(Ne)upotrebljivost ChatGPT-ja kao izvor informacija

Aha. Čekaj, kakve veze taj klub i Dinamo imaju s proslavom titule Hajduka?

Tad nije bilo navijačkih tenzija među Hr kubovima i držali smo se zajedno, a "barut" se čuva uglavnom za okršaje s BG klubovima. I danas se pamti(iako se više ne skandira) o "Hajduku i Dinamu ka dva kluba bratska kojima se ponosi čitava Hrvatska" tako nek te ne čudi previše šta su i oni "uključeni" u proslavu.

S tim šta su na toj zastavi poredeni po dresovima klubova jer Split ima crvene, Hajduk bile, a Dinamo plave boje šta je onda u konačnici simboliziralo Hr trobojnicu(al po meni to je bia trik jer isticanje nacionalnih simbola nije bia baš najpmetniji potez u to vrime pa se to prikazivalo kroz boje dresove i skraćenice da se možeš pravdat zakonu).

PS ako mislite da pretjerujem probajte nać koju stariju sliku navijača BG klubova s vašom zastavom ili s grbom 4C iz perioda od 1945. do neke 1987. pa vidite kako ćete proć. A nisu vaši bili manje nacionalno osvješteni 61. 71. ili 81. nego šta su bili 87. kad su se počela masovnije koristit nacionalna obilježja na stadionima diljem SFRJ(prvenstveno Hr i Srb).

GNK_Dinamo_Zagreb.svg

lol čak je i Dinamov znak malo latinično d.

ahahhahahahaa pa ja sam i pomislio Dinamo, ali sam isključio jer nisam ovo znao :hahaha:

Joj, bože, eto koliko je ChatGPT retardiran. @NickFreakyrgios
Kad smo potegli raspravu to me malo "d" odma u startu asociralo na njih, al Split(ni klub ni grad) mi se nije uklapa u priču dok nisam skonta ovo s dresovima i da su poredani tako da čine Hr. trobojnicu.

"Može značit i Dinamo(oni su čak koristili to malo d), H može bit Hajduk, al onda mi je ono S misterija i ne virujem da znači Split(ne uklapa se). A ne virujem ni da je nešto tipa Split, Hajduk, Dalmacija šta bi realno gledajuć imalo rezona, al i tu je Dalmacija onda malim slovom."

Ovaj isečak je prilično značajan jer pogađa samu srž problema u današnjim velikim jezičkim modelima (LLMs). Autor tvrdi da tzv. Chain of Thought (CoT) rezonovanje, iako izgleda kao „razmišljanje”, zapravo nije pravo razumevanje teksta, već reprodukcija obrazaca koje je model pokupio tokom treninga. Drugim rečima, kada se susretne sa zadatkom koji zahteva novu kombinaciju transformacija, model često ne pokazuje fleksibilno rezonovanje, već samo varira ono što je već viđeno u treningu.

Na srpskom, pojednostavljeno:
Model ne „razmišlja” u ljudskom smislu, već se oslanja na prepoznate obrasce iz prethodnih primera. Kada je zadatak dovoljno sličan onome što je već „naučio”, rezultat deluje pametno. Ali kad se traži prava generalizacija na potpuno nove transformacije, tu se vidi da CoT nije istinsko razumevanje, već sofisticirano ponavljanje šablona.

Meni lično ovo zvuči kao prilično iskren i realističan uvid: LLM-ovi nisu svesni niti „razumeju” pojmove, nego su statističke mašine koje generišu najverovatniji sled reči, pa čak i njihovo „rezonovanje u koracima” ima istu prirodu – samo u složenijem obliku.

Ovaj isečak je prilično značajan jer pogađa samu srž problema u današnjim velikim jezičkim modelima (LLMs). Autor tvrdi da tzv. Chain of Thought (CoT) rezonovanje, iako izgleda kao „razmišljanje”, zapravo nije pravo razumevanje teksta, već reprodukcija obrazaca koje je model pokupio tokom treninga. Drugim rečima, kada se susretne sa zadatkom koji zahteva novu kombinaciju transformacija, model često ne pokazuje fleksibilno rezonovanje, već samo varira ono što je već viđeno u treningu.

Na srpskom, pojednostavljeno:
Model ne „razmišlja” u ljudskom smislu, već se oslanja na prepoznate obrasce iz prethodnih primera. Kada je zadatak dovoljno sličan onome što je već „naučio”, rezultat deluje pametno. Ali kad se traži prava generalizacija na potpuno nove transformacije, tu se vidi da CoT nije istinsko razumevanje, već sofisticirano ponavljanje šablona.

Meni lično ovo zvuči kao prilično iskren i realističan uvid: LLM-ovi nisu svesni niti „razumeju” pojmove, nego su statističke mašine koje generišu najverovatniji sled reči, pa čak i njihovo „rezonovanje u koracima” ima istu prirodu – samo u složenijem obliku.

@NickFreakyrgios

Back