Нepatitis C

STRASNO MNOGO GLUPOSTI SAM PROCITALA NA OVU TEMU I MORAM DA ODGOVORIM JER SU LJUDI NEOBAVESTENI A SAMIM TIM I PUNI PRERASUDA...
NISAM NIKADA BILA NARKOMANKA,PROSTITUTKA NITI BILO STA SLICNO,TAKODJE NISAM PROMENILA MNOGO PARTNERA.HCV MOZE DA SE DOBIJE I KOD ZUBARA I PRILIKOM TETOVAZA I PIRSINGA KAO I KOD OPERACIJA.PRENOSI SE SAMO I ISKLJUCIVO PREKO KRVI!
BOLUJEM OD HEPATITISA C GENOTIP 1. OTKRILA SAM TO 2009. GODINE KADA SAM DOBROVOLJNO DALA KRV.REZULTATI ZA JETRU SU MI BILI BLAGO POVISENI TAKO DA SU SAMO PRATILI STA SE DESAVA.TAKO JE BILO DO PROSLE GODINE KADA SU MI SE REZULTATI POVECALI 3X VISE NEGO STO JE NORMALNO.RADILI SU MI BIOPSIJU GDE JE ISECAK JETRE BIO RELATIVNO ZDRAV,NISAM IMALA NI FIBROZU NI BILO KAKVO DRUGO OSTECENJE-RAZUMEJU ONI KOJI BOLUJU OD ISTOG.RADILA SAM PCR TEST U BG-U,GDE SAM IMALA 60 000 KOPIJA VIRUSA U NE ZNAM KOLIKO ML KRVI,TO JE BILO PREMALO ZA TERAPIJU...
MOJA DOKTORKA JE IPAK PREDALA ZAHTEV I CEKALI SMO STA CE KOMISIJA ODREDITI,ODOBRILI SU MI TERAPIJU JER SAM TADA IMALA 19 GOD...U JUNU SAM DOBILA LEKOVE:PEGAZIS 180MG I RIBAVIRIN 3+0+3 TABLETE DNEVNO I OTPOCELA LECENJE KOJE TRAJE 48 NEDELJA...U MOM ORGANIZMU SE VODILA BITKA GDE SAM JA BILA KOLATERALNA STETA...REAKCIJA VIRUSA NA TERAPIJU JE BILA OK I NASTAVILI SMO.OBAVESTENI ZNAJU DA SE GENOTIP 1 LECI U SAMO 30% SLUCAJEVA TAKO DA SAM IMALA SRECE...
DAKLE,NIJE NEIZLECIVA BOLEST!
SADA MI JE OSTALO JOS 8 NEDELJA I BICU ZDRAVA.
U ZAVISNOSTI OD GENOTIPA LECENJE TRAJE OD 6 MESECI DO GODINU I PO DANA...
SRECNO SVIMA KOJI SE BORE PROTIV TOGA I AKO NEKOG NESTO VISE ZANIMA NEKA SLOBODNO PITA...
P.S. ZABORAVITE ALKOHOL I JEDITE NORMALNO...

u zavisnosti od genoma ili genotipa lecennje peginterferonom alfa-2a – PEGASYS traje od 24 do 48 nedelja ,znaci genotip 3 i 2 24 nedelje ,a 1,4,5 i 6 48 nedelja i ne izleci se u potpunosti Interferoni ostvaruju svoje dejstvo tako što u ribozomima ćelije domaćina indukuju produkciju enzima koji inhibiraju translaciju virusne informacione RNK u virusne proteine i tako zaustavljaju umnožavanje virusa. Interferoni se vezuju za specifične receptore na membrani ćelije, za koje se pretpostavlja da su verovatno gangliozidi. In vitro, oni inhibiraju replikaciju velikog broja virusa.tako da posle terapije mozez biti zdrava ali moras strogo da vodis racuna o picu(alkohol) i hrani. poz

