Nauka i religija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
divlja:
Ti ne citas pazljivo, u gornjem postu, ja pricam o emocijama.
Elem, otvorite temu kvantna fizika, rado cu da citam. :razz:
Ja nisam zainteresovan za kvantnu fiziku jer koliko mi treba ja i znam. Ne znam zašto si tako osetljiva, mislim na ono "pažljiva". Priznajem da smo ga malo umrsili sa brojem postova a ja sa redosledom odgovora i pitanja ali ćemo valjda razmrsiti to.
Da li su emocije odvojene od svesti?

stnco:
Eh ristob. Pa ovakvo paušalno zaključivanje je neozbiljno. Sada ja treba da negiram ovo i tako do u nedogled. Tako se ne vode diskusije.
No, pošto znam da si pri svom čvrstom stavu, pitam se samo kako znaš da Svevišnji materijalizuje i moje misli? Zašto svoja lična shvatanja i zablude primenjuješ i na druge, posebno na mene?
No ozbiljno pitanje: šta znači materijalizovati msili? (vidiš da sam i ja neozbiljan. Prvo negiram pa pitam a šta je to?:D). Ovo sam pitanje morao da ti postavim nebi li i ti malo razmislio o tom procesu "materijalizacije misli" pa da ga ne upotrebljavaš tako olako, i na svakoga.
Ne znam zašto me prozivaš. Rekao sam ti već da nisam sarkastičan pa je i tebi to nepotrebno. No, kako hoćeš.
Ja sam došao na ovaj forum da saopštim svima moje saznanje da se misli materijalizuju i da o toj materijalizaciji vodi računa Neko iznad nas. To nije isključivo moje otkriće, jer je rečeno i Bibliji i u delima Svetih Otaca, samo ne ovako direktno, kao što vidiš, imam još istomišljenika i biće ih sve više i više.
Kako se misli materijalizuju? O svemu tome ja sam podrobno pisao, ali ti, izgleda, ne čitaš pažljivo. Nema veze. Evo ponoviću. Čitav čovekov život se sastoji od njegovih misli koje je pretočio u delo, dakle od misli koje su se ostvarile. Je li to materijalizacija misli? Pogledaj svukuda oko sebe, to se svukuda događa. Lakko ćeš se ubediti u to. Međutim, poenta mog otkrića je da materijalizaciju misli ne sprovodimo mi, nego Viša sila od nas. Ona na osnovu sadržaja misli iz mnogih glava izvodi globalni događaj. Možeš li sada da zaključiš odkud ljudima nemili događaji kao što su ratovi? Znam šta ćeš reći: Bog ih izvodi. E, nije tako. Izvode ih ljudi jer su im ratovi prisutni u njihovim mislima kao. U ostalom, ljudi su odgovorni za sve što im se dogodi, a ne Bog. Ti nastavi da se rugaš.

ristob:
Ne znam zašto me prozivaš. Rekao sam ti već da nisam sarkastičan pa je i tebi to nepotrebno. No, kako hoćeš.
Ja sam došao na ovaj forum da saopštim svima moje saznanje da se misli materijalizuju i da o toj materijalizaciji vodi računa Neko iznad nas. To nije isključivo moje otkriće, jer je rečeno i Bibliji i u delima Svetih Otaca, samo ne ovako direktno, kao što vidiš, imam još istomišljenika i biće ih sve više i više.
Kako se misli materijalizuju? O svemu tome ja sam podrobno pisao, ali ti, izgleda, ne čitaš pažljivo. Nema veze. Evo ponoviću. Čitav čovekov život se sastoji od njegovih misli koje je pretočio u delo, dakle od misli koje su se ostvarile. Je li to materijalizacija misli? Pogledaj svukuda oko sebe, to se svukuda događa. Lakko ćeš se ubediti u to. Međutim, poenta mog otkrića je da materijalizaciju misli ne sprovodimo mi, nego Viša sila od nas. Ona na osnovu sadržaja misli iz mnogih glava izvodi globalni događaj. Možeš li sada da zaključiš odkud ljudima nemili događaji kao što su ratovi? Znam šta ćeš reći: Bog ih izvodi. E, nije tako. Izvode ih ljudi jer su im ratovi prisutni u njihovim mislima kao. U ostalom, ljudi su odgovorni za sve što im se dogodi, a ne Bog. Ti nastavi da se rugaš.
Prvo naglašeno nije problem, slažem se, a tvoje otkriće (drugo naglašeno) je smešno.
Ali pazi sada ovo da te citiram "Čitav čovekov život se sastoji od njegovih misli koje je pretočio u delo....." a zatim "materijalizaciju misli ne sprovodimo mi nego Viša sila od nas" . Daj saberi se i jasno utvrdi ko vrši materijalizaciju: čovek ili Viša sila, pa onda da diskutujemo.

