Немања Милошевић из удружења Глас позива грађане Србије да не наседају на пропагандни режим поводом Резолуције о Сребреници

1716640148720.png
TOMISLAV MARKOVIĆ: Ruganje žrtvama i zatiranje poslednjih ostataka zaklanog morala

"Milioni birača glasaju za takve ljudske sramote još od 1990. godine, tako da je ova orgija beščašća posledica slobodnog izbora stanovništva ove nesrećne zemlje"1716640158023.png25. МАЈ 2024.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i ostali članovi neformalnog Društva za negiranje i proslavljanje genocida i veličanje ratnih zločinaca vodili su golemu histeričnu kampanju protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ova skupina obožavalaca Ratka Mladića i masovnih grobnica nije žalila truda da sopstveni narod odbrani od optužbe da je genocidan, pa su tako na Kuli Beograd džinovskim slovima ispisali poruku „Mi nismo genocidan narod. Pamtimo…“, u potpisu: Ponosna Srbija i Srpska. Ista reklamna poruka ukrasila je silne bilborde diljem Srbije i Republike Srpske, ali i naslovne stranice nečega što se kupuje na trafici, ali nisu novine.

Bitka je bila uzaludna i unapred izgubljena, Rezolucija je doneta, ali – gle čuda – srpski narod nije proglašen genocidnim. Nikome ne pada na pamet da Srbe ili bilo koji drugi narod optužuje da su genocidni, osim samozvanih srpskih patriota i najvećih Srba od postanka vaseljene. Usput budi rečeno, tu frazu „genocidni narod“ lansirali su memorandum-dum akademici u drugoj polovini osamdesetih godina, Vasilije Krestić je Hrvate nazivao „genocidnim narodom“, niko drugi u civilizovanom svetu ne služi se takvim jezikom iz prostog razloga što je u civilizovanom svetu organicistički način mišljenja prokazan.

Svi znaju šta su radili

Moglo bi se potanko pisati o sramotnim postupcima mladićevaca, ali umesto da podlegnem iskušenju demona racionalne analize, mislim da je izglednije da postavim nekoliko razboritih pitanja. Da li ubica zna da je ubio? Zna. Da li počinioci genocida znaju da su počinili genocid? Naravno da znaju, znali su unapred šta će uraditi, što je Ratko Mladić i rekao na sednici Narodne skupštine Republike Srpske još u maju 1992. godine.

Da li ratni huškači znaju da su huškali, da li propovednici zločinačke ideologije znaju da su spremali teren za ratne zločine i genocid, da li zagovornici Velike Srbije znaju da su planirali etničko čišćenje i genocid, da li crtači mapa proširene Srbije znaju da su zacrtali masovno prolivanje krvi? Naravno da znaju, nisu maloumni.

A onaj što je u julu 1995. godine za govornicom Narodne skupštine Srbije urlao „Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana“, onaj što je bio generalni sekretar Šešeljeve Srpske radikalne stranke, onaj što je obilazio zločinačke srpske snage tokom opsade Sarajeva, onaj što je lepio tablu sa natpisom „Bulevar Ratka Mladića“, onaj što je Skupštinu proglasio sigurnom kućom za Ratka Mladića, onaj što je organizovao demonstracije protiv hapšenja Radovana Karadžića – da li on zna šta je radio? Naravno da zna.


Sto za jednoga

To je isti onaj Vučić što je sve ratne zločince proglasio zaslužnim građanima, pa su se razmileli po glavnim odborima vladajućih partija, ne skidaju se sa televizija s nacionalnom frekvencijom, obilaze ustanove kulture i tamo promovišu svoje knjižurine u kojima falsifikuju prošlost, predaju na Vojnoj akademiji i učestvuju u svim mogućim državnim proslavama, kao ugledni i počasni gosti. Da li Vučić zna šta radi kad glorifikuje masovne ubice, štiti murale Ratka Mladića, poriče genocid i zagovara zločinačku velikodržavnu ideologiju koja je dovela do agresije na BiH, opsada, masovnog proterivanja Bošnjaka, organizovanih silovanja, nebrojenih ratnih zločina i genocida? Naravno da zna.

