Ako ne možeš da pomogneš, nemoj da odmažeš

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.375
FORUM.jpg
Narodna poslovica " Ako ne možeš da pomogneš, nemoj da odmažeš" je jedna od poslovica
koju, s vremena na vreme, upotrebljavam.
Ne volim ljude koji ne mogu, ili ne žele nekome da pomognu, a svojim rečima i delima čine još gore nekome kome je pomoć potrebna.

Narodne poslovice imaju vezu sa psihologijom iako su nastale iz životnog iskustva naroda. One objašnjavaju osnovne psihološke istine o ljudskom ponašanju, karakteru, emocijama, donošenju odluka.

Poslovice su deo kolektivne mudrosti. Šta mislite, da li ih više koriste ljudi koji su tradicionalno opredeljeni ili ih svi podjednako koristimo?

Koliko često koristite narodne poslovice? Da li vam one pružaju neku vrstu utehe, kada vam je teško? Koliko one govore o nekim ljudima i njihovom ponašanju?

Foto: Unsplash.com

Pogledajte prilog 1731598Narodna poslovica " Ako ne možeš da pomogneš, nemoj da odmažeš" je jedna od poslovica
Ne volim ljude koji ne mogu, ili ne žele nekome da pomognu, a svojim rečima i delima čine još gore nekome kome je pomoć potrebna.

Narodne poslovice imaju vezu sa psihologijom iako su nastale iz životnog iskustva naroda. One objašnjavaju osnovne psihološke istine o ljudskom ponašanju, karakteru, emocijama, donošenju odluka.

Poslovice su deo kolektivne mudrosti. Šta mislite, da li ih više koriste ljudi koji su tradicionalno opredeljeni ili ih svi podjednako koristimo?

Koliko često koristite narodne poslovice? Da li vam one pružaju neku vrstu utehe, kada vam je teško? Koliko one govore o nekim ljudima i njihovom ponašanju?

Foto: Unsplash.com
Često ih koristim, više kao neku ideju kad nisam siguran kako dalje.

Inače, nauka o poslovicama zove se paremiologija

Upravo nam je kolektivizam na umu kad god se poštapnemo nekom od poslovica, a da bi naglasak bio na realnijem i manje ličnom sagledavanju bilo koje situacije.
Jedna starozavetna pouka mi je izuzetno draga, a glasi:
"Šta je bilo to će biti, šta se činilo to će se činiti, i nema ništa novo pod suncem. "
Verujem da je to tako, kao i sve što tamo piše, podrazumevano!
To što smo se nečim kao pojedinci mnogo iznenadili, ne znači da je nečuveno i neviđeno za ovaj naš svet, već da smo još naivni i nezreli. Zapravo, novog ničega među nama više nema.
Ljudi pomažu i odmažu tamo gde to mogu i prema tome kakvu imaju nameru.
Mislim da je vrlo malo stvari koje preduzimemo nenamerno, pa ukoliko nas je neko povredio, on je to upravo i hteo, a mogao je jer smo mu sami ostavili prostora za tako nešto.

Mnoge masovno citirane mudrosti su nadživele i otele se od svojih autora u eri nečitanja, što ipak nije potpuno loše i naopako.
Nema ničeg pod kapom nebeskom tako lošeg da nema klicu dobroga u sebi, niti tako dobrog da u sebi ne sadrži klicu zla!”, kaže Šekspir!
Npr., ova misao mi je plastična predstava optimizma protiv pesimizma, tj. filantropije protiv mizantropije koji su u jednom čoveku stalno na tasovima vage, a koji tas je teži zavisi od naših davanja i uzimanja, očekivanja i nadanja, a najviše od toga u kojoj meri nas život postavlja u nezavidne pozicije da nam uopšte treba pomoć.

Narodna poslovica " Ako ne možeš da pomogneš, nemoj da odmažeš" je jedna od poslovica
Ja ne volim ni ljude koji se poturaju da pomognu a ne mogu da te shvate. Onda slede netraženi saveti i mlaka pomoć. Najbolje se odmaknuti.
Ne diraj. Pokvarićeš.

Nije ovo jedina narodna poslovica o kojoj možemo da diskutujemo.

" Ko pita ne skita" Ako nešto ne znamo, treba da pitamo.

" Zaklela se zemlja raju, da se sve tajne saznaju".

Mislim da je vrlo malo stvari koje preduzimemo nenamerno, pa ukoliko nas je neko povredio, on je to upravo i hteo, a mogao je jer smo mu sami ostavili prostora za tako nešto.

Kako misliš da smo ostavili prostora nekome da nam namerno ne pomogne, tačnije da čini nešto loše u nekim situacijama?

Ako nekome ne možeš nešto da pomogneš, zato što ne želiš ili ne znaš, onda je bolje da ćutiš i da ne daješ pogrešne savete, npr? - Ovde ne mislim konkretno na tebe, već uopšteno.

Nije ovo jedina narodna poslovica o kojoj možemo da diskutujemo.

" Ko pita ne skita" Ako nešto ne znamo, treba da pitamo.

" Zaklela se zemlja raju, da se sve tajne saznaju".

Kako misliš da smo ostavili prostora nekome da nam namerno ne pomogne, tačnije da čini nešto loše u nekim situacijama?

Ako nekome ne možeš nešto da pomogneš, zato što ne želiš ili ne znaš, onda je bolje da ćutiš i da ne daješ pogrešne savete, npr? - Ovde ne mislim konkretno na tebe, već uopšteno.
Prosto, ukoliko sve karte stavimo na neku jednu i jedinu osobu-ona će nas pre izdati, nego biti osoba koja nam je bila od potrebne pomoći.
Ukoliko ta osoba zna da nije jedina, možda se malo i pomuči.
Imam opcije-izvini-nisi mi ti jedini izlaz-oh, tako će ljudi dobiti želju da se takmiče u tome ko će mi pre i bolje pomoći.
Bog zna da nije (a trebalo bi da jeste) moj jedni izbor, pa ipak-Bog je drugačiji od ljudi.
Sa ljudima treba biti manje čovek, a više hipotetika čoveka.

Imam opcije-izvini-nisi mi ti jedini izlaz-oh, tako će ljudi dobiti želju da se takmiče u tome ko će mi pre i bolje pomoći.

Misliš li da su te opcije dobre, da je potrebno da se ljudi takmiče ko će pre i bolje pomoći.

Kada nam je potrebna neka pomoć, koja nije usko vezana za zdravlje, već pomoć u nekoj situaciji, obično pomognu porodica, bliski prijatelji. Ali, ima i onih koji ne mogu ili ne žele, ali su tu i odmažu. Da neku situaciju učine gorom nego što jeste.

Sa ljudima treba biti manje čovek

Ovaj deo ne razumem.

Čini mi se da ti drugačije tumačiš ovu narodnu poslovicu.

Back