ristob:
Ne znam zašto me prozivaš.
Ne znam zašto nešto stalno kukumačeš, te ja te prozivam, te ja sarkastičan, te ovo te ono. Pogledaj malo u nazad pa ćeš da vidiš da ja citiram tebe, ti citiraš mene i tako u nedogled. Negde sam se ja ubacio kada si ti diskutovao sa drugim, ali budi fer pa uvidi da si i ti isto to radio. I nemoj više da kukaš. Ako ti se to ne sviđa ti lako možeš da jednim klikom rešiš problem. Zamisli samo, postavljaš pitanje "Ne znam zašto me prozivaš" a citiraš moj odgovor gde sam citirao tebe, jer si se prethodno obratio meni. Ko tu koga proziva? Pa zar ne vidiš bar to DA SE PROZIVAMO mađusobno.

stnco:
Prvo naglašeno nije problem, slažem se, a tvoje otkriće (drugo naglašeno) je smešno.
Ali pazi sada ovo da te citiram "Čitav čovekov život se sastoji od njegovih misli koje je pretočio u delo....." a zatim "materijalizaciju misli ne sprovodimo mi nego Viša sila od nas" . Daj saberi se i jasno utvrdi ko vrši materijalizaciju: čovek ili Viša sila, pa onda da diskutujemo.
Ti imaš naučen način razmišljanja. Ti i ne znaš da postoje i drugačiji načini razmišljanja. U tom slučaju treba se malo udaljiti od onog naučenog načina. Ovo što ja pišem (i još neki) ovde, ti uopšte ne možeš razumeti. Smatrajući svoje lično znanje (naučeno) neprikosnovenim,što je gordost čije je izdanje veoma štetno, ovo što mi pišemo, a što ti ne razumeš, jednostavnom automatikom odbacaš kao gluposti. Ja ne odbacam tvoja znanja kao gluposti, nego kao zablude.
Malo o molitvi i o ostvarivanju misli.
Samo iskrena molitva, koja polazi od srca, se ostvaruje. Ako iz srca polazi dobro, ono će se i ostvariti i moliocu i onome koji je predmet molioca. Ako iz srca polazi zlo i ono će se ostvariti, ali će se zlo vratiti moliocu, a onima koima je namijenjeno zlo neće nauditi. Znači, molitva utiče na stvarnost i kreira je.
Ista stvar je i sa mislima - ostvaruju se samo one koje potiču iskreno iz srca. Analogno je i sa dobrim i zlim mislima. Znači i misli utiču na stvarnost i kreiraju je.

divlja:
Sa podebljanim se slazem, osim da zivotinja ima samosvest, nizi oblik svesti da, ali samosvest je ipak sposobnost vise svesti, jer podrazumeva sposobnost posmatranje sebe same. Koja zivotinja je sposobna za samoposmatranje?
Ljudi nisu jedina bica na Zemlji koja imaju samosvest. Pored nas, samosvest imaju simpanze, bonoboi, orangutani, gorile, delfini, slonovi i moguce je neke vrste ptica (golubovi, gavrani, neki papagaji). [Postojanje samosvesti se ustanovljava testom ogledala; http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_test; neke zivotinje nisu podvrgnute ovom testu, kao npr kitovi, iz ociglednih razloga). U listu sam uvrstio gorile mada oni obicno padaju gore pomenuti test; razlog za to je sto gorile smatraju kontakt ocima neprijateljskim aktom i izbegavaju ga koliko god mogu; izuzetak od ovoga je bila gorila Koko, koju su odgajali ljudi i koja je test prosla s lakocom. Ljudska beba postaje sposobna da prodje test ogledala sa 1.5 - 2 godine.

Sto se tice delfina, vecina ljudi koji se bave delfinima ih smatraju inteligentnijim nego ljudima. Problem je komunikacija s njima; istrazivaci se uglavnom sluze jezikom gluvonemih za komunikaciju s delfinima. Jos uvek je pod velikim znakom pitanja da li delfini imaju svoj jezik ili ne; jedino sto je dosad dokazano jeste da imaju licna imena.
Jedino sto cu jos reci o njima jeste da su delfini jedina coveku poznata vrsta koja coveka koristi kao pomoc u lovu.

