Hrvatska i službeno sponzor "Rezolucije o genocidu" u Srebrenici

Casual Observer

Legenda
Poruka
53.002

F2306669-A2A6-4EB6-A3A9-34A4BD67B512.jpeg

Hrvatska je od danas i službeno sponzor Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, javio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

Ranije u srijedu usuglašen je prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995, i o njemu bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Sponzori Rezolucije najutjecajnije zapadne države​

Kao sponzori rezolucije prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, a među državama regije jugoistoka Evrope sponzori su joj Slovenija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Crna Gora je također potvrdila da će glasati za Rezoluciju.

Srbija se pak usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpka Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala i ICJ-a.
Vučić je u četvrtak navečer na državnoj Radio-televiziji Srbije potvrdio da se Rezoluciji kao kosponzor pridružila Hrvatska, te Estonija, Poljska, Bugarska i Luksemburg.
Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su u julu 1995, nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.
Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.
IZVOR: AL JAZEERA

https://balkans.aljazeera.net/amp/n...no-sponzor-rezolucije-o-genocidu-u-srebrenici

Nemačka, hladnokrvni planer i egzekutor najtežeg genocida u istoriji je uz neverovatan cinizam iz najočiglednijih revanšističkih pobuda pokušala da forsira glasanje o “rezoluciji” bude 2. maja, upravo na dan predaje Berlina u Drugom svetskom ratu. Zanimljivo je da su kosponzori “rezolucije” i države koje su i same učestvovale u genocidu nad Srbima, i koje najupornije poriču i svoju odgovornost i sam čin genocida, Hrvatska - uz Nemačku (koja samu sebe tako vidi) naslednica Austrougarske i Bugarska - oko NDH i Austrougarske pre nje nema nikakve dileme, što se tiče Bugarske dovoljno je podsetiti se na pretnje šefa bugarske vlade za vreme Prvog svetskog rata Radoslavova: “Može se Srbija obnoviti, može Srbija posle rata i da se poveća ali u Srbiji više neće biti Srba”. Pored njih kosponzori su Albanija, Slovenija i Makedonija, uz
Estoniju, Poljsku, pomenute Hrvatsku i Bugarsku i Luksemburg.
 

Ko je predlagač Rezolucije?​

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.
Kao sponzori rezolucije do 2. maja prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, te države regije jugoistoka Evrope.
Uz predlagatelje Njemačku i Ruandu sponzori rezolucije su: Albanija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Estonija, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjena Američke Države, Vanuatu.
Al Jazeerin novinar Ivica Puljić koji izvještava iz Washingtona kaže da će biti još zemalja koje će sponzorirati rezoluciju. Neke zemlje, poput Crne Gore, iako nisu sponzori rezolucije, dale su garanciju da će je podržati na sjednici Opće skupštine UN-a.

Ko se protivi Rezoluciji?​

Srbija se usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

U UN-u ponajprije računaju na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpka Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haškog “tribunala” i “ICJ-a”.

IZVOR: AL JAZEERA
 
@комшија , @Kćerka Direktora Cirkusa, @mario80 se nadaju novoj šansi za “rezoluciju” već 15. maja, na drugi jubilej, na dan predaje formacija Aleksandra Lera jugoslovenskim partizanima. Jasenovac i uloga Habndžar divizije se ne pominju.
25A05754-8290-4986-8B5C-752C0B27F26D.jpeg

Finalnom prijedlogu je prethodilo "više krugova inkluzivnih konsultacija", kako je navedeno, a tekst rezolucije "Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995", je grupa zemalja poslala prema predsjedniku Generalne skupštine UN-a.

U nastavku kompletan tekst rezolucije:

Vođen Poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida,

Pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti 819 od 16. aprila 1993. kojom se Srebrenica proglašava sigurnom zonom, Rezoluciju 827 od 25. maja 1993. o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ("ICTY") i Rezoluciju 1966 od 22. decembra 2010. o uspostavljanje Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove,

Podsjećajući dalje na sve presude MKSJ-a, a posebno na osam koje sadrže osuđujuće presude za zločin genocida nad bosanskim muslimanima počinjen u Srebrenici 1995. godine, posebno Presuda Žalbenog vijeća MKSJ od 19. aprila 2004. (Tužilac protiv Krstića), Međunarodni mehanizam za presudu Žalbenog veća krivičnih sudova od 8. juna 2021. (tužilac protiv Mladića), Međunarodni rezidualni mehanizam za žalbe na krivične sudove, presuda od 20. marta 2019. (Tužilac protiv Karadžića), kao i presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) od 26. februara 2007. godine, koji je utvrdio da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju djela genocida,

Potvrđujući svoje snažno protivljenje nekažnjivosti zločina genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina ili druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava ljudskih prava i naglašavajući u ovom kontekstu odgovornost država da okončaju nekažnjivost i, u tom cilju, da temeljno istražuju i krivično gone, u skladu sa svojim relevantnim međunarodnim pravom i obavezama i njihovim domaćim pravom, osobe odgovorne za takva djela, kako bi izbjegli ponavljanje i traženje održivog mira, pravde, istine i pomirenja, za koje učešće žrtava i preživjelih, kao i članova njihovih porodica je centralno


