Konacno neko da kaze sta pametno na ovu temu.
konačno i mene slude kad kažu euro.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Konacno neko da kaze sta pametno na ovu temu.
Sve češće se može čuti da obični ljudi ili čak neka TV lica javno kažu euro. To je potpuno nepravilno u srpskom jeziku a evo i zašto:
Evro je nastao kao zajednička evropska valuta, odnosno valuta Evrozone ili Evropske monetarne unije. Dakle, mi Srbi kažemo Evropa, kontinent na kome živimo i po kome je ova valuta dobila ime se zove Evropa a ne Europa i po toj prostoj i zdravoj logici je normalno da se kaže evro a ne euro. I to je normalno u srpskom jeziku i u Srbiji i u Crnoj Gori. U Srbiji neki kažu euro a u Crnoj Gori skoro svi. Čak i na TV vestima tako govore.
U Hrvatskoj je pravilno da se kaže euro pošto oni kažu Europa ali u Srbiji ne. Mnogo me nervira kad čujem to euro. Je**o ih euro!!!
Ja kazem Evropa a za evropsku monetu kazem Euro.
Isto tako za bookvar kazem bukvar
Pa kako ću sada da govorim?
Evrokrem?
![]()
pa dobro, zašte ne euro, u poljskoj se također kaže euro
euro euro euro euro euro
....
Назив нове валуте треба у српском да гласи
евро(мушког рода), генитив евра, у множини еври.
....
Ne mogu da verujem da je pravilno reći :" Imam 100 evri" ...![]()
odakle ti ovo bookvar, prviput čujem,
Bookvar je stara srpska rijec.
Kada su englezi culi Vuka Karadzica da izgovara kako je napisano iliti pronounced, odlucise da i svojim knjigama daju naziv book. Otuda i naziv bookvar
Nije Laci, genitiv je evra a množina evri. E sad, to što ti nisi učio padeže u školi nego si jurio sojke, to je nešto drugo.![]()
Sve češće se može čuti da obični ljudi ili čak neka TV lica javno kažu euro. To je potpuno nepravilno u srpskom jeziku a evo i zašto:
Evro je nastao kao zajednička evropska valuta, odnosno valuta Evrozone ili Evropske monetarne unije. Dakle, mi Srbi kažemo Evropa, kontinent na kome živimo i po kome je ova valuta dobila ime se zove Evropa a ne Europa i po toj prostoj i zdravoj logici je normalno da se kaže evro a ne euro. I to je normalno u srpskom jeziku i u Srbiji i u Crnoj Gori. U Srbiji neki kažu euro a u Crnoj Gori skoro svi. Čak i na TV vestima tako govore.
U Hrvatskoj je pravilno da se kaže euro pošto oni kažu Europa ali u Srbiji ne. Mnogo me nervira kad čujem to euro. Je**o ih euro!!!
EVrosong ili EUrosong ?
"еуро" је добио име по Европској Унији (ЕУ), а не по ЕВропи
" The euro (sign: €; code: EUR) is the official currency of the eurozone: 17 of the 27 member states of the European Union (EU). It is also the currency used by the EU institutions." (wikipedia)
I tema i anketa ne pripadaju grupi srpskih rijeciUh ova tema se baš proširila doduše postavljač je trebao da stavi anketu pa da se glasa ko je za to da se kaže EVro a ko je za to da se kaže EUro.![]()
I tema i anketa ne pripadaju grupi srpskih rijeci
Prije 2-3 mjeseca dosla mi pod ruke stara novinska izdanja Politike iz 1962. godine (dnevnoo izdanje). Nevjerovatno je koliko se promijenio stil i nacin pisanja a bogami i rijeci koje su u upotrebi.
Ovde nije tema o srpskim rečima već o tome da li se kaže EVro ili EUro.![]()
![]()
ко је завршио 1. разред основне школе, знаће да прочита... ко није- биће у дилеми