,a tako I'm je svake nedelje... Kada sagledam stvari komplet stanja u državi,dodjem do zaključka da na žalost svi oni koji su u `90-im god imali bilo kakve veze sa vlašću I razoraznim partijama su razorili I potpuno uništili državu I ne samo državu nego I narod,poenta je da dok njihov voz ne ode ovde neće biti bolje....huh , katastrofa...

Znate li gde je probano novo lečenje? Msm u kome gradu. Znate li još nešto o tome?

Podeljeno je na Beograd, Novi sad, Niš.. Ne znam tačno. Pisalo je u novinama. Najteži pacijenti verovatno sa teškom fibrozom/cirozom su dobili.

Meni sad nije jasno. Ispadne da se hepatitisi leče samo po velikim gradovima, iako neki gradovi i sa 50 000 stanovnika imaju opštu bolnicu i u okviru nje infektivno odeljenje. Znate li nešto o tome?

Podeljeno je na Beograd, Novi sad, Niš.. Ne znam tačno. Pisalo je u novinama. Najteži pacijenti verovatno sa teškom fibrozom/cirozom su dobili.

Meni sad nije jasno. Ispadne da se hepatitisi leče samo po velikim gradovima, iako neki gradovi i sa 50 000 stanovnika imaju opštu bolnicu i u okviru nje infektivno odeljenje. Znate li nešto o tome?
Ja sam iz manjeg mesta,Okolina nekadašnjeg Titovog Vrbasa,sada je samo Vrbas. Ja sam tamo išao po dijagnozu,odnosno tamo sam tražio uput,pošto Vrbas spade pod novi sad,a ja sam još malo severnije,pa sam trebao u Su,al znajući kakvi su užas uslovi u tamošnjoj bolnici,molio sam lekarku za Vrbas da me uputi. Naravno da primećujem da lek samo drže u velikim gradovima. Vrbas ima veliku bolnicu I infektologiju I sve uslove al nemaju pegazis. Za Su neznam da li imaju a I ne interesuje me. Tako da ću morati da ga primam ako uopšte dočekam u Ns-u.Diskriminacija...blago rečeno. Po manjim opštinama ga pogotovo nemaju. Moj infektolog iz Vrbasa kojeg dosta cenim,kaže da je na žalost stanje takvo u državi da nemaju sredstva I da za lečenje daju prednost mladjim ljudima što iz istog značenja nema puno prostora za starije osobe,kako on kže ,na žalost.

Čovek jednostavno živi u ovoj da se duhoviti izrazim `državi`,nemajući blage veze koliko je sve uništeno u potonulo,tek kada ga snadje muka kao nas ovde pojedince,koji tumaramo raznim hodnicima zdrastevenih ustanova,dosta često..po raznim,tek tada shvati I vidi koliko je crnilo zavilo ovu duhovitu državu...

Koji laboratorijski nalaz može ukazati na to da je infekcija nastupila u proteklih šest meseci, dakle akutna infekcija? Kod hepatitisa B je to analiza na anti-Hbc-IgM, a kako se kod hepatitisa C onda zna da je akutna infekcija?

Kako lekar zna koliko dugo je neko zaražen, na osnovu čega?

Možda Sofija zna...?

Потпуно је невазно колико дуго је неко заражен јер не реагује сваки организам исто. И ово се односи само на хроничну форму.

Клиничка слика подразумева акутну и хроничну форму. Акутна слика подразумева јасан хепатитис, често праћен жутицом, боловима и мучнином, увећањем јетре и скоком трансаминаза на вредности десет и више пута веће вредности.

Хроницитет обично има неку симптоматологију али често врло, врло благу.
Обично се пацијенти сете да су имали неку лаку малаксалост, неку стомачну нелагодност.