Pozdravljajući važan napredak koji su međunarodni sudovi postigli posljednjih godina za borbu protiv nekažnjivosti i za osiguranje odgovornosti za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druge neviđene zločine ostvarene kroz sistem međunarodnog krivičnog pravosuđa, u tom smislu prepoznaje poseban doprinos MKSJ-a i naglašava važnost da međunarodna zajednica bude spremna da preduzme kolektivnu akciju kroz Vijeće sigurnosti, u skladu sa Poveljom, i od slučaja do slučaja za dalje osiguranje odgovornosti za i prevenciju genocida.

Uzimajući u obzir ulogu specijalnih savjetnika generalnog sekretara za prevenciju genocida i odgovornosti za zaštitu; i ističući važnost redovnih brifinga o kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, kao i govora mržnje i poticanja ranog podizanja svijesti o potencijalnom genocidu,
Također napominjući da krivično gonjenje osoba odgovornih za genocid i druge međunarodne zločine u nacionalnim pravosudnim sistemima, uključujući Sud Bosne i Hercegovine i MKSJ, kao i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, ostaje centralno za proces nacionalnog pomirenja i izgradnje povjerenja te do obnove i održavanja mira u Bosni i Hercegovini, te dalje prepoznajući tu snažnu regionalnu saradnju između nacionalnih tužilaštava je od suštinske važnosti za njegovanje mira, pravde, istine i pomirenje među zemljama u regionu,

Napominjući da će 2025. godine biti obilježena trideseta godišnjica genocida u Srebrenici, u kojoj je najmanje 8.372 života izgubljeno, hiljade je raseljeno, a porodice i zajednice su devastirane:

1. Odlučuje se da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. koji se obilježava svake godine;
2. Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti;
3. Također bez rezerve se osuđuju radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici;
4. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici kako bi imale dostojanstven pokop i poziva se na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom;

5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodno običajno pravo o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka ICJ-a,
6. Traži se od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije", počevši sa svojim aktivnostima priprema za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje se traži od generalnog sekretara da na ovu rezoluciju skrene pažnju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, na odgovarajuće poštivanje;

7. Pozivaju se sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne zainteresovane strane za obilježavanje Međunarodnog dana, uključujući posebne svečanosti i aktivnosti u znak sjećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svijesti.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo...ce-glasati-generalna-skupstina-un-a/240502003
 
Очекивано да ће они који су еуфорично дочекали њемачке нацисте у Загребу 10.априла 1941.године
и који су реализовали у тој монструм творевини истребљење православних Срба попут вјерних керова увијек бити уз своје њемачке господаре, посебно у сваком поасјалуку и злочињењу према Србима
 

Pogledajte prilog 1541042

Hrvatska je od danas i službeno sponzor Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, javio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

Ranije u srijedu usuglašen je prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995, i o njemu bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Sponzori Rezolucije najutjecajnije zapadne države​

Kao sponzori rezolucije prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, a među državama regije jugoistoka Evrope sponzori su joj Slovenija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Crna Gora je također potvrdila da će glasati za Rezoluciju.

Srbija se pak usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpka Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala i ICJ-a.
Vučić je u četvrtak navečer na državnoj Radio-televiziji Srbije potvrdio da se Rezoluciji kao kosponzor pridružila Hrvatska, te Estonija, Poljska, Bugarska i Luksemburg.
Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su u julu 1995, nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.
Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.
IZVOR: AL JAZEERA

https://balkans.aljazeera.net/amp/n...no-sponzor-rezolucije-o-genocidu-u-srebrenici

Nemačka, hladnokrvni planer i egzekutor najtežeg genocida u istoriji je uz neverovatan cinizam iz najočiglednijih revanšističkih pobuda pokušala da forsira glasanje o “rezoluciji” bude 2. maja, upravo na dan predaje Berlina u Drugom svetskom ratu. Zanimljivo je da su kosponzori “rezolucije” i države koje su i same učestvovale u genocidu nad Srbima, i koje najupornije poriču i svoju odgovornost i sam čin genocida, Hrvatska - uz Nemačku (koja samu sebe tako vidi) naslednica Austrougarske i Bugarska - oko NDH i Austrougarske pre nje nema nikakve dileme, što se tiče Bugarske dovoljno je podsetiti se na pretnje šefa bugarske vlade za vreme Prvog svetskog rata Radoslavova: “Može se Srbija obnoviti, može Srbija posle rata i da se poveća ali u Srbiji više neće biti Srba”. Pored njih kosponzori su Albanija, Slovenija i Makedonija, uz
Estoniju, Poljsku, pomenute Hrvatsku i Bugarsku i Luksemburg.
a smem da pitam , kako se to makedonija nasla kao sponzor rezolucije o Srebrenici?
Interesantno kolko NATO utice na promenu svesti gradjana. Zamislimo da Rusija udje u NATO...........za 24 casa rusi bi nas bombardovali.......da kazemo, zbog nase podrske njima dok nisu bili u NATO.

