Нepatitis C

I posle njega sledećem pacijentu sve te iste instrumente strpaju u usta..

Da li je on to svojim očima video ili ima samo pretpostavku? Stvarno bih bila zahvalna na odgovoru, ako ti nije teško da ga pitaš.

Ja sam u takvu situaciju posumnjala. Trebala bih uskoro da se testiram. Doktorka opšte prakse mi je rekla da bih trebala da sačekam bar tri meseca zbog perioda (eventualne) inkubacije.

Da, radila sam opšti pregled krvi. Ali ne zbog rizika kojem sam bila izložena nego pijem lekove za neke druge zdravstvene probleme pa su proveravane i transaminaze. Tih dana sam i išla kod zubara tako da taj rezultat ne može biti u korelaciji sa eventualnom zarazom. Ali napisaću ALT je bio 33 (granica do 55), AST je 21 (granica do 34). To je sve u redu.

Čekam da prođe takozvan ''period prozora'' da bi se uradile analize.

Moram se testirati. Stomatološka sestra nije sama u glavi. Ispričala sam ceo događaj doktorki opšte prakse i složila se da se testiram. Naglasila mi je da trenutne transaminaze nemaju ništa sa time zato što je krv vađena iste nedelje kad sam bila kod zubara. Sačekaću tri meseca (iako je poželjno šest).

Hvala na podršci i željama za uredne rezultate.

Ovde na forumu,ima čovek sa kojim se pp dopisujem,kako kaže kada ode kod zubara obavezno kaže da je hcv pozitiv,oni samo klimnu glavom I posle njega sledećem pacijentu sve te iste instrumente strpaju u usta: To je realnost našeg mentaliteta...

A on ostane da vidi koje instrumente stavljaju sledecem pacijentu?
To naprosto nije tacno. Bez obzira da li je prethodni pacijent hcv pozitivan ili ne, ceo taj set instrumenata se sklanja i uzima se novi set, a onaj prethodni se nosi na sterilizaciju.

Inkubacija traje 6 meseci a ne 3.

Inkubacioni period je od 2 nedelje do 6 meseci, a najcesce je oko 2 meseca.

Poslednja izmena:
Mikelo bez uvrede,al čovek kaže da je video svojim očima.Eee,sad ako laze mene onda I ja lažem vas. Mada ima tu istine,kako ovde čujem pojedinci su ga tako pokupili. Naravno da ne verujem u sve što pročitam,al iz ličnog iskustva a I obilazim svakakve zdrastvene ustanove I kakvi su uslovi u pojedinim ustanovama,to je I vrabcima na granama jasno,a kamoli vama ili meni,..katastrofa..pa ,lagao bih sebe ako bih imao pozitivnije mišljenje o zdrastvenim ustanovama kroz koje sam često u zadnjih 2 godine sve bio I čega sam se nagledao. No ,nije svugde tako,eto ja treba da uradim uskoro endoskopiju,doktori su tako isplanirali moj pregled da budem zadnji zbog hcv-a,da bi imali vreme da duže sterilišu te instrumente do sledećeg dana,a I koliko znam sterilizaciju posle nas obolelih se radi malo drugačijeg tipa nego obično...A evo jedan primer,lično moj,nedavno udjem u lab. da izvadim transaminase,privatno,kazem sestri da sam hcv,isto klimne glavom I kaže pošteno od mene...završi vadjenje krvi,bez higijenskih rukavica,krv mi posle toga lije a ona uzme vatu sa alkoholom da mi to sanira I nekako sve to radi aljkavo I spetljano tako da joj se moja krv nalepila po prstima I onda ode kod drugog pacijenta a tu moju krv kao malo prebriše sa alkoholom I to je to...hmm Šta kažeš Mikelo???

Meni je infektolog Zeljko iz Kragujevca veoma cenjen i poznat u svom poslu kada sam otisao sa rezultatom da sam pozitivan zakazao da ponovo uradim test i dodjem kod njega za 6 meseci posto inkubacija traje toliko dakle 6 meseci,e sad ako ti znas bolje od doktora specijaliste infektologa onda uredu.
Znas Mikelo nije sve sto procitas na netu istina uglavnom nije 80% je smece a ti si izgleda internet fanatik i mislis da sve znas.
Ja pricam iz svog iskustva a ne sto sam procitao na nekoj stranici.
Pozz

A evo jedan primer,lično moj,nedavno udjem u lab. da izvadim transaminase,privatno,kazem sestri da sam hcv,isto klimne glavom I kaže pošteno od mene...završi vadjenje krvi,bez higijenskih rukavica,krv mi posle toga lije a ona uzme vatu sa alkoholom da mi to sanira I nekako sve to radi aljkavo I spetljano tako da joj se moja krv nalepila po prstima I onda ode kod drugog pacijenta a tu moju krv kao malo prebriše sa alkoholom I to je to...hmm

Neće njoj od toga biti ništa, ali to što je bez rukavica u privatnoj laboratoriji mi je van svake pameti. U domu zdravlja gde se vadi krv i u bolnicama po odeljenjima znam da sestra celo pre podne ne skida jedan par rukavica, ali ovo za privatnu mi je strava i užas.