U Beogradu,Nisu,Novom Sadu i Kragujevcu jedino moze da se leci hcv zato sto su to jedina mesta gde postoje klinicki centri.
Sto se tice simptoma kod mene se najvise ispoljava tamnija mokraca ili se ja tripujem po nekad ali to je jedan od znakova.
Daj boze da krene kod nas nova terapija ove godine citao sam neke clanke u Politici i drugim mestima postoji velika sansa jer je bolest zarazna,a i mi imamo razvijenu farmaciju mozemo da pravimo ovde genericke lekove zasto putovati u Aziju i Afriku.
Nubiru zasto samo u 90/im i ovi posle 2000 te su je jos vise opljackali i ponizili ranije smo imali bar neko dostojanstvo sada smo go k... svi nas predjose i Albanija i C.gora i svi se sprdaju sa nama devedesetih nisu bas mogli.

U Beogradu,Nisu,Novom Sadu i Kragujevcu jedino moze da se leci hcv zato sto su to jedina mesta gde postoje klinicki centri.
Sto se tice simptoma kod mene se najvise ispoljava tamnija mokraca ili se ja tripujem po nekad ali to je jedan od znakova.
Daj boze da krene kod nas nova terapija ove godine citao sam neke clanke u Politici i drugim mestima postoji velika sansa jer je bolest zarazna,a i mi imamo razvijenu farmaciju mozemo da pravimo ovde genericke lekove zasto putovati u Aziju i Afriku.
Nubiru zasto samo u 90/im i ovi posle 2000 te su je jos vise opljackali i ponizili ranije smo imali bar neko dostojanstvo sada smo go k... svi nas predjose i Albanija i C.gora i svi se sprdaju sa nama devedesetih nisu bas mogli.
Pa te baš devedesete su nam najviše I došle glave a ujedno odskočna daska za svu ovu maskaradu od politike koju imamo od-do danas,al nemojmo o tome to je već neka šesta tema....

Потпуно је невазно колико дуго је неко заражен јер не реагује сваки организам исто. И ово се односи само на хроничну форму.

Клиничка слика подразумева акутну и хроничну форму. Акутна слика подразумева јасан хепатитис, често праћен жутицом, боловима и мучнином, увећањем јетре и скоком трансаминаза на вредности десет и више пута веће вредности.

Хроницитет обично има неку симптоматологију али често врло, врло благу.
Обично се пацијенти сете да су имали неку лаку малаксалост, неку стомачну нелагодност.
Kako bre potpuno nevazno koliko dugo neko ima hcv???Pa to je skoro naj vaznije ti kao buduci lekar bi to trebala da znas.

Kako bre potpuno nevazno koliko dugo neko ima hcv???Pa to je skoro naj vaznije ti kao buduci lekar bi to trebala da znas.

Morn, у контексту у ком је питала Dog Rose, неважно је.

Кад се анализира хистолошки препарат јетре оболелог, ни тад нам није важнда дужина трајања јер има људи код којих и после 5-6-7 година не изазива неке значајније промене, а код неких на терапији већ после 2-3 године направи ршум.

То је ствар личне осетљивости.

Joooj pliz, najvaznije - spojeno, ne odvojeno - naj vaznije. Najvaznije je superlativ od vazno, komparativ je vaznije, superlativ se uvek pise spojeno. Superlativ koji se dobija od jak se pise i sa 2 j - najjaci.

TrebalO bi da znas, ne trebala, trebao, trebovanje se ne menja po rodovima, nego ide trebalo bi pa onda ostatak.... I ti bi to trebalO da znas ako imas zavrsenu osnovnu, ako bi vec da edukujes lekare, ljude koji najduze studiraju od svih studenata.

I ona nije buduci lekar, ona je vec lekar, koji je na specijalizaciji, znaci moze se reci buduci specijalista neke oblasti, ali svakako da je lekar i to verovatno odavno.

I Mikelo je vec postao sa foruma licencirani lekar sa polozenim drzavnim ispitom a kamoli Sofija.

Al sta znaju oni, uvek znamo bolje mi, nistarije, obicni forumasi sto nismo ni pismeni a kamoli nesto vise.

