Pozdrav svima...
Pošto je ovo nažalost jedini forum/udruženje za podršku ljudima obolelim od HCV, (sem Hronosa), čudno je kako slabo je posećen s obzirom koliko nas ima...svejedno, u ovom postu sam hteo da izrazim svoj protest o nedavno snimljenoj (a danas emitovanoj-prvi put, valjda), reportaži televizije Studio B. Reportaža je bila edukativnog tipa, prilično iscrpna, pojavljivala se i predsednica ovog udruženja a i gospodin Prof. Dr. D. Delić, načelnik hepatologije Infektivne klinike u Beogradu.
Dakle, mnogi znaju iz priče a mnogi se i "vode" kod njega, ja takođe, čovek je izuzetan stručnjak na tom polju, verovatno najbolji u Srbiji. Njegov, nadasve "ljudski", gotovo prijateljski odnos, bez ikakve arogancija ga čini vrhunskim lekarom. Ovo navodim jer želim da naglasim da jako cenim čoveka.
Međutim, njegove izjave u gore navedenoj reportaži su tema ovog malog protesta.
Verovatno je, nakon skupa povodom svetskog dana borbe protiv HepC i novinskih članaka koji su ga ispratili (iako je bio sramno malobrojan), Dr. Delić, kao načelnik hepatološke ambulante inf. klinike u Beogradu i kao čovek koji je najviše eksponiran oko ove teme po medijima, od ministarstva zdravlja dobio neki nalog, da ne kažem naređenje, da malo ublaži, zataška stvari i pretstavi ih lepšim.
Naime izjavio je, citiram. "Trudimo se da bolest otkrijemo i tretiramo još u ranoj fazi, dok je još uvek akutna i pacijentu odmah dajemo interferonsku terapiju u trajanju od 6 meseci. Na taj način je 80% pacijenata kod kojih je virus otkriven izbacilo virus..."
Još je i javnu statistiku o broju obolelih umanjio za nekih 50%?!?!
O tome se radi. Ovde svi znaju da je "terapija" od godinu dana (za genotip 1) 12 000 EUR.
Svi znaju da ne mogu da se nadaju besplatnoj terapiji o trošku zdravstvenog osiguranja sve dok ne "razviju" minimum fibrozu bar I ili II stepena, ako ne i III, ili pak cirozu. Svi ovi stadijumi bolesti podrzumevaju hronično oboljenje.
Pre ovog stadijuma bolesti, besplatno lečenje dobijaju eventualno maloletni pacijenti. (a i to je malo poznato i bar ja nemam konkretne dokaze)
Prema tome čovek je na jednom od najgledanijih TV kanala slagao. Pa da li to znači da nam je zdravstvo toliko puklo da treba javno iznositi laži o jednoj od najpodmuklijih bolesti na planeti? Zašto se nije tim povodom oglasilo samo ministarstvo zdravlja i slagalo nego podmeće jednog međunarodno cenjenog stručnjaka?
Znamo da nam je zdravstvo u tragičnom stanju ali ovo je ipak previše...nije prvi put da Dr. Delić u svojim javnim nastupima svaki put priča drugu priču što se terapije tiče, a kada popričate sa njim u ordinaciji u četiri oka, saznate gore navedenu istinu.
Ovo se mene lično slabo tiče jer je meni postojeća terapija kontraindikovana i bez obzira na sve, nikada je neću primiti, radi se o ljudima kojima treba i iščekuju je.
Zbog te neke solidarnosti sa njima ovo pišem.
Čak i ja, dok sam bio u toj akutnoj fazi (testiran sam nekoliko puta, ne bi li pouzdano utvrdili da sam zaista pozitivan) sam mogao da izdržim tih famoznih 6 meseci terapije u akutnoj fazi pa bih danas živeo i osećao se mnogo drugačije...da je tako nešto ikada postojalo.
Emisije i javna okupljanja su u redu, sve to podržavam, ponovo sve čestitke osnivačima "Hronosa" i ljudima koji ovde svojim postovima doprinose nečemu dobrom po celom pitanju ali bi bilo lepo zaustaviti laži. Čovek ume toliko da se nalupa na TV da mi dođe da mu sručim to u lice na prvoj sledećoj kontroli, a sve kao nešto oklevam tipa "pa nije on kriv što su mu naredili da lupeta"...ali nije u redu. Zbog takvih izjava ljudi i misle da je HepC redak ovde, da toga i nema sem među narkomanima itd...a onde sam kritikuje needukovanost i nemar ljudi oko svog zdravlja.