napadi na prosvetne radnike

tina kupina

Obećava
Poruka
65
koliko puta smo bili u prilici da putem raznih medija cujemo, vidimo napade i nasrtaje djaka na profesore...vecina nas se verovatno nekada osetila ostecenim za neku ocenu, nepravilno ocenjenim i slicno,ali da li se meni cini ili ovakvih situacija nije bilo do pre neku godinu unazad, tj da je deci danas dato i previse prava a jako malo obaveza.Ja verujem da je sve to stvar porodicnog vaspitanja i pokusacu da svoju decu vaspitam tako da im ne padne na pamet da dignu ruku ni na koga pa ni na nastavnika, profesora...setite se stare profesorke hemije koja je moralal dnevnikom da se brani i zastiti od djaka koji je krenuo da je sutira i udara.... ne mogu da se setim koji je bio povod tog incidenta ali mislim da nije toliko ni bitan, mislim da do otga jednostavno nije smelo da dodje.Da li biste vi svoju decu podrzali u slucaju da fizicki nasrnu na svoje pprofesore ili osudili?Unapred hvala....

Mislim da je fizički nasrtaj neoprostiv.
Nemam dece, pa ne mogu da govorim o tome kako bih ih vaspitala povodom toga..

Tokom školovanja, imala sam prilike da vidim masu nepodobnih profesora, agresivnih, bolesnih.. (daleko od toga da su svi takvi, ima i sjajnih.. kao i u svakoj profesiji, ima i ovakvih i onakvih).
Bez obzira na to, mislim da nepodobne profesore, fizičko nasilje nikad nije rešenje.
Time se samo pogoršava problem.

Inače, i meni se čini da je deci dato previše slobode, iz priče prijatelja koji rade u prosveti.. praktično je dozvoljeno divljanje đaka, profesori su zatrpani administracijom..nemaju neki mehanizam odbrane.

koliko puta smo bili u prilici da putem raznih medija cujemo, vidimo napade i nasrtaje djaka na profesore...vecina nas se verovatno nekada osetila ostecenim za neku ocenu, nepravilno ocenjenim i slicno,ali da li se meni cini ili ovakvih situacija nije bilo do pre neku godinu unazad, tj da je deci danas dato i previse prava a jako malo obaveza.Ja verujem da je sve to stvar porodicnog vaspitanja i pokusacu da svoju decu vaspitam tako da im ne padne na pamet da dignu ruku ni na koga pa ni na nastavnika, profesora...setite se stare profesorke hemije koja je moralal dnevnikom da se brani i zastiti od djaka koji je krenuo da je sutira i udara.... ne mogu da se setim koji je bio povod tog incidenta ali mislim da nije toliko ni bitan, mislim da do otga jednostavno nije smelo da dodje.Da li biste vi svoju decu podrzali u slucaju da fizicki nasrnu na svoje pprofesore ili osudili?Unapred hvala....
Nemam decu, ne bih ih podrzala i da ih imam. Sta ja prezivim u svom radnom danu to samo ja znam (kao i svaki 2 prosvetar). Nek mi neko jos zine na moju "nezasluzenu" platu, sredjacu mu sve .... Ustajem u 5 (radim 1 smenu), evo sad sam dosla kuci. Imam 22 dnevnika koje vodim. Bukvalno. Seta inspekcija, sad se setili, na kraju godine, pa jos gomilu papira treba odraditi, umesto da deci izvucem bolje ocene...Toliko o nasem bajkovitom radnom vremenu.

Cini ti se. Predajem od 1-8 i lakse mi je u starijim razredima. Nemas pojma kako izgleda da napise "d" kako treba, ili slovo "e" da ne okrece. Znaju cak i "t" da napisu sa crtom ispod... Sa "r" i "g" imam poseban problem. Zvala sam pedagoga, rekao mi je, bukvalno, "nauci". Sad, da li njih ili mene,ne znam

Dobra prijateljica predaje biologiju u jednoj beogradskoj školi...Em što radi skoro 12 sati dnevno zamenjuje jednu na bolovanju em što ima gomilu vannastavnih aktivnosti em što ne može da daje ocene slobodno jer ima dosta dece ''funkcionera'' i drugih mafijaša pa mora da pazi na svakog...Ko da živimo u ebenoj Rusiji.