Interferoni ostvaruju svoje dejstvo tako što u ribozomima ćelije domaćina indukuju produkciju enzima koji inhibiraju translaciju virusne informacione RNK u virusne proteine i tako zaustavljaju umnožavanje virusa. Interferoni se vezuju za specifične receptore na membrani ćelije, za koje se pretpostavlja da su verovatno gangliozidi. In vitro, oni inhibiraju replikaciju velikog broja virusa.peginterferon alfa-2a-PEGASYS u zavisnosti od genoma ili genotipa 1,2,3,4,5 i 6 se leci tj. terapija traje od 24 do 48 nedelja i to 1 4 5 i 6 48 ,a 2 i 3 48 nedelja i naravno to sto si napisala bez alkohola i masne hrane ,poz i zelim ti uspeh posle zadnjeg PCR testa ,ja sam zavrsio 09. februara imam ili imao sam genotip 1 i negativan sam na testu

Porodila sam se pre 3 meseca. Posto sam imala viska mleka a dojila sam, prijavila sam se da doniram u banku himanog mleka, medjutim zvala me je neka doktorka i tek tako, ko grom iz vedra neba saopstila mi da sam HCV pozitivna. Razgovor je trajao oko minut, nista mi nije objasnila, osecala sam se da mi se ceo svet rusi pod nogama. Kako, kad, odakjle to meni...sve su to pitanja koja su ostala bez odgovora. Ipak, najvise me je strah zbog bebice. Kako su mi objasnili, ona sad najverovatnije ima ta antitela u sebi ali to ne znaci da je i ona HCV pozitivna, moze se znati tek posle godinu dana i da nastavim sa dojenjem. Da preskocim moju unutrasnju dramu, otisla sam u Infektivnu kliniku, tamo me je primio DR. Mitrovic koji mi je takodje posvetilo par minuta. Nije kriv covek, vidim da ima 100 knjizica na stolu ali niko ni da mi objasni odakle to meni, da li uopste mogu da udjem na taj program. Samo mi je prepisao silimarin kapsule 2x1 i rekao da vodim racuna o ishrani. Inace nisam imala nikakve tegobe, umorna jesam ali ipak imam malu bebu to je veliki posao pa sam mozda zbog toga umorna a ne zbog bolesti.
Vidim da se u temi pominju nekakve kopija, ja ne znam sta je to.
AST mi je 94
ALT 174
lakat dehidrogenaza 408
kreatin genaza 71
Znacilo bi mi da cujem vase misljenje.
Hvala

Nakon mesec dana, rezultati su mi bili dosta bolji, AST 40 i ALT 66, mada ja nista drasticno nisam promenila u svom zivotu osim sto sam pocela da uzimam te silimarin kapsule. Uvek sam vodila racuna o ishrani i jos u trudnoci sam izbacila masno i zacinjeno.

Deltoid, napisala sam u postu da su videla da sam pozitivna na HCV kada sam donirala mleko i to je potvrdjeno u Infektivnoj.
Mene zanima da li je neko probao alternativno lecenje, kao sto su cajevi, ishrana sirovom hranom ili tako nesto?
Jer koliko ja shvatam, na program koji finansira drzava mozes da udjes jedino ako ti je poprilicno ostecena jetra, a meni nije hvala Bogu.

Da li neko zna kako i sta treba za refundaciju troskova pri kupovini leka, posto sam na dnevniku cuo da je direktor RFZO-a rekao da svako ko je kupio lek zbog nestasice ima pravo na refundaciju. Imam racun da sam kupio pegintron, tri komada, i sta jos? Da li mi treba potvrda iz KC Nis, ili jos nesto?