Da li svi oni koji se pridružuju radikalsko-socijalističkoj bandi iz ovih ili onih razloga, mahom lukrativnih, znaju šta rade? Znaju. Da li obični građani koji pristaju da budu taoci zločinačke politike, koji negiraju zločine i genocid, koji podržavaju ubice i njihove ideologe znaju šta rade? Naravno da znaju, punoletni su i odgovorni za svoje postupke, bez obzira što to ne žele da budu. Dakle, sve je u najboljem redu, a ovo masovno ludilo koje je zahvatilo srpske medije i javnost poslednjih nedelja, dirigovano sa Andrićevog venca, sasvim je očekivana i zakonomerna pojava.


U nekom normalnijem svetu, celokupno rukovodstvo SPS-a i SRS-a bilo bi lustirano, većina bi bila i na odsluženju robije, ove partije bi bile zabranjene, kao i ideologija koju propovedaju. Pošto ne živimo u takvom svetu, već u ovom naopakom, u Srbiji su na vlasti već decenijama razne nacionalističke frakcije, pa i direktni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. Milioni birača glasaju za takve ljudske sramote još od 1990. godine, tako da je ova orgija beščašća, ruganja žrtvama i zatiranja poslednjih ostataka zaklanog morala posledica slobodnog izbora stanovništva ove nesrećne zemlje. Da milioni nisu glasali za Miloševića i Šešelja, ne bi bilo ni ratova, ni ratnih zločina i genocida, pa sad ne bi morali da negiraju genocid.
 
НАСТАВАК

Zabrana sećanja

Sam tekst Rezolucije je suštinska negacija dominanatne srpske politike, ideologije, kulture i stanja duha. Naziv Rezolucije glasi „Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Sećanje je zabranjena reč u Srbiji, ko god se seća šta je juče bilo, taj je srpski neprijatelj, autošovinista, nacionalni izdajnik, slučajni Srbin i domicilna ništarija. Prošlost guramo pod tepih zaborava, ne sećamo se ni žrtava iz sopstvenog naroda, njih zloupotrebljavamo zarad održavanja osvetničke mržnje, a kamoli žrtava koje su pobile srpske vojne, paravojne i policijske snage.

Promišljanje je delatnost kojom se ne bavimo, jer je reč o antisrpskoj ujdurmi očigledno uvezenoj sa trulog Zapada. Pogotovo nam je mrsko promišljanje o sopstvenim grehovima i zločinstvima, takvim mučnim preispitivanjima savesti se ne bavimo, to je strogo zabranjeno.

Rezolucija se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, što smatramo direktnim atakom na nacionalni identitet. Poenta nacionalističkog projekta i pratećih zločina bilo je otcepljenje od sveta i zatvaranje u sopstveni brlog, gde možemo da činimo šta nas je volja, da pustimo na volju najnižim instinktima i najmračnijim porivima duše. Ljudska prava ne priznajemo, zanimaju nas samo nacionalna prava, a i to samo za pripadnike vladajuće kaste. Za obične podanike nema nikakvih prava, oni služe samo kao roblje i posluga samozvanim rodoljubima.

Nekažnjivost zločinaca kao ugaoni kamen

Rezolucija podseća na presude Haškog tribunala koje sadrže presude za zločin genocida nad bosanskim Muslimanima počinjen u Srebrenici 1995. Dominantno javno mnjenje u Srbiji ne priznaje Haški sud, smatra ga antisrpskim, a njegove presude delom svetske zavere protiv Srba. Svi zločinci koji su osuđeni za genocid i zločine protiv čovečnosti u Srbiji se veličaju kao narodni heroji.

Rezolucija potvrđuje “svoje snažno protivljenje nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, ili druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima”, što je udar na temelje bespravnog poretka koji vlada u Srbiji. Nekažnjivost zločinaca je ugaoni kamen na kojem smo sagradili naš politički i društveni poredak, kod nas se kažnjavanje onih koji su ubijali u ime srpstva smatra zločinom. Nekažnjivost se potom širi i na druge slojeve, pre svega na vladajuću kliku, svi članovi vlastele su nepodložni zakonu, nalaze se iznad pravosuđa i mogu da krše zakon koliko im duša ište.