Ova pojava ima tri bitna uzroka koja su se pojavila gotovo u isto vreme. Deci su data mnogo veća prava nego ranije ali to nije donelo ništa dobro jer im se obaveze slabo spominju. Roditelji u trci i borbi za preživljavanje nemaju vremena za decu i bukvalno ih šalju u školu da nisu na ulici. Vrlo često, u razgovoru sa roditeljima čujem da su i kod kuće osioni, drski, izlaze i dolaze u zoru,od roditelja im treba samo novac, nikom ne polažu račune o ocenama i izostancima. Mehanizmi u zakonu su takvi da učenika ne možeš kažnjavati postupno, već je, kad se do ozbiljne kazne dođe, odneo vrag šalu. Da se mene pita, školska deca ne bi smela ni da privire u kafanu i na ulicu posle ponoći, sem izuzetno u pratnji roditelja. O alkoholu i drogama da i ne govorim. Sad treba obratiti pažnju na osmake i njihovo slavlje! Četrnaestogodišnjaci bauljaju pijani i prave haos! Nečuveno!
Treći problem je negativna selekcija nastavnog kadra koja je tekla godinama. Ima stvarno ljudi koji brukaju profesiju, kinje decu, ne rade ništa, ali opet, zakonski mehanizmi su takvi da je otkaz jako teško dobiti ako u pitanju nije neki težak prekršaj. Sve ovo je vrzino kolo koje će, bojim se , bez korenitih sistemskih promena još dugo biti problem.

Piju i duvaju u skoli, kafana je u odnosu na to minorna. Bar je van nastave, pa ne moras da trcis za njima. Sto se ovog zadnjeg tice, to se nikad promeniti nece. Tako je bilo, sad je, i bice. Ja nemam gde da upisem moju dopunsku, posto je upisana jos u januaru sve do maja...Iako sam je drzala.

Poslednja izmena:

Deca su danas izsuvise bahata i sebicna i misle da su bogom dana i da ce sve dobiti na tacni. Generalizujem naravno, ali veci broj dece je danas ovakav. Razlog - nisu dobijali dovoljno batina u vaspitne svrhe. Sve je to lepo sto ti njemu ispricas, ali kazna je kazna. Fizicka u smislu batina (ovde naravno ne mislim na besomucno premlacenu decu od strane isfrustriranih roditelja) ili psihicka u smilsu oduzimanja predmeta koje ima znacaj za dete (najnajnajnoviji model tih i tih patika) itekako imaju efekta.
Deca koja biju nastavnike su deca slabih, isfrustriranih i roditelja boljecivih i nemocnih da se svom detetu suprotstave jer se od samog pocetka ili nisu bavili njime ili jesu ali na pogresan nacin.

Dobra prijateljica predaje biologiju u jednoj beogradskoj školi...Em što radi skoro 12 sati dnevno zamenjuje jednu na bolovanju em što ima gomilu vannastavnih aktivnosti em što ne može da daje ocene slobodno jer ima dosta dece ''funkcionera'' i drugih mafijaša pa mora da pazi na svakog...Ko da živimo u ebenoj Rusiji.

Tako ti je to u prosveti. Polomis i noge i ruke, i onda dodju da ti objasne kako ti radis 3 sata dnevno i imas gomilu raspusta (na kom o5 radis, al to niko ne vidi, dakle, ne radis)

paaa moja poznanica je ostala bez mladjeg burazera jer ga je drugar iz razreda (osnovna skola je u pitanju) lisio zivota zabivsi mu kuhinjski noz u <3 ..eto,sve najgore... e ,da... to je uradijo jer su ga zavitlavali navodno redovno ostali ucenici na celu sa tim sto ga vise nema ... :(

problem je sto ima premnogo nepravednih situacija, ocena i cega vec, a ti kao djak nemas kome da se zalis, bukvalno (i nemojte mi sad te price komisije, ludila, da li je ikada ijedan nastavnik izgubio posao ili na bilo koji drugi nacin bio kaznjen jer nije radio svoj posao kako treba tj. nije adekvatno procenio realno znanje ucenika?) znaci nemas kome da se zalis, trpis, trpis i kad vise ne mozes da izdrzis puknes i eto sranj.a... ne opravdavam nasilje, ali hocu da kazem da ovo boldovano nije uzrok nasilja
ko razume, svatio je.