Postovane dame i gospodo,postovani forumasi,lijep pozdrav.Sigurno vec po mom "tekstualnom naglasku" pretpostavljate da san iz BiH,ali vjerujem da to nema nikakve veze sa ovom temom.Ovaj forum je jako zastupljen,kao i sam site Krstarica,pa sam odlucio da podijelim jedno iskustvo sa vama,po pitanju ove teme,hep......C,i da vam ovako javno "kazem",napisem,da se sve moze kada se hoce,kada se ima vjere i nade.
Znaci,ne zelim da pametujem,znate vi i bez mojih ovih konstatacija sve vec o tom virusu.kako,sta,koliko,kada,da li je moguce?
Moguce je.
Barem u svom slucaju znam.
Klasicno,od 199i neke,pa do 200i neke,bio sam ovisnik ,konzumirao sa heroin,sve ukupno 8 godina,od tih 8 godina,mozda sam intravenski konzumirao 20 puta,znaci,smrko sam dop,nisam uzimao intravenski,vec sam samo bio probao,i nije mis e svidjelo,a takvih je malo medju ovom populacijom,jer mi je bilo "prejako",da se tako izrazim.
Znaci,necu da duzim pricu,u toku mog tog "nestasnog zivota",uradio sam i markere,i pokazalo se prvi put Anti Hcv negativan,pa nakon izvjesnog vremena,opet markeri,antihcv pozitivan,i bio sam naravno,uplasen,ali isto tako i prihvatio sam tako kako je.
2005 godine,prije 7 godina,odlucio sam da je vrijeme da zavrsim sa tim nacinom zivota,zapoceo sam sa metadonskom terapijom,na kojoj sam i dan danas,evo maloprije se vratio sa terapije.
Znaci,idem precicom da vam pisem moje iskustvo.
Sve ove godine znao sam i mucila me je svaki dan pomisao na HCV,hep...C,ali sam cinio jdnu stvar jos od kada sam saznao na tastiranju da sam antihcv pozitivan,cisto da se utjesim. Sta sam radio.Pio sam sirutku ,jednu casu dnevno,ujutro poslije dorucka,jer znam za sirutku da stari su govorili i kazu da je "prijeki lijek" za jetru,i niko to nije opovrgao,niti medicina ,niti nauka,ali niko nije ni potvrdio da je "prijeki lijek"uglavnom je korisna,tako da sam je pio od samog pocetka mog saznanja na test markera.Znaci,nekoliko puta u toku mog metadonskog programa sam napravio recidive,nisam uzimao intravenski,smrkao sam,sve do krajem 2009.godine,od kada sam "cista,znaci,nema pune 3 godine,vec 2,5 godine,po testovima iz zavoda na opijate,ne uzimam nista osim ,sada ,zadnjih godinu i nesto,15mg(3 tablete metadona),sto je i ispod minimuma za apstiniranje,ali,ja sam ok,znam na cemu sam,i vjerujem,prilicno sam siguran,jer zaboravio sam period zivota kada sam konzumirao dop....,tako da mi je i ova kolicina terapije dovoljna,prilicno sam ,100% uvjeren,da dop vise nema nista samnom u zivotu,jer sam se drasticno promijenio,u pozitivnom smislu naravno.Znaci,Prethodnih 2.5 godine,cist,na kinimalnoj terapiji,na sirutki,koju pijem takodjer dugo,kao "utjehu",i na 6 miligrama leksiliuma,1 tableta dnevno po pola,ujutro i navecer.
Odlucio sam prije par mjeseci,tacno u februaru,ove godine da zapocnem sa pretragama ,sa nalazima,da bih ostvario pravo na interferonsku terapiju,koju ovde pokriva zdr,,,osiguranje i otisao sam na prvu kontrolu na infektologiju,znate kako vec ide,izvadi ponovo markere,nalaze,alt ast,ultrazvuk.To sam i ucinio,i nalazi su bili ok,alt ast,bilirubin,sve ok,normala. Znam sta ce te pomisliti nakraju ove moje price.Pomisliti ce te da sam jedan od onih 20% osoba,ciji je organizam izbacio,i slazem se sa vama,ali ja sam uvijek duboko u sebi,u svom umu vjerovao,u svom mozgu sam uvijek,kada popijem onu casu sirutke,i naravno,prije svega u dragog Boga,vjerovao sam kako mi pomaze,kako se desava pozitivna stvar nakon svake popijene case sirutke,osjecao sam da mi to pomaze po špitanju mog virusa,i naravno,kao sto rekoh,najvise vjera u Boga Svemogucega,pa u lijekove,bilo to prirodne,bilo to alternativne,a poznato je da je moc uma fascinantna,da pozitivne misli kod covjeka cuda cine.Kada sam povadio te nalaze,otisao sam ponovo na kontrolu,gde su mi rekli ,da moram u glavni grad(Sarajevo),na klinicki centar da izvadim HCV RNA PCR test,da se vidi,koliko ,sta,znate vec.....
Otisao sam 29.2.2012.godine,izvadili su mi krv i rekli da nazovem nakon 15 dana,sto sam i ucinio,nazvao sam poslije 8.marta ove godine(prosli mjesec).i rekli su mi da je nalaz gotov,da mogu doci po njega. Nisam se toliko zurio,moje misli su bile usmjerene na to,shvatajuci o kojem se virusu radi,da bar bude minimalna kolicina kopija i 1 ml.krvi,ali sam se potajno,kao sto sam vec navodio,tamo negde u dubini duse,srca i mozga nadao,molio Boga,mozda bude negativan,nalazi ok,proslih par mjeseci,uradio sam par puta nalaze,alt i ast uvijek na normali,pa mi je to jos vise ulijevalo nadu,a za sirutku da i ne spominjem,jer sam ja,sam u sebi shvacao,i shvacam/shvatam,kako god,da mi ona i pomaze u svemu tome,tako sam se osjecao "u dubini",prvo Bog Svemoguci,pa um,pa sirutka,pa tek na kraju idemo na interferon,kako sam ovo i zapoceo.Nisam odmah otisao u Sarajevo,otisao sam prije par dana,dobio testove,i HCV RNA PCR kvalitativno i kvantitativno -
-nije detektovan - negativan
Evaluacija - Negativna.