Rezolucija naglašava “odgovornost država da okončaju nekažnjivost i, u tom cilju, da temeljno istražuju i krivično gone, u skladu sa svojim relevantnim međunarodnim pravnim obavezama i svojim domaćim pravom, lica odgovorna za takva dela, kako bi se izbeglo njihovo ponavljanje i kako bi se došlo do održivog mira, pravde, istine i pomirenja, za koje je učešće žrtava i preživelih, kao i članova njihovih porodica centralno”.

Ima bar deset godina kako u ladicama Tužilaštva za ratne zločine čami 2.500 predmeta kojima se niko ne bavi. Državna politika je da se ratni zločinci ne gone, a ako ih neka druga država potražuje – da ih sakrivamo i čuvamo kao zenicu oka i naše najveće bogatstvo. Naprednjački režim i ostali nacionalistički zaluđenici osećaju istinsko gađenje prema miru, pravdi, istini i pomirenju – za njih su to četiri jahača apokalipse. Stvaranje ambijenta pogodnog za ponavljanje ratova i zločina je kategorički imperativ.

Udžbenici za predvojničku obuku

Rezolucija “osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici”, a srpski poredak se zasniva na poricanju genocida koji istovremeno slavimo i navijamo za njegovo ponavljanje. Rezolucija “poziva države članice da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, takođe u znak sećanja, u cilju sprečavanja poricanja i pogrešnog tumačenja i pojave genocida u budućnosti”.

U našim udžbenicima istorije prošlost je krivotvorena, a nastava istorije ne služi za učenje o prošlim događajima i razumevanje povesnih procesa, već za “predvojničku obuku”, kako reče Dubravka Stojanović. Za bliža obaveštenja pogledati njenu knjigu “Prošlost dolazi”. Prema predviđanjima optimističkih futurologa, lekcija o Srebrenici bi mogla da se nađe u srpskim udžbenicima već za 200-300 godina.

Rezolucija bez rezerve osuđuje veličanje osuđenih ratnih zločinaca, što je udar na jednu od glavnih aktivnosti srpskih vlasti, ali i na uličnu umetnost koja se diči stotinama murala, stensila, portreta i grafita posvećenih Ratku Mladiću. Rezolucija “poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom”, što je takođe u suprotnosti sa vrednosnim sistemom Srbija koja ljubomorna čuva optuženike i ne da ih nikom, pogotovo tuđinskim sudovima koji bi da im sude za genocid samo zato što su ga počinili.

Mrtvi nas neće rehabilitovati

Rezolucija zahteva od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, započinjući aktivnosti na pripremama za obeležavanje 30. godišnjice, 2025. godine. Zvaničnici Srbije 11. jul obeležavaju ili negiranjem genocida, ili njegovim proslavljanjem, kao što to čini narodni poslanik i funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović koji tog dana Srbima čestita “oslobađanje Srebrenice”.

Rezolucija poziva države i društva da “obeležavaju Međunarodni dan, uključujući posebne komemoracije i aktivnosti u znak sećanja i u čast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svesti javnosti”. Nacionalističke političare, kulturnjake i ideologe ne zanima nikakvo podizanje svesti, oni predano rade samo na dodatnom pomračivanju svesti i zarobljavanju vlastitih sunarodnika u zločinački lavirint. To što će se 11. jul širom sveta obeležavati kao Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, za njih će biti još jedan dokaz velikog belosvetskog komplota protiv srpskog naroda. Žrtava ne žele da se sećaju, niti da im odaju počast, jer su na strani onih koji su žrtve pobili.

