Ne kaže se euro nego EVRO, BRE!!!

Sve češće se može čuti da obični ljudi ili čak neka TV lica javno kažu euro. To je potpuno nepravilno u srpskom jeziku a evo i zašto:

Evro je nastao kao zajednička evropska valuta, odnosno valuta Evrozone ili Evropske monetarne unije. Dakle, mi Srbi kažemo Evropa, kontinent na kome živimo i po kome je ova valuta dobila ime se zove Evropa a ne Europa i po toj prostoj i zdravoj logici je normalno da se kaže evro a ne euro. I to je normalno u srpskom jeziku i u Srbiji i u Crnoj Gori. U Srbiji neki kažu euro a u Crnoj Gori skoro svi. Čak i na TV vestima tako govore.

U Hrvatskoj je pravilno da se kaže euro pošto oni kažu Europa ali u Srbiji ne. Mnogo me nervira kad čujem to euro. Je**o ih euro!!!

Pa kako ću sada da govorim?

Evrokrem?

swiss-lion-eurokrem-325g_0.jpg

Nije Laci, genitiv je evra a množina evri. E sad, to što ti nisi učio padeže u školi nego si jurio sojke, to je nešto drugo. :hahaha:

Oćeš kažeš da posle količine - upotrebljavamo genitiv. A da je od same imenice evro - množina evri. Pa tako kaži da i mi izlapeli razumemo :mrgreen:

E sine, mnogo se decenija lumpovalo, stiglo u pameti za naplatu ... :hahaha:

Sve češće se može čuti da obični ljudi ili čak neka TV lica javno kažu euro. To je potpuno nepravilno u srpskom jeziku a evo i zašto:

Evro je nastao kao zajednička evropska valuta, odnosno valuta Evrozone ili Evropske monetarne unije. Dakle, mi Srbi kažemo Evropa, kontinent na kome živimo i po kome je ova valuta dobila ime se zove Evropa a ne Europa i po toj prostoj i zdravoj logici je normalno da se kaže evro a ne euro. I to je normalno u srpskom jeziku i u Srbiji i u Crnoj Gori. U Srbiji neki kažu euro a u Crnoj Gori skoro svi. Čak i na TV vestima tako govore.

U Hrvatskoj je pravilno da se kaže euro pošto oni kažu Europa ali u Srbiji ne. Mnogo me nervira kad čujem to euro. Je**o ih euro!!!

:ok:
Kad cujem da neo kaze eUro - :dash:

"еуро" је добио име по Европској Унији (ЕУ), а не по ЕВропи
" The euro (sign: €; code: EUR) is the official currency of the eurozone: 17 of the 27 member states of the European Union (EU). It is also the currency used by the EU institutions." (wikipedia)

E sad ćeš da dobiješ bonu napokon je rešena i ta dilema.:manikir:

Uh ova tema se baš proširila doduše postavljač je trebao da stavi anketu pa da se glasa ko je za to da se kaže EVro a ko je za to da se kaže EUro.:rotf:
I tema i anketa ne pripadaju grupi srpskih rijeci :)

Prije 2-3 mjeseca dosla mi pod ruke stara novinska izdanja Politike iz 1962. godine (dnevnoo izdanje). Nevjerovatno je koliko se promijenio stil i nacin pisanja a bogami i rijeci koje su u upotrebi.

Back