- Poruka
- 130.902
Ako možeš nešto o ovoj knjizi da kažeš? Čitao sam Blasima, Ludak sa trga slobode i Bulbul i njegov gazda i obe su odlične.
- Sololand: Romaneskna dilogija – Hasan Blasim (Geopoetika)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako možeš nešto o ovoj knjizi da kažeš? Čitao sam Blasima, Ludak sa trga slobode i Bulbul i njegov gazda i obe su odlične.
- Sololand: Romaneskna dilogija – Hasan Blasim (Geopoetika)
@Baudrillard : Ja sam čitala "Bulbula" i takođe mi je bio odličan. Sololand je ništa manje dobra, a ostavila je još jači utisak na mene jer u drugom delu "dilogije" ogoljava život iračkih i drugih imigranata u Finskoj i to ne čini na neki jednosmeran način na kakav često nailazim kod imigratnskih pisaca, nego realistično do koske. Ističe podvojenosti, često u stavovima i životima i "domaćih" i imigranata, traženje svog mesta - takođe kod jednih i drugih. Možda je na mene dodatno ostavila utisak jer radim sa Fincima i putujem tamo, ali suština je da je Blasim zaista odličan pisac i uspeva da da sliku ljudi i okoline na malo strana a na ubedljiv način. I ovde su likovi "Bulbuli" u dijalogu sa nesrećom u Iraku u prvom delu, a u drugom u pokušaju da nađu sebe i da se prilagode svom novom identetu za koji i nisu tačno sigurni koji je, a na mestu koje je druga planeta u odnosu na "kuću". Prosto uvuče čitaoca u kožu i situacije likova.Ako možeš nešto o ovoj knjizi da kažeš? Čitao sam Blasima, Ludak sa trga slobode i Bulbul i njegov gazda i obe su odlične.
Јако слабо сам читао прошле године, као и претходних година. Две књиге се сећам да сам прочитао до краја, плус још неколико започетих.
Ђорђе Лебовић - Семпер идем 5/5
Ју Несбе - Ловци на главе 4/5
Такође сам, коначно, пописао комплетну кућну библиотеку, обзиром да неке књиге стоје код мене, неке код сестре, а неке код тетке, био је то подухват од неколико дана. Уписивао сам писца, наслов, годину и издавача. Има ту око 1000 књига, али добар део одлази на теткине лимунаде (258), има и енциклопедија, стрипова, буквално сам све пописао. Мало сам категорисао, мада може то још, али има времена да се све то уреди.
Meni se ovo desilo s Vladimirom Arsenijevićem. Možda ne bi bilo tako snažno i razočaravajuće da svojevremeno nisam bila, malo je reći oduševljena, romanom U potpalublju.Više sam očekivao od Grema Svifta (Last Orders), Bore Ćosića (Ruski vrtlar), vjerovatno i Dubravke Ugrešić (Forsiranje romana-reke). Ova posljednja nije loše, ali djeluje prevaziđeno, pomalo promašeno sa vremenske distance, iako mogu da shvatim značaj tada kada je objavljena.
Боловање, вишак времена и рекох да попишем јер се не зна шта имамо. Сад је много лакше, поготово за куповину нових књига.Bravo za popis kućne biblioteke. Divim ti se. Ja ne znam ni koliko knjiga imam. Ali bilo bi mi interesantno da saznam, tj. prebrojim ih. Pre nekog vremena sam skinula kutija sa knjigama sa regala, pa ću morati u skorije vreme da ih pregledam, poređam na police, kojih ni približno neće biti dovoljno, jer su postojeće skoro pune, a nekih (knjiga) možda da se oslobodim. U nekoliko navrata sam poklanjala knjige biblioteci. Neke koje sam kupovala na akcijama ili uz časopise ili dobijala, a nisu za ponovno čitanje.
Slažem se za ocene
Selin - Smrt na kredit, jedan od mojih omiljenih romana, više puta sam ga čitao.Мало сам овлаш листао тему и наишао сам на једном месту где си написала како ти је оснивачица читалачког клуба предложила књигу коју, како си навела, не би сама прочитала. Па сам дошао на идеју да прочитам нешто на ваш предлог, то јест да ми предложите по књигу и прва три предлога да прочитам у наредној години.
Почните![]()
Neke knjige su takve, jako dobro artikulišu trenutak u kome su nastala, ali van tog vremena nisu tako zanimljive.Meni se ovo desilo s Vladimirom Arsenijevićem. Možda ne bi bilo tako snažno i razočaravajuće da svojevremeno nisam bila, malo je reći oduševljena, romanom U potpalublju.
Dubravka jeste bila interesantnija osamdesetih i devedesetih godina. U poslednje vreme najviše me se dojmila ispovest njenog brata o njenoj eutanaziji.
A kakav softver si koristi za bazu podataka?Боловање, вишак времена и рекох да попишем јер се не зна шта имамо. Сад је много лакше, поготово за куповину нових књига.
Од овога сам читао: Ковачи лажног новца, Сеобе, Авијатичар и Господин из Сан Франциска. Господин из Сан Франциска и мени није легла као што су његове друге књиге. Буњин је најбољи у сасвим краткој прози, препоручујем збирку прича Тавни дрвореди (избор). Такође је право уживање читати његова дела која нису фикција: О Чехову, Толстојево ослобађање, Успомене, Воде многе, Проклети дани.Evo da se i ja osvrnem na proteklu čitalačku godinu, dosta mršavu, inače, sa manje od dvije knjige mjesečno u prosjeku, ali bilo je i svijetlih momenata.