Rezolucija je doneta, 11. jul će se diljem planete obeležavati, uz odavanje počasti žrtvama genocida, uz primereni pijetet i saosećanje sa onima koji su postradali od zločinačke ruke i neljudske, ubilačke ideologije. U mnogim zemljama lekcije o Srebrenici ući će u udžbenike, deca će učiti šta se u julu 1995. godine dogodilo u Istočnoj Bosni, biće to opomena da se ništa slično ne ponovi. Za to vreme Srbija će nastaviti da poriče genocid, da falsifikuje prošlost, da predstavlja sebe kao žrtvu, da truli i da se guši u atmosferi moralne truleži. Na vlasti će biti ovaj ili onaj nacionalista, radikalni ili umereni, poricatelj ili relativizator zločina i genocida, ali svakako čuvar zločinačkog nasleđa. A za himnu bismo mogli da uzmemo “Posmrtnu rehabilitaciju” Tadeuša Ruževiča:

Mrtvi se sećaju

naše ravnodušnosti

Mrtvi se sećaju

našeg ćutanja

Mrtvi se sećaju

naših reči

Mrtvi vide naše njuške

razvučene od uva do uva

Mrtvi vide naša

tela što se uzajamno taru

mrtvi vide naše ruke

složene za pljeskanje

Mrtvi čitaju naše knjige

slušaju naše govore

što smo ih odavno održali

mrtvi čuju

mljaskanje jezika

mrtvi proučavaju referate

učestvuju u diskusijama

već završenim

mrtvi vide stadione

horove ansamble u skandiranju

Krivi su svi živi

kriva su mala deca

koja su dodavala bukete cveća

krivi su ljubavnici

krivi su

krivi su oni što su pobegli

i oni što su ostali

oni koji su govorili da

i oni koji su govorili ne

i oni koji nisu ništa govorili

mrtvi prebrojavaju žive

mrtvi nas neće rehabilitovati
 

1716640696297.png

BBC PIŠE: Čak i u Srbiji se pitaju zašto se njihova vlada tako oštro protivila rezoluciji...


U konačnici, 84 države članice glasale su za stvaranje “Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Srbija može primijetiti da je to bilo nadmašeno sa 19 glasova protiv i 68 uzdržanih.


gorr4qvbkaakd7e.jpg


24. Maj 2024

Države članice Ujedinjenih nacija izglasale su da se 11. jul proglasi godišnjim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine. BBC izvještava da je prijedlog Njemačke i Ruande prošao je uprkos žestokom lobiranju Srbije protiv rezolucije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je to „politizirano“ i da postoji rizik da se Srbija i srpski narod žigošu kao kolektivno odgovorni za genocid.

U konačnici, 84 države članice glasale su za stvaranje “Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Srbija može primijetiti da je to bilo nadmašeno sa 19 glasova protiv i 68 uzdržanih.

Ali, ističe se u izvještaju BBC-ja, veće zadovoljstvo osjetit će rođaci više od osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana koji su ubijeni u genocidu. Snage bosanskih Srba sistematski su ih ubijale, nakon što su pregazile mirovne snage koje su navodno štitile “zaštićenu zonu” UN-a Srebrenicu u istočnoj Bosni.

BBC također ističe da Vučić istakao da srebrenička rezolucija „nije o pomirenju, ne o sjećanjima, već o nečemu što će otvoriti nove rane, ne samo na našim prostorima već i u ovoj sali“.

Čak i u Srbiji, međutim, neki se pitaju zašto se njihova vlada tako oštro protivila rezoluciji. Uostalom, u prijedlogu je izričito navedeno da su samo pojedinci osuđeni za genocid, te da se krivica "ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini".
 
  • Haha
Reactions: PA8

Pogledajte prilog 1553393

BBC PIŠE: Čak i u Srbiji se pitaju zašto se njihova vlada tako oštro protivila rezoluciji...


U konačnici, 84 države članice glasale su za stvaranje “Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Srbija može primijetiti da je to bilo nadmašeno sa 19 glasova protiv i 68 uzdržanih.


gorr4qvbkaakd7e.jpg


24. Maj 2024

Države članice Ujedinjenih nacija izglasale su da se 11. jul proglasi godišnjim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine. BBC izvještava da je prijedlog Njemačke i Ruande prošao je uprkos žestokom lobiranju Srbije protiv rezolucije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je to „politizirano“ i da postoji rizik da se Srbija i srpski narod žigošu kao kolektivno odgovorni za genocid.

U konačnici, 84 države članice glasale su za stvaranje “Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Srbija može primijetiti da je to bilo nadmašeno sa 19 glasova protiv i 68 uzdržanih.