Zaista,ali zaista,vjera i nada,um i duh,pomazu,probajte,izgubiti nista ne mozete,sirutka svako jutro poslije dorucka jedna casha,uz vjeru ,i nadu,pozitivne misli,moguce je.

Znam da ispadam glup,da ce te svast komentarisati,nema veze,zelim svima koji imaju problem ovaj,da me poslusaju,jer uz ovo sto sam napisao,nemate sta izgubiti,moze vam samo pomoci.Nisam nikada primao interferon,nisam cak ni otisao na slijedecu kontrolu,jer sam ovaj PCR test tek prekjucer otisao po nalaz,ali znam rezultat,na kontrolu idem slijedece sedmice,pa cu vidjeti sta ce mi reci doktor_ica(posto se mijenjaju),uglavnom,virusa nema,u zavodu gde primam metadon,danas sam doktoru pokazao nalaz,rekao mi je da sam jako sretan u zivotu,ni sam jos ne shvacam,ali imao sam vjeru i nadu,jos sam iznenadjen,naravno pozitivan,i doktor mi je napomenuo da sam ,po rezultatima markera,to i sam znam,da je organizam bio u kontaktu sa virusom,stvorila se antitijela,organizam se odbranio,pobijedio,kada je se to desilo,ne znam,jer od saznanja prvi put za pozitivne markere,proslo je dugo vremena dok nisam zapoceo prije par mjeseci da vadim nalaze za dobivanje interferonske terapije,tako da znam samo da sam imao vjeru i nadu,pio sirutku,godinama,pa,probajte,bez obzira na sve,naskoditi vam ne moze. Sta god da vi komentarisete na ovaj moj post,ja vam zelim svako dobro u zivotu,znam da sam puno pisao,ali to je moje iskustvo,i nadam se da vam ne smeta.Svako vam dobro,zdravi i zivi bili,pozdrav od jednog momka iz centralne BiH.

Pozdrav, napisao si: TO JE BILO PREMALO ZA TERAPIJU...
MOJA DOKTORKA JE IPAK PREDALA ZAHTEV I CEKALI SMO STA CE KOMISIJA ODREDITI,ODOBRILI SU MI TERAPIJU

Kako si to uspeo? Ja sam ispodkriterijuma za terapiju godinama, imam sreće i ne treba mi ali je Dr. delić uporan da bez makar fibroze u valjda II stadijumu nema preporuke za terapiju?

Nakon mesec dana, rezultati su mi bili dosta bolji, AST 40 i ALT 66, mada ja nista drasticno nisam promenila u svom zivotu osim sto sam pocela da uzimam te silimarin kapsule. Uvek sam vodila racuna o ishrani i jos u trudnoci sam izbacila masno i zacinjeno.

Deltoid, napisala sam u postu da su videla da sam pozitivna na HCV kada sam donirala mleko i to je potvrdjeno u Infektivnoj.
Mene zanima da li je neko probao alternativno lecenje, kao sto su cajevi, ishrana sirovom hranom ili tako nesto?
Jer koliko ja shvatam, na program koji finansira drzava mozes da udjes jedino ako ti je poprilicno ostecena jetra, a meni nije hvala Bogu.

