(NE)POTPISUJEM

POTPISATI ILI NE?

• DA

• NE

• Posle razvoda bih opet potpisala

• Posle razvoda nikad više ne bih potpisala

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
@banshi
ja nemam nishta, a i da imam, ne bih potpisivala predbrachni ugovor.
to mu dodje kao "verujem ja tebi, al` ti ne verujem!"
u svakom sluchaju, prema zakonu, sve shto je brachni drug imao pre braka kao svoje, to ostaje njegovo i posle braka. sve shto je zajedno stecheno, to se deli.
znachi, ako si imala stan od babe pre braka i posle braka ce to ostati tvoj stan od babe.
chemu onda predbrachni?

...al` se slazzem s tobom u vecini ostalih stvari....

joj koliko te racionalizacije

brate kako ulazis u nesot ako automatski polazis od najgore pretpostavke
meni bi to bilo ko neki baksuz

:I

ok ajde ima to smisla ali meni cak nije ni jasno kako se ljudi to kao vole ovo ono vencaju se i za 3, 5 godina ono fijasko... kako bre to??? nisu na vreme tumacili sta se desava
ne znam mozda je i pamento ali ono kao neki mali procenat a ne sad kao dooobro sve smo utanacili e sad mozemo malo al nema veze imamo mi predbracni ovo ioanko verovatno nece uspeti

:I

tako je banshee:razz:........uostalom pare su tad najmanje bitne........ja bih recimo dala sve pare sto imam samo da izbegnem emotivni bol bilo koje vrste nakon razvoda:roll::o
a i ne verujem da bih potpisivala taj ugovor...to je po meni pomodarstvo koji su nam servirali glupi Amerikanci:D
pa mogu amerikanci da budu glupi koliko hoces ali imaju neke veoma zdravorazumske stavove za medjuljudske odnose.
a nas covek je ostao i dalje veoma romantican i ima romantican dozivljaj braka i sve to...pa posle kad se razvede nije ni cudo sto se narednih deset godina pickaraju i ogovaraju :?

emotivni bol ces doziveti u svakom slucaju u manjoj ili vecoj kolicini,a ako izvuces deblji kraj tim pre ce emotivni bol biti gori.

@banshi
u svakom sluchaju, prema zakonu, sve shto je brachni drug imao pre braka kao svoje, to ostaje njegovo i posle braka. sve shto je zajedno stecheno, to se deli.
znachi, ako si imala stan od babe pre braka i posle braka ce to ostati tvoj stan od babe.
chemu onda predbrachni?

hmm ja se ipak slazem sa banshee
nije to ocekujem najgore ali brak je ne samo ljubav nego i ugovor zar ne?
verovati nekome slepo je naivno,pa ma koliko se voleli
ljudi pa kako vi cuvate sebe od boli?

Naravno da može ... ali posmatrajući žene po Srbiji, svoje prijateljice, rodjake i ostalo .... teško se brak ovde još uvek razvodi.... Koliko god da se ne vole, oni će ostajati u braku pod raznim izgovorima .... jer se upravo plaše razvoda i budućeg života.
E, tu se vraćamo na moje gore postavljeno pitanje ''šta vam potpis donosi'' .... Definitivno je to neka vrsta sigurnosti i uljuljkanosti. Po meni potpuno suludo, al je tako.

Pa nije to bas tako kao sto ti pricas. Ne ostaju ljudi ovde u zajednicama jer je papir potpisan, vec zato sto ekonomski ne mogu sami da opstanu. Inace da nema toga, mnogi bi brakovi davno bili razvedeni.

pa ne znam meni stvarno nije jasno da neko ne razmislja na nacin da sve,i najjaca ljubav,i najjace prijateljstvo,veze i sve moze da pukne :?
i super danas ljubav cveta a sutra ostanes recimo bez stana i nemas gde da zivis :shock:

izvini natasa ali ako dodje do neke dramaticne promene u vasem odnosu da li zaista mislis da ce druga osoba da vodi racuna o tvojim osecanjima ili pravima?
ne nece u najvecem broju slucajeva i zato moras sama o tome da se brines pa meni to dodje ko najnormalnija stvar.

jbg ja znam da jednog dana ako se budem udavala i te kako cu da potpisujem predbracni jer imam sta da zastitim i ne zelim da ostanem bez toga,a ko sto rekoh u nas pravni sistem nikako nemam poverenja pa da gledam u pasulj sta ce da bude na kraju,a u druga stvar je sto i posle svega toga mozes sa bivsim muzem da ostanes u korektnim odnosima ( sto je posebno bitno ako imate dete) i bolje naravno nego da kopate jedno drugom oci jer svako misli da je ostecen.

Čekaj ovako ... imovina koja je stečena pre braka je samo tvoja ... ona koja je stečena u braku - to je vaše. Vrlo jednostavno.
Predbračni ugovor potpisuješ za ono što već imaš - a to niko ni ne može da ti uzme.

Naravno da treba misliti na svoju budćnost, ali ako ću da se razvlačim po sudovima zbog jednog tanjira, 'bem ti onda sve :)

predbračni ugovor je sjajna stvar. kad smo već toliko racionalni i u sve ulazimo glavom, i presabiramo se da l' da potpisujemo il' ne, treba i o tome razmišljati i ne dovoditi sebe u neke eventualne nepredviđene situacije.

pa tuzna istina je da koliko god ti predvidjao i osiguravao se ima milion nepredvidjenih situacija tako da naebaces i ne izlazi iz kuce da ti nesto ne desi

u stvari mislim da zavisi kako dodjete do toga ako ti netaktichno svom sanjalici partneru tkao nesto predlozis mislim da neces dobro proci

a ako ste oboje takvi onda je to ok, valjda.

mada sta ako on i nije sanjalica nego si ti u zabludi i on se uvredi jer ti ne razmisljas o tome jer si neracionalan.

joj

Čekaj ovako ... imovina koja je stečena pre braka je samo tvoja ... ona koja je stečena u braku - to je vaše. Vrlo jednostavno.
Predbračni ugovor potpisuješ za ono što već imaš - a to niko ni ne može da ti uzme.

