(NE)POTPISUJEM

POTPISATI ILI NE?

• DA

• NE

• Posle razvoda bih opet potpisala

• Posle razvoda nikad više ne bih potpisala

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
dobro ajde reci konkretno koje su prednosti braka..
ne pricam o prednostima braka nego o detetu u braku po stoti put
za pocetak ne mora da se dokazuje ocinstvo.i cije prezime tu dete uzima? :?
a i prilicno sam sigurna da bi u slucaju da otac naprasno odluci da mu ne treba porodica i dete lakse bilo dobiti alimentaciju za dete od vencanog nego od nevencanog.
znam da se izjednacavaju ovde dve vrste zajednica,ali koliko to kod nas u praksi funkcionise ne znam,jer sam cula primere da i nije bas sve tako :?
evo sad sam nasla porodicni zakon na netu pa cu da pocnem da ga citam ( ko da me zanima glupo pravo ima sto strana al ajde mozda naucim nesto :? ).

ono sto meni nije jasno zasto bi tebi bio problem da u ovom konkretnom slucaju sa detetom potpises brak? u cemu je tacno stvar :neutral: mislim pivo i nije neki razlog.

ma jeste super
dete je zajednicko a kad dodje do izdrzavanja istog onda je malo vise mamino...a pre toga cale kuka dete zajednicko ovo ono...a koliko ima vise samo slucajeva da otac zapali a kevu i dete ko sisa...sto ne kazem da su svi takvi,ali daleko od toga da ih nema :?
e meni pun **** tog licemerja stvarno.
i posle ti neko kaze da pravis decu e nije nego :neutral:

Potpisala sam sve što su mi ovi iz administracije poturili pod nos da potpišem. Što neka napisa- ČAK i njegovo prezime uzela. Roditelje mu zovem mamom i tatom!!!! :shock:Da, da...
E, sad- imam dobar i skladan brak pa iz mog ugla ovo sve nema značaja, kao što ne bi imalo značaja da sve to nismo uradili a da se opet super slažemo...Znači- sve zavisi od primera do primera.Jedino ne znam koje bih prezime deci dala ( pod uslovom da nismo venčani)? Pa, njegovo verovatno,da deca znaju ko im je otac ( takva smo sredina, još uvek na žalost, da deca ne bi imala problema tipa"kotijetata" i sve ostalo...)

P.S. Možda ću malo da skrenem s teme ali: za mene je bio pravi šok kada smo išli u crkvu da krstimo prvo dete. Pita pop razna pitanja i dođe do:jeste li venčani u crkvi? Ne, kažem ja i očekujem da on tamo zaokruži taj odgovor i ide dalje. Kad pop kaže: A, dobro, znači vanbračno dete! kako vanbračno, počnem ja da se bečim, ma jok, on zapeo da u tu rubriku napiše- vanbračno. E, da ste videli kako sam ga molila i na kraju je pristao da ništa ne napiše al smo morali da obećamo da ćemo se venčati u crkvi...
Kod drugog deteta sam ladno rekla- pišite oče VANBRAČNO! (nismo se venčali u crkvi, pogađate!)

Potpisala sam sve što su mi ovi iz administracije poturili pod nos da potpišem. Što neka napisa- ČAK i njegovo prezime uzela. Roditelje mu zovem mamom i tatom!!!! :shock:Da, da...
E, sad- imam dobar i skladan brak pa iz mog ugla ovo sve nema značaja, kao što ne bi imalo značaja da sve to nismo uradili a da se opet super slažemo...Znači- sve zavisi od primera do primera.Jedino ne znam koje bih prezime deci dala ( pod uslovom da nismo venčani)? Pa, njegovo verovatno,da deca znaju ko im je otac ( takva smo sredina, još uvek na žalost, da deca ne bi imala problema tipa"kotijetata" i sve ostalo...)

P.S. Možda ću malo da skrenem s teme ali: za mene je bio pravi šok kada smo išli u crkvu da krstimo prvo dete. Pita pop razna pitanja i dođe do:jeste li venćani u crkvi? Ne, kažem ja i oćekujem da on tamo zaokruži taj odgovor i ide dalje. Kad pop kaže: A, dobro, znači vanbračno dete! kako vanbračno, počnem ja da se bečim, ma jok, on zapeo da u tu rubriku napiše- vanbračno. E, da ste videli kako sam ga molila i na kraju je pristao da ništa ne napiše al smo morali da obećamo da ćemo se venčati u crkvi...
Kod drugog deteta sam ladno rekla- pišite oče VANBRAČNO! (nismo se venčali u crkvi, pogađate!)

Eto ti sad .. pa kakve veze ima što bi pop napisao vanbračno, kad se u crkvi niste venčali ... što ti je to bilo toliko važno?