Pozz, masno, slatko, začinjeno, veštake (konzervansi itd) i hemikalije izbacuješ i to je to...AST i ALT stalno variraju, poenta je da što manje `nerviraš` jetru. Mnogi sasvim slučajno saznaju da su bolesni, imaju perfektnu krvnu sliku i AST jedino malčice povišen ALT, to je kod mene slučaj već 10 godina.
Altenative, pogotovo neproverene (travare i ostale iz oglasa) strogo izbegavaj, mogu da ti preporučim Todoxin i LIV52

Prvi PCR test mi je radjen 2010 i tada je bilo oko 400.000 kopija, genotip jedan. Transaminaze mi nikad nisu bile uvecane. I sad mi je radjen opet PCR - NEGATIVAN. Receno kontrola za 6 meseci. Koje su sanse da PCR bude pogresan i da li je moguce da, to sto kaze doktor, svojim imunitetom, izbacis virus iz krvi? Isuvise dobra vest da se poveruje odmah zar ne, daj Boze da je tako i da ostane tako... :)))

Dešava se u oko 20% slučajeva da organizam sam izbaci virus, čini mi se da je to procenat...nije mi poznato da PCR ume da bude pogrešan, blago tebi! S tim što je skup test i ne znam šta im u tom slučaju znači to kontrola za 6 meseci ako si već negativan? Al ajde...ponovi opet PCR iako je skupo, da se uveriš, pa ako si ipak pozitivan skoči im na kičmu za pogrešan test i bačene pare. Ali nadam se da to nije slučaj

pa receno mi je da je to mozda trenutno, kao i posle terapije. moze da se vrati, pa ce se kontrolisati na 6 meseci. da i ja sam cula da je tesko da bude greska. ne znam, nemam bas pare za taj test, sacekacu ipak redovni. stvarno niti sam pazila na ishranu niti uzimala nesto od lekova i eto. mozda je prvi pcr bio greska xD salim se... samo sam htela da cujem da l to postoji, posto mi je doktor bio u zurbi pa ga je mrzelo da mi objasnjava a ja sam bila u soku ...

`Trenutno` da ti PCR bude prazan pfff hmmm..ne znam koliko tu ima trenutno, zato se ljudi posle terapije prate 5 godina. A to doktor u žurbi- to nema kod mene samo da znaš, ima sve da objasni inače ga menjam ekspresno, tako sam prešao kod Dr. Delića, probaj to da izbegavaš ma koliko ti se to činilo neprijatno jer je on kao autoritet kao tvoj lekar-to mu je posao i ono što pravi razliku među lekarima...iščeprkaj ti to. Čini mi se da bih ja prevrnuo nebo i zemlju da ukapiram šta se dešava. Ja sam u početku, pre 9 godina bio, kako rekoše slabo pozitivan. Ne znam koliko je bušenja bilo dok nisam bio načisto. I nije mi žao. Zamisli da ti neko onako prestravljenom kaže `slabo pozitivan` Užas. Onda još onaj Peruničić sa svojim `Odlično, ti si jedva pozitivan..itd` Tresao sam se od nervoze dugo bogami.

rekao je nemam ja sta tu da ti objasnjavam, kontrolisemo, po ovom nalazu nemas virus u krvi. Ceo dan gledam u papir gde pise pcr rnk negativan - ... A i meni su pre govorili ti si skoro pa zdrava i slicno... Perunicic Deda Mraz :)
A to 'trenutno' pazi, ja sam mao googlala, a i od ranije znam, posto sam i ja rovac tezak - kopije 'talasaju' kao i transaminaze, PCR je osetljiv test koji mali broj kopija valjda ne prepoznaje (Osetljivost metode je takva da vrlo niske koncentracije HCV virusa mogu ostati nezapažene (manje od 102 IU/mL). E sad ja moj slucaj kapiram kao ili mnogo veliki pad kopija da se ne mogu prepoznati ili potpunu negativnost, ako je ovo prvo onda do ... gresim li u proceni?:)