Ja retko vadim krv. Jednom prilikom sam zatražila u privatnoj laboratoriji da sestra promeni rukavice. Pre mene je u drugom boksu primila pacijenta sa gnojnom ranom. Pod uglom u čekaonici sam videla da odmotava taj zavoj (sa rukavicama koje je već imala na rukama) i onda je sa nekim štapićima uzimala bris. Posle toga je popunila neke papiriće i nalepnice i sa tim rukavicama izašla i meni mahnula rukom da uđem u drugi boks sa njom da mi izvadi krv. :dontunderstand:

A za stomatološke ordinacije znam da se to dešava kad se sestra zaglupi pozivima telefonskim i šta ti ja znam, izađe pa u uđe u ordinaciju i naravno da joj promakne povremeno neki deo procedure čišćenja za prethodnim pacijentom. Obično ili ne prebriše dobro ili uopšte ne prebriše, ili ne zameni instrumente, napravi se povremeno neki kiks. A i neke su jednostavno lujke po prirodi, needukovane, ma užas.

Trebam da se strpim još minimum mesec dana do testiranja a dotle ću izgubiti zdrav razum. Jedino me teši što znam iz viđenja gospođu koja je tada bila kod stomatologa pre mene. Fina je i na oko zdrava, ali to ništa ne znači, nikad se ne zna ko je nosioc npr. hepatitisa C.

Nubiru, kako to misliš da se posle obolelih vrši posebna sterilizacija? Ma garantovano pri svakodnevnim intervencijama bude neko zaražen koji nema pojma da je zaražen ili još gore ima onih koji znaju a ne kažu jer smatraju da se sve higijenske procedure izvode po propisima. Javašluk je na sve strane.

Da li može da se tuži stomatološka ordinacija zbog teme o kojoj pišemo?

Mikelo bez uvrede,al čovek kaže da je video svojim očima.Eee,sad ako laze mene onda I ja lažem vas. Mada ima tu istine,kako ovde čujem pojedinci su ga tako pokupili. Naravno da ne verujem u sve što pročitam,al iz ličnog iskustva a I obilazim svakakve zdrastvene ustanove I kakvi su uslovi u pojedinim ustanovama,to je I vrabcima na granama jasno,a kamoli vama ili meni,..katastrofa..pa ,lagao bih sebe ako bih imao pozitivnije mišljenje o zdrastvenim ustanovama kroz koje sam često u zadnjih 2 godine sve bio I čega sam se nagledao. No ,nije svugde tako,eto ja treba da uradim uskoro endoskopiju,doktori su tako isplanirali moj pregled da budem zadnji zbog hcv-a,da bi imali vreme da duže sterilišu te instrumente do sledećeg dana,a I koliko znam sterilizaciju posle nas obolelih se radi malo drugačijeg tipa nego obično...A evo jedan primer,lično moj,nedavno udjem u lab. da izvadim transaminase,privatno,kazem sestri da sam hcv,isto klimne glavom I kaže pošteno od mene...završi vadjenje krvi,bez higijenskih rukavica,krv mi posle toga lije a ona uzme vatu sa alkoholom da mi to sanira I nekako sve to radi aljkavo I spetljano tako da joj se moja krv nalepila po prstima I onda ode kod drugog pacijenta a tu moju krv kao malo prebriše sa alkoholom I to je to...hmm Šta kažeš Mikelo???

Kazem da ne mogu da verujem da mozes da pomislis uopste da iste instrumente stavljaju razlicitim pacijentima u usta bez prethodne sterilizacije. Ako u to verujes, onda si ekstremno naivan.

Nubiru, kako to misliš da se posle obolelih vrši posebna sterilizacija? Ma garantovano pri svakodnevnim intervencijama bude neko zaražen koji nema pojma da je zaražen ili još gore ima onih koji znaju a ne kažu jer smatraju da se sve higijenske procedure izvode po propisima. Javašluk je na sve strane.

