Nepalci pronašli raj u Hrvatskoj: Plate veće nego kod kuće, žele da ostanu zauvek

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
91.098
Nepalci pronašli raj u Hrvatskoj: Plate veće nego kod kuće, žele da ostanu zauvek

Samobor -- U Hrvatskoj je sve manje domaćih radnika, pa ove godine u stakleniku u Samoboru rade Nepalci i Indijci, koji su i više nego zadovoljni uslovima rada.

Preko posredničkih agencija prešli su dalek put koji ih je skupo koštao, ali je mnogima, kažu, Hrvatska obećana zemlja. Pogotovo što sa platom koju sada dobijaju mogu da izdržavaju višečlane porodice udaljene hiljadama kilometara.
"Na tržištu radne snage jednostavno više nema domaćih ljudi. Veoma smo zahvalni bivšem ministru poljoprivrede Tolušiću što nas je poslušao i uveo kvote za radnu snagu u poljoprivredi. Ovo je prvi put u 20 godina našeg poslovanja da se ni mi nismo uspjeli pokriti sa domaćim radnicima, tako da smo morali da se obratimo posrednicima za zapošljavanje koji rade sa stranim agencijama", priča direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, čija firma ove godine konačno posluje na dvaput više kvadrata.

Pronašli sreću u Hrvatskoj
U proširenje staklenika sa dva i po na pet hektara uloženo je između četiri i pet milona evra, čime su udvostručeni i prinosi i potreba za radnicima, piše Večernji list.
Od njih devedesetak koji, s obzirom da paradajz u stakleniku raste od marta pa sve do Božića, imaju posla čitave godine, trenutno je zaposleno i 15 Indijaca i Indijki i sedam Nepalaca, a uskoro ih, kako najavljuju, stiže još šest.
Iskustva radnika iz dalekih zemalja su više nego pozitivna, a jedna od vrednih radnica je Nazrin Timipur iz Nepala.
"Svi su ljubazni, podržavaju me i na raspolaganju su kad god mi je nešto potrebno. Posao je jednostavan, uopšte nije težak, a ja imam priliku da pomognem svojoj deci i i roditeljima. Imam troje dece, nemam supruga, pa sam u Nepalu iznajmljivala kuću koju sam delila sa bratom. Tamo je bilo lepo živeti, radila sam, ali plata je bila premala, tako da se nadam da ću sa hrvatskom platom omogućiti bolji život svojoj deci, a možda će jednog dana i živeti ovde sa mnom", kaže Nazrin.
I njen kolega Ambar Limbu iz Nepala, platom iz Hrvatske pomaže svojoj porodici. U Hrvatskoj je mesec dana, video je samo Samobor, ali je već odlučio da ovde ostane i voleo bi da mu se supruga i ćerka pridruže.
Miris leta, miris raja
Slogan firme iz Samobora je "Miris leta, miris raja", a čini se da je za ove radnike ovo mesto zaista rajsko.
Irfab Mohamada iz Indije kaže da mu je pao kamen sa srca kada se uverio da je i u Hrvatskoj toplo i da ne pada stalno sneg kao u Švajcarskoj, kako su ga upozoravali. Kod kuće je radio kao snimatelj,a sada u toplom stakleniku bere paradajz. Čini se da su i poslodavci podjednako srećni kao i novi radnici.
"Nepalci su bolji, brže uče i rade, ali tu su tek nekoliko meseci pa je rano za generalizaciju. Kako je krenulo, sledeće godine će nam polovina radnika stizati iz inostranstva", priča Belić, ističući kako ne prave razliku između domaćih i stranih pa u Zarji svi radnici imaju platu od 500 evra.
"Rekli smo da nećemo praviti razliku između naših i njih i iskorišćavati ljude", dodaje.
Tvrdi kako bi sve radnike plaćao i više kad bi u Hrvatskoj bila manja davanja. Na 4.200 kuna ona iznose 2.000 kuna, ali ni sa platom većom za 20 odsto ne bi našao domaće radnike, dok sa povišicom od 30 odsto, na 6.000 kuna, ulazi u novi platni razred u kome davanja skaču 50 odsto, na 4.000 kuna, što je za njegovu firmu previše. Ipak, za većinu stranih radnika, koji u Samoboru i okolini imaju obezbeđen smeštaj, 500 evra je svota koju nikad ne bi mogli da zarade kod kuće i mnogi su već sada sigurni kako bi u Hrvatskoj hteli da ostanu zauvek.