Ali, ističe se u izvještaju BBC-ja, veće zadovoljstvo osjetit će rođaci više od osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana koji su ubijeni u genocidu. Snage bosanskih Srba sistematski su ih ubijale, nakon što su pregazile mirovne snage koje su navodno štitile “zaštićenu zonu” UN-a Srebrenicu u istočnoj Bosni.

BBC također ističe da Vučić istakao da srebrenička rezolucija „nije o pomirenju, ne o sjećanjima, već o nečemu što će otvoriti nove rane, ne samo na našim prostorima već i u ovoj sali“.

Čak i u Srbiji, međutim, neki se pitaju zašto se njihova vlada tako oštro protivila rezoluciji. Uostalom, u prijedlogu je izričito navedeno da su samo pojedinci osuđeni za genocid, te da se krivica "ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini".
Protiv rezolucije su glasale uglavnom zemlje koje su članice Pokreta nesvrstanih.
 
Protiv rezolucije su glasale uglavnom zemlje koje su članice Pokreta nesvrstanih.
Да, додуше Египат је гласао *за*. Видиш, Титов Несврстани свет још постоји. А Црна Гора гласала *за*, знаЋи нема вашег "Српског света" :kafa:
 
  • Haha
Reactions: PA8
Nemanja Milošević, predsednik udruženja građana Glas, pozvao je na mreži Iks građane Srbije da podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja bi 23. maja trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
more turci ne gaz'te oranja
Severina je boginja,
they say porn star:zper::per:
orgija beščašća
nisam gledao severinu, a ti?
raspitacemo se medju pornofilima, deluje bas kao umetnicko ime :hahaha:
Žene će spasiti svet.
aha, desilo se jednom nasem, si cuo za trampa i onu...pornjaju? kako se bese zvase?
 
Poslednja izmena:
e, samo da se zna ovo sa ovom pornicarkom je deo specijalne sado-mazo operacije ciine

un orgijasi isturise svoju top porno glumicu, a nas aljek samo slini, za bolje ne zna derpe, suza se valja od smeha

cia rulez, a sta ste ono imali protiv naseg bibija?

a kada su mudzahedini igrali fuzbal sa srpskim glavama, sta je to bilo i kako se zvalo, OLIMPIJADA U PARIZU?
 
Poslednja izmena:
1716686777963.png
VUK DRAŠKOVIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI: "Naša propaganda je učinila nešto što je nezamislivo, da košulje onih koji su počinili genocid navlači…"


Naglasio je kako je pročitao Rezoluciju i naglasio kako se nigdje ne spominje srpski narod.


vuk-draskovic-5-768x517.jpg


Prije 5h

Političar i književnik Vuk Drašković govorio je za Face TV o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u UN-u.

Naglasio je kako je pročitao Rezoluciju i naglasio kako se nigdje ne spominje srpski narod.

“Pročitao sam Rezoluciju, nigdje se ne spominje srpski narod, Srbija niti Vojska Srbije! Spominju se samo dvije presude! Za genocid su okrviljeni po imenu i prezimenu samo pojedinci koji su genocid i počinili!

Naša propaganda je učinila nešto što je nezamislivo, da košulje onih pojedinaca koji su počinili genocid navlači sprskom narodu i da obmanjuje narod da im se Rezolucijom stavlja na teret da su počinili genocid! To je strašno”, poručio je Vuk Drašković tokom gostovanja na Face TVu.
 
  • Haha
Reactions: PA8

1716687014388.png


Dženana Karup Druško: Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici – najveći poraz Srbije od NATO intervencije


"Samo glasanje pokazalo je da je Zapad itekako svjestan svih političkih okolnosti na Balkanu, gdje su i Vučić i Dodik tek Putinovi pijuni"


vucic-izbori-beta-1024x727.jpg


25. МАЈ 2024.