Dobar dan braco i sestre,sta bi opet se forum ugasio na neki nacin mogu i da razumem zasto i meni postaje nerprijatno da pisem ovde jer bivamo zigosani od raznih ljudi kao nepismeni narkomani,sljam itd.
tako da ni ja najverovatnije necu vise ucestvovati ili cu da otvorim novu temu u kojoj mogu da ucestvuju samo ljudi koji se lece ili koji su izleceni ili oboleli od hcv a ako je to moguce i ako to vec ne postoji
nmvz.imam obavezu prema NUBIRU obecao sam da cu opisati moje iskustvo sda bviopsijom jetre.
Kao sto sam vec rekao javio sam se u sredu ujutru u 9 na infektivnom onda sam morao da odem do kliniockog to je odmah tu isto je dvoriste naravno da otvorim karton istoriju bolesti,zatim se vratio na infektivno i smestili su me u krevet ima jedna soba gde su samo oboleli od hepatitisa svih vrsta.Prvi dan znaci u sredu nista nisam radio jedino sam primio jednu infuziju priznajem pola sam je prosuo onda ujutru jos jedna infuzija pa onda ultra zvuk jetre bio mi je ok nakon sat vremena uradjena mi je biopsija u prisustvu studenata legne se na krevet na ledja skines gornji deo ako si dlakav obriju te mene nisu morali desnu ruku stavis ispod glave doktor ti da lokalnu anesteziju u mesto gde ce se raditi biopsija naravno osetio sam ostar ubod nakon nekoliko minuta anestezija pocinje da deluje slicno kao kod cika zube ja nisam gledao sam cin biopsije ali koliko sam shvatio radi se nekakva vakum tehnika znacio recnu te ispod rebra kod jetre naravno i onda se ubaci neka sipkica koja napravi vakum i iscupoa ti komad jetre osetis se onako neprijatno ne mogu reci da boli ali nije ni da ne boli,najveci problem mi je bio jer sam mislio da je gotovo a doktor je onda uradio to jos jednom da uzme i drugi komad objasnjavajuci studentima kako sam ja dobar primer za biopsiju posto sam mrsav itd.na taj drugi cin nisam bio spreman i to me je zabolelo najvise zaboli desno rame i plecka.Biopsija je gotova na kolicima su me odvezli do sobe i smestili u krevet treba da se lezi dva sata na boku na desnij strani gde je radjen zahvat prvih sat vremena boli cela ta strana trupa najvise rame i jako je neprijatan osecaj odvratno sam se osecao odbio sam da primim diklofenak inekciju jer mi je bilo dosta busenja a i znamo svi da to ne pomaze nista na zalost nasa medicina se svodi na infuziju i injekcije diklofena koji nista ne pomazu bare meni,e onda je bol prestao nakon toga ceo dan sam osecao blag bol kada udahnem vazduh i tako do uvece a onda je i to prestalo.Sutradan kada sam ustao dakle danas ne osecam nikakav bol idisem normalno.Eto tako ti je to moj nubiru sto se tice bopsije jetre nadam se da sam pomogao.Pozz svima

Bravo,eto I to ti je prošlo,i nije bilo toliko strašno kao što si mislio na prvu (zar ne)? Ja sad 8 aprila imam kontrolni,nemam pojma koliko će to sa kontrolama trajati ,ali samo znam da meni od otkrivanja hcv-a prošlo šest meseci,što znači da nisam više u akutnoj fazi...gledano iz spectra lekara. Znači sada već mogu da očekujem neki pomak u daljim pregledima...mada kako se osećam mislim da su mi transaminase I dalje niske,al kako god,videću kako se situacija odvija,imam strpljenja I razumevanja. Hvala ti morn na dragocenim info.Pozzz ,sve najbolje!!!

Bravo,eto I to ti je prošlo,i nije bilo toliko strašno kao što si mislio na prvu (zar ne)? Ja sad 8 aprila imam kontrolni,nemam pojma koliko će to sa kontrolama trajati ,ali samo znam da meni od otkrivanja hcv-a prošlo šest meseci,što znači da nisam više u akutnoj fazi...gledano iz spectra lekara. Znači sada već mogu da očekujem neki pomak u daljim pregledima...mada kako se osećam mislim da su mi transaminase I dalje niske,al kako god,videću kako se situacija odvija,imam strpljenja I razumevanja. Hvala ti morn na dragocenim info.Pozzz ,sve najbolje!!!

Hvala takodje

Back