https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2019&mm=09&dd=10&nav_id=1589470

:bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:
 
Ma gdje su ove nesreće našle posao za 500 eura, kad kao pastiri u Lici mogu zaraditi do 1000 eura.
Članak je "romansiran". Iz ovog slijedećeg linka slijedi da ove radnike treba učiti kako se koristi WC. Po meni, neće oni dugo ovdje, nisu ni za raditi, ma što gazda izjavljivao. Nama trebaju Srbi i Bosanci, slušaju i rade, a znaju i raditi i koristiti WC.
https://novac.jutarnji.hr/makro-mik...-svijeta-i-spasavaju-licku-janjetinu/9331412/
 
. Nama trebaju i Bosanci, slušaju i rade, a znaju i raditi i koristiti WC.
https://novac.jutarnji.hr/makro-mik...-svijeta-i-spasavaju-licku-janjetinu/9331412/
Srba ima sve manje jer i oni najgluplji polako shvataju da u hrvatskoj nema budućnosti čak ni za hrvate a verovatno si mislio da vam trebaju muslimani izbosne.
Mislim znaju isti da koriste WC ali ne znaju da koriste toalet papir,tako da im moraš da ugradiš česmu pored WC šolje,inače će sve pločice da ti umažu sa gofnima :mrgreen:
 
ZAGREB – Inicijativa branitelja Petrinje, kao što je najavljeno, predala je danas Državnom tužilaštvu kriviču prijavu protiv predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorada Pupovaca, kojeg terete za “povredu ugleda Republike Hrvatske”.

Predstavnik te Inicijative, Ivo Vranjić, rekao je novinarima ispred sedišta Tužilaštva, da Pupovac 28 godina, kako tvrdi, unosi nemir i razdor među hrvatski narod i huška srpski narod na hrvatski.

Pupovca terete, prenela je HINA, da je “huškačkim izjavama širio mržnju i nastavio grubo da omalovažava Hrvatsku i njene branitelje, a da je u isto vreme glavna poluga koalicije koja vlada Hrvatskom”.

U obrazloženju su naveli izjavu Pupovca, nakon napada na Srbe u mestima kninske teritorije, “da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promoviše nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabiltovati ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljska udruženja”.

Tvrde pritom da su u toj izjavi ostvarena bitna obeležja više krivičnih dela, posebno “povreda ugleda Republike Hrvatske…”.

Smatraju da je na osnovu postojećeg krivičnog zakona Tužilaštvo već trebalo da postupi protiv Pupovca.

„Mi smo ovu Hrvatsku stvorili, krvarili smo za nju, ne možemo dozvoliti da se nad 598 žrtava koje su u ove dane septembra u Petrinji pobijeni”, rekao je Vranjić, koji smatra da Pupovac omalovažava taj trud.

Vranjić smatra takođe da Pupovac svojim izjavama izaziva, te da nikada nije obišao Jabukovac, Gornju Bačugu ni porodicu Rade Dragića kojeg pet godina članovi SDS S navodno maltretiraju.

Vranić je rekao da ukoliko Tužilaštvo ne pokrene postupak protiv Pupovca, Inicijativa će mu svaki mesec dostavljati preko hiljadu potpisa građana Petrinje i okoline.

I ovi homoseksualci iz Petrinje su fini hrvatski građani.Šta i kako se ponašati prema njima?Nas nije briga što su ukrali tuđu imovinu i penzije.
 

Back
Top