Ne podrzavam nasilje bilo kog tipa niti nad bilo kim,mada su se takve stvari uvek desavale.Svako ko udje u pubertet obicno podivlja na neki nacin,mada ja taj pubertet nisam ni osetio jer smatram da sam se ponasao sasvim normalno.

E sad kada je o ovoj temi rec ...

Ja se secam da sam u srednjoj skoli imao grdne probleme sa jednom matorom brkatom profesorkom koja me je stalno psihicki maltretirala i bio sam siguran da ima nesto protiv mene.Ja sam bio taj kojeg je najcesce izvodila na tablu,davala mi je najteze zadatke,zaista je pravila brojne probleme.Na srecu uvek sam umeo da se kontrolisem i nisam pravio probleme,inace ko zna sta bi se desilo da sam bio malo vise impulsivniji.Na kraju sam poslao oca u skolu koji je resio sve probleme i vise joj nije padalo na pamet da me kad pogleda popreko.

Sasvim je nesumnjivo da je oduvek postojao "otpad" i medju decom i medju starijima,i medju zenama i medju muskarcima.Tako je i danas.Na verbalne napade nikad ne obracam paznju,na fizicke napade (mada mi se oni ne desavaju) odgovorio bih hiljadu puta vecom silom sve dok onaj ko je krenuo na mene ne shvati da je tim potezom napravio zivotnu gresku.

A pobesnelu decu koju drma pubertet treba tuci do besvesti,samo sto mislim da su roditelji ti koji su krivci za takva ponasanja maloletnika. :)

imala sam probleme sa profesorkom alkoholicarkom koja je svoj razred zaboravila na exkurziji,
maltretirala me je, niko me nije uzeo u zastitu ...
ne zelim sve kuckati, ali davanje zadataka na tabli nije maltretiranje
nikada nisam bila neuctiva prema njoj- VASPITANJE

zasto pokusavate agresiju opravdati pubertetom- pa to nema veze sa mozgom :eek:!!!
sto stari kazu- puberteta u moje vreme nije bilo ...

Poslednja izmena:
problem je sto ima premnogo nepravednih situacija, ocena i cega vec, a ti kao djak nemas kome da se zalis, bukvalno (i nemojte mi sad te price komisije, ludila, da li je ikada ijedan nastavnik izgubio posao ili na bilo koji drugi nacin bio kaznjen jer nije radio svoj posao kako treba tj. nije adekvatno procenio realno znanje ucenika?) znaci nemas kome da se zalis, trpis, trpis i kad vise ne mozes da izdrzis puknes i eto sranj.a... ne opravdavam nasilje, ali hocu da kazem da ovo boldovano nije uzrok nasilja
ko razume, svatio je.

A ti, kao ucenik, smatras da imas adekvatno znanje da peocenis rad i ocenu nastavnika? Treba neko da dobije otkaz zato sto ti mislis da znas za vise? Ovo jos nisam cula... A imas opciju-ako smatras da si ostecena, idi kod direktora i trazi da ti se sazove komisija. Pa ce da ti dodje troje profesora iz drugih skola, ispita te lepo celu godinu i dace ti ocenu koju zasluzujes, budi sigurna.

imala sam probleme sa profesorkom alkoholicarkom koja je svoj razred zaboravila na exkurziji,
maltretirala me je, niko me nije uzeo u zastitu ...
ne zelim sve kuckati, ali davanje zadataka na tabli nije maltretiranje
nikada nisam bila neuctiva prema njoj- VASPITANJE

zasto pokusavate agresiju opravdati pubertetom- pa to nema veze sa mozgom :eek:!!!
sto stari kazu- puberteta u moje vreme nije bilo ...
Daj, ne zezaj, ceo razred je zaboravila?
.... E, svaka joj cast, ahahahaah, izv, moram malo, pokusavam da zamislim kako zaboravis 35-oro dece,,,

Daj, ne zezaj, ceo razred je zaboravila?
.... E, svaka joj cast, ahahahaah, izv, moram malo, pokusavam da zamislim kako zaboravis 35-oro dece,,,

njen ceo razred ostao u Sutomoru, mi dosli kuci vozom ...