Naravno da treba misliti na svoju budćnost, ali ako ću da se razvlačim po sudovima zbog jednog tanjira, 'bem ti onda sve :)

e...
ali ja znam par koji je delio lampu - njemu abazzur i gajtan... njoj postolje... :)

pa tuzna istina je da koliko god ti predvidjao i osiguravao se ima milion nepredvidjenih situacija tako da naebaces i ne izlazi iz kuce da ti nesto ne desi
pa vece su sanse majklu daglasu da ce ketrin da ga odere za kintu nego da ce da ga zgazi auto,zato je i napravio ugovor
pa onda i osiguranje sto uplacujem,baksuziram da cu da imam sudar?
treba izbalansirati opreznost i zenitude

znači, u predbračnom je stajalo: svaku evenutalnu lampu koju je stečena tokom trajanja bračne zajednice presećićemo na pola, kako nijedan od supružnika ne bi bio oštećena strana.:lol:

@banshi
chemu onda predbrachni?

maslacak ljudi se menjaju.menjaju se preko noci.
toliko se menjaju da nekad ne verujem ni sebi kad sam u dilemi sta i kako :? naravno da imam cvrste stavove po dosta pitanja ali ja sam samo covek i svesna sam toga da nekad postoji i najmanja sansa da ce nesto ipak dogoditi.

na stranu brak ,sad pricam uopsteno..za ljude koji su se mnogo voleli,bili veliki prijatelji itd a posle postali najgori neprijatelji...ne,bezrezervno ne verujem nikome pretpostavljam pa makar se to merilo u promilima opet kazem...covek zna da bude previse slab i prevrtljiv i da pokaze pravo lice kad se najmanje nadas,pravni sistem pun rupa.a ja sam takva da ono sto mogu da osiguram,da obavezno to i uradim.ne volim da se prepustam slucaju.tako su me ucili,yebiga.zastiti se koliko mozes,i cist racun duga ljubav.
znam ljude koji su se opekli i namucili,i ne zelim to nikome a posebno ne sebi.
zato ne volim ni da uzimam ni da dajem,jer cim se umesa interes ode ljubav u tri lepe.

mislim, ok je potpisivati predbračni ako u brak ulaziš sa određenim kapitalom i materijalnim sredstvima ili čime već (mada po našem zakonu što je stečeno pre braka tvoje je, deli se na pola samo ono što je stečeno u braku), ali ako ulazite u brak bez ičega, podstanari ste, ne unosite ništa u zajednicu, nego stičete nakonpotpisivanja, šta onda reguliše predbračni?

mislim, ok je potpisivati predbračni ako u brak ulaziš sa određenim kapitalom i materijalnim sredstvima ili čime već (mada po našem zakonu što je stečeno pre braka tvoje je, deli se na pola samo ono što je stečeno u braku), ali ako ulazite u brak bez ičega, podstanari ste, ne unosite ništa u zajednicu, nego stičete nakon toga, šta onda reguliše predbračni?
upravo iz tog razloga nismo napravili ugovor
ali pricam uopsteno
ne treba biti ovca ni kad volis najvise

pa reci mi sta je smesno, sta ce ti pogled na livadi ako ste vec u stanju voljenja
onda je to to, pogled na livadi pod suncem je nepotrebna recenica ???

tkao sam ja to videla

Videla jesi dobro, ali shvatila nisi .... ''livada'' je više metafora mesta zaveta, ako sa jedne strane za one potpisivače postoji ''opština'' zašto za nas koji nećemo potpis ne bi postojala livada ili već neko mesto koje će te inspirisati ..... :)

upravo iz tog razloga nismo napravili ugovor
ali pricam uopsteno
ne treba biti ovca ni kad volis najvise

sa tim se slažem, sva zaslepljenost vremenom prestaje. Ali, ti u startu ne možeš da znaš šta te čeka i ne možeš toliko da racionalizuješ i praviš ugovor o eevnutalnim događajima, osim ako već imaš stečeno bogatstvo i plašiš se da će da te odere tokom razvoda. mislim, kod nas se više ni miraz ne donosi u brak, pa na osnovu čega da pravim predbračni onda?:lol:

pa vece su sanse majklu daglasu da ce ketrin da ga odere za kintu nego da ce da ga zgazi auto,zato je i napravio ugovor
pa onda i osiguranje sto uplacujem,baksuziram da cu da imam sudar?
treba izbalansirati opreznost i zenitude

de se njega seti : ))
ne znam ako bih se toliko plasila da ce da me muz opeljeshi ne bih ni ulazila u to ili ako se on plashi mene???
ok oprez ali sta znam ipak
pa je l ti mislis da ce tebe tvoj muzh da ostavi

sa tim se slažem, sva zaslepljenost vremenom prestaje. Ali, ti u startu ne možeš da znaš šta te čeka i ne možeš toliko da racionalizuješ i praviš ugovor o eevnutalnim događajima, osim ako već imaš stečeno bogatstvo i plašiš se da će da te odere tokom razvoda. mislim, kod nas se više ni miraz ne donosi u brak, pa na osnovu čega da pravim predbračni onda?:lol:

Pa ako si to bogatstvo stekao u braku, što da te i ne odere ili ti njega ... zato se i potpisuje .... :)

Back