Da li može da se tuži stomatološka ordinacija zbog teme o kojoj pišemo?[/QUOTE]
Posebna sterilizacija se radi posle nas obolelih,rečeno mi je od strane lekara opšte prakse pa I infektologa,eee nisam pitao o čemu se tu tačno radi. Verovatno duže traje taj tip sterilizacije nego običan,standardni. E,sad ,pogodila si srž što se tiče konkretno stomatologije,tužba ti neće uroditi plodom,možda izbiješ sama sebi koji dinar iz đžepa I ko zna šta još može da ti se desi kakve neprijatnosti,vidiš to je baš zbog toga što pojedinac kao ja odem kod stomatologa a nisam imao pojma da sam nosioc,što znači da to malte ne nije ničija greška,a po najmanje njihova!!!! A tu ima još I toga da pojedini pacijenti I ne kažu da su pozitivni,što mislim da je potpuno neodgovorno I nehumano. Tako da stomatološka ambulanta začas može da se ogradi ili jednostavno nisu oni krivi ako neko nezna il ne prijavi da je oboleo. Meni je infektolog lično rekao,čega se I strogo pridržavam,da kad sam u zdrastvenim ustanovama osoblje opomenem da sam hcv nosioc. Za tu sterilizaciju sam sto posto siguran da je drugačija od ,ajd tako da se izrazim,`od standardne`!

- - - - - - - - - -

Kazem da ne mogu da verujem da mozes da pomislis uopste da iste instrumente stavljaju razlicitim pacijentima u usta bez prethodne sterilizacije. Ako u to verujes, onda si ekstremno naivan.
Ok je Mikelo. Slažem se da svako ima pravo na svoje mišljenje,možda sam ja naivan al bar znam pošto se iz hobija bavim slikarstvom,nisam slep. Pročitaj još jednom moj text I iskustvo malo bolje.

Nema potrebe. Radije cu verovati u to da niko na svetu nije toliko lud da koristi iste instrumente 2 puta za redom, nego u rekla-kazala iz trece ruke od nekog ko je i iz prve ruke sumnjiv izvor (pritom ne mislim na tebe, vec na tog od koga si cuo tu vrlo slabu laz). Do danas sam mislio da niko ziv u takvu glupost ne bi poverovao.
Na tvom mestu bih razmislio kako je to on ostao u ordinaciji i posmatrao koje instrumente ce koristiti na sledecem pacijentu.

Radije cu verovati u to da niko na svetu nije toliko lud da koristi iste instrumente 2 puta za redom.

I ja sam tako verovala do pre mesec dana. A i ranije sam viđala neke sitnice koje su van pameti. Mikelo, samo pročitaj svoj potpis - Mudri su uvek puni sumnje. A kad posumnjam pažljivije gledam, dakle nisam počela da obračam pažnju tek tako.

A tek anestezija. Kako da znam da li je ludača stomatološka sestra promenila iglu, a pouzdano znam da jednu anesteziju dele na više pacijenata.

Puno situacija je u igri.

Nubiru, šta može da se desi ako tužim ordinaciju. I još ako imam analize pre i posle šest meseci.

Uostalom, kako objasniti broj od 500 000 zaraženih samo u našoj zemlji (b i c). Jeeeeeeeste, sad 90% njih koristi drogu i pritom razmenjuje špriceve u grupnom konzumiranju. Verujte da narkomani danas uopšte nisu mutavi. Vrlo su edukovani.

(Razlog izmene je tekstualna dopuna posta.)

Poslednja izmena:
I ja sam tako verovala do pre mesec dana. A i ranije sam viđala neke sitnice koje su van pameti. Mikelo, samo pročitaj svoj potpis - Mudri su uvek puni sumnje. A kad posumnjam pažljivije gledam, dakle nisam počela da obračam pažnju tek tako.

A tek anestezija. Kako da znam da li je ludača stomatološka sestra promenila iglu, a pouzdano znam da jednu anesteziju dele na više pacijenata.

Puno situacija je u igri.

Mudri su uvek puni sumnje, ali pre svega sumnje prema nerealnim, neproverljivim izjavama nekompetentnih ljudi, sa ociglednim elementima paranoidnog poremecaja.
Da, ludaca je stomatoloska sestra, a nije ludak onaj kome padne na pamet da pomisli da bi neko uradio tako nesto.

Nema potrebe. Radije cu verovati u to da niko na svetu nije toliko lud da koristi iste instrumente 2 puta za redom, nego u rekla-kazala iz trece ruke od nekog ko je i iz prve ruke sumnjiv izvor (pritom ne mislim na tebe, vec na tog od koga si cuo tu vrlo slabu laz). Do danas sam mislio da niko ziv u takvu glupost ne bi poverovao.
Na tvom mestu bih razmislio kako je to on ostao u ordinaciji i posmatrao koje instrumente ce koristiti na sledecem pacijentu.