Nema nista na tom linku. Jel' poenta da se prepoznaju u ogledalu?
Ja kad kazem samosvest, podrazumevam sposobnost samoposmatranja u smislu analize svojih postupaka i emocija itd. U kom smislu se delfini smatraju inteligentnijim, posto verovatno se ne misli na resavanje teskih matematickih zadataka? :-)

divlja:
Sledece pitanje: objasnite mi onaj deo oko atoma, narocito deo da nukleus i elektroni nestaju i vracaju se? Znaci, da li se moze reci da je materija "prozirnija" od onog sto se nama cini?
Najveci deo materije jeste prazan prostor, samo sto taj prazan prostor nije zaista prazan. Cestice medjusobno interaguju putem polja, a ta polja se mogu posmatrati kao sfere virtuelnih cestica koja okruzuju cestice koje ih stvaraju, sa gustinom virtuelnih cestica koja opada sa rastojanjem od cestica koje stvaraju polje.

Masa je takodje u izvesnom smislu iluzija. Naime, najveci deo mase poznate materije koncentrisana je u protonima i neutronima; najveci deo mase ovih cestica je u stvari kineticka energija kvarkova i gluona unutar njih; tek nekoliko procenata jeste masa mirovanja samih elementarnih cestica.

Zanimljivo. :-) Otvoricu temu kvantna fizika za pocetnike, kad mi prodje ispit. :-P

edit: @stcno

Samo kratko da ti napomenem, jer je off topic, na kultnim stvarima si napisao da je umetnicki stvaralacki proces svesni proces, sto nikako ne moze da bude prihvaceno, jer bi se umetnost svela na matematiku. Svest takodje ucestvuje, narocito u finalu, ali podsvest pokrece imaginaciju, duga je to prica, al' cisto da primis k znanju.

divlja:
Nema nista na tom linku.
Ispravio sam link.

divlja:
Ja kad kazem samosvest, podrazumevam sposobnost samoposmatranja u smislu analize svojih postupaka i emocija itd. U kom smislu se delfini smatraju inteligentnijim, posto verovatno se ne misli na resavanje teskih matematickih zadataka? :-)
Pre svega, njihova inteligencija je razlicita od ljudske, samim tim sto zive u drukcijem okruzenju. Medjutim, testove koje smo dosad uspeli da smislimo i da im postavimo delfini su generalno brze resavali nego sami ljudi, pogotovo one testove koji su se ticali kreativnog ponasanja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cetacean_intelligence

Evo jos izvestan broj linkova:

http://www.goddessworkout.com/intelligence.html
http://www.daviddarling.info/encyclopedia/D/dolphins.html
http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neuro98/202s98-paper3/Ball3.html

:lol: Hvala na linkovima, citacu kad budem imala vise vremena. Smislena mi je ideja o postojanju razlicitih inteligencija. Delfini jesu fascinantna bica, ne kazem ja dzabe, da nisam covek, volela bih da sam delfin. :lol: Doduse, ja sam ih idealizovala, pa sam bila malo razocarana kad sam saznala da i medju njima postoji hijerarhija i cak ugnjetavanje. Al' dobro. :-)

Po pitanju nauke smo još uvek veoma zaostali i nesposobni, nažalost. Po pitanju religije, konkretko hršćanstva smo na nivou budala. Zar fino ljudi ne pričaju, da su oni pastiri a vernici ovce :shock: :lol: :lol: :lol: Ako izuzmemo da je Biblija knjiga nekolicine jevreja, i da preko 2000 godina prave budale od nas, ne od svih sveštenici znaju zašto su tamo, ali ostali... Usput, konkretno, hršćanstvo je puno rupa, a do toga se može doći ako se zaista dobro prouči. Ne kažem da nepostoji Bog, ali definitivno to nije onaj iz Biblije :roll: ... :twisted:

