Naša biblioteka

Ja razmišljam da mi new year resolution bude da u narednoj godini čitam samo nefikciju. Čitavog života sa strašću čitam beletristiku, možda je vreme da jednu godinu posvetim nečem "korisnijem", da naučim stvari koje ne mogu iz romana i priča. Čitao bih knjige iz psihologije, ekonomije i biznisa, sociologije, ezoterije i duhovnosti, autobiografije...

Šta mislite o ovoj ideji?

Ja razmišljam da mi new year resolution bude da u narednoj godini čitam samo nefikciju. Čitavog života sa strašću čitam beletristiku, možda je vreme da jednu godinu posvetim nečem "korisnijem", da naučim stvari koje ne mogu iz romana i priča. Čitao bih knjige iz psihologije, ekonomije i biznisa, sociologije, ezoterije i duhovnosti, autobiografije...

Psihologija je najkorisnija i najzanimljivija od svega navedenog.
Ekonomija i biznis... ne bih to čitala ako nemam nameru da se bavim time, baš mi je na samom dnu.
Sociologija- to već može da bude zanimljivo.
Ezoterija je najtrivijalnija, najbeskirisnijai najbanalnija stvar ikada, pre bih bacala pasijans.
Duhovnost je ipak bolje od mada mi je i to sve prevaziđena priča- psihologija rules.
Autobiografija -šta znam...niti je korisno da nešto naučim, niti deluje da ima umetničku, fiktivnu crtu. Jedino da je dobar dobar, pa čitam zbog, a ne zbog autobiografije.

Čitam pisma poznatih istorijskih ličnosti. To je muzej zbirka pisama,...kada otvorite ovu veliku knjigu i čitate napr.čije vas pismo zanima...onda vidim koliko su ljudi tada bili inspirisani,nadahnuti i duhovno bogatiji, nego mi sada. Stvarno jedna poražavajuća činjenica!😐
IMG_20241205_141408.jpg

Имаш ли конкретан списак књига?

Имаш ли конкретан списак књига?
Pazi, na goodreadsu imam posebnu "policu" gde stavljam naslove iz ne-fikcije na čitanje. Imam ih ko zna koliko. Treba samo da izaberem. A i na polici kod kuće imam par stvari koje bi mi prvo došle pod ruku. Tako da nije problem u nalaženju naslova, nego da li bih izdržao godinu dana a da ne omirišem roman ili priču. To bi bio jak izazov.

Znam da ja ne bih mogao da ne čitam beletristiku. Štaviše, non-fiction čitam dosta rijetko i redovno se zaželim fikcije i prije nego što pročitam šta god da čitam od non-fictiona.
Ali, sve zavisi od toga zašto zapravo čitaš. Ja više ne čitam da bih nešto naučio, čak ni da bih saznao nešto što ne znam. Uglavnom čitam iz sasvim hedonističkih poriva, jer volim da uživam u dobro napisanoj prozi.

Pazi, na goodreadsu imam posebnu "policu" gde stavljam naslove iz ne-fikcije na čitanje. Imam ih ko zna koliko. Treba samo da izaberem. A i na polici kod kuće imam par stvari koje bi mi prvo došle pod ruku. Tako da nije problem u nalaženju naslova, nego da li bih izdržao godinu dana a da ne omirišem roman ili priču. To bi bio jak izazov.
Zašto bi postavljao izazove, kreneš da čitaš pa kad te smori vratiš se na fikciju.

Znam da ja ne bih mogao da ne čitam beletristiku. Štaviše, non-fiction čitam dosta rijetko i redovno se zaželim fikcije i prije nego što pročitam šta god da čitam od non-fictiona.
Ali, sve zavisi od toga zašto zapravo čitaš. Ja više ne čitam da bih nešto naučio, čak ni da bih saznao nešto što ne znam. Uglavnom čitam iz sasvim hedonističkih poriva, jer volim da uživam u dobro napisanoj prozi.
I ja čitam iz hedonizma, ali baš zato možda je vreme da nešto promenim. Ne treba samo povlađivati sebi (jesti čokoladu ako je brokoli zdraviji).

Auu...zar i u citanju postoje pravila? 🙂
Sta znaci "citati iz hedonizma"?🙂
Zar nije svako citanje takvo,ako smo prevazisli lektire? 😀
Ja citam sta mi se tog momenta cita,ne zanima me da li bilo ko to smatra korisnim,zanimljivim,vrijednim citanja.
Ako ne uzivam u citanju,necu ni citati.Cemu mucenje?I cemu "citanje nazor" neceg sto nas ne zanima?
Mnogo ste ozbiljni.😀

Hvala.
Samo, bilo bi lijepo da svako napiše koju riječ o knjigama koje mu se dopadaju.
Ili bar da ime pisca.
Oslobođenje je besteler, rađen po liku i životu žene koja je bila u pokretu otpora za vreme II.sv.rata i nakon istog, najodlikovanjija žena u istoriji ratovanja.
Devojka sa bisernom minđušom je roman o životu muze čuvenog holandskog slikara, koji je naslikao istoimeno delo.
Druga žena je savremeni roman o veštačkoj inteligenciji, o ženi naučniku koja je nakon svoje smrti napravila ženu robota po svom liku, kako bi navodno svojoj porodici nadomestila svoje odsustvo, naravno bezuspešno.
Žene koje trče s vukovima je savremeni psihološki roman o ženskoj intuitivnoj prirodi i arhitepu divlje žene, ono što u stvari čini srž jedne žene.
Žudnja za životom je biografsko delo jednog od najpoznatijih slikara svih vremena, Van Goga. Kako je živeo i stvarao.

Volim da čitam esejistiku, najviše onu koja je posvećena upravo književnosti, inače ni ja ne čitam da bih nešto naučio, zapravo užasavam se toga i didaktičke književnosti, za mene je čitanje užitak u tekstu, bez ikakvog utilitarnog cilja. Kako reče Sioran na jednom mestu: "Niko ne čita da bi znao, već da bi zaboravio".

Lepo je videti da se tema podigla iz mrtvih, još da se vrate oni koji već dugo ne dolaze.

U poslednje vreme uglavnom tako i čitam. Dosta mi je pomoglo da navežbam engleski, npr, mada trenutno čitam na srpskom što se odavno nije desilo i baš je osveženje.

Kako reče Sioran na jednom mestu: "Niko ne čita da bi znao, već da bi zaboravio".

Lepo je videti da se tema podigla iz mrtvih, još da se vrate oni koji već dugo ne dolaze.
Pa eto, Sioran, može.
Počeo sam i Ivana Tokina i završio sve što je napisao, palo mi baš jedan mesec Sioran i Tokin (zato što čitam - možda malo čudno- za mesec dana 2 knjige uporedo, obično je jedno delo filozofsko a drugo neki balans tome)
20240624_130432~2.jpg

Čitam pisma poznatih istorijskih ličnosti.
I ja volim pisma. Čitao sam mnoga, npr prepisku između Oto Vajningera i Artura Gerbera.

Back