Prvo, najzad sam pročitao Drugu knjigu Seoba. Inače sam se odavno deklarisao kao veliki poštovalac Crnjanskog, pa me je pomalo bilo sramota što na red nikako da stigne njegov magnum opus. Ja melanholičan, spor, liričan jezik i ritam Crnjanskog volim o čemu god da piše, ali i tema je velika: nacionalna istorija, a zapravo univerzalna priča o nemogućnosti da se pronađe novi dom, kad jednom odeš od svoje kuće.
Dalje, nakon što mi je njena literatura godinama, čak bizarno, izmicala, najzad sam pročitao jednu knjigu Mirjane Novaković (Mir i mir). Kad mi se dopadne knjiga u kojoj mi nije naročito interesantan ni jedan element narativa, znači da pisac stvarno zna da piše. Znači, dopala mi se knjiga sa detektivskim zapletom koji se mnogo oslanja na jugoslovenske osamdesete i aktere koji su danas postali razni tranzicioni dobitnici i gubitnici. Sve je to neoriginalno i previše eksploatisano, ali Novakovićka zna jako dobro da piše, tako da ću je čitati i u budućnosti.
Kad smo kod postjugoslovenskih gubitnika, treba spomenuti i možda najvećeg među njima. Vidno polje Gorana Babića je hibrid autobiografije i romana, najviše gorka lična ispovjest, obogaćena sa mnogo fotografija, kopija dokumenata i odličnih pjesama (nije Jergović samo provokator kad G. B. odavno naziva najvećim živim hrvatskim pjesnikom).
Od ostalog, i dalje posvećeno čitam Knausgora. Posljednja koja mu je prevedena na engleski je The Third Realm, u kojoj nastavlja filozofsku i religijsku raspravu o odnosu čovjeka i Boga danas u svijetu, koju je otvorio još u ranoj knjizi A Time for Everything, i nastavaio je u romanima poslije Moje borbe. Njegova proza na mene hipnotički djeluju, ali na kraju se uvijek pitam gdje će ga to zapravo odvesti na kraju.
Dva posljednja romana Kormaka Makartija The Passenger i Stella Maris takođe imaju tendenciju da zbune čitaoca. Prvi još zaliči na neke knjige Dona Delila, ali drugi je prilično neprobojan. Mada na kraju mora da imponuje Makartijeva spisateljska ambicija u dubokoj starosti.
Židovi Kovači lažnog novca bili su mi interesanti, uglavnom književnim postupkom romana o romanu. Kaže Džadžić u pogovoru kako Žid ne pokazuje samo kako golubovi izleću iz mađioničarevog šešira, nego i kako su u njega ušli.
Više sam očekivao od Grema Svifta (Last Orders), Bore Ćosića (Ruski vrtlar), vjerovatno i Dubravke Ugrešić (Forsiranje romana-reke). Ova posljednja nije loše, ali djeluje prevaziđeno, pomalo promašeno sa vremenske distance, iako mogu da shvatim značaj tada kada je objavljena.
Pozitivno iznenađenje (previše bi bilo da kažem otkriće godine) bio bi Kolm Tojbin sa nepretencioznim, ali uspješnim porodičnim romanom The Blackwater Lightship, tako da ću njega još čitati. Ovo se ne može reći za neke pisci koji su mi bili preporučeni, a ništa naročito nisam našao u njihovim knjigama: Jevgenij Vodolazkin (Avijatičar), Neli Frojdenberger (The Limits), Elejn Kraf (Princess of 72nd Street). Još sam čitao Bunjinove priče (Gospodin iz San Franciska), Tove Janson (Iskrena varalica), vjerovatno još ponešto, ali nemam neke izrazite utiske.
Greška ili šala ili neka nova Majićeva knjiga za koju ne znam. Ja sam čitala Ostrvo pelikana9. Мајић: Острво пингвина
![]()
Ili je možda ipak u pitanju Ostrvo pingvina Anatola Fransa?Greška ili šala ili neka nova Majićeva knjiga za koju ne znam. Ja sam čitala Ostrvo pelikana![]()
Грешка - пеликана. Хвала на исправци.Greška ili šala ili neka nova Majićeva knjiga za koju ne znam. Ja sam čitala Ostrvo pelikana![]()
Realno, snošajnih scena se treba gaditi jer ljude generalno seks i takve stvari ne zanimaju, najdalje ići do držanja za rukeЧитам Пјурити Френзена. У какву је канализацију запала данашња цивилизација! Какво изражавање и какве ласцивне сцене, питам се је ли преводитељка црвенела док је преводила. Док је преводила а и касније, или више ништа није срамотно у септичкој јами. Како наставници уопште обрађују такве књиге, ако су на програму, а видим, Френзена сматрају за најбољег данашњег америчког писца.
Mnoge eksere je upravo on zakucao. Da bih uopste ostala na temi njega sam davno blokirala. Ako u životu moram da imam visok nivo tolerancije, ovde ne moram. Ovde trebam da budem iskljucivo iz zadovoljstva. A zadovoljstvo je kad blokiras neke ljudeIzgleda da je umrla tema, Nautilus zakucao poslednji ekser.![]()
Mnoge eksere je upravo on zakucao. Da bih uopste ostala na temi njega sam davno blokirala. Ako u životu moram da imam visok nivo tolerancije, ovde ne moram. Ovde trebam da budem iskljucivo iz zadovoljstva. A zadovoljstvo je kad blokiras neke ljude![]()