Боље да почнеш да верујеш. ;)
Што због своје личне безбедности, што због безбедности на раду.
Свашта људима падне на памет у земљи као што је Србија, где влада тотално безакоње и нико не сноси одговорност ни за шта.

- - - - - - - - - -

Mudri su uvek puni sumnje, ali pre svega sumnje prema nerealnim, neproverljivim izjavama nekompetentnih ljudi, sa ociglednim elementima paranoidnog poremecaja.
Da, ludaca je stomatoloska sestra, a nije ludak onaj kome padne na pamet da pomisli da bi neko uradio tako nesto.

Ураде из незнања.

Свака бодала може да заврши и медицински факултет, а камо ли средњу медицинску школу.

Боље да почнеш да верујеш. ;)
Што због своје личне безбедности, што због безбедности на раду.
Свашта људима падне на памет у земљи као што је Србија, где влада тотално безакоње и нико не сноси одговорност ни за шта.

- - - - - - - - - -

Ураде из незнања.

Свака бодала може да заврши и медицински факултет, а камо ли средњу медицинску школу.

Sofija, ti imas pravo da verujes u svaku glupost koju cujes, ja imam pravo da verujem da ljudi imaju bar minimalnu odgovornost u svom radu. Iz neznanja mogu da urade neke komplikovanije stvari, ali niko nema teorije da zavrsi ni srednju medicinsku, a da ne razume takve osnove. Ovo sto sada pricate je kao da tvrdite da automehanicari preseku kocnice svojim musterijama jer ih boli uvo. Bez dokaza, bez ikakvog kredibiliteta.

Ako se nekad probudite i ne secate se ko ste i sta ste, a vidite da imate hep C, hej, verovatno ste intravenski narkoman.

Poslednja izmena:
Eto Mikelo čuo si od Sofije iz prve ruke,koja je inače na specijalizaciji... Nemam više komentara na ovu temu
Dog Rose što se tiče tužbe ,ostaću suzrdržan,jer nemam nekoga iskustva sa time,kako Sofija kaže u zemlji u Srbiji u kojoj vlada bezakonje teško je biti u pravu...

Sofija, ti imas pravo da verujes u svaku glupost koju cujes, ja imam pravo da verujem da ljudi imaju bar minimalnu odgovornost u svom radu. Iz neznanja mogu da urade neke komplikovanije stvari, ali niko nema teorije da zavrsi ni srednju medicinsku, a da ne razume takve osnove. Ovo sto sada pricate je kao da tvrdite da automehanicari preseku kocnice svojim musterijama jer ih boli uvo. Bez dokaza, bez ikakvog kredibiliteta.

Ako se nekad probudite i ne secate se ko ste i sta ste, a vidite da imate hep C, hej, verovatno ste intravenski narkoman.

ОК ;)

Eto Mikelo čuo si od Sofije iz prve ruke,koja je inače na specijalizaciji... Nemam više komentara na ovu temu
Dog Rose što se tiče tužbe ,ostaću suzrdržan,jer nemam nekoga iskustva sa time,kako Sofija kaže u zemlji u Srbiji u kojoj vlada bezakonje teško je biti u pravu...

И као студент сам имала прилике да слушам од пацијента да су сумњали на своје стоматологе па чак и педикире.

Међутим, треба имати у виду и чињеницу коју сам већ навела, а то је да су студије на тему преживљавања вируса ван организма или после смрти веома опречне, а ти људи су далеко више одговорни, него неодговорни.

Ми, у послу којим се бавим, радимо и обдукције. Четворо колега до сад се заразило туберкулозом. Како кад нема капљица?
Сад постоје нове тезе да се преноси крвљу.
Опет како кад се нико не сећа да се посекао?

АЛи веома важна је заштита, тако се и ризик смањује.

Нормално, ко се лати игле, може свашта да очекује.

Никаква истрага. :) Разбољевање је ишло са временским размацима, а свима је заједнички рад у сали. Тако да се не може говорити о епидемији.

Било би лепо с обзиром на степен излечења од 98% али не могу уопште ни да претпоставим шта ће урадити.
Увек се рачуна колика је добит, а колика штета тј, колико фонд кошта лечење самог хепатитиса који је неизлечен, па још хепатоцелуларног карцинома који је веома могућ код неизлеченог Ц хепатитиса, у односу на цену новог лека.
Бар ја верујем да то тако раде. То би било економски исправно.

С друге стране, јасно је да то није баш хумано али тако је то свуда.

Back