kako_hocu:
Pokusacu to da ti objasnim svoje vidjenje na ovaj nacin, mada mozda ce zvucati kilavo. Zamisli da je tvoje telo, tvoj sto , tvoj kompjuter, svi predmeti – to je fizicki svet, organski svet. Medjutim, razdaljina izmedju tebe do kompjutera, prazan prostor - vazduh ( Vas Duh …Sav Duh…) je neorganski svet. E, poenta je u tome da tvoja sustina, tvoje pravo ja nije taj organski, fizicki svet nego bas taj vazduh. To je tvoja prapostojbina iz koje si stigao u svoje fizicko telo (prah) – fizicko telo si dobio na koriscenje od Svetog Duha. Bog I Djavo (vidi definiciju na strani 32.) su energije koje dominiraju tvojom svescu I tvojim umom ( fizickim telom ). Od razvijenosti tvoje svesti zavisi da li ce ti za vreme boravka u telu biti Raj (stanje visoke svesti) ili Pakao ( stanje niske svesti ). U svakom slucaju svest je neunistiva ( pogledaj carobnu formulu ) I vracaces se u fizicki svet dovoljan broj puta dok tvoja svest ne nauci da potpuno postojano boravi u sferama Neba ( visoke svesti ). Neces se secati prethodnog zivota jer u trenutku smrti, tvoja svest napusta aparat za secanje ( mozak ) koji pripada fizickom telu. Ono sto mozes da ucinis kad dobijes ovakva saznanja je da pokusas da promenis I unapredis sebe na bolje – ka visokoj svesti. Time ces mozda promeniti I okolinu na bolje pa ti nece pasti tako tesko da se ponovo vratis ovde. Pretpostavljam da sve ovo zvuci komplikovano – ali o metafizickim stvarima nije lako pricati onom ko to nije doziveo.
“ Covece pomiri se sam sa sobom pa ce se sa tobom pomiriti I Nebo I Zemlja.” Vladika Nikolaj

Koliko znam, vazduh se sastoji od hemijskih elemenata, dakle da li je veće duhovno biće Kiseonik ili možda Azot, Ugljenik :confused: Koliko znam, pakao se spominje tek od 15-16. veka, zanimljivo, Bog se tek tada setio upozoriti nas. A ako citiraš Bibliju, ne cittiraš nijednog apostola niti ijedno jevanđelje, nego Apokalipsu, kojoj nije mesto u Bibliji i koja je tek kasnije dodata. A da ne spominjem da Bibliji fali jevanđelja koja nisu bila odgovarajuća za crkvu :roll: A prazan prostor se zove vakum, i mnogi ga nažalost imaju u glavi :lol: :lol: :lol: Što se metafizike tiče, probaj DMT i garantujem da ćeš videti sve što želiš :wink:

Hey cuppie,
Ja sam pisao to…malo sam bio banovan ali sam se vratio.

Vidi, ja nisam naucnik I naveo sam da ce moje objasnjenje mozda zvucati kilavo.
Pokusao sam da objasnim svoj dozivljaj, svoje iskustvo da bi vi, naucnici, mozda mogli da istrazite nesto vise. Ti si verovatno pametniji od mene I bolje poznajes nauku – zbog toga sam I pisao to ovde, da bi neko ko se razume istrazio takvu mogucnost o kojoj sam pisao.
U bibliji fali gnostickih jevanjdjelja, u pavu si – ona su kasnije otkrivena.
Medjutim, odluceno je da je Biblija, takva kakva je – dovoljna. Nije je bilo potrebno prosirivati. Ja se sa tim slazem. Zamisli kad bi svaki dan prosirivali bibliju. Ne bi valjalo. Zato postoji biblijski dogmatizam – ne da bi obozavali dogmatizam kao takav vec samo da ne bi skrnavili Sveto pismo.
Sva jevandjelja koja postoje u Bibliji su dovoljna onom ko moze da ih razume. Biblija je vrlo ozbilljan spis I pravilno moze da ga razume samo probudjenik u duhovnom svetu.

Aj pozz I mir s tobom

alles_gut:
Biblija je vrlo ozbilljan spis I pravilno moze da ga razume samo probudjenik u duhovnom svetu.
Naravno, naravno. Veoooooma ozbiljna. Mnogo krvi i silovanja, a ko može da kaže da krv, smrt i patnja nisu ozbiljne stvari.

Pade mi na um, recimo samo 144 hiljade Jevreja biće spaseno kad dođe strašni sud, baš kao što lepo stoji u Otkrovenju Jovanovom

7:4 "I čuh broj zapečaćenih, sto i četrdeset i četiri hiljade zapečaćenih od svih kolena sinova Izrailjevih;"

Nadam se da i ti spadaš u ovu grupicu. Šta, nisi Jevrej? Pa onda nemoj džaba da se trudiš... kad "ozbiljna knjiga" vrlo konkretno kaže ko će biti "spasen". Vi samo gubite vreme...