Poslednja izmena:
Što se ove procene tiče, nemoj molim te, nisam lekar ipak...znam da transeminaze talasaju, to ok, ali za ovo poslednje stvarno ne bih ništa da tvrdim. Ako ti je Delić rekao (i ja sam danas bio kod njega) da nastavljaš sa kontrolama, ok. Samo se ipak nemoj previše nadati, znaš, da ne tresneš. Meni reče da dolazim na godinu dana, taman fino, malo da isperem iz glave onu ukletu čekaonicu ***...već 9 godina mi se baš ništa ne dešava, on kaže da je to slučaj sa 80% pacijenata - uzmi i to u obzir, nije mali broj. I ako si pozitivna to može samo na tome 100 godina da ostane. Opa imam reputacionu moć 5 pfffhahaha-nije neka cifra, znači nemoj mi verovati suviše! I ako si zdrava ( ili relativno zdrava-bez tegoba) mani se na neko vreme ovog mesta da se ne deprimiraš. Vidim da znaš i više nego dovoljno o bolesti. Znam da ovde ljudi dobiju utisak da nisu sami i to ih bar malo jača ali svi znamo kako je kad se na odeljenju ugasi svetlo i ipak ostaneš sam kao na Mesecu, užas. Što manje mozganja zato!

Sori, znam da zvuči glupo, kao, bez mozganja...kako dođavola??? Vrlo verovatno ćeš najdalje za 6 meseci (izdrži) znati na čemu si...lepo mi reče jedna žena na odeljenju davno, da ova boljka uči strpljenju.

Poslednja izmena:
da pa i meni je rekao da mi se verovatno nikad nista nece ni promeniti ..., al opet me je ovo odusevilo danas, nije mi padalo na pamet kao moguce, naravno da se ne nadam previse, ja sam od onih sto uvek cekaju najgore. cekaonica kao svargla, jako ovaj lepe boje poda i zidova... ne mozgam vise, besmisleno je ;)

da čekaonicu bih spalio slatko..a Delić ima način da ti onako usput na neki dobar način (koliko je moguće) saopšti nešto loše...nije ko onaj Deda Mraz, `Odlično, ješćemo žito...` koji zevzek.
Meni je dosta vremena prošlo, srodio sam se nekako s tim i slabo i kapiram da sam bolestan, čak i u čekaonici, hvala bogu da sam dočekao tu fazu, bio sam u haosu...tako da mislim da kapiram kako ti je. Ma gitara i kuče i ništa više ni o čemu ne znam, glup sam i gluv sam za sve, boli me..pozz

Prvi PCR test mi je radjen 2010 i tada je bilo oko 400.000 kopija, genotip jedan. Transaminaze mi nikad nisu bile uvecane. I sad mi je radjen opet PCR - NEGATIVAN. Receno kontrola za 6 meseci. Koje su sanse da PCR bude pogresan i da li je moguce da, to sto kaze doktor, svojim imunitetom, izbacis virus iz krvi? Isuvise dobra vest da se poveruje odmah zar ne, daj Boze da je tako i da ostane tako... :)))
Nemoguce da ti PCR test bude pogresan,jer to su najosetljviji testovi,koji pronalaze samo 200 kopija u ml krvi,ako ih ima(nikada nisam upoznao,vidio,cuo,procitao,da je neko imao 200,300 kopija u ml krvi,jer svatko tko ima problem sa ovim virusom,minimalno ima 1000-10 000 kopija,u naj,najboljem slucaju),sto znaci,da si 100% negativna.
Ja sam bio sretnik,da ga je organizam izbacio,i iznenadjen sam i dan danas,da sam bas medju tih 15-20 % slucajeva,bez terapije,bez icega,niti sam se nesto pazio po pitanju ishrane.
Ako si primala interferonsku terapiju,a po postu vidim da jesi,posto prvi pcr si imala 400 000 kopija(izvinjavam se ako grijesim,mozda nisi nikada primala terapiju,ali cim su te tada slali da radis pcr,to je bilo zbog uvodjenja terapije,zar ne?),moras se paziti,cuvati,znaci paziti na ishranu,na lijekove,na sve,da se ne bi vratio,ne daj Boze,a bitno je da je sada izbacen,da je ,sto kazu "ucahuren".Slijedeci potez je da se pazis,da sada nastavis zivjeti zivot sa drugim nekim pozitivnim planovima.Svako vam dobro.

Poslednja izmena:
E bas mi je drago da postoji jos neko. Da, pa jeste radjen radi uvodjenja terapije, ali nisam ni jednom ispunjavala sve uslove, pa su me vracali sa komisije uz odgovor za pracenje, i eto sad posle dve godine opet PCR, da bi se proverilo i negativan. :) Videcemo sta ce biti na sledecem testu za 6 meseci... :) :) :)

Back