mislis da je dobila otkaz, ukor ... na pola nastave se nije pojavljivala u skoli, alkoholicar ...
problem je bio kada sam jedne god. bila bolesna, imala otpusnu listu iz bolnice- ona mislila da je zahebavam i oborila me na popravni mesec i po pre kraja godine ... kada me je trebala pitati, nije se pojavila, a zameni nista nije rekla

razredni staresina mi nije pomogao, rekao da se ne zameram, a cuvena profesorka mi na popravnom rekla da zna da znam vise od njenih 4 i 5-ca, ali me eto morala nauciti pameti

....................
ne citirajte me :malav:

Poslednja izmena:
A ti, kao ucenik, smatras da imas adekvatno znanje da peocenis rad i ocenu nastavnika? Treba neko da dobije otkaz zato sto ti mislis da znas za vise? Ovo jos nisam cula... A imas opciju-ako smatras da si ostecena, idi kod direktora i trazi da ti se sazove komisija. Pa ce da ti dodje troje profesora iz drugih skola, ispita te lepo celu godinu i dace ti ocenu koju zasluzujes, budi sigurna.

ocigledno se nismo razumeli.
evo primera, valjda ces ukapirati. prosle skolske godine jedna devojka iz moje skole(inace moja drugarica) odgovara hemiju za (2). profesor, poznati geJak (sa sve J, i to veliko), ceo grad zna za njega, svi znaju sta radi i cime se bavi (nebitno za ovu pricu, uglavnom nista pozitivno). devojka sve znala. ostavlja joj 1 i obara je na popravi. ona se zali i dolazi komisija koja je ocenjuje trojkom. Zasto ovaj skot koji je njeno znanje procenio ocenom (1) nije kaznjen, suspendovan i slicno, zasto nije poslat neko da utvrdi da li je ovaj to uradio namerno ili je bas toliko omanuo?
meni da se ovako nesto desilo garant bi platila nekome da ga izlema.

Poslednja izmena:
ocigledno se nismo razumeli.
evo primera, valjda ces ukapirati. prosle skolske godine jedna devojka iz moje skole(inace moja drugarica) odgovara hemiju za (2). profesor, poznati geJak (sa sve J, i to veliko), ceo grad zna za njega, svi znaju sta radi i cime se bavi (nebitno za ovu pricu, uglavnom nista pozitivno). devojka sve znala. ostavlja joj 1 i obara je na popravi. ona se zali i dolazi komisija koja je ocenjuje trojkom. Zasto ovaj skot koji je njeno znanje procenio ocenom (1) nije kaznjen, suspendovan i slicno, zasto nije poslat neko da utvrdi da li je ovaj to uradio namerno ili je bas toliko omanuo?
meni da se ovako nesto desilo garant bi platila nekome da ga izlema.

Prosto i jednostavno. Razmisljas li ti logicki? Ko moze da zna da li je ona naucila sve za komisiju, a pre toga veze imala nije?Ocene zakljucujem po tromesecjima.. 4,4,4,1, kod mene je 1. Moras sve delove gradiva da imas ocenjene pozitivno, da bi imao pozitivnu. Tad mozemo da pricamo o proseku. Mozda je on covek radio isto kao ja.
edit:ja ne ulazim u ocene svojih kolega, pametnije ce ti biti da ne ulazis u ocene svojih profesora. Ipak smo mi zavrsili bar 5 godina skole vise nego ti.

Poslednja izmena:
i dalje ne kapiras. kako ja da dokazem da je taj to namerno uradio jer to isto radi godinama a mnogi nemaju muda da mu se suprostave vec kasnije celo leto placaju casove njegovoj zeni da bi dobili 2 kod njega na popravnom iako znaju za mnogo vise, ali eto potpadnu mu pod statistiku, uklope se u njegov sablon da imaju love a nemaju muda. kod ove cure se zaebao jer joj je cale advokat i bili su spremni na bukvalno sve, dakle da isteraju slucaj do kraja.
pri tom taj profesor je i ranije bio tuzen za nesto slicno medjutim sve je zataskano, kao sto sam rece jednom prilikom 'ne moze mu niko nista jaci je od sudbine'

Back