Cuppie:
Po pitanju nauke smo još uvek veoma zaostali i nesposobni, nažalost. Po pitanju religije, konkretko hršćanstva smo na nivou budala. Zar fino ljudi ne pričaju, da su oni pastiri a vernici ovce :shock: :lol: :lol: :lol: Ako izuzmemo da je Biblija knjiga nekolicine jevreja, i da preko 2000 godina prave budale od nas, ne od svih sveštenici znaju zašto su tamo, ali ostali... Usput, konkretno, hršćanstvo je puno rupa, a do toga se može doći ako se zaista dobro prouči. Ne kažem da nepostoji Bog, ali definitivno to nije onaj iz Biblije :roll: ... :twisted:

Ovo prvo podebljano je metafora. To ne znaci da si ti prava pravcata ovca (glup ko ovca). To znaci da si uvideo i postao istinski svestan ljudske, sopstvene slabosti. A pastir, odnosno, Hristos je onaj koji ti pokazuje put, tacnije sa Hristom prihvatas odredjeni sistem vrednosti, isto tako taj sistem vec mozes posedovati u sebi, a da toga nisi ni svestan. Metafora je i u estetskom smislu prelepa, al' problem sa danasnjim vremenom je sto se na ovu metaforu reaguje egom.
Hriscanstvo je puno rupa za one koji ga posmatraju "spolja" i povrsno. I za one sto se bace na fanaticnu analizu do sitnih crevca, bas samo da bi dokazali nelogicnosti. Sretala sam takve ateiste i ono sto ih ja pitam je "Cemu toliko tracenje vremena na nesto sto se ne veruje, kad Sveto pismo i ovako nije pretendovalo na logiku?" Hriscanska mitologija, kao i svaka druga je sva u metaforama i simbolima,a kao sto je poznato to su viseznacne strukture. Pitanje za tebe, kakav je to Bog iz Biblije?

Dugujem pojašnjenje na ovoj temi o buđenju, drugačijem razmišljanju i vernicima i ateistima.

To je, dakle, prvo što treba da uradimo ako hoćemo da se probudimo, ako hoćemo da volimo, ako hoćemo slobodu, radost, spokojstvo i prosvetljenje. U tom smislu, duhovni rad je najvažnija stvar na svetu. Jer, to nije ni samilost, ni privreženost, ni religija, ni obožavanje - samo duhovni rad vodi prosvetljenju i buđenju.
Zamislite da vam neko pokaže put da zaista volimo jedni druge, da budemo spokojni, potpuno prožeti ljubavlju tj. da budemo apsolutno srećni. Može li biti išta korisnije od toga? Međutim, ima ljudi kojima je biznis korisniji, kojima je politika korisnija, kojima je nauka korisnija...
(Antoni de Melo).

Ateisti su viši vernici od vernika! Ateisti tvrde da Bog ne postoji, a nisu u stanju da to niti dokažu niti opovrgnu. Znači: oni veruju da Bog ne postoji. Na suprot njima, vernicima nije teško da veruju, jer oni znaju da Bog postoji. Pošto ateisti ovakve izjave vernika ne mogu razumeti (mogli bi da hoće), automatski vernicima pripisuju neukost, primitivnost, glupost...

Svaka civilizacija je i te kako verovala u svoju mitologiju. Vec sam negde pisala da nijedna mitologija nije prica za malu decu i da nosi iskustvo nasih predaka, ukoliko nam je stalo da se njime poucimo. Znaci, treba citati izmedju redova. Bukvalno tumacenje ostavljam bukvalistima i fudamentalistima.

ristob:
Ateisti su viši vernici od vernika!
Da, ja sam relativno visok ateista, oko 195cm čistog ateizma. Moj kolega je još viši ateista, oko 210cm.
ristob:
Ateisti tvrde da Bog ne postoji, a nisu u stanju da to niti dokažu niti opovrgnu.
Teret dokaza pada na stranu koja tvrdi da nešto postoji, a ne na stranu koja ne veruje da to postoji. Ako ja tebi kažem da verujem da postoji Deda Mraz, a ti kažeš da ne veruješ, ja sam dužan da dokažem da Deda Mraz postoji ako hoću da neko veruje u moju tvrdnju. Ti koji kažeš da on ne postoji uopšte ne moraš da se opterećuješ negativnim dokazivanjem koje nema nikakvog smisla. To moraš da razumeš prvo, to je fundamentalno logičko pravilo, a narušavanje tog pravila se u logici naziva argumentum ad ignorantiam.

Nadam se da ti je sada problematika malo jasnija. Evo i primera:

1. Sizif: Ja mogu da letim.
2. Ristob: Ne verujem ti.
3. Sizif: Probaj da dokažeš da ne mogu da letim. Ne možeš? Zaključak - ja mogu da letim.

Ono što Sizif radi u gornjem primeru se naziva argumentum ad ignorantiam. I to je primer pogrešnog zaključivanja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back