Naša biblioteka

На самом почетку своје дипломатске каријере Леотјев је изазвао међународни инцидент: ударио је бичем француског конзула због увредљиве изјаве о Русији. :hahaha:
Египатски голуб, Константин Леонтјев (из поговора)

Завршавам "Рат и Мир" мишљења сам да је то можда и нешто најбоље што сам прочитао. Јуче сам код уличног продавца узео две књиге. Толстојеву "Три смрти и друге приповетке" и од Достојевског "Понижени и увређени". Сад, не знам да ли да наставим са Толстојем (мој омиљени Рус), или да се хватам у коштац са Достојевским (редовно ме убије у појам)...
Ако си већ код Толстоја а ниси читао Карењину сад је читај. Веома дубока и увијек акуелна анализа човјека који се налази у дилеми "шта ће свет рећи" и срца које има своје жеље. Давно сам је читао и размишљам да је узмем поново, али недавно сам гледао филм урађен по књизи. Снимљено је, колико знам,седам филмова по овом роману али ово је кажу убиједљиво најбоља верзија, руски филм из 1967. Глумци одлични, атмосера мрачна, дубока психологија. Јако ме погодио.

Ако си већ код Толстоја а ниси читао Карењину сад је читај. Веома дубока и увијек акуелна анализа човјека који се налази у дилеми "шта ће свет рећи" и срца које има своје жеље. Давно сам је читао и размишљам да је узмем поново, али недавно сам гледао филм урађен по књизи. Снимљено је, колико знам,седам филмова по овом роману али ово је кажу убиједљиво најбоља верзија, руски филм из 1967. Глумци одлични, атмосера мрачна, дубока психологија. Јако ме погодио.
Карењину сам читао у средњој школи, као лектиру, али мислим да јој се нисам превише посветио, ваљда сам у таквом добу био.

Него ме подсети Исус овим сижеом на "Самртно пролеће" од Зилахија. То ми је била омиљена књига, тамо негде у мојим дведесетим. Уопште, Зилахи ми је био омиљени писац у то време. Читали?

Карењину сам читао у средњој школи, као лектиру, али мислим да јој се нисам превише посветио, ваљда сам у таквом добу би
Рано је то читати у средњој школи. Човјек је превише зелен у том добу и појма нема ни очему. Нпр.Карењину је пожељно читати када ти је 40+ и када си већ дубоко ожењен и искусан у тим брачним стварима. А онда се појави неко трећи. Толстој је маестрално описао тај троугао.

Jedna žena – Ani Erno, Štrik, 70 str, 9/10
https://strik.rs/knjige/ani-erno-jedna-zena/

“Autobiografska, ispovedna proza svojstvena je Ani Erno.
U ovom romanu, analizom svojih sećanja, Ani traga za istinom o svojoj majci pišući o njenom životu i smrti.”

Ovaj citat bi bio dovoljan kao opis knjige. Ja sam joj dala čistu devetku. Dakle dopala mi se. Moja preporuka.

Sajam je vidim iz godine u godinu sve veće vašarište, primitivizam, estrada, verski i nacionalistički fanatizam. Mesto gde smo se sastajali jednom godišnje je do te mere zagadjeno da ne bih otišla ni da mi dozvole svih sedam dana slobodan ulaz.

Polovina koja nedostaje – Brit Benet, Booka, 360 str, 8/10
https://booka.rs/knjige/savremena-knjizevnost/polovina-koja-nedostaje/

O, sve je ovo moglo na mnogo manje strana. Nista novo, nista posebno, ali čitljivo. Jer, ipak je nisam ostavila. I zbog toga sam joj dala neku mršavu osmicu. Inače mi je tema omiljena, bliznakinje su u pitanju. Ali kažem, bilo bi to puno bolje da se nije ovoliko razvuklo.
Sve u svemu ako vam padne šaka pokušajte, u suprotnom nemate razloga da je tražite po biblioteci ili kupujete.

Da. Dopada mi se. Farmu dugo imam i pročitala sam je prvi put ne tako davno, a sada prvi put čitam 1984... i nerviram se... sve tako zvuči - skoro pa kao naše trenutno stanje.
Davno sam čitala i bila sam tada užasnuta mogućnošću takvog obima kontrole nad ljudima.
Iz ove perstektive, knjiga je realistična i ne pogađa me kao nekada.
Valjda su dugo kuvali žabe (tj. nas) pa nam uskraćivanje slobode postaje prirodna pojava.

Inače, čitam "Grci i drugi" Staše Babić.
U pitanju je stručna literatura esejističkog tipa.

Него ме подсети Исус овим сижеом на "Самртно пролеће" од Зилахија. То ми је била омиљена књига, тамо негде у мојим дведесетим. Уопште, Зилахи ми је био омиљени писац у то време. Читали?

Ja sam citala davno Kada dusa zamire.
Pamtim da mi se svidela.
Govorila je o emigrantu, o osecaju nepripadanja u stranoj zemlji ali i osecaju odvojenosti od korena.
Lepa knjiga.

Uzela sam nesto novo na sajmu, veceras pocinjem Rimskog cara. To je kao drugi deo, neka vrsta nastavka prve knjige Meri Bird SPQR.
Prva knjiga mi se svidela, raspala se koliko sam je vrtela.

I citam Vetar u vrbaku, to malenom pre spavanja. Divna je knjiga, nije bila prevedena kada sam ja bila malecka. The Wind in the Willows glasi naslov u originalu i spada u klasicnu literaturu za decu. Mala preporuka ako jos neko ovde pazari i klincima...

Back