Posljednja dva mjeseca svjedočili smo s jedne strane histeriji iz Srbije i Republike Srpske, koju je predvodio Aleksandar Vučić, uz veliku podršku Ruske Federacije, a s druge, brojnim glasovima razuma koji su pokušavali (političkim i vjerskim zvaničnicima u Beogradu) objasniti zašto je bitno i zbog čega će se u Ujedinjenim nacijama usvojiti Rezolucija o genocidu u Srebrenici koji je dokazan u više presuda UN-ovih sudova u Haagu. Ne, Vučić je ostao dosljedan (sebi), čvrsto stajući na stranu zločina i zločinaca u “ime srpskog naroda“.

Iako je veliki broj onih koji pokušavaju umanjiti značaj usvojene rezolucije, ona ima veliki politički, pravni i historijski značaj. Ali, ima i svoje geopolitički značaj jer je pokazala odnos velikih igrača na svjetskoj političkoj sceni – osim uglavnom malih i potpuno geopolitički nebitnih zemalja, protiv Rezolucije su glasali Putinovi prijatelji (Kuba, Sirija, Kina, Sjeverna Koreja, Mađarska…), što je ustvari pokazalo i kolika je trenutna istinska snaga Rusije. Očekivano, (skoro sav, uz suzdržane pojedince) islamsko-arapski svijet je glasao za rezoluciju, potvrđujući time kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini još od početka sukoba kada su neki ozbiljni arapsko-muslimanski igrači ulazili u sukob i s SAD tražeći da se pomogne BiH i zaustave stravični ratni zločini. Suzdržani izuzeci, vođeni svojim interesima, nisu glasali, ali niko od njih nije, kao što su to radile Srbija i Rusija, negirao da je genocid počinjen.

Kolektivno zaboravljanje

Glasanje za rezoluciju nije bilo samo glasanje za civilizacijske vrijednosti koje osuđuju tako stravičan zločin kao što je genocid počinjen u Bosni i Hercegovini i odavanje pijeteta žrtvama, nego i poštivanje međunarodnog prava i vrijednosti, ali i mandata i odluka Ujedinjenih nacija na osnovu kojih je i formiran MKSJ. Bio je to u potpunosti poraz Aleksandra Vučića i njegove politike a, možda, i najveći međunarodni poraz Srbije od NATO intervencije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. I na kraju, bio je to veliki poraz Vladimira Putina koji od agresije na Ukrajinu okuplja saveznike protiv Zapada najavljujući neki novi svjetski poredak i preustroj Ujedinjenih nacija.

U ovom rasporedu snaga u UN-u, pokazalo se i koliko je nebitan političar Milorad Dodik, kao i njegovi sateliti Stevandić, Cvijanović… čije poruke na Zapadu nikoga ne zanimaju, čak ni kad u nedostatku argumenata posežu za prijetnjama o destabilizaciji i narušavanju mira i sigurnosti. Dešavanja oko rezolucije i samo glasanje pokazalo je da je Zapad itekako svjestan svih političkih okolnosti na Balkanu, gdje su i Vučić i Dodik tek Putinovi pijuni preko kojih pokušava destabilizirati Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD i rušiti vrijednosti Zapada, ali i Ujedinjenih nacija.

Vučićevo patetično ponašanje proteklih dana (da nije žalosno, bilo bi smiješno) i poruke koje je slao nisu ništa drugo do najdirektnije priznanje odgovornosti i krivice Srbije za genocid u Srebrenici. I dok su svi drugi govorili o pojedinačnoj odgovornosti, Vučić je ponavljao odgovornost za kolektivnu krivicu srpskog naroda jer kao dio režima koji je odgovoran za ovaj stravični zločin nesumnjivo zna da pojedinci bez podrške državnih institucija i politike vrha države nisu mogli organizirati i počiniti ovakav zločin, a onda pokušati prikriti tragove otvaranjem masovnih grobnica i njihovim kasnijim premještanjem uz “kolektivno zaboravljanje“ genocida.

