Ne volim da izlazim van cetiri zida

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Znate li mozda ljude koji tako sede izmedju cetiri zida i ne vole da izlaze napolje, medju svet i ljude? Znaci nigde ne zele da idu, druzenje ih manje vise smara, letovanja, bioskopi, koncerti, kafici su mesta koja najvise mrze, i jedino kada izlaze napolje je do prodavnice/ posla/ skole (tacnije onda kada bas mora)?

Imam takav problem, pa da vidim ima li jos neko takve poznanike prijatelje u svom okruzenju.

I kako ti se to odrazava na zivot? Mislim da je to nesto vise od obicne introvertnosti da neko nigde i skoro pod nikakvim okolnostima ne zeli da napusti kucu.
Koliko strucno znam to je agorofobija, mada da cujemo sta kazu drugi.

Koliko imaš godina? Šta osećaš kad izađeš na ulicu ili dođeš u kontakt sa drugim ljudima? Postoji li neka oblast u životu koja te jako interesuje i o kojoj znaš puno?

21 god imam a u kontaktu sa ljudima osecam neugodnost, ubrzano lupanje srca, znojave dlanove i stalno razmisljam o tome sta radim sta ce se desiti i da li ce mi se rugati, kritikovati ili fizicki napasti. Internet i programiranje, mada volim i psihologiju pomalo.

Može biti socijalna fobija, može biti izbegavajući poremećaj ličnosti, a može biti i nisko samopouzdanje. Naravno, nećemo ovde davati dijagnoze. Ako se osećaš loše zbog takvog načina života (a verovatno je tako), savet je da porazgovaraš sa nekim stručnjakom. Verujem da su ti do sada već savetovali nešto tako ovde. Uglavnom, lepo si primetio da to nije obična introvertnost. Introverti izlaze, druže se, samo se svega zasite pre nego ekstraverti ;).

Tek sad vidim. Kod mene je povezano sa strahom da prljavstine, opesivno se kupam kad god izlazim napolje, makar i do prodavnice, ponekad i kad izadjem na terasu, i perem ruke nakon što dotaknem bilo šta, tako da moj "strah" nije od ljudi, mada u njima vidim nosioce prljavstine.

Imam devojku, nekim cudom, sa kojom sam cesto u svadjama jer ne moze da podnese ovo moje ponasanje (izbegavanje iznosenja stavova jer se plasim kritike, i to sto nigde ne zelim da idem sa njom zbog svog problema, tj mogu da odem (nekako valjda) ali bi jedva cekao da se vratim kuci i bio bi kao na iglama a onda bi se to moje ponasanje primetilo i na kraju bi se provalilo da je to sto radim protiv svoje volje.)

Inace sa njom imam zajednickih tema uglavnom i donekle me razume jer je introvertna, samo eto, moje ponasanje je najveci problem jer ja idem u krajnost, posle cega nadolazi period mucne tisine.

Poslednja izmena:
Probaj ti da odesh na pecanje, "sidji malo do reke". Ja izbegavam ta "druzenja", ali iz drugog razloga,
ljudi su veoma dosadni, verovatno i ja, uvek iste teme i iste price, u beskraj,
uostalom kao i ovde ((ovde se povremeno ukljucim dam neki komentar, pokusavam da budem "konstruktivan", uglavnom
citam, i sta vidim, isto kao i na drugim druzenjima, stalno neka "nadgornjavanja",
ko ce biti pametniji, nacitaniji i sl., uostalom kao i u zivotu (sto me uzasno nervira), retko se desi da se vodi "normalan" dijalog}).

Zato ti ja savetujem (pored ostalog), stap za pecanje pa na reku, nema boljeg prijatelja od reke (nije vazno hocesh li sta upecati),
a i pecarosi su ok (postuju tudju privatnost).

"Usamljenost" sa stapom u ruci je sasvim ok i "drustveno je prihvatljva" :).
a vremenom ces upoznati i druge pecarose, koji su uglavnom ok ljudi :)

Verovatno nisi do sada pecao, evo ti link za jednu knjigu, da vidish ....

ZA POCETAK:

http://www.***********/document/vcv26KDm/JohnBailey-Ribolov.htm

bistro! :)

Poslednja izmena:
21 god imam a u kontaktu sa ljudima osecam neugodnost, ubrzano lupanje srca, znojave dlanove i stalno razmisljam o tome sta radim sta ce se desiti i da li ce mi se rugati, kritikovati ili fizicki napasti. Internet i programiranje, mada volim i psihologiju pomalo.

Slobodno izadji, nek te nalupaju, pa ces bar imati dobar razlog da budes izmedju tih zidova, dok lecis rane.

Evo ti moj skroman predlog : učlani se u neku teretanu . Tamo po pravilu svako gleda svoja posla (tj svoj trening ) , tako da nećeš da imaš neželjene socijalne kontakte . S druge strane , nateraćeš sebe da skoro svakog dana izađeš iz kuće ,a i vežbanjem će ti porasti sampouzdanje .

Kreni rekreativno:D na neki sport, trčanje, bicikl, ili ako ipak imaš želju da se približiš vršnjacima, basket, fudbal, mora da postoje neki tereni gde se ljudi rekreiraju opušteno i neobavezno...Lepo ti je neko dao predlog i za pecanje:klap:. Pa onda neki planinarski savez:ok:...planina ti daje slobodu da u grupi budeš sam,ako želiš, i naravno mnooogo lepog čistog vazduha da ti pročisti mutne misli:D...U stvari najbitnije je koliko ti zapravo želiš da izadješ iz svoja četiri zida...ako želiš, otvaraj vrata i briši napoljeeeeeee... :cool:

Znate li mozda ljude koji tako sede izmedju cetiri zida i ne vole da izlaze napolje, medju svet i ljude? Znaci nigde ne zele da idu, druzenje ih manje vise smara, letovanja, bioskopi, koncerti, kafici su mesta koja najvise mrze, i jedino kada izlaze napolje je do prodavnice/ posla/ skole (tacnije onda kada bas mora)?

Imam takav problem, pa da vidim ima li jos neko takve poznanike prijatelje u svom okruzenju.
Isti sam i ponosim se. :D
Osjecam se cudno kad izadjem, strah me je od gomile. Prosle godine bas dugo nisam izlazio napolje i bilo me je strah kad sam izasao na ulicu :(

Može biti socijalna fobija, može biti izbegavajući poremećaj ličnosti, a može biti i nisko samopouzdanje. Naravno, nećemo ovde davati dijagnoze. Ako se osećaš loše zbog takvog načina života (a verovatno je tako), savet je da porazgovaraš sa nekim stručnjakom. Verujem da su ti do sada već savetovali nešto tako ovde. Uglavnom, lepo si primetio da to nije obična introvertnost. Introverti izlaze, druže se, samo se svega zasite pre nego ekstraverti ;).

Nadam se da mi neces zameriti na jednoj korekciji (psiholog sam po profesiji) - =intoverti se ne zasite druzenja pre nego ekstraverti, naprotiv, oni se mnogo dublje i kvalitetnije posvete druzenju, ali samo sa malim brojem ljudi, koji im prijaju. Ekstravertima sve brze dosadi, zato i stalno menjaju okolinu i ljude sa kojima su, u potrazi za stimulacijom.

Back