Zato banshee napraviš dete bez ''potpisa'' i od starta znaš da je samo tvoje .... heheheheh
pa da ali necu da dete bude samo moje,ocu da ima oca i majku i porodicu i da mu otac ne zapali bez traga nevezano za to jel vanbracno ili bracno,mislim ovako da bude samo moje mogu i psa da imam...tj i imam :?

meni stvarno ovo sve mucno,nisam ja ni za brak ni za decu,sto vise mislim to bih vise da budem dalaj lama ili tako neko.

Moja majka je potpisala tek posle sedam godina braka, zajednickog zivota, kakogod, kad je bila trudna s trecim detetom. Njen se status nije promenio, sem mozda pravno formalno, niti je ona bila nesto napacena emancipacijom, niti papirologijom, niti prezimenima. Jednostavno je iskoristila to sto kao "samohrana" majka moze da uzme vise meseci porodiljskog, ili kako se to vec zvalo pre 30 godina.
Ja to smatram za dobar razlog za nepotpisivanje.

ma znam ja to bilo kakav ugovor nece nekoga naterati da se ponasa drugacije od onoga sto mu je na umu....i ja sam to rekla...

nego samo konstatujem da je sve ovo previse za moj ukus i zelje...sa sve decom...i onako ih nikad nisam zelela...

ma znam ja to bilo kakav ugovor nece nekoga naterati da se ponasa drugacije od onoga sto mu je na umu....i ja sam to rekla...

nego samo konstatujem da je sve ovo previse za moj ukus i zelje...sa sve decom...i onako ih nikad nisam zelela...

Ha ha ha dobra si ... najviše si se založila za prava dece na ovoj temi, da bi na kraju rekla da ih nikada nisi želela ... :)

nemam nista protiv formalizovanja braka potpisom ispred maticara.
i ne znam dovoljno o administrativnim problemima koji nastaju ako imate decu a niste vencani (zdravstveno osiguranje deteta, pasosi i te stvari)... ili ako zelis da ides sa svojim covekom u drugu drzavu da zivis, ili ako ti je partner stranac... mislim da je mnogo lakse (nevezano za razvod i strasno pitanje hoce li mi oteti moje parce kolaca kad se razvedemo) administrativno ici kroz svet i zivot sa potpisom.

p.s. inace, razlozi natasenatase mi ne deluju racionalni nego emotivni...

u smislu da delujes uplaseno od prepustanja i od rizika... jasno ti je kako da sama o sebi brines i sve predvidis itd, ali u zajednistvo se ne usudjujes da se pouzdas iz nekog razloga... tako mi se cini iz ovih komentara "samo moja deca" itd.

Мрзело ме да ишчитавам све.
Много пута смо већ причали на ову тему.

Суштина је у томе да постојање папира неће обезбедити да брак буде добар и трајан, нити ће одбијање потписивања учинити да он буде добар и трајан.

Ту нема гаранције, ни ако потпишеш, ни ако не потпишеш.
А разлаз и раскид су једнако тешки и болни и са папиром и без папира. Противници папира мисле да ће једноставно узети кофер и отићи кад им се ћефне, мислећи да ће им то што немају папир обезбедити лак и безболан раскид, а није тако...

Ја сам поптисала. И опет бих потписала. Волим церемоније и свечаности, а и немам ниједан разлог да имам аверзију према том чину.

Rekoh da bih potpisala. Nije čak ni zbog forme. Daću sve od sebe da, ako se kad budem udavala ( :lol: ) u nekoj hipotetičkoj situaciji recimo da ako slučajno blablabla, izbegnem svadbu + sve običaje, e sad ne verujem da ću sve uspeti da izbegnem.....

A potpis da. Ne zbog ljubavi nego zbog braka. Iz postavke teme - čini se da stvarno svedočenje tih ljudi znači neku prekretnicu, može da ispadne loše zbog toga, a može i dobro. Ali kada to uradiš pred tolikim (?!) ljudima, osetiš da se nešto ključno promenilo... pa i taj strah popusti vremenom, nije frka. Malo smara posle ako dođe do razvoda :p

Potpisivanje predugovora mi je skroz sumanuto .. koliko god da su bansheeni argumenti opravdani. Ta racionalizacija i materijalizacija cele siutacije mi je nekako jadna i ne zaslužuje brak. Ja sam idealista koji veruje da se u brak ulazi iz ljubavi.

Kada bi mi npr. dečko predložio da se venčamo, ali da potpisujemo taj predbračni ugovor - mislim da bih ga oterala u tri lepe. Znači da se on od samog početka od mene štiti :shock:

И ја сам тако некада размишљала. И била бих сигурно увређена да ми је неко тако нешто предложио...
А онда одрастемо, постанемо рационалнији (што не значи да има мање љубави) и схватимо да је најбоље унапред дефинисати правила, понашање и поступке - чист рачун, дуга љубав! Значи, не штити се само он од тебе, него и ти од њега, то јест, обоје се штитите од евентуалних будућих проблема. Боље је договорити се док сте у љубави и кад сте обоје рационални, него ''договарати'' се када букте негативне емоције и када нема ни Р од рационалности.

Бар ја то тако доживљавам сада.

Back