Nega sobnog cveća

Odem pre neki dan u jedan veliki TC u Nišu..Vidim iumaju cveće...Ne malo sam se obradovala ali nisam imala nameru da išta kupim....već mi je sve prenatrpano a ide zima.
Pridjem ovom cvetu( u sredini), niti znam kako se zove,niti išta o njemu. Iz samilosti sam ga kupila, onako nezalivenog....Kud svo cveće, tu će i ova moja biljka...ima da uživa kod mene

2v8pqh4.jpg

Cao Mari, mnogo je lepa:klap:
Mislim da se tvoja bromelija zove Vriesea.... splendens ili tako neshto, imala sam i ja neke vriesee. Mozda ovu vrstu zovu kod nas indijansko pero, tako mi neshto ostalo u secanju ali nisam bas sigurna 100%. One se zalivaju ako su u zemlji tek kada im se zemlja totalno osushi, one mogu da rastu i na panju umotane u mahovinu i prcvshene (takvo sam ja moje gajila). Nevole direktno sunce i vole da se tushiraju, treba da ostane vode u levcicu. Kada se taj cvet osushi treba ga odseci, sledece god. ocekuj bebice koje rastu tik uz mamu iz korena. Kada i one dostignu maminu vel. ili bar pribliznu velicinu mogu se odvojiti ali nije nuznu za biljku. Meni je lepshe kada ostanu zajedno.:bye:

Smatram da treba otvoriti posebnu temu o sobnim biljkama koja bi obuhvatala sve biljke koje spadaju u ovu kategoriju nezavisno od tema koje vec postoje a koje se odnose na pojedine vrste ovih biljaka.
Postovani ljubitelji biljaka, stavljajte slike, postavljajte pitanja, predstavite svoje biljke, napisite kako se gaje, i sve sto vas zanima.
Bilo bi lepo da se malo vise aktiviramo na ovom podforumu. Pozdrav svima.

Za pocetak ja cu vam predstaviti neke od svojih HIPPEASTRUMA /AMARILISA/ koji upravo cvetaju.

scaled.php

Hvala kanarinka.
Moji su proveli zimu u podrumu a posto je i tamo topli nisam ocekivala da ce cveti ali su me prijatno iznenadili.
Oni koje sam jesenas nabavila odmah su cvetali tako da se sezona cvetanja produzila. Ocekujem da se jos tri rascvetaju.:)

Lepo negovane biljke:klap: Ima tu svega: engleska muskatla, ukrasna kopriva, peperomia, achimenes, begonija...
Jesu li tvoje?. Na mene su najjaci utisak ostavile ukrasne koprive koje su se lepo razgranale i narasle i prelepo izgledaju..
Pozz.:bye:

Lepo negovane biljke:klap: Ima tu svega: engleska muskatla, ukrasna kopriva, peperomia, achimenes, begonija...
Jesu li tvoje?. Na mene su najjaci utisak ostavile ukrasne koprive koje su se lepo razgranale i narasle i prelepo izgledaju..
Pozz.:bye:

E, to je moje..lično moje i uživam zaista pogotovu ove godine u koprivicama, zato sam ih toliko i rasadila..neverovatne boje ima ta vrsta..
na slikama se i ne vidi koliko je to šareno a boje lista idu od jarko zelene do purpurno crvene u zavisnosti od senke kako pada.
Tamo gde je malo senovitije listići su tamniji a gde ima više svetla zeleniji...

Gde god sam je bocnula ona prosto buja..:D

wkiw6g.jpg

ofc1s1.jpg

Ova mi malo pati napolju, moram da je sklonim sa sunca, izgleda da joj smeta direktna svetlost..

i69sfm.jpg

Odem pre neki dan u jedan veliki TC u Nišu..Vidim iumaju cveće...Ne malo sam se obradovala ali nisam imala nameru da išta kupim....već mi je sve prenatrpano a ide zima.
Pridjem ovom cvetu( u sredini), niti znam kako se zove,niti išta o njemu. Iz samilosti sam ga kupila, onako nezalivenog....Kud svo cveće, tu će i ova moja biljka...ima da uživa kod mene

2v8pqh4.jpg

Joj bio sam leros kod kuma u Nišu, pa to obišli.
Rezultat - Vukao dve velike ruže autobusom.
I moja žena je blesava za cvećem
PS. Molim Vas da ne shvatite kao uvredu ili provokaciju.
Pozdrav

Back