Ne davimo Beograd: Protesti za čist vazduh 5. februara širom Srbije

http://rs.n1info.com/Vesti/a570088/...je-zbog-ugrozavanja-Vuciceve-bezbednosti.html

Dobrica Veselinović pozvan na saslušanje zbog ugrožavanja Vučićeve bezbednosti

1581979361700.png


17.02.2020.

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, pozvan je na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo zbog procene da je snimanjem u pravcu Predsedništva ugrozio bezbednost predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Kako je saopšteno iz Inicijative Ne davimo Beograd, sporni događaj desio se neposredno pre početka protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana 21. septembra 2019. godine, kada je Veselinović sa velike udaljenosti, iz Pionirskog parka, snimao telefonom u pravcu predsedništva. Iako je objasnio da ne snima izlazak predsednika, niti se na snimku on vidi, bezbednosne službe procenile su ovo kao ugrožavanje bezbednosti Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju.

"Ovo je treći put u prethodnih mesec dana da se Dobrica Veselinović nalazi na meti pravosudnih organa, obzirom da je nedavno pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe 'Pravda za Davida', ali i novčano kažnjen zbog organizovanja protesta 'Koliko vredi život u Srbiji' povodom smrti dvoje radnika na gradilištu 'Beograda na vodi'. Ovo su samo neki od preko 30 procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista i aktivistkinja Inicijative Ne davimo Beograd kojima vlast pokušava da pravno iznuri i sabotira naš rad. Policija i tužilaštvo koriste i najmanje povode da bi nas pravno gonili, pa je tako svako naše javno delovanje, protesti, akcije, pa čak i distribucija
promotivnog materijala povod za nove kazne i prijave", ističe inicijativa Ne davimo Beograd.

U saopštenju se ocenjuje i da je za ovaj slučaj zanimljiva činjenica da je inicijativa Ne davimo Beograd više puta policiji ukazivala da njihove aktiviste prate, a javne događaje i aktivnosti snimaju neidentifikovana lica. Ne samo da nikada nismo imali ovako hitru intervenciju, kao što se desila kada smo mi na udaru, već je policija po pravilu odbijala da na javnim događajima reaguje na naše pritužbe, poručuje se u saopštenju.
 
1582716464000.png


Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh

25. 02. 2020.

Građanke i građani Balkana staju zajedno u borbu za čist vazduh i zdravu životnu sredinu. U petak 28. februara u 18 časova, održaće se istovremeni javni događaji, okupljanja i akcije solidarnosti u devet gradova regiona. Iz Sarajeva, Beograda, Prištine, Banja Luke, Skoplja, Prizrena, Zenice, Podujeva i Podgorice, šaljemo zajedničku poruku domaćoj i svetskoj javnosti – ujedinjeni smo u potrebi za boljim kvalitetom života! Čist vazduh je osnovno ljudsko pravo i od svih pojedinaca i institucija zahtevamo neodložno delovanje kako bi se sprečile nesagledive dugoročne posledice po zdravlje građanki i građana Balkana.

Okupljanje u Beogradu počinje u 18 časova ispred Skupštine grada Beograda, a događaju će prisustvovati i predstavnici Građanskog fronta iz Apatina, Kule, Valjeva, Kraljeva, Niša, Vlasotinca i Požege.


Naši gradovi nalaze se sve češće na vrhu liste najzagađenijih na svetu, a posledice po građane i građanke su ogromne. Skoro 7 hiljada ljudi godišnje prerano premine kao posledica zagađenja vazduha u Srbiji, a procene su da respiratorne probleme ima oko milion građana. Inicijativa Ne davimo Beograd, Građanski front, ali i preko 15 hiljada građana koji su potpisali peticiju za čist vazduh, zahtevaju da se pokrenu hitne mere za rešavanje ovih problema.

1582716516100.png


Na protestima i akcijama koje su prethodno održane u preko 20 gradova širom Srbije, građani su jasno pokazali da ne žele prazna obećanja i bežanje od odgovornosti, već konkretna rešenja. Građanski front podneo je, takođe, i dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine Srbije, Gorana Trivana, za krivična dela Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine iz čl. 261 KZ i Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 268 KZ.


Najave događaja po gradovima:


Beograd: https://www.facebook.com/events/218588942597522/
Skopje: https://www.facebook.com/events/2866119480115257/
Prishtina: https://www.facebook.com/events/1083915078608260/
Sarajevo: https://www.facebook.com/events/794325354403976/
Banja Luka: https://www.facebook.com/events/217880459395929/
Zenica: https://www.facebook.com/events/189637069024248/
Podgorica: https://www.facebook.com/events/2754881661234480/
 
Cim prodje zima zaboravice na to i nece nista preduzeti.


Ova drzava ubija svoje gradjane.
Pa ko ce zaboraviti.......gradjani.....
A od svih ovih provokacija da je vlast nesposobna, ona zagadjenja su najjasniji primer a opet drugima nisu jasna...misle sve je do automobila...ne mozes ti sa mastovitosti naroda da izadjes na kraj...
 
Srbijanci to vam je vasa borba dala da imate Vucica za marsala...doveo vam investitore sa prljavim tehnologija.Potrovace vas ko parcove.

Zaboravljaš da te demonstrante treba isterati iz Beograda kako bi pkupili prazne flašpo jezerima i gde svuda ne bacaju đubre.A ako se već okupe
njih milijon još bolje,da se izruči koj kamijon budaka, lopate,motike i šta već pa im udariti koj pendrk da se raziđu po Srbiji i posade malo voća,
šume vinograda i tako dalje bio bi vazdu čist kao nigde.Dakle samo da se malo pokrenu za poso i videćeš koliko vredi Srbija.

ŽIVELA SRBIJA-DOLE BIROKRATIJA
 
Zaboravljaš da te demonstrante treba isterati iz Beograda kako bi pkupili prazne flašpo jezerima i gde svuda ne bacaju đubre.A ako se već okupe
njih milijon još bolje,da se izruči koj kamijon budaka, lopate,motike i šta već pa im udariti koj pendrk da se raziđu po Srbiji i posade malo voća,
šume vinograda i tako dalje bio bi vazdu čist kao nigde.Dakle samo da se malo pokrenu za poso i videćeš koliko vredi Srbija.

ŽIVELA SRBIJA-DOLE BIROKRATIJA
ZIVELAAAAAAAAAA.....
 

Back
Top