Naivno vjerujući ruskim obećanjima kako će ih zaštiti na međunarodnom nivou, kao što su to uradili zaustavljanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici vetom u Vijeću sigurnosti UN, Vučić je, uzdižući na puno veći nivo od njegovih prethodnika, negiranje međunarodnih presuda i zločina u BiH, zaštitu i veličanje i slavljenje ratnih zločinaca ugradio u državne institucije i zvaničnu politiku Beograda. Zauzvrat, Srbiju je stavio u podanički, vazalski položaj prema Rusiji. Tako da sve njegove poruke o hrabrosti, dostojanstvu časti i obrazu srpskog naroda, koje je posljednjih dana nebrojeno puta ponovio, padaju u vodu, jer možda se Vučić suprotstavio Zapadu, ali je Srbiju i srpski narod stavio u slugansku poziciju prema Putinu i Rusiji, a na leđa Srba stavio težak teret genocida i teških zločina počinjenih u BiH.

Odbrana neodbranjivog

Vučićevo ponašanje u Ujedinjenim nacijama i brojni sastanci koje je imao pokazali su i da on ne razumije ni međunarodnu politiku, a ni geopolitiku, i da ustvari govori jezikom Kremlja, pogrešno procjenjujući i precjenjujući stvarnu moć Vladimira Putina na međunarodnom nivou. Putin sve koristi kako bi Srbiju što više okrenuo (i iskoristio) protiv Zapada i tako je odigrao i kad je aktuelizirana priča oko rezolucije koristeći to da preko Vučića i Dodika dodatno podigne tenzije na Balkanu. Putin ovim nije imao ništa izgubiti, ali naivni Vučić jeste, i to mnogo.

Svojim ponašanjem zbog najavljene a onda i usvojene rezolucije o genocidu Vučić je u potpunosti ogolio svoju politiku – od nepriznavanja zapadnih vrijednosti, koje uključuju presude UN-ovih sudova (što je po ruskim savjetima pokušavao upakovati u nekakav revizionizam usmjeren protiv Srba), do neprimjerenog i do sada nezapamćenog ponašanja u UN-u (hodanje s ogrnutom zastavom) do patetičnih suza jer je svijet priznao ono što su presudila dva međunarodna suda UN-a: u Srebrenici je bio genocid i žrtvama će cijeli svijet od sada pa zauvijek odavati poštovanje. O razlozima za suze Vučić je morao ranije misliti, da je ozbiljan političar kakvim se želi predstaviti. A da sve žrtvuje za svoj narod, kao što tvrdi, ne bi Srbe odveo na stranputicu kojom je Srbija već jednom prošla zahvaljujući Miloševiću.

Braniti neodbranjivo i veličati ratne zločince dok negiraš presude UN-ovih sudova, pri čemu ponavljaš sve greške jednog režima kojeg si i sam bio dio, može samo glup i ograničen političar. Pogotovo u situaciji kad je Zapad bio spreman da ti zaboravi sve to i podrži te finansijski i na bilo koji drugi način. Ulaskom u Evropsku uniju i približavanjem NATO-u, umjesto što ih je po savjetu Putina otvoreno proglasio neprijateljima, Vučić je mogao Srbiji obezbjediti prosperitet, napredak i stvarnu ulogu balkanskog lidera. Ovako, Srbija je još jednom potučena do nogu i ponovo bačena na koljena, gdje će umjesto američkih i evropskih fondova čekati crkavicu od Kremlja, ili projekte od Pekinga kojim će generacijama Srba Vučić, umjesto sloboda koje nudi Zapad, osigurati – dužničko ropstvo.

Na najčešće postavljano Vučićevo pitanje, zašto sad i šta se dobija rezolucijom odgovor je jednostavan: zbog dugogodišnje politike zvaničnog Beograda, od reformiranih Koštunice, Tadića pa i Đinđića, do radikalnog Vučića, dakle politike kontinuiteta. Politike kojom se odbijala bilo kakva odgovornost Srbije za rat u Bosni i Hercegovini u kome je direktno učestvovala s jedinicama vojske i policije, uz brojne dobrovoljačke odrede formirane kao posljedica propagande (Miloševićevog) režima, politike koja je materijalno i svim sredstvima pomagala Karadžićevu “Srpsku“, pri čemu je svo naoružanje i municija Vojsci Republike Srpske stizalo isključivo od vojne/namjenske proizvodnje u Srbiji (kojom se Vučić danas ponosi i kojom ponovo “nekome“ prijeti uz poruke o naoružavanju Srbije).