Sve ovo ukazuje da NATO uopste nije nikakva vojna, politicka pa ni ljudska tvorevina. Mracne sile su stvorile NATO, sile, koje menjaju ljudsku svest.
Razlog vise da dotucemo NATO........zajedno sa onima koji su vec inficirani sotonskim virusom.........ukljucujuci i makedoniju.
A da, da ne zaboravim. Nikako ne smemo da dozvolimo da se zanimavamo samo sa ovim poturenim zombima hrvatima, crnogorcima, siptarima, makedoncima................a da zaboravimo onog koji sedi na prestolu zla..............u srednjoj engleskoj. Svi oni u paketu treba da odu.
 
Poznavala sam starca koji je kao siroce prezivio bugarski " slobodarski duh".
"Sretna zvezda" ga je smjestila u RH 1991.g.
Nikada necu zaboraviti njegove rijeci:"Bugari su mala djeca za ove Hrvate"!
Nije video sve, umeli su i da čereče žive žrtve konjima na repove, da vežu žrtvu da je vuče besan konj dok je ne odere živu…

Nemci su im naredili da popuste teror posle opšteg ustanka u Bosni i Krajni izazvanog ustaškim terorom - Hitleru su sve raspoložive jedinice trebale za Istočni front pa je težio da bar u Srbiji bude mirno.

Sad obe kosponzori, a graditelji Aušvica predlagači.
 
Nije video sve, umeli su i da čereče žive žrtve konjima na repove, da vežu žrtvu da je vuče besan konj dok je ne odere živu…

Nemci su im naredili da popuste teror posle opšteg ustanka u Bosni i Krajni izazvanog ustaškim terorom - Hitleru su sve raspoložive jedinice trebale za Istočni front pa je težio da bar u Srbiji bude mirno.

Sad obe kosponzori, a graditelji Aušvica predlagači.
Kazu da godine donose mudrost.
Ili iskustvo.
Nije uopste u okviru Tvoje teme, sorry, mislim da ce ova vrsta homo sapiensa shvatiti, ili nece, kakvi smo MI, kada utvrdimo zbog cega su nestali
Neandertalci.
Ako jedna teorija ima osnove, o prezivljavanju jace, ( krvolocnije) vrste, pitam se, tada, je li fasizam/ nacizam/ rasizam ono cemu tezi vladajuca klasa?
Ako svaki put moras dokazivati da si u pravu, kojem, cijem, od koga danom pravu, gde je granica moralu/ pravdi/ vjeri,?
 

Pogledajte prilog 1541042

Hrvatska je od danas i službeno sponzor Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, javio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

Ranije u srijedu usuglašen je prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995, i o njemu bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Sponzori Rezolucije najutjecajnije zapadne države​

Kao sponzori rezolucije prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, a među državama regije jugoistoka Evrope sponzori su joj Slovenija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Crna Gora je također potvrdila da će glasati za Rezoluciju.

Srbija se pak usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpka Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala i ICJ-a.
Vučić je u četvrtak navečer na državnoj Radio-televiziji Srbije potvrdio da se Rezoluciji kao kosponzor pridružila Hrvatska, te Estonija, Poljska, Bugarska i Luksemburg.
Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su u julu 1995, nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.
Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.
IZVOR: AL JAZEERA

https://balkans.aljazeera.net/amp/n...no-sponzor-rezolucije-o-genocidu-u-srebrenici

Nemačka, hladnokrvni planer i egzekutor najtežeg genocida u istoriji je uz neverovatan cinizam iz najočiglednijih revanšističkih pobuda pokušala da forsira glasanje o “rezoluciji” bude 2. maja, upravo na dan predaje Berlina u Drugom svetskom ratu. Zanimljivo je da su kosponzori “rezolucije” i države koje su i same učestvovale u genocidu nad Srbima, i koje najupornije poriču i svoju odgovornost i sam čin genocida, Hrvatska - uz Nemačku (koja samu sebe tako vidi) naslednica Austrougarske i Bugarska - oko NDH i Austrougarske pre nje nema nikakve dileme, što se tiče Bugarske dovoljno je podsetiti se na pretnje šefa bugarske vlade za vreme Prvog svetskog rata Radoslavova: “Može se Srbija obnoviti, može Srbija posle rata i da se poveća ali u Srbiji više neće biti Srba”. Pored njih kosponzori su Albanija, Slovenija i Makedonija, uz
Estoniju, Poljsku, pomenute Hrvatsku i Bugarsku i Luksemburg.

Живила Хрватска!

:bravo:
Supeeeer! Kako kazu moji Holandezi!
I, naravno, slijedi kalvinisticki vraag:zasto?
Zasto, bivsi brate?
 

Back
Top