Politike koja godinama negira presude UN-ovih sudova u Haagu iako i kao članica UN i kao država koja je potpisala ugovor o suradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Srbija ima obaveze da poštuje njegove presude. Politike, koja negira zločine uključujući i genocid, a štiti i veliča ratne zločince.
 
  • Haha
Reactions: PA8

1716687206295.png

SOCIOLOGINJA VESNA PEŠIĆ OGOLILA PREDSJEDNIKA SRBIJE: "Ako je neko genocidan, onda je to lično Vučić"


Ne znam zašto Aleksandar Vučić smatra da je moralni pobjednik povodom izglasane Rezolucije UN-a, koju je falsifikovao - da ona kvalifikuje cijeli srpski narod kao genocidan.


vesna_pesic34.jpg


24. Maj 2024

Ne znam zašto Aleksandar Vučić smatra da je moralni pobjednik povodom izglasane Rezolucije UN-a, koju je falsifikovao - da ona kvalifikuje cijeli srpski narod kao genocidan.

Već takva kampanja sama je po sebi nemoralna, jer je jasno da su presude za genocid izrečene pojedincima, a ne srpskom narodu, izjavila je za Danas bivša ambasadorica i sociologinja Vesna Pešić.

Nemoralno je, dodaje, i to što je njegov falsifikat o tzv. genocidnom narodu koristio za njegovu ličnu promociju i učvršćivanje autoritarne vlasti, postavivši sebe kao čovjeka na braniku Srbije i srpskog naroda.

"I to se još poklopilo sa izbornom kampanjom. Pa ta lagarija baš pala u dobrom momentu. On i dalje tvrdi da Rezolucija i 'žrtvama stavlja žig genocidnog naroda'.

On sebe time pokriva kao čovjeka koji izvršioce genocida smatra srpskim herojima, i kad se desio genocid u Srebrenici i tri decenije poslije njega i to na funkciji predsjednika Srbije", govori Pešić.

Ističe da Vučić svoju ljubav prema izvršiocu genocida u Srebrenici - Ratku Mladiću, nije krio kao istaknuti pripadnik i jedan od vođa ekstremnog srpskog nacionalizma.

"Tu ljubav prema osuđenom Ratku Mladiću nije krio, svi smo vidjeli kada je skidao ime table Bulevara sa imenom Zorana Đinđića da bi umjesto nje stavio tablu Bulevar Ratka Mladića.

1716687152505.png


I u posljednje dvije godine nije mogao da zaboravi ili taktički prikrije svoje obožavanje Ratka Mladića postavljanjem njegovog murala koji je policija čuvala 24 sata, a svi zidovi i tarabe ispisane "Ratko Mladić" srpski heroj.

"Da nije njegove lične kampanje kojom izražava obožavanje osuđenika za genocid u Srebrenici, do ove Rezolucije ne bi ni došlo", smatra Pešić.

I sad, kaže, njegovo lično zlodjelo i slavljenje Ratka Mladića nemoralno i pokvareno prebacuje na cijeli srpski narod, koji je navodno proglašen genocidnim.

"Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji radikali, kojima je predano služio", zaključuje Pešić u razgovoru za Danas.
 
  • Haha
Reactions: PA8
nego i poštivanje međunarodnog prava i vrijednosti, ali i mandata i odluka Ujedinjenih nacija na osnovu kojih je i formiran MKSJ
Mi Srbi uklj. i Srbijance kazemo POSTOVANJE, ali sta ti znas osim da nam poturas inostrane okupatorske elemente? iznad vidim neka dzenana zna kako srbi trebaju i sta trebaju,...
gdje su i Vučić i Dodik tek Putinovi pijuni"
e, mojne dzenana, idi pjevaj bolje;
mislim zaista si dno kace, ali evo da vidis kako mi ameri "postujemo" taj internacionalni kriminalni sud, baziran u den haagu - gledamo kako da ga kaznimo - how to PUNISH MFs na kontu prozivanja Bibija, naseg usatog stvora [iz ratova zvezda].

Blinken Working With Congress To Punish Hague-Based ICC
 
Poslednja izmena:

Back
Top